14 Δεκεμβρίου 2015

Ρολάκια καπνιστής πέστροφας







Οι λιγοστές μέρες που μένουν μέχρι ν΄αλλάξει ο χρόνος με κάνουν να σκέφτομαι  και να επιθυμώ πιο κομψά εδέσματα που απολαμβάνουμε λίγες έως ελάχιστες φορές το χρόνο. Η καπνιστή πέστροφα ας πούμε και ο καπνιστός σολομός είναι για μένα συνδεδεμένα με το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.  

Κάπως  έτσι θα κινηθώ αυτές τις τελευταίες 15 μέρες όσον αφορά τις αναρτήσεις στο μπλογκ. Εορταστικές συνταγές που έφτιαξα κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά τις οποίες κράτησα για να τις παρουσιάσω τις μέρες των Χριστουγέννων πιστεύοντας ότι θα χαραμίζονταν αν τις έβαζα οποιαδήποτε άλλη στιγμή. 


Κι ενώ έχω πει ότι είμαι «παιδί» που δεν απολαμβάνει σχεδόν καθόλου τα Χριστούγεννα, αφού μπαίνω στο χορό, τελικά χορεύω. Χορεύω όμως γύρω από γεμιστές  γαλοπούλες, πατατοσαλάτες, καραμελωμένα χοιρινά και πιατέλες με καναπεδάκια γιατί ο καθένας στο είδος του. Θα μου χαρίσετε αυτό το χορό?



ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ 

Υλικά: 

     1)      2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (1 συσκευασία δηλαδή)
     2)      200 γραμμάρια τυρί κρέμα
     3)      70 γραμμάρια μαγιονέζα
     4)      50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη στο λεπτό μέρος του τρίφτη
     5)      1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
     6)      2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
     7)      1 πιπεριά φλωρίνης ψητή από βάζο ψιλοκομμένη
     8)      1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
     9)      ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη
     10)   1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
     11)   1 συσκευασία μεγάλες τορτίγες 



Μέθοδος: 

Στο μούλτι βάζουμε μόνο τα 50 γραμμάρια από το τυρί κρέμα, τη μαγιονέζα, τη γραβιέρα και το χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια κρέμα. 

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε την πέστροφα σε μικρά κομματάκια με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά φλωρίνης, την πιπερίτσα τσίλι, το σκόρδο, τον άνηθο και το περιεχόμενο του μούλτι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για μια – δύο ώρες. 



Φτιάχνουμε τα ρολάκια ως εξής: 

Παίρνουμε μια μεγάλη τορτίγια. Απλώνουμε πάνω της ένα στρώμα τυρί κρέμα από αυτό που έχει περισσέψει. Πάνω από το τυρί κρέμα απλώνουμε το μίγμα της πέστροφας. Ρολάρουμε σφιχτά και μόλις έχουμε έτοιμο ένα ρολό σαν πούρο το κόβουμε σε μικρές ισομεγέθης ροδέλες με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. 

Το ίδιο κάνουμε και για τις υπόλοιπες τορτίγες. Βγαίνουν περίπου 4 μεγάλες τορτίγες ανάλογα με το τι ποσότητα θα τις γεμίσουμε.

Βάζουμε τα ρολά σε ένα ωραίο πιάτο και σερβίρουμε!


Καλή επιτυχία!!!!!! 



21 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Απίστευτα καλοφτιαγμένα μου φαίνονται Χρυσαυγή!
    Χαίρομαι που όλοι ξεκινάμε τις εορταστικές αναρτήσεις αυτό μήνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις Άρη γιατί όπως και να το κάνουμε, χρειάζονται μια σπουδαία αφορμή για να τις κάνεις, όπως οι γιορτές των Χριστουγέννων!
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Περιμένω πως και πως να πάω στα Γιάννενα για να πάρω καπνιστή πέστροφα από την πηγή! Μετά ξέρω τι θα την κάνω!!
    Το πυργάκι είναι τόσο λαχταριστό...
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξε κι εσύ πυργάκι σαν κι αυτό που βλέπεις! Πάρε πολλές πέστροφες να έχεις!! χαχαχα Εγώ στη θέση σου αυτό θα έκανα! ;)

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω με τον Άρη! Αυτό ήθελα να γράψω!! Πολύ καλοφτιαγμένα... όχι οτι περίμενα κάτι λιγότερο!!!
    Ωραίος συνδυασμός χρωμάτων και γεύσεων!!!
    Εγώ πάντως θα τα έτρωγα όλο το χρόνο! Χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω θα σου αρέσουν πολύ!!! Είναι στις γεύσεις που προτιμάς και η όψη τους όντως σε κερδίζει με τόσα χρώματα.

      Καλησπέραααααααα!

      Διαγραφή
  4. Όταν πηγαίνω στο χωριό,η πρώτη μου επίσκεψη στα περίχωρα,είναι το ορεινό χωριό στις πλαγιές του Μπέλες,τα Άνω Πορόϊα.
    Ένα γραφικό ,παραδοσιακό,χωριό με εξαιρετική θέα στην λίμνη Κερκίνη,αιωνόβια δέντρα με παχύ ίσκιο,άρα την αναζητούμενη δροσιά το καλοκαίρι,ή την αγαπημένη μου κρύα ατμόσφαιρα τον χειμώνα.
    Φυσικά ο καλύτερος λόγος για να επισκεφτείς το μαγευτικό αυτό μέρος είναι τα εδέσματα του.
    Αγνό βουβαλίσιο κρέας και οι πέστροφες σπό την τοπική επιχείρηση πεστροφοκαλλιέργειας.
    Ψηλά στα γαργάρα νερά που πηγάζουν απο τις πηγές του βουνού,συνδυάζεις ψυχική ανάπαυση ,αλλά και ανάταση,με την γαστριμαργική υπεροχή της καπνιστής πέστροφας.
    Όπως καταλαβαίνεις πάντα ,στην επιστροφή προμηθεύομαι πάντα συσκευασίες από αυτη την πεντανόστιμη λιχουδιά...
    Λεπτή γεύση,με το άρωμα της ελαφρά κσπνισμένης ροζ σάρκας του ψαριού ,να πρωταγωνιστεί και να μαγεύει με την ντελικάτη και απαλή συνδρομή της στην γευστική απόλαυση!
    Είναι ιδανικό για την πρόταση σου!
    Εμπιστεύομαι την καταπληκτική επίγευση της και γνωρίζω καλά την συμπεριφορά της στα ρολάκια που μας προτείνεις!
    Τα οποία βέβαια είναι κατσπληκτικά και σε εμφάνιση,αλλά ειμαι βέβαιη και σε νοστιμιά!
    Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησες,είναι ιδανικα για τον εορταστικό μας μπουφέ!
    Τόσο ευπαρουσίαστα και ελαφρά που σίγουρα κλέβουν την παράσταση!
    Εκτιμώ την ποικιλία των χρωμάτων που παραπέμπει στην πληθωρικότητα του χριστουγεννιάτικου στολισμού.
    Εξάλλου επιθυμούμε ταυτόχρονα με την γεύση ,να πρωταγωνιστεί εξίσου ,και η ομορφια στην εμφάνιση!
    Το ένα πιάτο έκλεισε λοιπόν και ειναι σπουδαίο οταν οι προτάσεις φίλων σε βγάζουν απο την δύσκολη θέςη της επιλογής!
    Περιμένουμε και άλλες προτάσεις Χρυσαυγή μου!
    Καλη εβδομάδα!
    Πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι όταν "χτίζω" το μενού των φίλων μου Φωτεινή!! χαχα
      Αφού σκοπεύεις να τα δοκιμάσεις τα ρολάκια με πέστροφα από την πηγή που λέει παραπάνω και η Αγγελική τότε σίγουρα θα έχουν παραπάνω νοστιμιά. Μέχρι το τέλος του μήνα πάντως θα μπουν άλλες δυο τρεις συνταγές που έχω κρατημένες για αυτή την ιδιαίτερη και αγαπημένη σου περίοδο του χρόνου.

      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσει το χριστουγεννιάτικο concept σου Χρυσαυγή... κομψά εδέσματα που θα κάνουν τις γιορτινές μας μέρες λίγο πιο όμορφες, γευστικές και εκλεπτυσμένες.
    Καπνιστή πέστροφα δεν νομίζω να έχω δοκιμάσει ποτέ. Όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει ωστόσο είναι αγαπημένα και το οπτικό αποτέλεσμα των ρολών σου είναι απίστευτα δελεαστικό!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο χορος σου ανηκει και μενα θα μου ανηκει αυριο μια πιατελαρα με ρολακια που θα ετοιμασω και θα παω στη Λευτω πεσκεσι για τη γιορτη της! Τελεια ιδεα και πολυ σ ευχαριστω κι εγω και η μαμακα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκέψου και να τα απολάμβανες τα Χριστούγεννα..χιχι... αν είναι να φτιάχνεις τέτοια ωραία πράγματα συνέχισε την ''απόλαυση'' ;)
    Ενα από τα πιο ωραία μεζεδακια για το γιορτινό τραπέζι.
    Ντελικάτο. Θα ήθελα να δοκιμάσω καπνιστή πέστροφα.

    Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα!
    Αν σου πω οτι πεστροφα πρεπει να εχω δοκιμασει μια το πολύ δυο φορες στην ζωη μου... τα ρολάκια φαινονται μουρλια!
    Μεγεια την φωτό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σούπερ ρολάκια!
    πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών και καθόλου δύσκολα στην παρασκευή τους.
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι "παιδάκι" που δεν απολαμβάνεις τα Χριστούγεννα;
    E, αυτό ομολογώ πως δεν περίμενα να το διαβάσω για σένα Χρυσαυγή μου :-)
    Πάντως μεγαλουργείς "χορεύοντας" βάλς ή τον χορώ των μπιζελιών κι' αυτό έχει σαφώς την δική του μαγεία!

    Κράτα λοιπόν καλά το χορό...για να δω τις επόμενες εορταστικές αναρτήσεις σου :-)

    Φιλιά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από την Δευτέρα τα λιγουρεύομαι. Δεν νομίζω ότι θα αντέξω να περιμένω μέχρι τις γιορτές.
    Ανυπομονώ και για τις υπόλοιπες προτάσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχαχαχαχαχαχα πολύ μού αρέσει ο χορός που χορεύεις Χρυσαυγή μου! Όσο για τα ρολάκια, αν και στις γεύσεις του Γεώργιου, από τις φωτογραφίες σου μού έτρεξαν τα σάλια! Σμουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν είμαι φαν της πέστροφας αλλά οι φωτογραφίες σου μου άνοιξαν την όρεξη βρε Χρυσαυγή! Θα τα έχω στα υπόψιν για το ρεβεγιόν!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρυσαυγή μου γεια σου. Υποθέτω γίνονται μία μέρα πριν; θέλω να τα πάω την Κυριακή σε φίλους. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτουλα καλησπερα!! Λοιπον, θα κανεις τη γεμιση απο το Σαββατο και υα την κρατησεις σκεπασμενη στο ψυγειο. Λιγο πριν πας στους φιλους σου θα γεμισεις τις τορτιγες με τη γεμιση και απλα θα την κοψεις σε ροδελες. Ειναι καλυτερα ετσι. Θα ειναι πιο φρεσκα και σαφως πιο νοστιμα χωρις να υπαρχει το ενδεχομενο να μουλιασει το φυλλο στο ψυγειο απο την προηγουμενη.

      Διαγραφή
    2. Ωραία. Θα φτιάξω την γέμιση σήμερα. Θα της γεμίσω αύριο το πρωί πριν πάω στο νοσοκομείο για τον μπαμπά μου. Ελπίζω να μην μουλιάσουν για ένα τρίωρο. Είχα διαβάσει κάπου ότι αν αλείψω με λίγο βιτάμ το ψωμί ή την πίτα δεν μουλιάζει. Για να δούμε. Θα σου πω τα νέα μου αύριο. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  15. Δεν σου αρέσουν τα Χριστούγεννα, αλλά σε τουμπάρουν με το φαγητό θες να πεις? χιχιχιχ.... τρελαίνομαι για τέτοια μπινελικάκια, με ξέρεις... παρότι πολλοί δεν θέλουν ψάρι με τυρι εγώ τρελαίνομαι με τον συνδυασμό (και μαγιονέζα για να τους αποτελειώσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή