Απλά πράγματα. Αυτό χρειάζεται για να αναδειχθεί η
γεύση και να νιώσεις το εποχιακό αυτό λαχανικό στο μέγιστο. Μετά τα άγρια, ατίθασα θα έλεγα, σπαράγγια, σειρά έχουν οι επίσης άγριες και γλυκόπικρες αγκινάρες.
Τις τρώω από παιδί, σε όλες τις μορφές τους, με όλους τους
τρόπους και μου αρέσουν πάντα όλο και περισσότερο!
Έφτιαξα με αυτές μια νόστιμη και πιο-απλή-δεν-γινεται ομελέτα. Στην
ουσία χρειάστηκαν πέντε αυγά και πέντε αγκινάρες για να φτιάξω μια ομελέτα δύο
ατόμων που την απολαύσαμε με λίγα δροσερά ντοματίνια και μερικά κρίθινα παξιμάδια. Λουκούλειο γεύμα θα το χαρακτήριζα όσο ταπεινό κι αν φαίνεται.
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Υλικά για μια ομελέτα 2 ατόμων:
1)
5 άγριες κατά προτίμηση αγκινάρες
2)
5 αυγά
3)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4)
5 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
5)
Αλάτι
6)
Πιπέρι
Μέθοδος:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 10-15 λεπτά
περίπου. Τις βράζουμε μέχρι να δούμε ότι τσιμπιούνται με το πιρούνι. Δεν
θέλουμε να λιώσουν αλλά ούτε και να είναι πολύ σκληρές.
Μόλις βράσουν τις βγάζουμε από το νερό, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε
λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις κόψουμε. Το «ζεμάτισμα» αυτό μπορούμε
να το έχουμε κάνει και μερικές ώρες πριν ώστε να διευκολύνουμε την παρασκευή
της ομελέτας.
Κατόπιν τις κόβουμε σε χοντρούτσικες φέτες.
Ταυτόχρονα σπάμε
σε ένα μπολ τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε
καλά με το πιρούνι όπως σε κάθε ομελέτα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις 4 κουταλιές
ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει. Σε αυτό σοτάρουμε / τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά τις αγκινάρες πολύ καλά ώστε να
ροδίσουν ελαφρά. Χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία και ρίχνουμε με προσοχή τα αυγά με
το γάλα. Θέλουμε το μίγμα των αυγών να πάει παντού. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο
καπάκι κατσαρόλας το τηγάνι και αφήνουμε την ομελέτα να σιγοψηθεί πολύ καλά από
την μια πλευρά.
Όταν δούμε ότι έχει ροδίσει την αναποδογυρίζουμε με ένα
μεγάλο πιάτο και από την άλλη πλευρά της και την ξαναρίχνουμε στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και από την άλλη. Μόλις
δουμε ότι είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!!
Tip:
Κατά τη διάρκεια που η ομελέτα ψήνεται την σκεπάζουμε με
καπάκι διότι ενώ ψήνεται από την κάτω μεριά θέλουμε να πήξει και από την πάνω
μεριά το αυγό ώστε να γίνει το
αναποδογύρισμά της πιο άνετα και χωρίς να ρέει το ωμό αυγό. Αυτό επιτυγχάνεται
με το σκέπασμα της ομελέτας με καπάκι στο πρώτο στάδιο του ψησίματος ώστε με
τους υδρατμούς που δημιουργούνται όταν η ομελέτα είναι σκεπασμένη πήζει το αυγό
στην επιφάνειά της. Όταν την αναποδογυρίσουμε για να ψηθεί και από την άλλη
πλευρά, δεν χρειάζεται να την σκεπάσουμε.
Η δεύτερη και τελευταία σου φωτογραφία είναι πολύ πολύ προκλητικές, που να βρούμε εμείς άγριες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιότερα που τριγύριζα στα μέρη σου είχα ψάξει αλλά μόνο μία βρήκα.
Καλημέρα!!!
Παλιά τις είχε ο παππούς μου σε μια γωνιά του περιβολιού του. Περνούσα από εκεί μικρή όταν έπαιζα και πρόσεχα να μην τσιμπηθώ από τα αγκάθια τους. Τις μαγείρευε η μαμά μου και τις έτρωγα από μωρό παιδί.
ΔιαγραφήΤώρα απλά τις αγοράζω. Δεν παίρνω ποτέ ήμερες καθώς τις περισσότερες φορές έχουν "μαλλιά" όπως έλεγε η γιαγιά μου στην καρδιά τους. Αρα στη λαική σου σίγουρα θα βρεις και άγριες. Εγώ τις παίρνω από μανάβικο πάντως.
Το τζάμπα πέθανε!! χαχαχα
τις αγκιναρες δεν τις εχω σε ιδιαιτερη εκτίμηση.. Ισως επειδη οσες φορες εχω δοκιμασει δεν μου αρεσαν.. Οποτε το προσπερναω το πιατο σου Χρυσαυγή μου... Ομως θα σταθω στις φωτογραφιες σου που ειναι σουπερ λαχταριστες!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει Ελπίδα μου! Τις αγκινάρες ή τις μισείς ή τις λατρεύεις!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ που πέρασες έστω κι έτσι για την καλημέρα!!!
Φιλιά πολλά!
Αν μου τη φέρεις έτοιμη ευχαρίστως θα τη φάω!!! χαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό το tip...
Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!
Μπονζουρ!!!!
Οκ, οκ, το έπιασα το υπονοούμενο!! χαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΘα στην ετοίμαζα αλλά προέχουν άλλα!!! ....ίσως κάποια στιγμή!
Όσο για το tip, εφάρμοσέ το σε κάθε ομελέτα που θέλεις να έχει καλή όψη, γιατί αν με ρωτάς συνήθως εγώ τις ανακατεύω για να μην μπλέκω με πολλά σκεύη. Αλλά άμα είναι για να την παρουσιάσω κάπου όμορφα, τον κάνω τον κόπο!! :)
Καλημερούδια!
Ααααααα!!! Τέλειααααααααα!!! Τϊ σύμπτωση!!!!!!!! Κι ό,τι ετοιμάζομαι να φτιάξω ομελέτα με αγκινάρες σήμερα για μεσημεριανό!!!!!!! Κι εγώ τις λατρεύω σε κάθε τους μορφή!!!!!!!!!!!!!!!! Φυσικά, όπως πάντα ...φοβερές οι φωτογραφίες σου!!!!!!!!!!!!!!!!!! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγούλα μου!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλημέρας!!
Τηλεπάθεια λοιπόν!!! Για την ακρίβεια εγώ την έφτιαξα την Τρίτη που μας πέρασε και ήταν τόσο νόστιμη που σκέφτηκα γιατί δεν την φτιάχνω πιο συχνά!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Κική μου για την χαρά και το κέφι που σκορπίζεις σε καθε σχόλιο που αφήνεις! Η θετική ενέργεια είναι ευπρόσδεκτη στο μπλόγκ!!!
Φιλια πολλαααααααααααααα!
Τέλειο !! Από κάθε άποψη !! Μου αρέσουν τρελά οι αγκυνάρες !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη συγκεκριμένη ομελέτα τη θεωρώ καπως σαν "γκουρμεδιά"!
ΔιαγραφήΕίναι σιγουρα ιδιαίτερη και χαίρομαι που εκτιμάς κι εσύ το ίδιο Άρη!
Καλή σου μέρα!
με τις αγκιναρες δεν εχουμε και πολυ καλη σχεση εδω στα βορεια αλλα αυτη την ομελετα θα την τσακιζα ανετα!!!! φοβερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμ, κάτι γνωρίζω για τις σχέσεις που ΔΕΝ έχουν οι βόρειοι με τις αγκινάρες... χαχαχα
ΔιαγραφήΌμως επιμένω, πως με λίγο αυγουλάκι παραπάνω τρώγεται πολύ άνετα ακόμα και από τους διστακτικούς.
Καλή σου μέρα ντολμαδάκι!
χμμμ αγκιναρες,δεν εχω ολοκληρωμενη αποψη,δεν εχω αποφασισει αν μου αρεσουν η οχι,εχω
ΑπάντησηΔιαγραφήφαει μετρημενες φορες και ετυχε φορα που δεν τρελαθηκα και ετυχε φορα που μου αρεσαν....
ισως τελικα η τοσο δελεαστικη ομελετα σου να με κανει να κατασταλαξω !!!!!!αψογεεεες φωτοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!
πολλα φιλια!!!
Δεν σε αδικώ! Νομίζω πως όλα τα φαγητά για να καταλάβεις αν σου αρέσουν ή όχι πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα. Διαφορετικά αλλιώνεται η γεύση της πρώτης ύλης και άστα να πάνε. Τι τρώγεται αλλωστε αν δεν είναι νόστιμο με οποιονδήποτε τρόπο??? Ούτε το καρπούζι δεν τρώγεται αν δεν είναι παγωμένο !!
ΔιαγραφήΚικίτσεν μου καλή σου μέρα!!!!!!!!
Ζηλευτό φαγάκι!! Δοκιμάστε και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο,μόλις πριν τη βγάλετε από τη φωτιά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια και αυτή η προσθήκη!!! Ναι, θα το εφαρμόσω την επόμενη φορά!
ΔιαγραφήΤο πόσο μου αρέσουν αυτά τα τραπέζια-γεύματα , δεν λέγεται Χρυσαυγή μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυο-τρία πιάτα στη μέση, μαχαιροπήρουνα και κρασάκι (αν και είμαι της μπυρίτσας) δροσερό... Πανέμορφο το στήσιμο του μεσημεριάτικου φαγητού σου!!
Στην πρώτη φωτογραφία, θα 'θελα να παρευρίσκομαι!!!
Την τελευταία, να την ζωγραφίσω!!!
Όσο για την συνταγή...Θεϊκή!!! Δύσκολα θα βρεις φαγητό που να μην μου αρέσει!!!!!!!!!!!χαχαχαχαχα
Φιλιά Χρυσαυγή μου, καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!!!!!!!!!!!! ;)
Κι εμένα, κι εμένα!!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΔώσε μου ορεκτικά και πάρε μου την ψυχή! Μη μου φέρεις ποτέ κύριο πιάτο αρκεί να έχω τσιμπολογήματα!!!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα περί στησίματος και φωτογραφιών.
Πολύ θα ήθελα στην πρώτη να ήσουν κι εσύ και πολύ θα ήθελα να έβλεπα την τελευταία ζωγραφισμένη από σένα!!! Αλήθεια!!!
Σε φιλώ πολύ Ελένη, ήδη είμαστε στην καλή χώνεψη!!! χαχαχααχα
Από λαχανικά τρώω τα πάντα και τις αγκινάρες !!! Γιαμ γιαμ έχω να πω εγώ!! Τί φανταστική φωτό αυτή με τις αγκινάρες!! Να απλώσω το χεράκι να πιάσω μία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιάσε με προσοχή γιατί τσιμπάει!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά Αθηνά κι ευχαριστώ!!!
Καλό μεσημέρι!!!
αγκιναρα τη λατρευω ωμη με λεμονακι, τουρσι, σε σαλατες, με κρεας, με πατατες με... σε ομελετα δεν την εχω δοκιμασει! μια χαρα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, αν την τρως ωμή τότε δεν παίζει να μην ξετρελαθείς με την ομελέτα!!!
ΔιαγραφήΚι έλεγα...... θα πει κανείς πόσο νοστιμη είναι ωμή η αγκινάρα????? χαχαχαχα
Καλό μεσημέρι Ζηνα !!!!!!!!!!!!!!!!
Αν και μεγάλη φαν του λαχανικου αυτού, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να το βάλω σε ομελέτα! Χαρά στο κουράγιο σου με το καθάρισμα της αγκινάρας... Όταν την ξανακάνεις, φώναξε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν είμαι πολύ τγς αγκινάραςαλλά με το αυγό πιστεύω θα την έτρωγα άνετα!!! Με έπεισες αμέσως!!!! :)) Φιλάκια πολλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKι εμένα μου αρέσουν οι αγκινάρες Χρυσαυγή μου.. οι άγριες έχουν άλλη νοστιμιά, δεν το συζητώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ωμές τις τρώω...;)
Υπέροχη η ομελέτα σου και να σου πω την αληθεια δεν τις είχα σκεφτεί έτσι τις αγκινάρες.
Μπράβο !!
Φιλιά πολλά
Νόστιμο κι όμορφο πιάτο και με τις άγριες, αγκαθερές αγκινάρες να απογειώνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν κι όμορφο σχήμα Υ, πολύ χαριτωμένες!
Το ίδιο φαγητό το έτρωγα κι εγώ από μικρή και εξακολουθεί να μ΄ αρέσει πολύ.
Την τεχνική του προβρασίματος την παραλείπω χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα.
Απλώς έχουν μια κάποια διαδικασία για να μη μαυρίζουν μέχρι να ψηθούν.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται, τις βρίσκει στις λαϊκές, αφού γίνεται καλλιέργεια τώρα πια.
Μπορεί να μην είναι το ίδιο νόστιμες σαν αυτές από τους σπιτικούς κήπους και τα παρτέρια, είναι όμως νοστιμότερες από τις ήμερες, τις χωρίς αγκάθια.
Καλό Σ/Κ!
Ζ.
Πολύ μου αρέσει αυτό το πιάτο! Η τελειότητα είναι σε αυτό το απλό φαγητό! Μιαμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγινάρες τρώω όταν τις βρίσκω έτοιμες αλλά δεν εχω σκεφτεί ποτέ να πάρω και να φτιάξω, μάλλον τις έχω παρεξηγήσει (και αυτές). Ομελετα δεν ήξερα ότι γίνονται αλλά μου κάνει πολύ νόστιμός αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, ίσως να αναδεικνύεται καλύτερα το υλικό έτσι, με λιγότερα υλικά. Φοβερή η δεύτερη φωτογραφία. Τι όμορφα χρώματα! Σαν παιδί της πόλης εχω συνηθίσει να βλέπω τα κλασσικα λαχανικά θερμοκηπίων και άγρια σπάνια βρίσκω.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία ιδέα η ομελέτα με αγκινάρες!! ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να τις απολαύσουμε, χωρίς πολλά πολλά. να σου πω την αλήθεια, νομίζω πως άγριες αγκινάρες δεν έχω φάει ποτέ..... στην λαϊκή δεν έχω δει να πουλάνε.ελπίζω να βρω κάποια στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά!!
Αν και δεν συμπαθώ αγκινάρες πρέπει να ομολογήσω πως άλλη μια φορά με έκανες να μου τρέχουν τα σάλια! Φοβερή ομελέτα κούκλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε άλλο παρά ταπεινό γεύμα θα το χαρακτήριζα Χρυσαυγή! Λατρεύω τις αγγινάρες! Υπέροχη ομελέτα και τη φτιάξω μέσ τη βδομάδα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή