5 Νοεμβρίου 2015

Ντιπ με πιπεριές Φλωρίνης και φέτα






Μπορεί ο Νοέμβριος να μπήκε φουριόζος με την πρώτη του μήνα να μας είχε σηκώσει στον αέρα από τα μποφόρ, τον υδράργυρο να κάνει βουτιά και εμένα να θέλω να χωθώ μέσα στην ηλεκτρική κουβέρτα και να σκάσω μύτη πάλι την άνοιξη.


Μπορεί να χρειάζομαι θερμοφόρα να ζεστάνω τα πόδια μου -ακόμα και σήμερα που ο ήλιος λάμπει-, σούπα για τα σωθικά μου, κασκόλ για το λαιμό μου και σκουφί για την ευαισθησία που έχω στα αυτιά. Το πάπλωμα το νιώθω ελαφρύ σαν πούπουλο και η ζεστασιά του μου είναι απαραίτητη για τους επόμενους μήνες. 




Μπορεί να αγόρασα προχθές στη λαϊκή την πρώτη μου κολοκύθα αλλά επίσης είδα τους πάγκους γεμάτους κι από άλλα λαχανικά όπως πχ κολοκυθάκια φρέσκα, μικρά και πεντατρύφερα. Δεν αντιστάθηκα μάλιστα σε κάτι κατακόκκινες, γλυκύτατες πιπεριές Φλωρίνης, τις αγαπημένες μου. Πήρα μερικές που τις έψησα για να τις βάλω σε βάζο με λαδόξιδο και τις υπόλοιπες τις έκανα αυτό το βελούδινο κατακόκκινο ντιπ. Εκτός από βουτιές με κριτσίνια, μπορεί να μπει μέσα σε σάντουιτς, σε σάλτσες για μακαρονάδες, σε πίτσα αντί σάλτσας ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.  




Όπως και να ΄χει θα ήταν «αμαρτία» να το φτιάξει κανείς με πιπεριές Φλωρίνης από βάζο. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο νόστιμες και η γεύση της... κονσέρβας και των συντηρητικών θα επισκιάζει την γεύση υλικών. Η γλύκα και η καπνιστή γεύση της φρεσκοψημένης πιπεριάς δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα, ειδικά σε συνταγές που τα λιγοστά υλικά έχουν την ευκαιρία ν΄αναδειχθούν




ΝΤΙΠ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ


Υλικά: 


     1)      250 γραμμάρια φέτα μαλακή

     2)      3 πιπεριές Φλωρίνης

     3)      1  σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου

     4)      2 κουταλιές της σούπας ξίδι

     5)      1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

     6)      ½ κουταλάκι  γλυκού  πάπρικα

     7)      ½ πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη




Μέθοδος: 


Ψήνουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές όπως έχω δείξει ΕΔΩ

Τις αφήνουμε να κρυώσουν. 


Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τότε τα βάζουμε λίγα – λίγα. Εγώ χρησιμοποίησα το μούλτι και τα έβαλα μέσα σε δόσεις. Στο τέλος έβαλα όλο το ντιπ μέσα σε ένα μπολ και το ανακάτεψα καλά με το κουτάλι. 


Το διατηρούμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε με κριτσίνια, ψωμάκι φρυγανισμένο ή παξιμάδια. Επίσης μπορούμε να το βάλουμε σαν βάση αντί για σάλτσα σε πίτσα, να βράσουμε μακαρόνια και να τα ανακατέψουμε καυτά με το ντιπ το οποίο θα σχηματίσει μια κρεμώδη σάλτσα ή τέλος να το βάλουμε μέσα σε σάντουιτς με διάφορα άλλα υλικά. 


Καλή επιτυχία!!







27 σχόλια:

  1. Τι έντονα χρώματα!!!!! Μου αρέσουν πολύ!!!!
    Φανταστικό το ντιπ...πιπεριές με φέτα είναι σούπερ συνδυασμός!!!
    Θα έτρωγα λίγο τώρα...για πρωινό!!!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από γεύση έχει και το ωραίο χρώμα που σε προδιαθέτει να το φας!
      Φτιάξ΄το λοιπόν, τι κάθεσαι???

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!! Υπέροχες φωτογραφίες για ένα ακόμα πιο υπέροχο ντιπ... με τη μοναδική νοστιμιά και γλύκα που έχουν οι πιπεριές Φλωρίνης!!! Όταν ξεκινήσω μ' αυτό δεν μπορώ να σταματήσω!!!
    Την καλημέρα μου και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κική μου! Εσείς εκεί στα Βόρεια τις εκτιμάτε αυτές τις γεύσεις πολύ!
      Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  3. Γεννήθηκα και έζησα ως τα έξι μου χρόνια στην Φλώρινα.
    Έχω έντονες,αποσπασματικές εικόνες απο την παιδική μου ηλικία και όλες αφορούν την πόλη αυτή και τα περιτριγυρίσματα των αναμνήσεων μου,περιέχουν νοσταλγικό πόνο κσι απερίγραπτη αγάπη.
    Χιόνια και κρύο.Ξυλόσομπες που έκαιγαν αφειδώς τα καυσόξυλα που μοσχοβολούσαν βουνό.
    Τον πατέρα μου να με παίρνει, κρυφά απο την μητέρα μου,στο παζάρι και να με μυεί στα μυστικά της αγοραπωλησίας,στη τέχνη της σωστής επιλογής των φρέσκων ζαρζαβατικών,στο κέρασμα της ζεστής τυρόπιτας από τον πλανόδιο πωλητή.Στα ψώνια μας συγκαταλέγονταν πάντα κάμποσα κιλά απο μεγάλες,ψωμωμένες ,τριζάτες κατακόκκινες πιπεριές.
    Στην επιστροφή μας,έπαιρναν σειρά για άπειρες οικιακές παρασκευές,που κατέληγαν άλλες σε βάζα για σαλάτα,άλλες για άιβαρ ,την περίφημη αλοιφή για το ψωμί,πολλές σε αρμαθιές που στέγνωναν στα μπαλκόνια των σπιτιών και αποθηκεύονταν στα κελάρια για τον χειμώνα,ακόμα και κόκκινο πιπέρι,την πάπρικα ,αλλά και το μπούκοβο που τσιρτσίριζε την γλώσσα,στις πικάντικες παρεϊστικες στιγμές τις ατέλειωτες νύχτες του βαρύ χειμώνα.
    Σακιά ολόκληρα έκαναν παρέλαση στα σπίτια.Τοπικό προϊόν και οι νοικυρές ήξεραν και ξέρουν, να του δίνουν την πρέπουσα σημασία.
    Γι ´αυτό ξέρω να εκτιμώ την κόκκινη πιπεριά.
    Νομίζω οτι γεννήθηκα με την μυρωδιά της και ίσως ήταν η πρώτη τροφή μετα τον θηλασμό .
    Γνωρίζω καλά την γευστική συμπεριφορά της και δηλώνω την άριςτη σχέση που έχει με παντός είδους τυριά,ειδικά με την φέτα!
    Είναι κάτι σαν ερωτική συνεύρεση,αν μου επιτρέπετε.
    Εδώ Χρυσαυγή μου,δεν είναι απαραίτητο να βάλω την φαντασία μου να δουλέψει για να υποψιαστώ την γεύση ....είναι μία μόνιμη σχέση πάθους που εχω εδώ και χρόνια, με αυτή την πρώτη ύλη.
    Αυτό που θα προσθέσω είναι,ότι για μια ακόμα φορά,κατάφερες να αναδείξεις με τον σωστό τρόπο την πρόταση σου!
    Υποβλητικό το background της φωτογράφησης!
    Ευφυής η χρήση του υπέροχου,πολύχρωμου μπολ στο ολόμαυρο φόντο.
    Μου θύμισε τέχνη των Μάγια....
    Παραδόξως το ζωηρό χρώμα του ντιπ,δεν χάθηκε από τα έντονα διακοσμητικά μοτίβα της επιφάνειας του!
    Τολμηρό το ένστικτο σου να χρησιμοποιήσεις χρώμα πάνω στο χρώμα!!!
    Η Φλωρινιώτισσα φίλη σου,επιθυμεί να σε ευχαριστήσει για το αθέλητο,πλην αγαπημένο ,ταξίδι στο παρελθόν και να σου στείλει πολλά πολλά χειμωνιάτικα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το κέρασμα της ζεστής τυρόπιτας ήταν σαν λαβωματιά στην καρδιά μου!!!!
      Τι ωραίες εικόνες που μας έδωσες για μια ακόμη φορά Φωτεινή!! Γεμάτες χρώμα, φως και κίνηση. Το παζάρι που ανέφερες θα μπορούσα κάλλιστα να το παρομοιάσω με το μπολ του ντιπ. Ετσι το φαντάζομαι. Γεμάτο χρώματα και αρώματα.

      Πολύ ωραίες οι παιδικές σου αναμνήσεις. Ευχαριστώ πολύ πολύ που τις μοιράστηκες μαζί μου/μας!! Για μια ακόμη φορά δηλαδή...

      Αυτή η πάπρικα... Αυτή η αλοιφή πάπρικας, μα τι αγγελικά φτιαγμένο πράγμα είναι αυτό?
      Την έτρωγα όσα χρόνια επισκεπτομουν την Θεσσαλονίκη. Πάντα και ανελειπώς. Μαζί με τον ψιλοκομμένο βορειοελλαδίτικο γύρο χοιρινό που τρώγαμε στην Καλαμαριά. Μπουκιά και συγχώριο!!! Αχ, και τι δεν θα έδινα για αυτή την αλοιφή !!!!!!!! Και αυτό τον γύρο!!!! Και όλες τις φανταστικές γεύσεις της πατρίδας σου!!!!

      Φιλιά πολλά Φωτεινούλα και καλό Σαββατοκύριακο!!!!!!!!!!
      Ευχαριστώ ξανά!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. δε φανταζεσαι ποσο το λατρευουμε αυτο το ντιπ εδω μακεδονια!!! εχουμε κ τη φλωρινα διπλα με τις πιπεριες!!! δε λειπει απο τραπεζι με κοψιδια !!! υπεροχες φωτο μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το φαντάζομαι Ντολμά μου και το ξέρω!!! χαχαχα
      Για πάνω από δέκα χρόνια ερχόμουν ανελειπώς στην Θεσσαλονίκη και ξέρω από το μοναδικής νοστιμιάς φαγητό σας!!!!! Αχ......

      Διαγραφή
  5. Αυτό με τα λαχανικά στην λαϊκή, να θέλω να πάρω από όλα ...κάθε φορά, δεν το έχω μόνον εγώ τελικά ως χούι!!!
    Εξαιρετικό ντιπ Χρυσαυγή μου. Κι' αντί για κριτσίνια θα το έβαζα με τρελή λαχτάρα πάνω σε μια φέτα ζεστό φρέσκο ψωμάκι (μόλις ξεφούρνισα...κατάλαβες...)
    Καλό απόγευμα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, το ψωμάκι που σπάει τη μύτη όταν ψήνεται! Είναι να πάρεις τη φέτα και να την λυγίσεις σε σχήμα κουταλιού ώστε να κουταλιάζεις το ντιπ σε μεγάλη ποσότητα μέσα σε αυτό!!! Αυτοσχέδιο κουτάλι που τρώγεται μαζί με το ντιπ!! χαχαχαχαχαχαχα

      Καλό Σαββατοκύριακο Πηνελόπη!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Απο τα πολυ νοστιμα ντιπ... να το ειχα τωρα απλωμενο σε μια κρατσανιστη φετούλα ψωμιού ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο, μεσογειακό και νόστιμο θα το χαρακτήριζα!!
      Σε ευχαριστώ πολύ Beauty!

      Διαγραφή
  7. Κρασάκι κριτσινάκι ή παξιμαδάκι και βούτες ατελείωτες!!! Θεϊκό! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφα υλικά και όμορφη συνταγή με λαμπερή παρουσία! Μου αρέσει πολύ και το σκεύος!!!.

    Καλό Σ/Κ Χρυσαυγή !!!! (σχεδόν έφτασε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αρη!!!
      Ξέρω φυσικά ότι δεν σου αρέσει η φέτα αλλά σε ευχαριστώ παρ΄όλα αυτά!!
      Το μπολ το έχω φέρει από ταξίδι. Κι εγώ το λατρεύω!!!
      Καλό Σ/Κ. Σήμερα που σου απαντάω έχει όντως φτάσει!!!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ αγαπημένο ντιπ!!! Πού να σταματήσεις σε μερικά κριτσίνια...ξελιγώθηκα!!! Καλό Π/Σ/Κ Χρυσαυγή, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χαρά μου! Όντως δεν σταματάς σε μερικά κριτσίνια. Σταματάς αφού έχεις "γλύψει" όλο το μπολ! χαχα

      Φιλιάαααα!

      Διαγραφή
  10. Καλά, αυτό το ντιπ είναι η καταστροφή μου! Το φτιάχνω και εγώ συχνά και πράγματι ταιριάζει με όλα! Βάλε και λίγο μαϊντανό εάν θες την επόμενη φορά, δίνει έξτρα χρώμα και δροσιά.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστε ξέρεις περί τίνος πρόκειται!!!
      Ο μαϊντανός ήταν μια σκέψη που τελικά απορρήφθηκε καθώς όταν σέρβιρα το ντιπ σε αυτό το μπολ, γέμισαν χρώματα τα μάτια μου και θεώρησα πως οποιοδήποτε περαιτέρω food styling θα ήταν περιττό. Η σκέψη σου όμως Αγγελική είναι απόλυτα σωστή για μιαν άλλη φορά σε ένα αλλο μπολ!!

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. αγαπημενο ντιπ! το κανω συχνα, αλλα με ωμες τις πιπεριες, χαρην γρηγοραδας! επαθα πλακα με την πρωτη φωτο κουκλα! πινακας!!!!

    οσο για το κρυο...κουβερτα, καλτσες και ζεστα! αυτα θελω και εγω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου βρε Ζίνα με τα πάντα κολακευτικά σου λόγια!!
      Σε ευχαριστώ πολύ βρε κορίτσι!!!!
      Όσο για το κρύο, είμαι αθεράπευτη κρυουλιάρα και αυτά που λες μου φαίνονται μόνο για ορεκτικό... Αν δεν δουλέψει ηλεκτρική κουβέρτα δεν την παλεύω!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  12. Κι εμένα είναι αγαπημένες μου οι πιπεριές Φλωρίνης.
    Πολύ πολύ ωραίο ντιπ... το χρώμα φανταστικό.

    Το μπολάκι ακόμα πιο ωραίο ταίριαξε με το περιεχόμενο ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μάριον!
      Το μπολ αυτό τελικά έχει ταιριάσει με πολλά πράγματα που έχει φιλοξενίσει κατά καιρούς. Το ντιπ είναι μόνο ένα από αυτά!!

      Διαγραφή
  13. Γιαμ γιαμ. Εγώ το φαντάζομαι με φρυγανιστό φωμάκι, με καλή παρέα γύρω από το τραπέζι, την φωτιά αναμένη στη σόμπα και τις βούτες στο ντιπ να μην σταματούν :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή