15 Φεβρουαρίου 2016

Βελουτέ σούπα κουνουπιδιού








Την περασμένη εβδομάδα είχα πολλούς λόγους να είμαι χαρούμενη, αρκετούς για να είμαι μονίμως χορτάτη και περισσότερους για να είμαι γενικώς στο τρέξιμο, πράγμα που δεν είναι πλέον και τόσο σπάνιο εδώ που τα λέμε για να αξίζει αναφοράς. Ήταν μια ωραία εβδομάδα που ενώ άρχισε με τις γνωστές εποχιακές ιώσεις,  έκλεισε με ευχάριστα νέα και έναν αγαπημένο επισκέπτη.

 Η έλλειψη χρόνου και γενικώς η ανάγκη να φάμε κάτι πιο απλό μα και νόστιμο με οδήγησε σε μια σούπα. Ευκολάκι για την κουζίνα, και μερικές φορές πιο απλό ακόμα και απ΄το να φτιάξεις μια ομελέτα. 

Το κουνουπιδάκι που είναι αγαπημένο μου λαχανικό, ειδικά νερόβραστο με λαδολέμονο έβρασε σε μια κατσαρόλα μαζί με μια πατατούλα και ένα κρεμμυδάκι και έτσι απλά είχα ένα εξαιρετικό γεύμα που .... οκ, έφαγα μόνη μου. Σιγά οι μικρές μην έτρωγαν κουνουπιδόσουπα. Αυτό δεν το έχουμε κατακτήσει ακόμα και δεν προβλέπεται πριν τα είκοσί τους. Το υπογράφω .  

Το ήξερες βέβαια ότι αν βράσεις το κουνουπίδι μέσα σε γάλα και νερό δεν μυρίζει καθόλου? Ε, ναι!!! Μαγικό!




ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ
 

Υλικά:


     1)      800 γραμμάρια κουνουπίδι (ένα ολόκληρο μικρό ή κομμάτια από ένα μεγάλο)

     2)      250 γραμμάρια πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια

     3)      2 σκελίδες σκόρδο

     4)      1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα 4

     5)      500 γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες

     6)      500 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλου (ή λαχανικών για χορτοφαγική εκδοχή)

     7)      ½ κουταλάκι του γλυκού κάρι  ή και παραπάνω ανάλογα με το γούστο

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι

     10)   Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

     11)   Λίγα φύλλα φρέσκου θυμαριού για το σερβίρισμα





Μέθοδος:


Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας. 




Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το κουνουπίδι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, την πατάτα σε μεγάλους κύβους, το κομμένο κρεμμύδι, τις δύο σκελίδες σκόρδο, το γάλα και τον ζωμό. 




Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία όλα τα υλικά με μισάνοιχτη κατσαρόλα για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει πολύ καλά όταν τα τρυπάμε με το πιρούνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και με το ειδικό εργαλείο πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά μέχρι να κάνουμε τη σούπα βελουτέ. 

Αν δεν διαθέτουμε αυτό το εργαλείο πολτοποίησης, τότε βάζουμε τα λαχανικά λίγα – λίγα μέσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα πολτοποιούμε σε δόσεις. 


Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα για να διορθώσουμε την πυκνότητα της σούπας. Αν δηλαδή είναι πολύ πηχτή για τα γούστα μας. Προσθέτουμε αλάτι και το μισό κουταλάκι του γλυκού κάρι και δοκιμάζουμε τη γεύση της. Αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι ακόμα ή και κάρι αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση του. 


Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα σε μπολ. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγα φρέσκα φύλλα από θυμάρι. 


Καλή επιτυχία!!!!!
 



26 σχόλια:

  1. δεν τρελαινομαι για κουνουπίδι... οι φωτογραφιες ομως με την σουπα σου ειναι μοναδικες και με βαζουν σε πειρασμό :)

    Καλή σου εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα δεν σου αρέσει το κουνουπίδι μην την φτιάξεις. Δεν πρόκειται να σε βάλω σε περιπέτειες τάζοντάς σου λαγούς με πετραχείλια. Είναι μια πολύ ωραία σούπα για αυτούς που τους αρέσουν αυτού του είδους οι σούπες και ειδικά η πρώτη ύλη της!!

      Σε ευχαριστώ πολύ πάντως!!!!!!!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Σούπερ σουπίτσα!!!!
    Τι ωραίες φωτογραφίες!!!
    Yummy! Yummy! Yummy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, ευχαριστώ!!!
      Υγιεινή και νόστιμη!!!!!!!
      Φιλιααααααα

      Διαγραφή
  3. Τα γούστα μας πάλι συναντιούνται! Κι εγώ λατρεύω το κουνουπίδι. Ακόμα και βραστό με λαδολέμονο. Η κουνουπιδόσουπα που προτείνεις εξαιρετική. Πολύ ωραία παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική, αν τελικά ακάποια στιγμή τρώγαμε μαζί, είμαι σίγουρη ότι θα τρώγαμε καλά!!!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. Να πάρω τα κόκκινα σου μπολ θέλω μαζί με τη σούπα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται πρώτα να "γλύψεις" το πιάτο για να αποκτήσεις το μπολ!!!

      Διαγραφή
  5. Έχω εντυπωσιαστεί τελευταία με την δημιουργικότητα γύρω από το κουνουπίδι!!!
    Η σούπα Χρυσαυγή φαίνεται φανταστική! Η υφή, το χρώμα, όλα! Και τα props γράφουν ωραία! Μπράβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα props Άρη, επειδή ξέρω ότι πάντα προσέχεις το styling, επιλέχθηκαν με προσοχή. Μουντή μέρα, άσπρο φόντο, λευκή σούπα... κάτι έπρεπε να γίνει για να πάρουν "φως" και ένταση οι φωτογραφίες!!

      Όσο για το κουνουπίδι, είναι όντως πολλές οι χρήσεις του πέρα από το κλασσικό βραστό με λαδολέμονο που ξέραμε μέχρι σήμερα!!!

      Ευχαριστώ, ε!!!

      Διαγραφή
  6. Καλά Χρυσαυγή όπως πας περιμένω να εκδόσεις το βιβλίο σου και να τραβήξεις εσύ και τις φωτογραφίες των φαγητών σου! Συγχαρητήρια για τις φωτογραφίες και σε ζηλεύω πάρα πολύ γκρρρρ, όχι μόνο για τις φωτογραφίες, αλλά και για την σούπα που δοκίμασες. Λατρεύω το κουνουπίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω! Νοτούλα, το πας πολύ μακριά, αλλά οκ, τα όνειρα είναι για να παίρνουν κάποια στιγμή σάρκα και οστά!!! Σε ευχαριστώ πάντως για τα πάντα εγκάρδια σχόλιά σου και την ευγένεια που τα διακατέχει!!!

      Διαγραφή
    2. Έλα βρε Χρυσαυγή μου την αλήθεια λέω. Ανυπομονώ να δω κάθε φορά ανάρτησή σου και αν κάποια στιγμή βρεθείς στην Αθήνα στείλε ένα μνμ να πιούμε καφεδάκι. Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Το τρώω το κουνουπίδι και καλή μου τύχη το τρώνε και τα παιδιά μου.
    Ο γιος μου μπορεί να φαει ενα ολοκληρο στην καθισιά του...ναι.
    Οπότε σίγουρα θα τους αρέσει. Εμενα μου αρέσει πάντως και το ότι βάζεις και το κάρυ.
    Πολύ ωραία παρουσίαση :)

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να τρώνε τα παιδιά κουνουπίδι δεν το λες και συνηθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει να τους φτιάξεις σίγουρα αυτή τη σούπα γιατί νομίζω θα τους αρέσει πολύ. Ναι, όντως το κάρι της ταιριάζει πολύ!!!!!!!

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Μάριον!!!
      Φιλιά πολλά !

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτική σούπα, μας αρέσει οικογενειακά το κουνουπίδι και γενικώτερα όλες οι κρεμώδεις σούπες! Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω πάλι τρελίνομαι για κουνουπίδι... το αγαπημένο μου είναι κουνουπίδι πανε... αλλά αυτη η σουπα φαινεται απιστευτα κρεμώδης και βελούδινη!!! Θα τη δοκιμασω οπωσδηποτε!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκπληκτική σούπα και με φωτογένεια! Την κάνεις να δείχνει τόσο λαχταριστή και ας είναι κουνουπίδι..χαχα
    Εγώ το τρώω αλλά δεν είναι όλοι τόσο εύκολοι στην μυρωδιά του. Το τιπ όμως με το γάλα θα σώσει την κατάσταση.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ως λάτρης της σούπας γενικά αλλά και του κουνουπιδιού θέλω να πω ότι αυτή η συνταγή είναι ακριβώς στα γούστα μου!!
    ωραίες φωτογραφίες!
    πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει να είναι νόστιμη η σούπα σου Χρυσαυγή μου και το κουνουπίδι το αγαπώ σαν γεύση παρά το ότι μυρίζει! Τελευταία μάλιστα το βράζω με λίγο γάλα κι έτσι μειώνεται η μυρωδιά του!!
    Η σούπα σου απίστευτη με υπέροχη υφή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσει, μου αρέσει πολύ! Παλιά το σιχαινόμουν το κουνουπίδι (κλασικό παιδί), αλλά τώρα πια το λατρεύω!
    Λατρεύω επίσης το πώς κατάφερες να κάνεις ένα, κατά τα άλλα άχρωμο πιάτο, όχι μόνο νόστιμο, αλλά και τόσο όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Χρυσαυγή μου! Το κουνουπίδι μέχρι στιγμής το κάνω μόνο νερόβραστο με λαδολέμονο (όπως λες) ως σαλάτα/συνοδευτικό συνήθως ψαριού. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που βλέπω κουνουπιδόσουπα και δε σου κρύβω ότι με έβαλες σε πειρασμό να τη δοκιμάσω. Φαίνεται νόστιμη αλλά και διαίτης.
    Οι φωτογραφίες σου, ολοζώντανες και το food styling μου αρέσει πολύ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχά! Το "μαγικό" με το γάλα και το νερό, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το γνώριζα! Θα δοκιμαστεί όμως γιατί ναι, το κουνουπίδι ένα θέμα με τη μυρωδιά το έχει :)
    Μου αρέσει πολύ που έχεις προσθέσει κάρυ στη σούπα σου. Θεωρώ ότι ταιριάζει άψογα με το κουνουπίδι.
    Τις σούπες -και ειδικά τις σούπες λαχανικών με βελούδινη υφή- τις υπεραγαπώ. Γιατί είναι εύκολες, χουχουλιάρικες, θρεπτικές και χορταστικές!
    Εντάξει το κουνουπίδι είναι δύσκολο υλικό ακόμα και για πολλούς ενήλικες, πόσο μάλλον για τα κορίτσια!
    Καλά έκανες πάντως και ετοίμασες τη σουπίτσα για σένα και μόνο. Πρέπει κι εγώ να το κάνω αυτό και να μην αφήνω την κούραση (ή τα γευστικά γούστα των μικρών κυριών) να με κερδίζουν!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πρώτη σκέψη ήταν "μπλιαξ!" Η δεύτερη "μήπως;" Η τρίτη "χμμ λες να τη δοκιμάσω;" Υπέροχες όπως πάντα οι φωτογραφίες σου. Το κόκκινο τσουκάλι-κούπα σερβιρίσματος κλέβει την παράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την περίμενα αυτή τη σούπα, αν και φοβόμουν ότι θα έχει κρέμα γάλακτος (όχι ότι εχω θέμα με την κρέμα γάλακτος, μην παρεξηγηθούμε) αλλά με εξέπλησες με το γάλα! θα την δοκιμάσω, περνάω φάση κουνουπιδιού και το τρώω κάθε μέρα τεράστιες ποσότητες, νερόβραστο όμως (για να εξιλεωθώ από τις προηγούμενηες κραιπάλες).
    Βάλε λίγο τυράκι αφού γλιτώσαμε θερμίδες και έλα να φάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή