Καλό μήνα είπαμε?
Ναι, είναι καλός! Μπήκε χθες με μια όμορφη, ηλιόλουστη και
ζεστή μέρα. Μάζεψα κι εγώ τα μπογαλάκια μου, τον καφέ μου δηλαδή και τα
κουλουράκια που έφερε μια φίλη το Σαββατοκύριακο και βγήκα στο μπαλκόνι να
μαζέψω τον ήλιο με τις χούφτες.
Το Σαββατοκύριακο αυτό έφαγα πολύ, ήπια αρκετά και γενικά το
έριξα έξω. Βλέπεις, όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι όλα ξεχειλώνουν. Οι
αντιστάσεις πέφτουν, ο ένας παρασύρει τον άλλο και τελικά η Δευτέρα σε βρίσκει
παραφουσκωμένο σαν Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Αλλά γι΄αυτό είναι οι φίλοι.
Για τα παραπάνω.
Την περασμένη βδομάδα, μιαν άλλη ηλιόλουστη μέρα από αυτές
των υπέροχων αλκυονίδων έφτιαξα αυτά τα μπισκότα. Στιβαρά μπισκότα και με
πλούσια υλικά. Δεν φουσκώνουν αφού δεν περιέχουν καμία διογκωτική ουσία κι έτσι
είναι "βαριά" και χορταστικά. Το άρωμα του αμυγδάλου συναγωνίζεται αυτό του
πορτοκαλιού και οι υφές παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο. Κριτσανίζουν τα
διπλοψημένα αμύγδαλα, «κολλάνε» στο
δόντι τα μαλακά κράνμπερις και όλα αυτά μέσα σε μια βουτυράτη ζύμη παίζουν
παιχνίδια στον ουρανίσκο.
Άρεσαν πολύ! Άρεσαν σε όλους όσους αγαπούν αυτές τις γεύσεις,
γιατί δεν θα το κρύψω, η Μικρή μόλις άκουσε ότι περιέχουν αμύ-Β-γαλο, δεν
θέλησε ούτε να γυρίσει να τα κοιτάξει.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Υλικά για 30 μπισκότα:
1)
225 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2)
120 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
4)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
5)
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
7)
100 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα
8)
50 γραμμάρια κράνμπερις αποξηραμένα
Μέθοδος:
Αρχικά επεξεργαζόμαστε τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε σε μια
λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να τα
δούμε να καβουρδιστούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στη
συνέχεια τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα τρίβουμε
μέτρια. Όχι πολύ χοντροκομμένα γιατί θα σπάνε τα μπισκότα όταν ψηθούν επειδή
δεν θα μπορεί να συγκρατηθεί η ζύμη, αλλά ούτε και σκόνη. Τα θέλουμε
ψιλοκομμένα. Μόλις τελειώσουμε με τα αμύγδαλα (που μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα
από προηγούμενη μέρα) τα αφήνουμε στην άκρη.
Κατόπιν ψιλοκόβουμε τα κράνμπερις για τον ίδιο ακριβώς λόγο
που τρίβουμε λεπτό το αμύγδαλο. Τα θέλουμε ψιλοκομμένα για να ενσωματωθούν
καλύτερα στη ζύμη. Τα αφήνουμε και αυτά
στην άκρη.
Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας
μας αρχίζουμε την παρασκευή των μπισκότων.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο που έχουμε αφήσει σε
θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα αμυγδάλου, το ξύσμα
πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα
μέχρι να πετύχουμε την ενσωμάτωσή του στο μίγμα του βουτύρου. Όταν γίνει αυτό
σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις (ψιλοκομμένα και
τα δύο) και ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα με μια σπάτουλα.
Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι από διάφανη μεμβράνη και
τοποθετούμε εκεί τη ζύμη των μπισκότων. Την ρολάρουμε και σχηματίζουμε ένα μπαστούνι
μήκους 30 εκατοστών.
Κλείνουμε καλά την μεμβράνη προσπαθώντας να μην χαλάσουμε το
σχήμα του μπαστουνιού. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον δύο
ώρες ή για όλο το βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση βολεύει να έχουμε φτιάξει το
μπαστούνι από την προηγούμενη μέρα και να ψήσουμε τα μπισκότα φρέσκα.
Όταν έχει παγώσει το βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη
μεμβράνη και κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι το μπαστούνι σε στρογγυλές φέτες
πάχους 1ός εκατοστού. Επειδή το
μπαστούνι μας έχει μήκος 30 εκατοστά, αν μετρήσουμε καλά τις φέτες και τις κόψουμε
ομοιόμορφα θα βγουν ακριβώς 30 μπισκότα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε
σχετικά κοντά το ένα με το άλλο γιατί δεν πρόκειται να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά
στους 180 βαθμούς στον αέρα ή μέχρι να δούμε πως αρχίζουν να ροδίζουν στις
άκρες τους.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε στο ταψί για περίπου
5-10 λεπτά μέχρι να σκληρύνουν έτσι ώστε να μην σπάσουν κατά τη μετακίνησή τους
πάνω σε σχάρα όπου θα τα αφήσουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων καλά κλεισμένα για 7-10
μέρες.
Καλή επιτυχία!!
Καλημέρα. Λέω κι εγώ πώς και δεν είχε ανάρτηση χτες η Χρυσαυγή. Που να φανταστώ ότι προσπαθούσες να συνέλθεις από τρελό φαγοπότι! χι χι χι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά τα μπισκότα σου. Θα τα δοκιμάσω χωρίς κράνμπερις, γιατί στο κοινό μου είναι δύσκολο. Φιλιά
Χαχα Η αληθεια ηταν οτι δεν ημουν σε διαθεση μετα το φαγοποτι. Ομως εκανα οτι μπορουσα. Τα μπισκοτα αυτα ηθελα να τα βαλω αμεσα γιατι ενθουσιασαν οσους τα δοκιμασαν. Και χωρις κρανμπερις μια χαρα θα ειναι!!!!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα! Με φίλους που σε "βοηθούν" να βγεις εκτός προγράμματος και μοσχομυριστά μπισκότα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα Αντριανα! Ετσι ειναι οπως το λες. Το εκτος προγραμματος μας ανανεωνει που και που! ;)
ΔιαγραφήΤα δοκίμασα, φτιαγμένα από τα χεράκια σου και είναι φανταστικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα διπλοψημένα αμύγδαλα με τη φλούδα είναι όλα τα λεφτά!!!
Μπράβο!! Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!
Ε, λοιπον πρεπει να τα φτιαξεις κι εσυ καποια στιγμη! Το αμυγδαλο αν ειναι καλο, πραγματικα αναβαθμιζει το μπισκοτο.
ΔιαγραφήΚανά ψιχουλάκι δεν έμεινε καλέ κυρία??? Κανά αμυβΓαλάκι εστω?
Διαγραφήμπααααααααααααα
Διαγραφήκαλα η πρωτη φωτο λατρεια...και οχι μονο για τα μπισκοτα! Τι φοβερες κουπες ειναι αυτες καλε????? υπεροχες!!!!! με γεμισες με μια λαχταρα να πιω καφε...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα μπισκοτα τετοιου ειδους ειναι αγαπημενα, οποτε κραταω τη συνταγη να την κανω το ΣΚ...ειπαμε κανω διαιτα μεσοβδομαδα!
Κουπες για ζευγαρι. Η μια με σκυλους και η αλλη με γατες. ...σαν το σκυλο με τη γατα δηλαδη. Χαχαχα
ΔιαγραφήΤις ειχα αγορασει πριν χρονια. Ερωτας με την πρωτη ματια.
Φιλιαααα!!
θα συμφωνησω με τις κουπες!!!! υπεροχα τα μπισκοτακια !!! κρατσανα οπως μ αρεσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουν σιγουρη οτι θα σου αρεσαν τα μπισκοτα. Ε φτιαξ' τα λοιπον για τις συμπεθερες!!!! :) :)
ΔιαγραφήΣχεδόν σε ζηλεύω που μπορείς να βγάλεις με ακρίβεια 30 ιδια μπισκότα, μου ειναι σχεδόν αδύνατο! Μα ειναι τόσο ίδια! Ο συνδυασμός αμυγδάλου με cranberries με τρελαίνει, όπως και αυτές οι πανέμορφες κούπες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα ντε;;; Κι εγω δεν ξερω πως γινεται αυτη η ομοιομορφια. Λες να εχω το magic touch?? Χαχαχα
ΔιαγραφήΣε φιλω Χρυσα!!
Τί ωραία μπισκοτάκια, Χρυσαυγή! Τα βρίσκω λίαν εθιστικά!!! Καλημέρα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Χαρα!!! Καλο μηνα !!
ΔιαγραφήΕυχαριστωωωω!!!!
Οι απολαύσεις της ζωής είναι λίγες και καλές Χρυσαυγή μου. Και είναι το φαγητο και το ποτό ;)... και οι φίλοι. Μια χαρά λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια μπισκότα. Μου αρέσουν τέτοιου είδους στιβαρά μπισκότα.
Μη σου πω ότι και ωμά τα έτρωγα. Τόσο ωραία είναι στην όψη.
Φιλιά πολλά & καλό μήνα :)
Οι απολαύσεις της ζωής είναι ελάχιστες. Ουτε καν λίγες !! χαχαχα
ΔιαγραφήΑπό κάτι τετοιες μικρές χαρές πρέπει να πιανόμαστε και να δημιουργούμε ευκαιρίες για να χαμογελάμε.
Αν σου αρέσουν τα στιβαρά μπισκότα τότε πρέπει να τα φτιάξεις γιατί αυτα είναι και πολύ μάλιστα!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!
Καλό μήνα!!!!
Καλημέρα Χρυσαυγή μου. Σε παρακαλώ διάβασε το σχόλιό μου στις συνταγές "τυρόπιτα με φύλλο καταΐφι και 4 τυριά" και "τάρτα με μανιτάρια και ζύμη καλαμποκιού" και αν θέλεις απάντησέ μου γιατί έχω απορίες ως προς την εκτέλεση των συνταγών
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα καλημέρα! Σου έχω απαντήσει και στα δύο.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σε βοήθησα!
Υπέροχα φαίνονται τα μπισκοτάκια σου! όσο για τους φίλους, θες να αγιάσεις κ δεν σε αφήνουν,ε; Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Λένια μου!!
ΔιαγραφήΑντε, σε λίγα χρόνια θα φτιάχνεις τέτοια νόστιμα σνακ (και πιο υγιεινά δηλαδή) για τον μικρό σου μπόμπιρα!!!
Ευτυχώς που υπάρχουν οι φίλοι να λες και δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε!! χαχαχαχαχα
Σε φιλώ πολύ!!
δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου αρέσουν! είναι από τα αγαπημένα μου υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπίθανα μπισκοτάκια και μου αρέσει πολύ που είναι όλα ομοιόμορφα! μπράβο! :)
Εκτος απο τα τοσα θρεπτικα υλικα τα μπισκότα σου εχουν πολύ ομορφη εμφανιση ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάτρεψα το χρώμα τους και τα υπέροχα υλικά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η σκέψη να προστεθούν ψιλοκομμένα τα αμύγδαλα και τα cranberries. Στο μεταξύ η ζύμη δείχνει τόσο λαχταριστή που άνετα την έτρωγα και άψητη :)
Πραγματικά μπορώ να φανταστώ τις υπέροχες μυρωδιές που πλημμύρισαν την κουζίνα σου!
Σε φιλώ
Πόσο μου αρέσουν αυτά σου τα μπισκότα, τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά!! Πολύ όμορφη και η παρουσίαση όπως πάντα!! Πολλά φιλιά, καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την άμεση απάντηση. Όταν κάνω νέα προσπάθεια θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Πάντως και οι 2 πίτες καταναλώθηκαν με πολύ ωραία σχόλια από τους υπολοίπους. Εγώ ως μαγείρισσα δεν έμεινα ικανοποιημένη από την εμφάνιση που πέτυχα. Ιδιαίτερη επιτυχία είχα στην πολύσπορη με το μετσοβόνε. Συγγνώμη που γράφω σε άσχετη συνταγή, αλλά δεν ξέρω να χειρίζομαι το blog όπως έχω ξαναγράψει. Αν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου κάπως αλλιώς, παρακαλώ ενημέρωσέ με.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την πολύ ωραία συντροφιά που μου κρατάς στη δουλειά μου κυρίως....(στο σπίτι δεν έχω υπολογιστή)
Μπορεις να μου στειλεις μειλ η μηνυμα στη σελιδα μου στο φεις. Τα στοιχεια υπαρχουν στο μπλογκ.
ΔιαγραφήΩραίες φωτογραφίες Χρυσαυγή! Μου αρέσει αυτή με το τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια είναι τα cranberries! Και σε μπισκότα!
Καλό μήνα!!! Λίγο καθυστερημένα, αλλά δεν πειράζω ακόμα στην αρχή είμαστε :-)
Μου αρεσουν πολύ τα κρανμπερις και τα αμυγδαλα. Φανταστικές εικονες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μας ξημέρωμα!
Σε φιλώ γλυκά :)
Καλησπέρα Χρυσαυγή μου!!! Αυτά τα μπισκότα σου τα λάτρεψα... γενικά ο συνδυασμός αυτών των υλικών με μαγεύει γευστικά και οι φωτογραφίες σου τα έκαναν ακόμα πιο ακαταμάχητα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή