Μόλις σήμερα είδα στο instagram μια φωτογραφία που είχε
ανεβάσει μια Αγγλίδα που παρακολουθώ και έδειχνε ένα αληθινό έλατο μέσα στο
σαλόνι της. Στη λεζάντα έγραφε πως είναι έτοιμη να το στολίσει για τα
Χριστούγεννα. Σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, όταν οι περισσότεροι Έλληνες έχουν
στολίσει από τις 20 Νοεμβρίου. «Κι εγώ
που ανησύχησα γιατί άργησα να φτιάξω φέτος
τα μελομακάρονα», ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα. Όλα είναι πολύ σχετικά και να χαίρομαι
πάντα όταν το διαπιστώνω.
Μόλις προχθές έφτιαξα τα μελομακάρονα που έγιναν όπως κάθε
χρονιά υπέροχα. Κλασική, δοκιμασμένη εδώ και πολλά χρόνια συνταγή, άρα καμία
πιθανότητα αποτυχίας. Το μέλωμα που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του
γλυκού καθώς πρέπει να είναι τόσο μελωμένα όσο και τραγανά, γίνεται με έναν
τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας.
Και του χρόνου λοιπόν!
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά:
1)
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
2)
½ κούπα ζάχαρη
3)
½ κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (σουρωμένο
από τις ίνες)
4)
¼ κούπα κονιάκ
5)
1 ½ κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
6)
¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
7)
¼ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
8)
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
9)
6 κούπες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10)
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού (ή και παραπάνω αν θέλουμε)
Υλικά για το σιρόπι:
1)
1 κούπα μέλι
2)
1 κούπα ζάχαρη
3)
1 κούπα νερό
Επιπλέον υλικά:
1)
500 γραμμάρια καρύδι τριμμένο
2)
Κανέλα
Μέθοδος:
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι ώστε να είναι κρύο την ώρα που θα
τα σιροπιάσουμε.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το
νερό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις έρθει το σιρόπι σε
σημείο βρασμού το αφήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία να βράσει για 1-2 λεπτά και
μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό
του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το
χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω απαλά. Προσοχή! Τα μελομακάρονα δεν
χρειάζονται πολύ ζύμωμα γιατί η ζύμη σφίγγει και χαλάει. Αρκεί μόνο να ανακατέψουμε
τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που
να μην κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε στο χέρι μας μικρά κομμάτια ζύμης και την πλάθουμε
στο κλασικό οβάλ σχήμα του μελομακάρονου. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε
λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Μόλις γεμίσουμε τη λαμαρίνα παίρνουμε
τον τρίφτη που τρίβουμε το τυρί και από την πιο ανώμαλη επιφάνειά του τον
πιέζουμε ελαφρά επάνω σε κάθε ένα μελομακάρονο ώστε να αποκτήσουν τραχιά όψη.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30
λεπτά περίπου ή μέχρι να τα δούμε να αποκτούν ένα όμορφο σκούρο, χρυσό χρώμα.
Προσέχουμε να μην αρπάξουν διότι θα υπάρχει δυσκολία στο μέλωμα. Δεν πρόκειται
δηλαδή να μελώσουν έτσι όπως θα έπρεπε αν ψήνονταν κανονικά.
Σιρόπιασμα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο (ζεστά), βγάζουμε τη λαδόκολλα από τη
λαμαρίνα αφήνοντας τα μελομακάρονα μέσα σε αυτήν και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε
να ρουφήξουν το σιρόπι, γυρίζοντάς τα μετά από μισή ώρα και από την άλλη
πλευρά. Αφήνουμε τα μελομακάρονα στη
λαμαρίνα για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να αποκτήσουν το μέλωμα που επιθυμούμε. Ενδέχεται να χρειαστούν και παραπάνω ανάλογα με το γούστο μας. Δοκιμάζουμε
δηλαδή και αν είναι τόσο μελωμένα όσο θα τα θέλαμε τότε τα βγάζουμε. Με αυτή
την τεχνική έχουμε απόλυτο έλεγχο για το πόσο τραγανό ή μαλακό θέλουμε να είναι
το μελομακάρονό μας.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το ταψί με το σιρόπι και
τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με άφθονο τριμμένο καρύδι και λίγη
κανέλα (προαιρετικά). Από πάνω βάζουμε
άλλη μια στρώση με μελομακάρονα και κάνουμε την ίδια διαδικασία με το καρύδι
όσες φορές χρειαστεί μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.
Καλή επιτυχία!!
Tips:
1)
Το μέλωμα μπορεί να γίνει και με άλλο
τρόπο. Με κρύο το σιρόπι στην κατσαρόλα,
ρίχνουμε μέσα μερικά μελομακάρονα κάθε φορά, τα αφήνουμε για ένα περίπου λεπτό
γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές και ύστερα τα βγάζουμε βάζοντάς τα πάνω σε σχάρα να
στραγγίσουν.
2)
Επειδή η μονάδα μέτρησης των υλικών είναι η
κούπα, πρέπει όλα τα υλικά να μετρηθούν με την ίδια κούπα που καλό θα ήταν να
είναι η δοσομετρική.
Και γω σημερα εκανα την δευτερη (και βασική) δοση μελομακάρονα και κουραμπιεδες. Η πρωτη εγινε του Αγιου Νικολάου .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο εξωτερικό στολιζουν τα σπιτια απο μεσα/τέλη Νοεμβριου πριν το πρωτο Advent (στην Γερμανία) αλλά το δέντρο , αυτοι που προτιμουν το φυσικό , θα το στολισουν τις τελευταίες μέρες . Εχω ακουσει και φίλους οτι το στολιζουν το βραδυ στις 24 του μηνος , που ειναι λεει και η παράδοση.
Μοιάζουν οι συνταγές μας και γω ετσι κανω το μέλωμα στο ταψί και ξεμπελιάζω.
Και του χρόνου και καλές γιορτές :)
Α, και του χρόνου Λαμπρινή !!!
ΔιαγραφήΤελικά απ΄ότι είδα παρακάτω στα σχόλια δεν είμαι και η μόνη που έκανα τα μελομακάρονα τις τελευταίες μέρες. Και να σου πω την αλήθεια μου, αν τα έκανα και νωρίτερα δεν θα έφταναν μέχρι τα Χριστούγεννα!! χαχα
Ωραίο το μέλωμα στο ταψί. Βολεύει και είναι και πιο ξεκούραστο!
Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι!
Το τέλειο μελομακάρονο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραγανό και μελωμένο!!
Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές!!!
Μπράβο!!!!
Ευχαριστώ, ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΗταν όντως πολύ νόστιμο. Νομίζω ότι η συνταγή είναι του γούστου σου.
Τα μελομακάρονα και ο ωραίος ήλιος εκείνης της μέρας βοήθησαν πολύ στις φωτογραφίες!!
Φιλιά!!!!!!
Και του χρόνου με Υγεία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές.
Επίσης Ξανθή!!!!!
ΔιαγραφήΥγεία και χαρά σε όλους μας!
Καλά Χριστούγεννα!
ποτε δεν ειναι αργα για μελομακαρονα!! Αγαπαμε μελομακαρονα!! και του χρονου Χρυσαυγη μου!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Ελπίδα!
ΔιαγραφήΝα είστε καλά ! Κι εμείς τα αγαπάμε τα μελομακάρονα λίιιιιγο περισσότερο από τους κουραμπιέδες!
Φιλιά!!!!!!!!
Μια χαρά σε βρίσκω χρονικά όσον αφορά το ζύμωμα. Εμένα δε με βλέπω να προλαβαίνω παρά μόνο μετά τα Χριστούγεννα που θα βγω σε άδεια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φώτος σου υπέροχες και τα μελομακάρονα σου δείχνουν ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφεις. Τραγανά και ωραία μελωμένα. Μου αρέσει που βλέπω άφθονο πασπαλισμένο καρύδι, επιβάλλεται κατά την ταπεινή μου άποψη!
Και του χρόνου λοιπόν, με υγεία πάντα!
Καλό βράδυ!
Ναι, μάλλον έχεις δίκιο για το ζύμωμα των γλυκών. Τελικά ίσως ήταν και καλό που τα έκανα τελευταία στιγμή έτσι ώστε να τα έχουμε τα Χριστούγεννα γιατί αν τα είχα κάνει νωρίτερα τώρα δεν θα υπήρχαν.
ΔιαγραφήΌσο για το καρύδι επιβάλλεται. Το πολύ αν κάποιος δεν το θέλει το αφαιρεί, ενώ αν είναι λίγο και θες παραπάνω δεν απολαμβάνεις το γλυκό!!! Αρα όσο περισσότερο τόσο καλύτερο!! Τρώγεται και σκέτο με το μέλι από τα μελομακάρονα στο τέλος που θα περισσέψει στην πιατέλα!! χα!!
Σε ευχαριστώ Ερμιόνη!!
Καλές γιορτές να έχετε σου εύχομαι με υγεία!!
Κι έστω και μετά τις γιορτές καλό είναι να φτιάξεις μερικά μελομακάρονα να μυρίσει λίγο το σπίτι βρε παιδί μου!!! Για το καλό!!
Φιλίά!
Πολύ όμορφα μελομακάρονα Χρυσαυγή μου. Κι εγώ τί νομίζεις, τις τελευταίες 2-3 μέρες βρήκα χρόνο να φτιάξω. Τώρα που εχω άδεια σκοπεύω να ξαναφτιάξω γιατί τα έδωσα από δω κι από κει και μας τελείωσαν. Είναι τόσο νόστιμα τα άτιμα. Και του χρόνου να είσαι καλά Χρυσαυγή!! Καλές γιορτές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, ναι!! Τα είδα στο ίνσταγκραμ και τα δικά σου!!! Υπέροχα φαίνονταν!! Και του χρόνου!!!
ΔιαγραφήΦτιάξε και δεύτερη φουρνιά γιατί τα πρώτα όντως δεν φτάνουν ποτέ!!!
Φιλιά πολλά και καλές γιορτές με υγεία και πολύ χαρά σου εύχομαι!
Φαίνονται τέλεια Χρυσαυγή! Υπέροχη και η φωτογραφία με το αστέρι! Και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Άρη!!
ΔιαγραφήΤο αστέρι ήταν η έμπνευση της στιγμής που τελικά πέτυχε!!
Καλές γιορτές σου εύχομαι!!
Ουοαου!! Βασιλικα! Και καταπληκτικη φωτογραφιση! Και του χρονου Χρυσαυγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Σοφία!!!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!!!!!
Καλά Χριστούγεννα !!
Το στόλισμα το κάναμε νωρίς. Τα μελομακάρονα κι εγώ το Σάββατο που μας περασε τα έκανα. Και είπα αν δεν τα κανω και σημερα δεν θα τα κανω ποτέ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία έγιναν Χρυσαυγή μου. Κι εμενα έτσι μου αρέσουν. Λίγο τραγανα έξω, μέσα μελωμένα. Γεια στα χέρια σου
Και του χρονου να είσα καλά να ξανακάνεις (πιο νωρίς ;) )
Καλές γιορτές να έχετε.
Σε φιλώ
Τελικά όλες λίγο πολύ της τελευταίας στιγμής είμαστε Μάριον. Αυτό διαπιστώνω!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου!!
Σε φιλώ και σου εύχομαι καλές γιορτές!
Μα τι όμορφα! Και του χρόνου Χρυσαυγή μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ !! Ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία !
Καλές γιορτές Αγγελική μου!
Ασε τώρα μην μου τα θυμιζεις γιατι δεν εχω κανει τιποτα φετος η ακαματρα...φαινονται πολυ τελεια τα μελομακαρονα (παρότι είμαι του αλλου στρατοπεδου) και μου αρεσει που τα κανες μπουκιτσες και οχι φρατζολακια και τα τιγκαρες και στο καρυδι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, είσαι του κουραμπιέ ???
ΔιαγραφήΟκ, καλός και αυτός αλλά με πολύ βούτυρο βρε παιδί μου !!! χαχαχαχαχαχα ....όπως θα έλεγε και κάποιος γνωστός μας!!! χαχαχαχαχα
Έλα σε πειράζω!!! Όντως μερικές φορές δεν ξέρεις τι να διαλέξεις με τον καφέ! Κουραμπιέ ή μελομακάρονο! Μάλλον και τα δύο για να είσαι καλυμμένος!!
Όσο για το μέγεθος, νομίζω πως η νέα...τάση στα γλυκά αυτά είναι να γίνονται πλέον σε μέγεθος μπουκιάς έτσι ώστε να μην μπουχτίζεις με το ένα.
Καλοφάγωτα μέχρι και το τελευταίο!! Χρυσαυγή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν είναι αργά για μελομακάρονα (προσωπικά είμαι στην τρίτη φουρνιά...).
Καλά Χριστούγεννα να έχετε και μελωμένα σαν τα μελομακάρονά σου.
Τρεις φουρνιές βρε θηρίο?? Πολύ ωραία!!!
ΔιαγραφήΤα απολαμβάνεται λοιπόν!
Και του χρόνου με υγεία εύχομαι και πολλές πολλές φουρνιές!
Σε φιλώ και ευχαριστώ για τις ευχές σου Πηνελόπη μου!
υπέροχα φαίνονται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου κοριτσάκι μου!!
Σε ευχαριστώ πολύ Εύη!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΚρίμα που είσαι μακριά... Θα τρώγαμε μερικά μαζί με τον καφέ!!!
Φιλιά κοριτσάκι !!!
Καλημέρα και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το πράγμα που τα κάνεις όλα ίδια σαν να είναι από μηχανή πρέπει να το ψάξεις... χι χι χι
Χρόνια Πολλά κοριτσάκι μου. Σου γράφω πρώτη φορά αν και παρακολουθώ τις δημιουργίες σου πάνω από ένα χρόνο. Έχω πέσει σε πολλά foodblogs αλλά σχεδόν όλα μου φάνηκαν flat και υπερτιμημένα. Ο,τι κι αν έχω φτιάξει από τις συνταγές σου ενθουσίασαν τους καταναλωτές μου και όταν πρόκειται για πιτσιρίκια, οι κριτικές είναι αμείλικτες! Θερμά συγχαρητήρια για το μεράκι σου, το γούστο σου, την υπομονή σου, τις γραμματικες και συντακτικες σου γνώσεις και τη σαφήνεια στις υποδείξεις σου. Να περάσεις τις πιο όμορφες γιορτές και να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦετος εκανα μελομακαρονα, στρογγυλες μπουκιτσες που μου αρεσουν πολύ.
Η συνταγη που χρησιμοποιησα ειναι σχεδον ιδια με την δικια σου.
Και του χρονου με υγεια!
Ευχομαι να περασες ομορφα με την οικογενεια τα Χριστουγεννα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Πολύ ωραία τα μελομακάρονα Χρυσαυγή και την σωστή στιγμή για να είναι φρέσκα όλες τις γιορτές!! Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει εγώ αργώ λίγο να έρθω αλλά όταν το κάνω ξερογλύφομαι στην οθόνη μου για κανένα 15! Και του χρόνου κούκλα!Με μπόλικο καρύδι από πάνω και κανέλα έγιναν όνειρο. Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφή