22 Μαρτίου 2017

Κροκέτες μπακαλιάρου






Όταν ενεργοποίησα προχθές  το πρωί το κινητό, το facebook με ενημέρωσε ότι είναι επίσημα πλέον η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Εαρινή ισημερία έλεγε!!! Κι εγώ μάντεψε... Πέταξα από χαρά. Την επιβεβαίωση έφερε λίγη ώρα αργότερα ο υπέρλαμπρος ήλιος και τα πουλιά που έσκουζαν –καθώς αυτό που άκουγα ήταν κάτι παραπάνω από κελάηδισμα- διαφορετικά από τις άλλες φορές. Ή μήπως εμένα μου φάνηκε? Μπαααα!! Αποκλείεται!




Στο δρόμο για το σχολείο, ήμουν εμφανώς πιο χαρούμενη από τις κοινές Δευτέρες που σέρνομαι πίσω από τα παιδιά με χίλια ζόρια, ακούγοντας το «μαμά έλα, θα αργήσουμε. Θα χτυπήσει το κουδούνι», σαν να μου βαράνε το ίδιο το κουδούνι στο κεφάλι! Στο μυαλό μου είχα καρφωμένη εκείνη τη φράση που μου είπε μια γνωστή/άγνωστη φίλη προχθές στο ίνσταγκραμ. «Δε σε ξέρω, αλλά σε ξέρω», λέει. Και ναι, είναι ακριβώς έτσι αν το καλοσκεφτείς. 




Δεν με ξέρεις αλλά γνωρίζεις κάποιες από τις συνήθειές μου, έχεις εμπεδώσει μετά τις εκατό χιλιάδες πεντακόσιες τριάντα δύο φορές που το έχω πει, ότι μου αρέσει το καλοκαίρι, ξέρεις τι μου δίνει χαρά,  μα καλύτερα απ΄όλα γνωρίζεις το γούστο μου στο φαγητό! Εσύ που με παρακολουθείς ξέρεις ας πούμε ότι  τρελαίνομαι για ωμοφαγικά γλυκά, ότι λατρεύω τα ψάρια και τα μακαρόνια και ότι σιχαίνομαι τη φέτα ωμή ή να την βλέπω σε κομμάτια μέσα στο φαγητό. 




Ενώ εγώ τι ξέρω για σένα? Ε?  Μήπως ότι αναζητάς συνταγή για να φτιάξεις διαφορετικά τον παστό μπακαλιάρο αυτή την 25η Μαρτίου? Μπορεί ναι, μπορεί και όχι! Αλλά αυτό μπορώ να σου δώσω σήμερα! Take it or leave it




Καλημέρα!!! Και "Τσιου"!




ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ


Υλικά: 


     1)      1 κιλό παστό μπακαλιάρο με δέρμα και κόκαλο

     2)      1 κρεμμύδι, μεγάλο και  λιωμένο στο μούλτι (ή τριμμένο)

     3)      1 αυγό μεγάλο

     4)      250 ml μπύρα

     5)      180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     6)      1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

     7)      ½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

     8)      1 κουταλιά σούπας πάπρικα καπνιστή

     9)      Πιπέρι

     10)   Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 




Μέθοδος: 


Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια (αν δεν είναι ήδη κομμένος) και τον βάζουμε για 24 ώρες ή και λίγο παραπάνω σε μια μεγάλη λεκάνη, γεμάτη ως επάνω με νερό. Φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό τακτικά. Όσο πιο συχνά μπορούμε. Τουλάχιστον 7 φορές ή και παραπάνω. Με αυτό τον τρόπο θα ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος. Σημειώνω πως αυτή η συνταγή δεν περιέχει αλάτι καθώς ο μπακαλιάρος έχει ήδη αρκετό από μόνος του και παρόλο που θα τον ξαλμυρίσουμε, θα έχει μείνει ακόμα ώστε να είναι το φαγητό μας γευστικό!


Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τις κροκέτες, χύνουμε το νερό της λεκάνης που είναι μέσα ο μπακαλιάρος και τον ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό της βρύσης. Τον ξεψαχνίζουμε με μεγάλη προσοχή με το χέρι μας. Είναι εύκολο να γίνει το ξεψάχνισμα καθώς το κρέας του αποκολλάται εύκολα από τη σάρκα και τα κόκαλα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε εδώ, είναι να το κάνουμε όσο προσεκτικότερα μπορούμε, ώστε να μην μείνει το παραμικρό κοκαλάκι. Αυτό, εκτός του ότι είναι πολύ δυσάρεστο στη γεύση, όπου το συναντήσουμε μέσα στις κροκέτες, είναι κι επικίνδυνο! 


Αφού ξεψαχνίσουμε το μπακαλιάρο, τον αφήνουμε στην άκρη. 


Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα τη μπύρα, το αλεύρι, την πάπρικα, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το αυγό, το μπέικιν και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, χωρίς σβόλους, δηλαδή το κουρκούτι! 





Μέσα στο κουρκούτι προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι αυτή τη φορά. 




Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει. Το λάδι υπολογίζουμε να είναι περίπου 1 δάχτυλο έτσι ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση κάθε κροκέτας.


Μόλις το λάδι έχει κάψει παίρνουμε κουταλιές  από το μίγμα  του μπακαλιάρου με το κουρκούτι, χρησιμοποιώντας το κουτάλι της σούπας, και τις  τοποθετούμε αραιά στο τηγάνι. Δεν βάζουμε πολλές κροκέτες μαζί, ούτε κοντά τη μια στην άλλη, ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και αυτές βράσουν αντί να τηγανιστούν. Θέλουμε το λάδι να καίει καθ΄όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος ώστε να κάνουν μια χρυσή και τραγανή κρούστα. 




Τηγανίζουμε λοιπόν τις κροκέτες μέχρι να χρυσίσουν από τη μια πλευρά και κατόπιν τις γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού κι ενός πιρουνιού από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει διπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περισσευούμενο λάδι που έχουν. 


Σερβίρουμε αμέσως τις κροκέτες ζεστές. 




Ιδανικός συνδυασμός για τις κροκέτες μπακαλιάρου είναι φυσικά η σκορδαλιά αλλά και τα βραστά πατζάρια με λαδόξιδο. 


Καλή επιτυχία!!!!!!! 











9 σχόλια:

  1. Μμμμμ, μύρισε 25η Μαρτίου!! Και πόσο μου αρέσει ο μπακαλιάρος, είτε παστός είτε όχι δεν λέγεται!!!!
    Οι κροκέτες σου έγιναν απίστευτα νόστιμες και αρωματικές, αν κρίνω από τα υλικά και, κυρίως, από τον άνηθο που τον λατρεύω!!!
    Όσο για τις φωτό σου... δεν έχω λόγια!!!
    Φιλιά καλημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα, γέλασα βρε Χρυσαυγή!Οι κροκέτες σου είναι φανταστικές, ο άνηθος σίγουρα πηγαίνει πολύ και τα παντζάρια δε το συζητώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ φαί από κάθε άποψη Χρυσαυγή μου!
    Με το καλό λοιπόν και στο καλοκαίρι εύχομαι, αφού βιάζεσαι να βρεθείς μες στην αγκαλιά του. Θα 'ρθει που θα πάει :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάθε χρόνο έφτιαχνα πλακί (σπεσιαλιτέ ας πούμε!). Μετά έφαγα το ρολό της Ξανθής και έφτιαχνα μόνο το ρολό της Ξανθής! Οι κροκέτες είναι αδυναμία μεγάλη, αλλα δεν το 'χω... Φέτος θα τις φτιάξω φίλη μου και ο Θεός βοηθός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω να έρθω να μου κάνεις το τραπέζι :) Αυτό!
    Υπέροχες φωτογραφίες, υπέροχες και οι κροκέτες.
    Οδηγίες αναλυτικότατες που δεν αφήνουν περιθώρια λάθους.
    Η κρούστα δείχνει τόσο προκλητική και τα συνοδευτικά είναι ακριβώς αυτά που πρέπει!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια ιδεα Χρυσαυγη μου που θα ακολουθησω διοτι στους δικους μου δεν αρεσει ο μπακαλιαρος αλλα προτιμουν τις κροκετες.να περασετε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεεεεεεελωωωωωω κροκεεεεετεεεες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως ο ηλιος το πρωι μας ''ξυπνάει'' λίγο καλύτερα από τα μουντά πρωινά. Ναι η άνοιξη ήρθε, υπομονή (για σένα το λεω) κοντεύει και το καλοκαίρι!!!! γιούπι!!!

    Κροκέτες τώρα δεν έχω κάνει, τις φτιάχνει συνήθως η μαμά μου. Κι ειναι μια καλή ευκαιρία να φανε τα παιδιά τον μπακαλιάρο. Φαίνονται πολύ ωραίες και το κουρκούτι με την καπνιστή πάπρικα πολύ νόστιμο ;)

    Καλή 25η Μαρτίου λοιπόν :)
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπλοκ ντιλιτ για την φετα!!! το θυμαμαι απ το ινσταγραμ :P
    τελειες οι κροκετες και το πατζαρι!! εξαιρετικες οι φωτο για αλλη μια φορα...
    οσο για την αγαπη σου για το καλοκαιρι/ανοιξη, the winter is coming ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10