23 Νοεμβρίου 2015

Καριόκες






Τα γλυκά των γενεθλίων της Μεγάλης ήταν δύο. Η τούρτα που αψήφησε την βαρύτητα και το νόμο του Νεύτωνα αφού το σακουλάκι με τα m&m's στάθηκε τον αέρα μόνο του χωρίς να το κρατάει κανείς και οι καριόκες. Η τούρτα ήταν για το σπίτι και οι καριόκες κέρασμα για το σχολείο. Τα παιδιά χαίρονται όταν παίρνουν ευχές, αλλά για να τις λάβει κανείς πρέπει να προσφέρει από καρδιάς και το ανάλογο αντίτιμο,  σε είδος βεβαίως - βεβαίως. Μια καριόκα, μια ευχή! 




Οι καριόκες είναι ένα μεγάλο κομμάτι των γευστικών αναμνήσεων από τα  παιδικά μου χρόνια. Ανοίγοντας ένα κουτί  με τυλιχτά από ζαχαροπλαστείο, έχω να σκεφτώ δύο μόνο γλυκά. Τις καριόκες και τα παστάκια που έτρωγα ως παιδί. Τα υπόλοιπα τα παραμέριζα, αφήνοντάς τα για τους άλλους. Σε μεγάλη ανάγκη τα αναζητούσα και τα καταβρόχθιζα  κι αυτά, δε λέω, αλλά η προτίμησή μου δεν ήταν άλλη από τις σοκολατένιες καριόκες και τα αφράτα παστάκια που έλιωναν στο στόμα. Τώρα πια δεν βρίσκω πουθενά ούτε καριόκες της προκοπής ούτε ζουμερά παστάκια με υγρό παντεσπάνι και νόστιμη μους σοκολάτας. Τα περισσότερα μου θυμίζουν στην υφή αφρό ξυρίσματος (λες και έχω φάει δηλαδή...) και όσο για τις καριόκες ... τι κι αν υπάρχουν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας, συνήθως είναι άνοστες και εντελώς αδιάφορες. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κανείς τις τέλειες, αυτές που θα σε κάνουν να μην σηκωθείς από την καρέκλα αν δεν βρεθείς με μια αγκαλιά άδεια αλουμινόχαρτα και χειλη πασαλειμμένα με σοκολατα.  




Τολμώ να πω ότι η συνταγή είναι από τις πάρα πολύ καλές! Μπελαλίδικη, χρονοβόρα, κουραστική, ζόρικη αλλά φανταστική σε γεύση.  Τις φτιάχνεις την πρώτη φορά και λες, «οκ τελειες, αλλα του χρόνου πάλι θα περάσω αυτό το μανίκι». Τις φτιάχνεις ξανά του χρόνου, περνάς ένα δίωρο τυλίγοντάς τις με σοκολάτα και λες «οκ, σε δυό χρόνια πάλι». Τις φτιάχνεις ξανά σε δυο  χρόνια και ορκίζεσαι  να ξαναφτιάξεις καριόκα σε ορίζοντα πενταετίας! Όμως αυτά τα λέει ο άνθρωπος ο ανυπόμονος και βιαστικός, η Χρυσαυγή δηλαδή. Υπάρχουν και αυτοί οι ευλογημένοι με την αρετή της υπομονής  που δεν θα προβληματιστούν στο να δώσουν χρόνο προκειμένου να φτιάξουν αυτό το υπέροχο σοκολατένιο κέρασμα. Ε, σε αυτούς απευθύνομαι σήμερα!!




ΚΑΡΙΟΚΕΣ

Η συνταγή βγάζει περίπου 75-80 καριόκες ή σε βάρος 2,5 κιλά.


Υλικά:


     1)      450 γραμμάρια μπισκότα Πτι Μπερ

     2)      250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     3)      500 γραμμάρια καρύδι ψιλοκομμένο

     4)      4 αυγά βιολογικά κατά προτίμηση

     5)      40 γραμμάρια κακάο σε σκόνη

     6)      160 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

     7)      80 γραμμάρια μαύρο ρούμι ή κονιάκ

     8)      2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     9)      1400-1500 γραμμάρια κουβερτούρα

     10)   3 κουταλάκι γλυκού βούτυρο





Μέθοδος: 


Παίρνουμε τα μπισκότα. 




Τα αλέθουμε λίγα – λίγα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. 





Παίρνουμε τα καρύδια μας και τα ελέγχουμε όλα ένα προς ένα μήπως έχουν υπολείμματα από τσόφλι ανάμεσά τους. Αυτονόητο αλλά πολύ σημαντικό!





Τα αλέθουμε και αυτά στο μούλτι λίγα – λίγα. Τα θέλουμε ψιλοκομμένα αλλά όχι σκόνη. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία τα βάζουμε και αυτά σε ένα μπολ. 




Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά ζυγισμένα και μετρημένα στον πάγκο της κουζίνας και αρχίζουμε τη διαδικασία του γλυκού


Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα, τουλάχιστον για 2 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα των αυγών το βούτυρο, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι ή κονιάκ και χτυπάμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

 

Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε στο μίγμα τα μπισκότα και χτυπάμε πάλι μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα και να έχουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή. Σταματάμε πάλι το μίξερ και αυτή τη φορά ρίχνουμε μέσα στο μίγμα την καρυδόψιχα. Πλέον ανακατεύουμε με το χέρι μας, ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα καρύδια στη ζύμη. Η ζύμη θα εξακολουθεί να είναι πολύ μαλακή. Γι΄αυτό το λόγο καλό είναι το ανακάτεμα να το κάνουμε (αν διαθέτουμε) με γάντι μιας χρήσης. Βοηθάει για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. 
 



Το επόμενο στάδιο είναι το ρολάρισμα σε μπαστούνι. 


Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο μεγάλα κομμάτια από διάφανη μεμβράνη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και βάζουμε από μισή στο κάθε ένα κομμάτι. 



Με προσοχή ρολάρουμε το κάθε ένα σε ένα μπαστούνι, τυλίγοντας προσεκτικά την ζύμη. Τα ρολά της ζύμης προσέχουμε να τα φτιάξουμε ομοιόμορφα και το πάχος τους να είναι ίδιο σε όλο τους το μήκος. 
 



Η ποσότητα αυτή βγάζει δύο μπαστούνια των 20 εκατοστών έκαστο. Επίσης στις άκρες τους τα πιέζουμε καλά ώστε να μοιάζουν σαν να έχουν κοπεί με μαχαίρι κάθετα. 
 



Με προσοχή (επειδή η ζύμη είναι αρκετά μαλακή) παίρνουμε τα δύο ρολά και τα βάζουμε μέσα σε ένα πιρέξ ή ταψάκι. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αυτό γίνεται για να μην έρθουν σε επαφή με άλλα αντικείμενα μέσα στην κατάψυξη και χαλάσει το σχήμα τους. Μέσα στο πιρέξ θα είναι προστατευμένα μέχρι να παγώσουν.
 



Τα αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξουν εντελώς, σίγουρα δηλαδή ένα βράδυ. Επίσης μπορούμε να τα διατηρήσουμε εκεί για μέρες κι έτσι να «σπάσουμε» την διαδικασία του χρονοβόρου αυτού γλυκίσματος ώστε να μην μας φανεί κουραστική. 


Όταν έρθει η ώρα να καλύψουμε με σοκολάτα τις καριόκες ακολουθούμε την εξής διαδικασία. 


Βγάζουμε από την κατάψυξη τα μπαστούνια, τα ξετυλίγουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού. 



Κατόπιν τις ροδέλες αυτές τις κόβουμε στη μέση σχηματίζοντας δύο ημικύκλια για να έχουν έτσι το κλασικό σχήμα της καριόκας. 



Τοποθετούμε όλες τις καριόκες μέσα σε ένα πλατύ σκεύος ή πιρέξ και τις βάζουμε στην κατάψυξη ξανά μέχρι να τις χρειαστούμε για την επικάλυψη με τη σοκολάτα.




Τελικό στάδιο, η σοκολάτα.


Κόβουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. 


Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το 1/3 της κουβερτούρας μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο μέχρι να λιώσουν. Όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα, βγάζουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και παίρνουμε το 1/3 από τις καριόκες που έχουμε ήδη στην κατάψυξη. 


Βουτάμε μία – μία στη σοκολάτα και την καλύπτουμε γύρω γύρω με σοκολάτα. 

Την διαδικασία αυτή την κάνουμε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Επειδή θέλουμε μόνο να επικαλυφθούν προσέχουμε στο πάνω μέρος τους να μην συγκρατήσουν μεγάλη ποσότητα σοκολάτας. Για το λόγο αυτό με το πιρούνι αφαιρούμε την περιττή ποσότητα «ξυρίζοντας» το πάνω μέρος της καριόκας όπως βλέπουμε στη φωτογραφία. 




Τέλος τοποθετούμε τις καριόκες μια μια στη λαδόκολλα που έχουμε απλώσει ήδη στον πάγκο της κουζίνας.  Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η σοκολάτα που έχουμε λιώσει. 




Με αυτή τη μέθοδο επικαλύπτουμε όλες τις καριόκες, λιώνοντας σταδιακά και τα υπόλοιπα 2/3 της σοκολάτας. 




Αφήνουμε τις καριόκες στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα και να σφίξει.


Όταν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς και δεν αφήνει σημάδι από το δάχτυλό μας όταν τις πιάνουμε, τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, έτσι ώστε η κουβερτούρα να γίνει απόλυτα σκληρή. Προσοχή, να μην ακουμπάει η μια πάνω στην άλλη. Πρέπει να είναι σε ένα ή περισσότερα σκεύη απλωτές. 


Τελευταία είναι η διαδικασία τυλίγματος σε αλουμινόχαρτο.


Κόβουμε λωρίδες αλουμινόχαρτου σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 15Χ12  περίπου εκατοστά. 




Βγάζουμε λίγες – λίγες τις καριόκες από το ψυγείο και τις τυλίγουμε στα αλουμινόχαρτα. Όταν τελειώσουμε όλη τη διαδικασία, τις τοποθετούμε στο ψυγείο όπου και παραμένουν μέχρι την κατανάλωσή τους.


Καλή επιτυχία!!





Ε υ χ α ρ ι σ τ ί ε ς:


Οι καριόκες αυτές δεν θα ήταν ποτέ τόσο όμορφες, χωρίς αυτά τα λαμπερά, χρωματιστά αλουμινόχαρτα. Όσο νόστιμες κι αν είναι, δεν θα είχαν αυτή την παιχνιδιάρικη όψη που ήθελα να δώσω για την ευτυχέστερη μέρα των γενεθλίων της Μεγάλης μου. Η ιδέα και η προτροπή να τα αγοράσω ήταν της φίλης,  μπλόγκερ, Green Mixer, η οποία πήγε τις καριόκες μου ένα βήμα πιο πέρα!


Η απόφαση να τα αγοράσω είχε πλέον ληφθεί. Για να τα έχω όμως στα χέρια μου έδωσε μια φίλη 2 ώρες από τη ζωή της μέσα στην κίνηση της Αθήνας, βενζίνη, χρήματα και στήσιμο στην ουρά των ΕΛΤΑ, ώστε να μου τα ταχυδρομήσει εγκαίρως. Κι αυτές οι πέντε γραμμές είναι η αναγνώριση για τον κόπο της κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Pepi's Kitchen.


Τέλος ένα ευχαριστώ στον υπομονετικό άνθρωπο που με βοήθησε να τυλίξουμε τις καριόκες επί 2 και πλέον ολόκληρες ώρες. Αυτή δεν είναι άλλη από τη μητέρα μου, που έκανε τον κόπο και τύλιξε με σοκολάτα 80 καριόκες, ενώ εγώ θα είχα σταματήσει πιθανοτατα στις 8...
 



Σημαντικά tips που λύνουν τα χέρια:


     1)      Οι καριόκες διατηρούνται στο ψυγείο για 7-10 μέρες ή στην κατάψυξη για μερικούς μήνες. Τις βγάζετε από την κατάψυξη 2-3 ώρες πριν την κατανάλωσή τους και τις τοποθετείτε  στο ψυγείο. 


     2)      Η διαδικασία της επικάλυψης με την κουβερτούρα είναι αρκετά χρονοβόρα και θέλει λεπτό χειρισμό. Το λιώσιμο της σοκολάτας γίνεται σταδιακά και όχι όλο μαζί έτσι ώστε να προλαβαίνετε να καλύψετε μερικές καριόκες πριν η σοκολάτα πήξει και σταθεροποιηθεί οπότε θα χρειάζεται πάλι να την ζεστάνετε σε μπεν μαρί.  


     3)      Όταν έρθει η ώρα να καλύψετε με σοκολάτα τις καριόκες είναι προτιμότερο να τις βγάζετε από την κατάψυξη λίγες – λίγες έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν να ζεσταθούν. Όσο πιο παγωμένες και κοκαλωμένες είναι τόσο το καλύτερο γιατί έτσι δεν θα τρίβονται μέσα στη ζεστή κουβερτούρα. 




     4)      Επίσης μπορείτε να κόψετε σε καριόκες το ένα μόνο από τα δύο μπαστούνια που θα φτιάξετε και να τις τυλίξετε στη σοκολάτα. Το επόμενο μπορείτε να το αφήσετε ως έχει στην κατάψυξη και να το κάνετε καριόκες μετά από πολύ καιρό. Στην κατάψυξη δεν παθαίνει απολύτως τίποτα. 


     5)      Οι καριόκες είναι ένα υπέροχο γλυκό που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Μπορούμε να το προσφέρουμε ως δώρο ή να το κεράσουμε σε φίλους. Ειδικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων αν το τυλίξουμε με χρωματιστά αλουμινόχαρτα γίνεται ένα εξαιρετικά γιορτινό γλυκό! Αψηφήστε τα αποτρεπτικά λόγια μου περί χρόνου και δυσκολίας και φτιάξτε τις.





37 σχόλια:

  1. Μπράβο!!! Φοβερές Χρυσαυγή, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε για άλλη μια φορά είναι το πόσο αναλυτικά μας παρουσιάζεις την συνταγή!
    Πολλές ευχές για μια όμορφη εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Άρη!!
      Σε ευχαριστώ. Μερικές συνταγές όπως και να το κάνεις θέλουν παρουσίαση αναλυτική και οι καριόκες είναι από αυτές!

      Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. Έδωσες ξεχωριστή συναισθηματική αξία στις χειροποίητες δημιουργικές σου.
    Μου άρεσε πολυ η λεπτομερειακή ανάλυση ,όχι μόνο της συνταγής,(εξάλλου είναι κάτι που κάνεις πάντα),αλλά οι λεπτομέρειες των προετοιμασιών ,τα tips και φυσικά τα αποτελέσματα του κόπου σου!
    Είναι σαν να συμμετέχουμε και εμείς!(αν και εδώ που τα λέμε,πιστεύω οτι τα έξτρα βοηθητικά χέρια θα τα είχες ανάγκη.....)!
    Και θα συνεχίσω να επιμένω στην συναισθηματική αξία,γιατί η γευστική μνήμη στα παιδικά κεφαλάκια είναι αναλλοίωτη.Είναι συναισθηματική μνήμη που θα συνδέει μόνιμα το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον!Είναι οι στιγμές που χαράσσονται μόνιμα στο υποσυνείδητο των παιδιών και έχει να κάνει με τις ευτυχισμένες στιγμές που μια μητέρα χαρίζει στα παιδιά της.
    Εικόνες και αρώματα που ξέφυγαν απο την κουζίνα και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο θυμικό .
    Θολές στιγμές ,αλλά έντονα χαραγμένες,απο μητέρα και γιαγιά να πραγματοποιούν μικρά ή μεγάλα γευςτικα θαύματα!
    Το θαύμα της απόλυτης αγάπης, περνά ΚΑΙ απο την γεύση!
    Βέβαια η πρόταση είναι μακράν η καλύτερη από όλες που προσωπικά γνωρίζω και ότι η απόλυτη διαφοροποίηση, οφείλεται στην υπομονή,αλλά και στην εκρηκτική χρωματική ατμόσφαιρα του ευφάνταστου περιτυλίγματος!
    Τελικά οι λεπτομέρειες καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα!....
    Μένοντας και στις κουραστικές-πολλές φορές-διαδικασίες μιας παρασκευής,οφείλω να πω ότι η σταδιακή εκτέλεση και η σωστή προετοιμασία,σε συνδυασμό με την καλη διάθεση και την αγάπη ,είναι προσόντα ικανά για την πλήρη επιτυχία!
    Και διαρκώς μας αποδεικνύεις οτι τα έχεις ,και μάλιστα σε πλειονότητα,ίσως και ....περισσευούμενα!
    Μπράβο σε σένα,μπράβο και σε όλες τις άξιες κυρίες που με τον δικό τους τρόπο συνέβαλαν στον δημιουργηθεί αυτή η άρτια ζαχαροπλαστική παρασκευή με το αναπανάληπτο χρωματικό και γευστικό περιτύλιγμα!
    Στην κυριολεξία τύλιξες και τις καρδιές μας μαζί!
    Πολλά,πολλά φιλιά!
    Καλή εβδομάδα!κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, βρε Φωτεινή.
      Πάντα με αφήνεις αποσβολωμένη να κοιτάζω το σχόλιό σου μη έχοντας κάτι ισάξιο σε λόγια να σου απαντήσω. Δεν μπορώ παρά να σε ευχαριστήσω παλι και πάλι για τον χρόνο που διαθέτεις ώστε να αφήσεις εδώ μέσα τα όμορφα λόγια σου γεμάτα ειλικρίνεια, αγάπη και ενδιαφέρον!

      Καλή βδομάδα σου εύχομαι και ψιτ, που ΄σαι.... κάτι άκουσα για επικείμενη κακοκαιρία!!!!!!!!!!
      χαχαχαχαχα
      Φιλιαααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μικρή δεν έτρωγα καριόκες και μεγάλη που δοκίμασα πια δεν μου άρεσαν. Με την σημερινή σου ανάρτηση με προκαλείς να τις κάνω. Είμαι πολύ περίεργη να τις δοκιμάσω. Το χειρότερο μου είναι να της τυλίξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα αν θελήσεις να τις κάνεις, φτιάξε τη μισή δόση.
      Αν αυτό το γλυκό δεν είναι από τα αγαπημένα σου μην σπαταλήσεις κόπο και χρόνο για να φτιάξεις κάτι που μπορεί και να μην σου αρέσει τελικά.
      Επιπλέον βρες κάποιον εθελοντή για το τύλιγμα!!!! χαχαχαχαχα

      Σε φιλώ!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Το πιστεύεις πως πάντα στη γιορτή μου έπαιρνα καριόκες για να κεράσω; Και περίμενα πώς και πώς να τελειώσω το κέρασμα για να κρατήσω και να φάω βέβαια όσες είχαν μείνει! Και με μισή δόση από ότι έκανες ευχαριστημένη θα'μαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πιστεύω απόλυτα!! Εγώ πριν τις κεράσω θα είχα φάει 4-5 στάνταρ και εννοείται πως θα είχα αγοράσει πολυ περισσότερες ώστε να μου περισσεψουν κιόλας!! χαχα

      Φιλάκια Βέρα μου!

      Διαγραφή
  5. Για άλλη μια φορά έκανες μια μπελαλίδικη και χρονοβόρα συνταγή να φαίνεται πάρα πολύ εύκολη. Οι φωτογραφίες σου καθαρές, φωτεινές, αναλυτικές και πραγματικά τα χρωματιστά αλουμινόχαρτα έκαναν τη διαφορά!!!!!!!!!!!!!!!!! Χαλάλι τα δεινά και οι κακουχίες που τράβηξα χαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Μα πόσο χαρούμενες μπορούν να γίνουν οι καριόκες!!!!! Είχα να φάω πολλά χρόνια, δεν μ' αρέσουν καθόλου οι έτοιμες αλλά μόλις δοκίμασα τις δικές σου άλλαξα γνώμη!!!!.....έκανα και τη δύσκολη, τρομάρα μου χαχα
    Κάθε χρόνο λοιπόν θα μου κρατάς μία...μερικές στη κατάψυξη! Αν και τώρα που βλέπω τη συνταγή μπορεί και να δοκίμαζα να τις φτιάξω, τη μισή δόση...την άλλη μισή μπορώ να τη φάω σαν κορμό!

    Νομίζω, σειρά έχει τώρα το παστάκι!!!!! Άντε να το δούμε κι αυτό κάποια στιγμή!

    Εξαιρετική ανάρτηση! Μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπελάς ήταν αυτή η συνταγή για όλους μας!!
      Για μένα με το άγχος που τράβηξα με τα αλουμινόχαρτα, για σένα που έφαγες τόσο χρόνο να τα αγοράσεις και για τη μάνα μου που τράβηξε το μαρτήριο της επικάλυψης με σοκολάτα.
      Χαλάλι όμως. Ενθουσίασαν τους πάντες και τουλάχιστον αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

      Παστάκια δεν προβλέπονται στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε τα έχει φτιάξει ήδη η Τάνια με εξαιρετική επιτυχία! Δεν την κοντράρω σε καμία περίπτωση!!!! χαχαχαχα

      Ευχαριστώ πολύ για όλααααααααααα!

      Διαγραφή
  6. Αγαπημένες καριόκες ΠΑΝΤΑ. Τις τρώω όπου τις βρω αλλά τις καλές είναι δύσκολο να τις βρεις τωρα, όπως όλα τα πράγματα που τα έχουμε συνδυάσει με παιδικές αναμνήσεις.
    Δεν έχω λόγια. Πρώτα να πω για το περιτύλιγμα: απλά τέλειο. Μολις είδα τα πολύχρωμα αλουμινόχαρτα προσπαθουσα να καταλαβω τι είναι. Δεν ηξερα οτι υπαρχουν σε τέτοια χρώματα. Για παιδικό κέρασμα δεν υπάρχει καλύτερο.

    Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου Χρυσαυγή μου. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολες και ο χρόνος είναι σχετικός ;)... τι είναι λίγες ώρες μπροστά στην στιγμή που δαγκώνεις μια καριόκα??? Τίποτα!!! χιχι

    Ευχαριστούμε που την μοιράστικες μαζί μας : )

    Καλή εβδομάδα και γλυκιά ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις καλύτερες αγοραστές καριόκες Μάριον μου τις είχαν φέρει πριν χρόνια από Ξάνθη!! ΟΚ, μιλάμε για καριόκες μακράαααααν κορυφαίες!!! Αλλωστε το μαγαζί αυτό (που δεν θυμάμαι το όνομά του) είναι πασίγνωστο στους βορειοελλαδίτες για τις καριόκες του!!!!

      Εγώ ευχαριστώ Μάριον για όλα τα όμορφα λόγια που είπατε για τη συνταγή!!! Χαρά μου να μοιράζομαι τα ωραία πράγματα!!!!!!!!!!!

      Φιλιά πολλά!!!!!

      Διαγραφή
  7. Λατρεμένο γλυκό!!! Όπως πάντα αναλυτικές φωτογραφίες, μπράβο!! Τα χρωματιστά αλουμινόχαρτα είναι φανταστικά, χαρά στο κουράγιο σας για το τύλιγμα...
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Αγγελική μου!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ! Τα αλουμινόχαρτα νομίζω ότι ήταν ακόμα καλύτερα και από τις καριόκες... χαχαχαχαχαχααχα Ήταν τόσο χαρούμενα!!!!!!!!!

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. χαχαχα.. κι εγω παντα τις καριοκες εψαχνα στο κουτι με τα κερασματα!! Υπεροχη η συνταγη σου Χρυσαυγη μου κι ας ειναι μπελαλιδικη!!! την κραταω στο τεφτερακι μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα την Ελπίδα για όταν έχεις χρόνο και διάθεση.
      Θα σε αποζημειώσουν. Είμαι σίγουρη!!

      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Καλή σου μέρα!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Λοιπόν τις καριόκες ενώ έτσι όπως τις βλέπω μου τρέχουν τα σάλια, τις έχω εντελώς παρεξηγημένες μάλλον για τους λόγους κακής ποιότητας που αναφέρεις και εσύ!! Χαράς στο κουράγιο σου για την διαδικασία επικάλυψης και τυλίγματος!! Ξετρελάθηκα με τα πολύχρωμα αλουμινόχαρτα !! Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά διαπιστώνω Αθηνά ότι πολλοί τις έχουν παρεξηγήσει τις καριόκες!!!
      Πάντως δεν είναι ολες ίδιες και αυτό είναι γεγονός.

      Σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ!
      Καλημέρα!!!!!

      Διαγραφή
  10. λατρευω τις καριοκες και λατρευω καθε τι που μας θυμιζει τα παιδικα μας χρονια! να προσθεσω εκτος απο τα παστακια και τα βραχακια της γιαγιας μου με ολοκληρο το αμυγδαλο και βανιλια υποβρυχιο στη μεση!
    Τυχερα τα μικρα που απολαυσαν τετοιο γλυκο! τυχερη και εσυ που ειχες τετοια βοηθεια! Να χαιρεσαι την κορακλα σου και να ειναι όλη της η ζωη γεμάτη γλύκα όπως η σοκολάτα και γεμάτη χρωματα όπως οι καριοκες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααααχχχχ!!! Μου θύμησες και τα βραχάκια!! Τρομερό γλυκό και αυτό! Ειδικά αν το αμύγδαλο είναι σωστά καβουρδισμένο δεν παίζεται!

      Σε ευχαριστώ πολύ Ζηνα μου για τις ευχές και την πάντα καλή σου διάθεση!!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Φανταστική η συνταγή και πολύ αναλυτική μία ένσταση μόνο.... Το βούτυρο πότε μπαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Εχετε απόλυτο δίκιο για το βούτυρο. Είχα ξεχάσει να το αναφέρω στην εκτέλεση της συνταγής. Το έχω ήδη διορθώσει!!!

      Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Χαλάλι...η όποια δυσκολία στην κατασκευή τους!
    Χαλάλι ...ο κόπος του τυλίγματος (εγώ θα σταμάταγα κάπου στις 30...)!
    Χαλάλι... η αναμονή της Πέπης στα ταχυδρομεία!

    Δείχνουν εξαιρετικές και νομίζω πως θα είναι και άκρως νόστιμες Χρυσαυγή μου.

    Χρόνια της πολλά και πάλι της μεγάλης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχω λόγια! Απίθανες φαίνονται και σίγουρα όπως λες το πολύχρωμο αλουμινόχαρτο έδωσε άλλο παιχνίδισμα και ειδικά για το σκοπό που τις ήθελες. Από τα αγαπημένα μου γλυκά η καριόκα, που πρέπει όμως να είναι φρέσκια για να την απολαύσεις πραγματικά (έχω φάει μεγάλο ξενέρωμα από ζαχαροπλαστείο). Οπότε με τη συνταγή σου θα είμαστε σίγουροι ότι θα το απολαύσουμε το αγαπημένο μας γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρυσαυγή, είσαι θεά! Της υπομονής, της εκτέλεσης και της γραφής! Κι εγώ, ως κοινή θνητη, ζητώ απ' τη θεά να με λυπηθεί και να μου στείλει ένα πεσκεσάκι από πολύχρωμες, λαχταριστές καριόκες. Αμήν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις απόλυτο δίκιο βρε Χρυσαυγή... τα παστάκια των παιδικών μας χρόνων έχουν πια εκλείψει και οι καριόκες του εμπορίου είναι στην πλειοψηφία τους αδιάφορες. Η διαδικασία είναι όντως χρονοβόρα, ωστόσο δεν είναι καθόλου δύσκολη και την περιγράφεις τόσο καλά (και πάλι) που δεν αφήνεις καμιά απορία να πλανάται. Τα πολύχρωμα αλουμινόχαρτα πράγματι απογειώνουν το γλυκό! Εύγε και στην Τάνια λοιπόν!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μικρή δεν μου πολυάρεσαν οι καριοκες... μεγαλώνοντας άρχισα να τις εκτιμώ ;)
    Τι ομορφα πολύχρωμα χαρτακια!!!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν μέλλουσα νονά μου.... για την τούρτα άφησα διθυραμβικό σχόλιο! Για εδώ... ξέρεις, τα γνωστά περί μπλιαξ και μπλιουξ και ο παλιός καλός εαυτός μου....χεχεχεχε
    Σμουτς πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αγαπαμε καριοκες!!! δε φανταζεσαι ποσες φορες εχω μπερδευτει κ εχω πει καριοκες αλλα με Λ το τεελυταιο κ !!!!!!!!!! ενθουσιαστηκα με τα χρωματιστα χρυσοχαρτα!!! πανευκολη συνταγη οτιπρεπει γαι κερασματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταρχήν για να σε πείσω ότι υπάρχουν ακόμη αληθινά νόστιμες καριόκες στο εμπόριο, πρέπει να σου στείλω ένα κουτί από εδώ...
    Ή καλύτερα, να μου στείλεις εσύ ένα κουτί από τις δικές σου γιατί είναι μακράν το αγαπημένο μου τυλιχτό κέρασμα, από τότε που ήμουν μικρό παιδί!
    Ναι, πείτε μας όμως κυρίες από πού είναι τα χρωματιστά χαρτάκια, κι εμείς παιδάκια είμαστε και θέλουμε να παίξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρύσα! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Το μαγαζί που πήρα τα αλουμινόχαρτα ονομάζεται "Σωφρονάς" και η διεύθυνσή του είναι:
      Λ.Βουλιαγμένης 358, Άγιος Δημήτριος Αττικής.
      τηλέφωνο 210-9961054

      Διαγραφή
  20. Τα μερακλίδικα γλυκά είναι μπελαλίδικα αλλα όταν τα τρως δεν χαίρεσαι να απολαμβάνεις τον κόπο σου? Να το χαίρεσαι το κορίτσι και πάλι, αξίζει τον κόπο μια-δυο φορες το χρονο πιστεύω. Κατατοπιστική ανάρτηση και τα χρωματιστά αλουμινόχαρτα δίνουν άλλη διάσταση τόσο στις φωτογραφίες όσο και στην παρούσιαση όταν θα τα πήγατε πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Wow delicious!!! Nice blog!!!
    Would you like to follow each other? let me know...
    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπάμε καριόκες κι αγαπάμε Χρυσαυγή για τη συνταγή της . Πολύχρονη η κόρη σου.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μπράβο,πολύ ωραία γεμάτη συνταγή και τα χρωματιστα αλουμινοχαρτα τις έκαναν ακόμη πιο ελκυστικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κλασικό αγαπημένο γλυκάκι.Το εκτέλεσες άψογα όπως πάντα φυσικά!Παίρνω το κομμάτι μου και φεύγω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ λέγεται το μαγαζί που φτιάχνει τις τέλειες καριόκες στην Ξάνθη και πλέον έχει ανοίξει και στη Γλυφάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10