19 Μαρτίου 2024

Πολίτικα σιμίτια / Κουλούρια

 


Έχω ακούσει πολλές φορές τον πατέρα μου να συζητάει με τον συνομήλικό του φίλο του και νονό μου για τα φτωχικά παιδικά τους χρόνια. Κι όταν τους ακούς, παρόλο που αυτά που λένε είναι αδιανόητα για εμάς, έχουν μια δόση νοσταλγίας, ανεμελιάς και κάπως τα εξιδανικεύουν αφού εμφανώς τ΄αναπολούν.




Στο σχολείο λοιπόν τα παιδιά πήγαιναν και δεν υπήρχε φαγητό ή κυλικείο ή κέικ σε αλουμινόχαρτο ή τυρόπιτα από το μαγαζί της γωνίας, αφού δεν υπήρχε μαγαζί της γωνίας. Περνούσε όμως ο κουλουράς και τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού εύπορα παιδιά, αγόραζαν κουλούρι και μια φλοίδα τυρί που το συνόδευε. Τότε, σαν μελίσσι μαζεύονταν τα υπόλοιπα παιδιά γύρω τους και ζητούσαν λίγο… Λίγο από το λίγο που ήταν ούτως ή άλλως το κουλούρι. Αυτό το υπέρτατο κουλούρι που εμείς έχουμε όποτε θελήσουμε ήταν αγαθό πολυτελείας.




Αυτό φτιάχνω σήμερα και μοιράζομαι τη συνταγή μου που θεωρώ ιδανική. Το στρίψιμο σαν πλεξούδα δίνει μια επιπλέον υφή και νοστιμιά. Το διπλοψημένο του σουσάμι προσφέρει έξτρα τραγανότητα και το πετιμέζι στο οποίο εμβαπτίζεται χαρίζει ανεπαίσθητη γλύκα και το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα είναι μια ζύμη σαν όλες τις άλλες μόνο που το αυγό και το γάλα του δίνουν την αφρατοσύνη και την αίσθηση του μπριός που τόσο πολύ μου αρέσει.

Ακολούθησε πιστά τα βήματα και θα φτάσεις στο ποθητό αποτέλεσμα.   Θα φας ένα από τα καλύτερα κουλούρια που έχεις ποτέ δοκιμάσει, και θα το έχεις φτιάξει εσύ!




 

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΙΜΙΤΙΑ / ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

Υλικά για τη ζύμη:

1)     250 ml χλιαρό νερό

2)     250 ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

3)     15 γραμμάρια (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά

4)     2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

5)     1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

6)     2 κουταλάκια γλυκού αλάτι

7)     3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

8)     850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επιπλέον υλικά:

1)     300 γραμμάρια σουσάμι

2)     7 κουταλιές σούπας πετιμέζι

3)     6 κουταλιές σούπας νερό




Μέθοδος:

ΒΗΜΑ 1:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά μαζί με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί. Να κάνει δηλαδή φουσκάλες στην επιφάνεια του νερού και να φουσκώσει. Προσοχή το νερό να μην είναι καυτό γιατί θα καταστρέψει τη μαγιά. Κατόπιν προσθέτουμε και το γάλα που έχουμε αφήσει για λίγη ώρα εκτός ψυγείου ώστε να μην είναι παγωμένο.

ΒΗΜΑ 2:

Προσθέτουμε με την ακόλουθη σειρά τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μίγμα της μαγιάς: Το αλεύρι, το λάδι, το αυγό και τελευταίο το αλάτι ώστε να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Ζυμώνουμε με το εξάρτημα «γάντζος» για 5-6 λεπτά περίπου ώστε να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, ελαστική και μαλακή ζύμη που ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Δεν θέλουμε μια ζύμη σφιχτή και σκληρή. Πρέπει οριακά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα!!! Όχι μεγάλη ποσότητα όμως!

ΒΗΜΑ 3:

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεία και καθαρή επιφάνεια και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά με τα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι αν δούμε ότι κολλάει πολύ. Έπειτα δίνουμε σχήμα μπάλας στη ζύμη και την βάζουμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει στα τοιχώματα και στον πάτο του ώστε να μην κολλήσει το ζυμάρι όταν φουσκώσει. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει το ζυμάρι για 45-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.




ΒΗΜΑ 4:

Όση ώρα η ζύμη φουσκώνει εμείς καβουρδίζουμε το σουσάμι. Σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία ανακατεύοντάς το συνέχεια ή σε ταψάκι στο φούρνο με προσοχή όμως ώστε να μην καεί. Το σουσάμι επειδή είναι μικροσκοπικό καίγεται πολύ εύκολα κι έτσι δεν πρέπει να το αφήσουμε χωρίς προσοχή καθ΄όλη τη διάρκεια που καβουρδίζεται. Το καβούρδισμα του σουσαμιού είναι άκρως απαραίτητο βήμα για τη συνταγή αυτή καθώς δίνει έξτρα γεύση και υφή στα κουλούρια μας. Το άψητο σουσάμι δεν θα έχει καθόλου καλό αποτέλεσμα στα σιμίτια, οπότε δεν πρέπει να παραλείψουμε αυτό το βήμα.

ΒΗΜΑ 5:

Αφού η ζύμη φουσκώσει την επαναφέρουμε στον πάγκο εργασίας μας και την ζυμώνουμε σε κυλινδρικό μπαστούνι μήκους περίπου 50 εκατοστών. Το χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη. Έπειτα κάνουμε μπαλάκια τα κομμάτια ζύμης που προέκυψαν και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας μικρή απόσταση στο ένα από το άλλο. Τα σκεπάζουμε ώστε να μην στεγνώσουν και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για να προθερμανθεί.




ΒΗΜΑ 6:

Στρώνουμε δυο λαμαρίνες με λαδόκολλα. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι μήκους περίπου 1ος μέτρου. Το διπλώνουμε στη μέση δημιουργώντας ένα U.




ΒΗΜΑ 7:

Περιστρέφουμε τώρα το διπλό κορδόνι στα χέρια μας δίνοντας αντίθετη φορά στην κάθε μεριά του.




ΒΗΜΑ 8:

Το τυλίγουμε σε κουλούρι – δαχτυλίδι και πιέζουμε απαλά το σημείο της ένωσης ώστε να κολλήσει και να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα ζυμαράκια και έπειτα τα αφήνουμε να φουσκώσουν πλεγμένα όπως είναι για 30 περίπου λεπτά.




ΒΗΜΑ 9:

Σε βαθύ πιάτο ή μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το νερό ώστε να διαλυθεί το πρώτο πολύ καλά. Το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε και σε ένα ταψάκι το σουσάμι και το βάζουμε κι αυτό στην άκρη.

ΒΗΜΑ 10:

Βουτάμε ένα ένα τα κουλούρια στο μπολ με το πετιμεζόνερο και τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να καλυφθούν παντού.




ΒΗΜΑ 11:

Αμέσως μετά το στραγγίζουμε ελαφρά στα χέρια μας και το βάζουμε στο ταψάκι με το σουσάμι καλύπτοντάς το και από τις δυο μεριές. Θα διαπιστώσουμε ότι θα κολλήσει μεγάλη ποσότητα σουσαμιού πάνω στο κουλούρι κι αυτό ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε. Τέλος παίρνουμε το κουλούρι και το βάζουμε στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα κουλούρια.




ΒΗΜΑ 12:

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τα σιμίτια στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να ροδίζουν καλά. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθούν κι έπειτα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ζεστά που είναι εκπληκτικά. Την επόμενη μέρα μπορούμε να τα ζεστάνουμε σε τοστιέρα ή στο φούρνο γιατί ζεστά είναι ακόμη νοστιμότερα. Επίσης αφού ψηθούν και κρυώσουν εντελώς, μπορούμε να τα συντηρήσουμε στην κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων. Κατόπιν αποψύχουμε όσα θέλουμε και τα ζεσταίνουμε πριν τα φάμε.

Καλή επιτυχία!!!  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10