Τρούφα σοκολάτας μαλακιά σαν χνούδι που λιώνει στο στόμα με
το που έρθει σε επαφή με τη ζεστασιά του.
Τι κι αν ο χειμώνας
πέρασε? Διανύουμε το Μάιο που μας δίνει τα ζουμερά και πάνγλυκα
μαγιάτικα πορτοκάλια του. Διάλεξε ένα μεγάλο ακέρωτο και παρ΄ του το ξύσμα.
Ανακάτεψέ το με βελούδινη γκανάς, πρόσθεσε και λίγο Grand Marnier που επιβάλλεται και φτιάξε σε χρόνο μηδέν
τρούφες σοκολάτας.
Ένα γλυκό που γεμίζει το στόμα χωρίς πολλά πολλά. Ενώ είναι φουλ σοκολατένιο δεν λιγώνει γιατί το πορτοκάλι δίνει φρεσκάδα και δροσιά. Μια φρουτώδη επίγευση στο στόμα. Τα δοκίμασαν πέντε διαφορετικά άτομα και κανείς, μα κανείς δεν στάθηκε στο ένα.... ούτε και στο δεύτερο εδώ που τα λέμε!
Ένα γλυκό που γεμίζει το στόμα χωρίς πολλά πολλά. Ενώ είναι φουλ σοκολατένιο δεν λιγώνει γιατί το πορτοκάλι δίνει φρεσκάδα και δροσιά. Μια φρουτώδη επίγευση στο στόμα. Τα δοκίμασαν πέντε διαφορετικά άτομα και κανείς, μα κανείς δεν στάθηκε στο ένα.... ούτε και στο δεύτερο εδώ που τα λέμε!
ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ – ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά:
1)
500 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2)
275 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
3)
40 γραμμάρια Grand Marnier
4)
1 μεγάλο ακέρωτο
πορτοκάλι το ξύσμα του
5)
Σκόνη κακάο για την επικάλυψη
Μέθοδος:
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μεταλλικό μπολ. Η
χρήση μεταλλικού μπολ είναι απαραίτητη και όχι πλαστικού καθώς ίσως χρειαστεί
στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μεγάλο μπρίκι βάζουμε την κρέμα
γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού να ζεσταθεί μέχρι να κάψει. Δεν θέλουμε να
βράσει αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ζεσταθεί πολύ πολύ καλά .
Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος με το ξύσμα μέσα στο μπολ
με τη σοκολάτα. Την αφήνουμε για 2 λεπτά ΧΩΡΙΣ να ανακατέψουμε ώστε με τη
θερμότητα να λιώσει η σοκολάτα. Κατόπιν ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι
μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν δούμε ότι παρόλο το ανακάτεμα παραμένουν
κάποια κομμάτια σοκολάτας που δεν έχουν λιώσει, τότε τοποθετούμε το μπολ πάνω
σε μπεν μαρί για λίγο, μέχρι να λιώσουν και αυτά.
Τέλος προσθέτουμε και το Grand Marnier και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Αφήνουμε το μπολ για μισή ώρα ώστε να πέσει η θερμοκρασία
της σοκολάτας και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να σφίξει το μίγμα. Το
αφήνουμε εκεί όσο χρειαστεί ώστε να έχει σφίξει απόλυτα και να μπορεί να
πλάθεται.
Πλάθουμε τα τρουφάκια:
Με ένα κουτάλι παίρνουμε κομματάκια από το σοκολατένιο μίγμα
και φορώντας οπωσδήποτε γάντια μιας χρήσης τα πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις σε
μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Μόλις τελειώσουμε όλη την διαδικασία
και έχουμε έτοιμα όλα τα τρουφάκια, βάζουμε την πιατέλα με αυτά στο ψυγείο
για περίπου μία με δύο ώρες ώστε να σφίξουν καλά.
Τέλος τα ρολάρουμε στο κακάο ώστε να καλυφθούν από όλες τις
μεριές του και τα σερβίρουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα!!
Καλή επιτυχία!
Tip:
Για να πλάσουμε εύκολα τα τρουφάκια αυτά είναι απαραίτητη η
χρήση γαντιών μιας χρήσης. Η σοκολάτα αναλιγώνει στα χέρια μας και δυσκολεύει
το πλάσιμό τους. Παρ΄όλα αυτά με τα γάντια γλιστράνε πολύ πιο εύκολα τα
τρουφάκια στα χέρια μας και δεν λιώνουν.
Πωπω, τρελάθηκα πρωί πρωί! Τι λαχταριστά τρουφάκια και τι υπέροχες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά
Craftaholic.gr
Αθηνα σε ευχαριστω παρα πολυ!
ΔιαγραφήΚαλο σου βραδυ!! :)
ΩΩΩΩΩΩΩΩ .....ήταν το πρώτο επιφώνημα μόλις διάβασα τον τίτλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΑΑΑΑΑΑΑΑ......ήταν το δεύτερο μόλις είδα τη πρώτη φωτογραφία.
Τι έκπληξη ήταν αυτή!!!!!!!!!!!!!
Μπουκιά και συγχώριο!!!!!!!!!!
Κι έφτασα και στη τελευταία φωτό κι έλιωσα σα τρουφάκι!!!!!!!!
Αυτά!!!
Χαχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΤρουφακι μου εσυ!!!!!!!
Σε ευχαριστωωωωωω!!!!
Σμακ!
Αoο τα αγαπημενα μου... και ο συνδυασμός με πορτοκάλι που σκοτώνει ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Κλασικος συνδυασμος η σοκολατα με το πορτοκαλι που η τον τρως μετα μανιας η τον απεχθανεσαι.
ΔιαγραφήΧαιρομαι που εισαι απο τους πρωτους! Κι εγω το ιδιο!!! :)
Πιστεύω ότι ανήκω στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που στη στενοχώρια ή το άγχος ,καταναλώνουν γλυκά.Η σεροτονίνη εκτιναπσσεται στα ύψη,τουλάχιστον για κάποιες στιγμές....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθεί ο σκεπτικισμός του ενδόμυχου παζαρέματος της δεύτερης ,τρίτης η.....πολλαπλής κατανάλωσης,γιατι η διαπίστωση του ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα εξακολουθούν και ταλαιπωρούν,συν τις τύψεις των περίςςιων θερμίδων,δημιουργούν επιπλέον συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης...ωστόσο η απόλαυση είναι μέγιστη και ολοκληρωτική!!
Οι τρούφες ανήκουν στα μικροσκοπικά γλυκίσματα που προκαλούν εθισμό.
Ο συνδυασμός δε που μας προτείνεις,του πορτοκαλιού δηλαδη και της σοκολάτας,αποτελεί την επιτομή της αρχοντιάς στη γεύση!
Θα συμφωνούςα ότι περισσότερο ανήκει στις πιο ...δροσερές να το πω μερες,μιας που η βελούδινη γλυκύτητα της σοκολάτας με τον συνδυασμό του ζουμερού χειμερινού φρούτου,αναζητά θαλπωρή για να μεγιστοποιηθεί η ευδαιμονία της σύντομης,μα εντελώς απολαυστικής παραμονής στον ευαίσθητο ουρανίσκο.
Όμως!Στην απόλαυση δρν μπαίνουν όρια,δεν περπατάμε σε ίδιους δρόμους,αλλά στην περιπέτεια του καταφυγικού μονοπατιού,δεν έχουμε παρωπίδες,αλλά ο ορίζοντας μπροστά ανήκει στο υπερπέραν και τελικά όλα είναι για να ανατρέπονται και όλα σχεδόν δικαιολογούνται.
Αγαπω πολυ τις τρούφες !Γενικα και ειδικά.
Τον χειμώνα μου αρέσουν σε θερμοκρασία δωματίου,για να αναδεικνύονται τα αρώματα και η απίθανη υφή της σοκολάτας.
Το καλοκαίρι τις προτιμώ δροσερές,όχι ψυγείου,απαλές σαν βελούδο και αέρινες σαν μετάξι που που ανεμοδέρνεται στην καλοκαιρινή αύρα.
Οι τρούφες σου Χρυσαυγή μου,μου υπόσχονται πολλά και ακόμα περισσότερα απο αυτα που θα μπορούσα να φανταστώ.
Μου κλείνουν το μάτι τα νερά που δημιουργούν το προσεκτικό πλάσιμο τους και το ´´ άτσαλο ´´ κύλισμα τους στο πικρό κακάο.
Μου άρεσε που δεν χρησιμοποίησες μαχαίρι για να φωτογραφίςεις την κάθετη τομή και άφησες τα οδοντικά αποτυπώματα να αναδείξουν την θεσπέσια υφή τους!Έτσι παρατηρούμε με ευκρίνεια και μια πρωτότυπη πανοραμική ακτινογραφία της καταπληκτικής οδοντοστοιχίας σου ...Χαχαχαχα!
Πέρα απο τα αστεία,είναι αδιαμφισβήτητα γλυκό που έχει ταυτότητα υπεροχής,ιδιαίτερα όταν αυτό ειπναι παρασκευασμένο με την φροντίδα την δική σου!
Φιλάκια πολλά,πολλά!
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαααα
ΔιαγραφήΑπο το πρωι σκεφτομαι την πανοραμικη ακτινογραφια της οδοντοστοιχειας μου και γελαω!! Γελαω πολυ! Πραγματικα μονο απο σενα περιμενα τετοιο σχολιο και το βρηκα τοσο χιουμοριστικο!!
Οσο για το τρουφακι ομολογω οτι το εκοψα με μαχαιρι αρχικα αλλα κατι δεν μου κολλαγε. Δεν φαινοταν η υφη του και αυτο ηταν το ζητουμενο. Ετσι σκεφτηκα να το δαγκωσω και το αποτελεσμα ηταν η ακτινογραφια που ειδες!!! Χαχαχαχαχαχαχα
Σε ευχαριστωωωωωω!!
Μου εφτιαξες τη μερα πραγματικα!
Φιλια πολλα Φωτεινη μου!!!!!!!
Καλημέρα καλημέρα!!! Αυτό το τελευταίο με τη δαγκωνιά τα λέει όλα!!! Σκέτη απόλαυση... Πολλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη
Τελικα ολοι στη δαγκωνια σταθηκαν!!!
ΔιαγραφήΕγω το εφαγα, εσεις το χαρηκατε!! Χαχαχα
Ευχαριστω παρα πολυ!!
Καλο σου βραδυ Νικη!! :)
και μονο με την περιγραφη σου ξελιγωθηκα....σλουρπ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μονο με τις φωτογραφιες σου ξελιγωθηκα.....ξανα σλουρπ!!!!
αντε και καλη μας μερααααα!!!!!!!!!
Που να τα φας κιολας !!!
ΔιαγραφήΕγγυημενη απολαυση.. Εκει να δεις ξελιγωμα!!
Κικιτσεν σε ευχαριστω πολυυυυ!
Καληνυχτα!
ΩΩΩΩΩΩ Ανάθεμα σε δεν με λυπάσαι που κάνω δίαιτα ....
ΑπάντησηΔιαγραφήχα χα χα
Ολοι κανουμε διαιτα, αλλα και ατασθαλιες.. Χαχαχα ;)
ΔιαγραφήΠω πω τέλειο! Φουλ σοκολατένιο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦουλ σοκολατενιο,
Διαγραφήφουλ πορτοκαλενιο!
Απολαυση εις διπλουν!!
Φίλη μου μας ξελίγωσες πρωί πρώί... μπορώ να ζώ μόνο με αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, δεν περιμενα κατι λιγοτερο απο σενα!! Σε εχω καταλαβει πια. Και επανερχομαι σε αυτο που εγραψες στο φεις "αχ, γιατι να μην μεναμε κοντα", να σε κερασω..
ΔιαγραφήΠω πω τί τέλεια !! Τα τρουφάκια τα λατρεύω!! Και η τελευταία φωτό πω πω πω όλα τα λεφτά!! Καλημέρες και φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταληγω -μετα απο ολα τα σχολια που διαβασα- στο οτι η τελευταια φωτογραφια θα επρεπε να ειναι πρωτη! Χαχαχα
ΔιαγραφήΕυχαριστωωωωωωωω Αθηνα!!
Οι τρούφες είναι μεγάλη αδυναμία! Όντως, η τελευταία φωτό σε κάνει να ορμήσεις στην οθόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Οι τρουφες ειναι η πιο μικρη αλλα και πιο ισχυρη ενεση στην υπογλυκαιμια που μπορει να νιωσει καποιος.
ΔιαγραφήΕυχαριστω παρα πολυ Αγγελικη!!
Καλο σου βραδυ!
κουκλα και ενα ατομο μονο να τα δοκιμαζε, παλι θα σε πιστευα!!!! σοκολατα και πορτοκαλι ειναι λαχταριστος συνδυασμος και λατρευω την προσθηκη ποτου και φυσικα το bitter κακαο! αν βαλουμε μεσα και ελαχιστο μπισκοτο τριμμα, λες να χαλασουν? θα τα δοκιμασω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχα Σε ευχαριστω λοιπον για την εμπιστοσυνη Ζηνα μου!!
ΔιαγραφήΚαλλιστα θα μπορουσε καποιος να προσθεσει λιγο τριμμενο μπισκοτο, ξηρους καρπους τριμμενους η ακομα και κρανμπερις η οτι αλλο θες. Κατα την ταπεινη μου αποψη ομως δεν πρεπει να το φορτωσεις με πολλα. Διαλεξε ενα απο τα παραπανω υλικα και προσθεσε το σε μετρια ποσοτητα στο μιγμα. Τοσο οσο ετσι ωστε να μην χαθει η αρχικη του εκτελεση.
Καλη επιτυχια ευχομαι αν τα φτιαξεις!!
Φιλια και ευχαριστω!
Διάβαζα και διάβαζα μέχρι που έφτασα στην τελευταία φωτογραφία... όπου μου έπεσε το σαγόνι κυριολεκτικά!!!!! Πωωω κόλαση!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχα
ΔιαγραφήΕυχαριστωωωωωωωω!!!
Να εισαι καλα!!
μμμμμμμμμμ... καταπληκτικα!!! σοκολατενια και πορτοκαλενια!! δυνατος συνδυασμος!!! και μονο οι φωτογραφιες μου φέρνουν λιγουρες!!! μπραβο Χρυσαυγη μου!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑ!!! Τολμω να πω πως ηξερα οτι θα σου αρεσαν Ελπιδα!!! Αρχιζω και καταλαβαινω τα γουστα σου!!! Φτιαξ'τα για το Νικολα λοιπον!!!! Φιλιαααααααααααααα!!!!!!!
ΔιαγραφήΈλιωσα με τη συνταγή και τις φωτό σου αγαπημένη μου Χρυσαυγή!! Σοκοκόλαση!!!!!!!!!!!!! Στείλε μερικά... επειγόντως!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Κικη μου σε υπερ ευχαριστω για την γλυκιτητα σου και για το θερμο σχολιο! Αν υπηρχε τροπος να σου τα στειλω χωρις να αναλιγωσουν, πιστεψε με οτι θα το εκανα!!
ΔιαγραφήΩωω τι υπέροχο κέρασμα! Εκτυπώνεται και μπαίνει στο ντοσιέ με τις hot συνταγές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το εκτυπωσες τοτε αργα η γρηγορα θα το φτιαξεις. Κι αν το φτιαξεις θα το ξαναφτιαξεις!!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ Σοφια!!
Καλο σου βραδυ!!
Πω πω !!! Η τελευταία φωτογραφία δεν υπάρχει !!! 1000 like !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗξερα οτι η συνταγη δεν θα σε κερδιζε λογω των συστατικων της. Χαιρομαι ομως που σταθηκες στη φωτογραφια μιας και δινω κι εγω οπως κι εσυ μεγαλη σημασια σε αυτο το κομματι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ λοιπον Αρη!!! Καλο σου βραδυ! :)
Μια χαρά είναι η συνταγή :-) Θα τα έφτιαχνα λίγο διαφορετικά, αλλά η ιδέα θα ήταν ίδια !! Στις φωτογραφίες, στο έχω ξαναπεί, αποτυπώνεις πολύ άρτια την ιστορία της συνταγής. Νομίζω αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα blog, και είναι αυτό που δίνει το κάτι παραπάνω σε σχέση με ένα απλό recipe site.
ΔιαγραφήΑπίθανα τρουφάκια και απίθανες φωτογραφίες, Χρυσαυγή!!! Δεν είμαι φίλη της σοκολάτας, όταν όμως συνδυάζεται με πορτοκάλι δεν προβάλλω αντίσταση...χιχι...και φυσικά δεν αρκούμαι σε ένα ή δυο κομμάτια...Πολλά φιλιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλνεις μια πιατελίτσα με courier...και φυσικά η χρέωση δική μου, Χρυσαυγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια και άκρως "καταστροφικά" αφού τα καταναλώνεις ένα-ένα και με ταχύ ρυθμό :-))
Με κακομαθαίνεις τώρα τελευταία Χρυσαυγή μου κι όχι και τίποτα άλλο αλλά είχα εδραιώσει ένα κάποιο προφίλ με τον -μη ενθουσιώδη- σχολιασμό μου στο ιστολόγιό σου και τώρα μού τα χαλάς!!!!! χαχαχαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια και σίγουρα ξέρεις πως δεν θα έμενα ούτε στο ένα ούτε στα δύο.
Και η δαγκωμένη φωτογραφία δεν βοηθά καθόλου στον περιορισμό της κατανάλωσής τους!!! Αντιθέτως!
Φιλιά πολλά :**
τα λατρευω αυτ ατα σοκολατακια!! μου θυμιζουν χριστουγεννα!!!!! υπεροχα κ πανευκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα τα ήθελα σε κουτάκι δώρου με το ονοματεπώνυμό μου και κρύα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρχισε να ζεσταίνει βλέπεις!
Φιλιάααα!
Ζ.
Εντάξει είναι κόλαση! Σε βρήκα μέσω της Ελπίδας. Μπαίνω εκεί κουλουράκια, μπαίνω εδώ βλέπω αυτό. Κάνω και δίαιτα. Θα τα φτιάξω όμως για τον άντρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πώς να σταθείς μόνο στο ένα... Σοκολάτα-πορτοκάλι, μοναδικός συνδυασμός, μην τα ξεναλέμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικό κέρασμα, μεγάλος πειρασμός...!
Κάτσε να μαζέψω το σαγόνι από το πάτωμα μια πρώτα...Εγώ που δεν κάνω δίαιτα θα τα τσακίσω ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαλίστηκα με τις κοντινές λέμε... μου ήρθε μια υπογλυκαιμία, ΝΑΑΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο τις φωτογραφίες να κοιτάξει κανείς κι αμέσως θέλει και τη συνταγή.Μοιράζεσαι όλους τους πειρασμούς μαζί μας και σ'ευχαριστούμε γι'αυτό.Τέτοια σοκολατάκια με το κακάο τυλιγμένα ,έφαγα πρώτη φορά όταν γύρισε η φίλη μου από Γαλλία και μου τα έφερε δώρο.Θα τολμήσω να πω ότι οι γεύσεις που τους έχεις δώσει όσο και η εμφάνισή τους ,μου τα θυμίζουν πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήLaxtaristh syntagh λοιπόν ακόμη μια φορά που θα ταίριαζε απόλυτα σε γαλλική patisserie.
Φιλιά!