4 Μαΐου 2015

Ασιατικός σολομός με νούντλς ρυζιού





Η ασιατική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου και νομίζω πως δεν είμαι η μόνη φαν της. Τα τελευταία χρόνια ακούω όλο και περισσότερους να δηλώνουν  πως αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις και τα spicy φαγητά. Επομένως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. 


Ωστόσο δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε εξειδικευμένα μαγαζιά που πουλάνε συγκεκριμένα ασιατικά προϊόντα τα οποία χρειάζονται για να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο πιάτο.  Οι περισσότεροι (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα), πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ και αυτό είναι όλο. Ότι βρούμε εκεί καλώς ή κακώς. Αλλωστε δεν διαθέτουν  όλες οι περιοχές της Ελλάδας  ένα μαγαζί με έθνικ ή εξειδικευμένα προϊόντα. Δυστυχώς. 



Τα σπαράγγια παρόλο που δεν αποτελούν κύριο συστατικό του πιάτου αλλά συνοδευτικό, τα φωτογράφισα ξεχωριστά. Με ενέπνευσε τόσο πολύ η άγρια ομορφιά τους, τα λεπτεπίλεπτα κοτσάνια τους και η ατίθαση, - αέρινη θα έλεγε κανείς- κίνησή τους. Πολλές φορές άλλωστε συνηθίζω να φωτογραφίζω την πρώτη ύλη που χρησιμοποιώ στα φαγητά μου όταν αυτή είναι τόσο όμορφη. 



Για το σολομό νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες γεύσεις καταλαβαίνουν  από τα υλικά και μόνο πως πρόκειται για ένα πολύ πολύ νόστιμο πιάτο. Με τα νούντλς ρυζιού (ρυζομακάρονα) και τα σπαράγγια έγινε ένα πλήρες και  ολοκληρωμένο γεύμα! Θα ενθάρρυνα τον οποιονδήποτε το σκέφτεται, να το δοκιμάσει!!!



ΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΝΟΥΝΤΛΣ ΡΥΖΙΟΥ 

Υλικά για το σολομό: 

     1)      1 φιλέτο σολομού  500-600 γραμμάρια
     2)      2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο (sesame oil)
     3)      3 κουταλιές της σούπας μέλι
     4)      4 κουταλιές της σούπας σόγια σος
     5)      4 κουταλιές της σούπας ρυζόξιδο
     6)      2 μεγάλες ή 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
     7)      ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
     8)      Σουσάμι 

Επιπλέον υλικά: 

     1)      1 πακέτο νούντλς ρυζιού
     2)      1 ματσάκι σπαράγγια 




Μέθοδος: 

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα το σησαμέλαιο, το μέλι, τη σόγια σος, το ρυζόξιδο, το λιωμένο σκόρδο και το τζίντζερ. Τα ανακατεύουμε και βυθίζουμε στη μαρινάδα τον σολομό που έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Το αφήνουμε εκεί για 1 έως 3 ώρες.



Κατόπιν βάζουμε το σολομό με το δέρμα προς τα κάτω και  τη μαρινάδα του σε ένα πιρέξ ή ταψί που να χωράει το φαγητό σχεδόν ίσα ίσα. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με σουσάμι  και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος των κομματιών του ψαριού. Καλό είναι να μην είναι πολύ χοντροκομμένα τα κομμάτια για να ψηθεί πιο γρήγορα. 



Στο μεταξύ ψήνουμε ή βράζουμε τα σπαράγγια ανάλογα με το πως μας αρέσουν και βράζουμε τα ρυζομακάρονα ανάλογα με τις οδηγίες του πακέτου. 

Σερβίρουμε το σολομό πάνω από τα ρυζομακάρονα περιχύνοντας με λίγη από τη σάλτσα του. Στο πλάι γαρνίρουμε με τα σπαράγγια! 

Καλή επιτυχία!!





23 σχόλια:

  1. Τρελλαίνομαι για ρυζομακάρονα!!!!
    Τρελλαίνομαι για γλυκόξινες γέυσεις, σολωμό και σπαράγγια!!!!
    Θα βάλω και μια καυτερή πιπερίτσα.....δεν σε πειράζει ε?
    Ωραίες φωτογραφίες, φωτεινές!!!!
    Ένα πλήρες γεύμα, ελαφρύ και πεντανόστιμο!!!

    Καλημέρα!! Καλά ξεκινήσαμε!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καυτερή πιπερίτσα επιβάλλεται!
      Αν το έφτιαχνα μόνο για μένα θα έβαζα φυσικά.

      Καλά ξεκίνησε ο Μάιος, όπως το είπες!!!
      Και τα καλύτερα έρχονται!
      Φιλιά πολλά!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Α τι ωραια! Αγαπω ασιατικα πιάτα και σουσαμι χα χα!

    Καλή εβδομαδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα!
    Πολύ ωραίο φαγητό! Και υπέροχο χρώμα στο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
      Το πράσινο φωτίζει το πιάτο! :)

      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. αγαπαμε το σολωμο και τις ασιατικες γευσεις!!! ωραιος συνδυασμος!! καλο μηνα και καλη εβδομαδα Χρυσαυγη μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γλυκόξινη γεύση αυτή διαφοροποιεί κατά πολύ το σολομό και τον ανανεώνει!
      Κι εμάς μας άρεσε πολύ τόσο το ίδιο το ψάρι όσο και ο συνδυασμός με τα υπόλοιπα.

      Ελπίδα μου καλό μήνα σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  5. Αρχικα Χρυσαυγη θελω να πω συγχαρητηρια για την καλογουστη καλλιτεχνικη φωτο με τα αερινα(οπωε πολυ σωσα ειπες) σπαραγγια(εκεινη που ειναι μεσα στο ποτηρι)!
    η σημερινη σου προταση ειναι τελεια,μ αρεσουν οι γλυκοξινοκαυτερες γευσεις αλλα και ιδιαιτερα ο σολομος!!!Ο συνδυασμος με τα ρυζομακαρονα κατατασει το πιατο
    σε ενα πολυ γευστικο λαιτ υγιεινο πιατο!!!!σουπερ δηλαδη!!!
    πολλα φιλια και καλη εβδομαδουλααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιας και έχει ξεκινήσει η operation bikini , ο σολομός σου αποτελεί την τέλεια λύση για νόστιμα και ελαφριά πιάτα!
    Συμφωνώ με όσα λες για την ατίθαση ομορφιά των σπαραγγιών, αξίζουν τις φωτογραφίες!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίες φίνες γεύσεις και μέσα στα γευστικά μου γούστα...
    Δυστυχώς η Ασιατική κουζίνα μου έχει λείψει πολύ τελευταία και έτσι την απολαμβάνω σήμερα με τις όμορφες φωτογραφίες σου!

    Φιλάκια ασιατικά
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ασιατικό πιάτα μου αρέσουν να τα βλέπω.
    Θεωρώ ότι είναι ένα είδος τέχνης,αλλά ξένης προς την ιδιοσυγκρασία μου.
    Όπως ας πούμε η αφηρημένη ζωγραφική,που την βλέπω,θέλω να την καταλάβω,προσπαθώ να αντλήσω τυχόν κρυμμένα μηνύματα και τέλος πείθω τον εαυτό μου οτι τελικά κάτι αντιλήφθηκα.....
    Είναι μία κουλτούρα την οποία ακόμα μελετώ και κάθε φορά μένω μεταξεστέα .
    Ωστόσο αυτό μου επιτρέπει να θαυμάζω το εξαιρετικό food styling των πιάτων τους με τον καθοριστικό για τον πολιτισμό τους μινιμαλισμό,τις ετερόκλητες και αντίθετες γεύσεις και την τόλμη τους.
    Σήμερα λοιπόν,θαυμάζω με απόσταση.Παρατηρω την εξαιρετική παρουσίαση,τα γλυκόξινα υλικά και την μελωμένη επιφάνεια του σολομού,σαν ένα έκθεμα σε διαφημιστικό φυλλάδιο σε γραφείο τουρισμού.
    Οι γεύσεις εξάλλου πάντα αποτελούν ένα ακόμα έναυσμα για μία περιπέτεια.
    Θα μείνω λίγο στην πολυ όμορφη φωτό των σπαραγγιών.
    Η εύκαμπτη ροπή τους προς έναν αόρατο πόλο έλξης ,με συνεπήρε!
    Υπνωτισμένα,καθοδηγούμενα ,με μία φρεσκάδα που μαγεύει!
    Στο τελικό σερβίρισμα ,νιώθεις ότι καλό συμβαίνει.
    Όλα συνηγορούν ,στην οπτική και γευστική σπόλαυση.
    Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να ενδώσω?
    Φιλάκια πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κρατώ τα υπέροχα σε γεύση σπαράγγια σε ρόλους λουλουδιών και τα περί ασιατικής κουζίνας και σού στέλνω την καλημέρα μου & τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρεύω τον σωλομο!!! Με την πανδαισια των υλικών αυτών θα είναι το λίγοτερο θεϊκός!!! Νουντλς ρυζιού δεν έχω δοκιμάσει μόνο! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρυσαυγή μου, για τα σπαράγγια πεθαίνω!!!!! Και ιδιαίτερα για αυτά τα τόσο λεπτά, που συνήθως είναι τα άγρια. Σωστά δεν τα λέω;
    Καλά έκανες και τα φωτογράφισες μέσα στο ποτήρι σε ρόλο λουλουδιών!!!...και δεν θα το πιστέψεις ίσως, αλλά έτσι μου τα είχαν σερβίρει σε εστιατόριο του εξωτερικού, όταν είχα παραγγείλει άγριο σολομό Καναδά με λαχανικά!!!!!!!!!!!!!!!
    Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει ποτέ τον συγκεκριμένο σολομό...αν όχι, στο εύχομαι, γιατί απλά είναι ο καλύτερος που έχω γευτεί και δεν ήθελα να τελειώσει ποτέ!!!!!!!!!!
    Την συνταγή σου αυτή την κρατάω, γιατί μοιάζει εύκολη, αλλά και γιατί είναι απο τα αγαπημένα μου πιάτα λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Καλό μήνα κοριτσάκι μου & τα φιλιά μου!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αααααα, σήμερα μας ταξιδεύεις προς Ασία μεριά γλυκιά μου Χρυσαυγή!! Λατρεύω τον σολομό έτσι αλλά με τα ρυζομακάρονα και τα σπαράγγια έχω ελαφρώς απόμακρες σχέσεις.
    Οι φωτογραφίες σου είναι ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ είμαι πάλι.....τον έφτιαξα.....τον τσάκισα μόλις τώρα.......
    Αυτή η σάλτσα....αχχχχχχχχχχχχχχχ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο!!! Τα σωστά υλικά στις σωστές δόσεις!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπώ ασιατική κουζίνα και κάποτε ξόδευα μια περιουσία σε takeaway. Να πω τη μάυρη μου αμαρτία στο σπίτι δεν έχω αποπειραθεί να μαγειρέψω ποτέ και η συνταγή σου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για θεαματική πρεμιέρα Χρυσαυγή! Ευχαριστούμε!
    Υ.Γ.
    Οι φωτογραφίες τα σπάνε και τα σπαράγγια σου είναι ποίηματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι γεια σας, μια παραγγελία θα ήθελα να κάνω...
    Μία μερίδα σολωμό με noodles, σαν αυτά της φωτογραφίας, και γρήήήήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οταν ο τιτλος εχει τις λεξεις σολωμος και νουντλς, ξεκιναει καλα η μερα! χαχαχαχα λατρευω ασιατικη κουζινα, τοσο που θα ηθελα να τρωω καθε μερα! μου λειπουν βεβαια καποια συστατικα , αλλα τα μεγαλα σουπερ μαρκετ να ειναι καλα! χιλια ευχαριστω για τη συνταγη Χρυσαυγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κι εγώ αγαπώ την ασιατική κουζίνα!
    μια μεριδούλα από το σολωμό σου θα τον τσάκιζα τώρα ευχαρίστως!!
    ωραίες φωτογραφίες by the way..
    φιλιάαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραίες φωτογραφίες, και τα σπαράγγια γράφουν τόσο ωραία στο φακό !!
    Καλημέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα σπαράγγια είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις ,αλλά εσύ τα έδωσες καλλιτεχνική υπόσταση και αύρα.Pinάρω τη φωτό και θα βγει σύντομα σε καδράκι για την κουζίνα μου,Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή