17 Δεκεμβρίου 2015

Καραμελωμένο χοιρινό κότσι στη γάστρα





Το χοιρινό το απαιτούν οι γιορτές και ειδικά η Πρωτοχρονιά. Το κότσι είναι ένα μέρος του χοιρινού που αν φτιαχτεί με σωστό τρόπο, δηλαδή σιγανό και πολύωρο ψήσιμο με νόστιμα μυρωδικά και μπαχαρικά γίνεται πραγματικό λουκούμι. 



Είναι ένα κομμάτι με αρκετή «φύρα» αλλά και ανάλογη τιμή. Δηλαδή δύο κότσια χοιρινά, βάρους 1,5 περίπου κιλού το καθ΄ένα,  που χρειάζονται για την συνταγή, κόστισαν μονάχα 13 ευρώ, που σημαίνει 6,5 ευρώ το ένα. Πραγματικά χαμηλή τιμή αν σκεφτεί κανείς ότι έφαγαν πλούσια 6-7 άτομα, μαζί φυσικά και με άλλα μεζεδάκια που υπήρχαν στο τραπέζι. 

Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ νόστιμο και εορταστικό φαγητό που δεν θέλει κόπο για να προετοιμαστεί. Το ξεχνάει κανείς στο φούρνο και ασχολείται με οτιδήποτε άλλο. Αυτό απλά βγαίνει από τη γάστρα του όταν έρθει η ώρα και σερβίρεται ζεστό! 

Παραγγείλτε τα κότσια στον κρεοπώλη σας μερικές μέρες νωρίτερα ώστε να μπορεί να σας τα προμηθεύσει σίγουρα γιατί καλό είναι να προνοούμε. Τέλος, προτιμήστε να πάρετε το κότσι από το μπούτι αφού έχει περισσότερο ψαχνό κρέας.



ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Υλικά για την άλμη: 

     1)      5-6 γεμάτες κουταλιές της σούπας χοντρό μαγειρικό αλάτι
     2)      Άφθονο νερό


Υλικά για το άλειμμα του χοιρινού: 

     1)      1/3 φλιτζάνι του τσαγιού πετιμέζι
     2)      1/3 φλιτζάνι του τσαγιού μουστάρδα πικάντικη (Ντιζόν)
     3)      1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
     4)      2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού 
     5)      1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
     6)      3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
     7)      1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
     8)      ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Υλικά για το ψήσιμο του κρέατος: 

     1)      2 κότσια χοιρινά από μπούτι
     2)      8 καρφιά γαρίφαλο
     3)      8 κόκκους μπαχάρι
     4)      2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
     5)      1 ξύλο κανέλας
     6)      1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
     7)      Τη φλούδα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι 


Μέθοδος: 

Το προηγούμενο βράδυ:

Πλένουμε τα κότσια καλά. Παίρνουμε  τη γάστρα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κατά το ψήσιμο και βάζουμε μέσα τις 4-5 κουταλιές χοντρό αλάτι. Ρίχνουμε αρκετό νερό και διαλύουμε με το χέρι μας σε αυτό το αλάτι. Κατόπιν τοποθετούμε τα κότσια μέσα στη γάστρα ξαπλωτά και τα καλύπτουμε με νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα ψήσουμε. 



Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε το φαγητό: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Φτιάχνουμε το άλειμμα βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι καλά ώστε να ομογενοποιηθούν. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τη γάστρα από το ψυγείο. Βγάζουμε από αυτήν τα κότσια και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι εντελώς στεγνά. Χύνουμε το νερό από τη γάστρα και τοποθετούμε στον πυθμένα της  απλωτά τα κρεμμύδια, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, τη φλούδα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το κρασί και  ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό.  

Πάνω από τα υλικά αυτά τοποθετούμε τα κότσια όρθια. Δηλαδή με το κοκαλο προς τα πάνω.  Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά όλη την επιφάνειά τους με το άλειμμα του πετιμεζιού και της μουστάρδας. Με όσο άλειμμα περισσέψει τα περιχύνουμε. Κλείνουμε τη γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο στο χαμηλότερο ράφι. 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 3 – 3 ½ ώρες περίπου. Πρέπει το κρέας να μαλακώσει πολύ και η σάλτσα να μελώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε τη γάστρα δύο φορές και περιχύνουμε τα κότσια με τη σάλτσα τους. Αν χρειαστεί στο διάστημα που ψήνονται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Αν δηλαδή δούμε ότι το έχουν πιει. 

Μισή ώρα πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο ξεσκεπάζουμε  τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι της, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα και να ροδίσουν καλά.  


 
Μόλις είναι έτοιμα:

Τα βγάζουμε από το φούρνο. Τα τοποθετούμε σε ωραία πιατέλα. 

Αφαιρούμε από τη γάστρα τα γαρίφαλα, το μπαχάρι και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Βάζουμε όλο το περιεχόμενο της γάστρας με τα κρεμμύδια και τα υγρά στο μπλέντερ ( ή μουλτι) και πολτοποιούμε. Αν δούμε ότι είναι πολύ παχύρρευστη η σάλτσα προσθέτουμε νερό και δοκιμάζουμε αν είναι καλή στο αλάτι, ώστε να προσθέσουμε αν χρειάζεται. 

Βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και  σερβίρουμε τα κότσια στο τραπέζι, με μια μεγάλη πιρούνα και μαχαίρι. Δίπλα τοποθετούμε τη σαλτσιέρα για να σερβιριστούν όλοι.

Τα σερβίρουμε ζεστά !!!

Καλή επιτυχία!!!!!! 





17 σχόλια:

  1. Χρυσαυγή μου τα φετινά Χριστούγεννα δεν ξέρω που θα με βρουν. Το φαγητό που έχω προγραμματίσει να κάνω φέτος τις γιορτές σίγουρα είναι το αρνάκι σου με το πετιμέζι. Θα μπει όμως και το κότσι πάνω πάνω στην λίστα. I promise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ένα φαγητό που δεν έχω φτιάξει ποτέ και θέλω πολύ! Το δικό σου είναι τέλειο! Μια λέξη έχω μόνο να σου πω....Σλουρπ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρελαινομαι για κοτσι.. Κι αυτο ειναι οπως πρεπει!! μελωμενο και ζουμερο να λιωνει στο στομα!!! μμμμμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααααααχχχχχχ μου θύμισες Γερμανία με κότσια και μπυρόνια!!!!!
    Στείλε γενναία μερίδα να γίνω καλά!!!! Χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κότσι είναι πάντα μα πάντα πρώτο στη λίστα για γιορτινά τραπέζια στο σπίτι μας. Μου άρεσε πάρα πολύ το άλειμμα αυτό, εμείς συνήθως το αλείφουμε με μέλι και μουστάρδα και το ψήνουμε μέσα σε μπύρα, αλλά το πετιμέζι μου έκανε πολύ κλικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, ξελιγώθηκα! Δείχνουν απίθανα, Χρυσαυγή!!!Τόσο το άλειμμα όσο και τα μπαχαρικά και το αργό ψήσιμο ήταν ότι έπρεπε για να γίνει το χοιρινό τόσο ωραίο! Καλό Σ/Κ, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ ωραία έγιναν!! Τα προτιμώ και εγώ πολλές φορές για τα τραπεζώματα!!! Και τί όμορφο ψήσιμο!! Γιαμ γιαμ! Καλό ΣΚ εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ομορφο χρωμα που έχει πάρει!

    Καλό ΣουΚου :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστουμε για τη χριστουγεννιατικη συνταγη, θα τη δοκιμασω και θα σου πω εντυπωσεις. Εντωμεταξυ, επειδη θελω να φτιαξω και γαλοπουλα (θα ειμαστε αρκετα ατομα), και δεν θα χωρεσουν ταυτοχρονα στο φουρνο, μπορω λες να ψησω νωριτερα το κοτσι και να το βαλω να ζεσταθει λιγο πριν το σερβιρισμα; ευχαριστω! Καλες γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πω,πω!! φαίνεται τέλειο!
    πολύ ενδιαφέρον το μείγμα αλείμματος!
    τέλειο φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειναι το τέλειο φαγητό για τις γιορτές.
    Χωρίς πολύ κόπο και οικονομικό.
    Εγινε πολύ ωραίο. Αυτή η κρούστα η ξεροψημένη είναι το κάτι άλλο.

    Εκανες καλή δουλειά Χρυσαυγή ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχο, πραγματικά υπέροχο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι.
    Για κάποιον ανεξήγητο λόγο βέβαια το έχω πάρει από φόβο :)
    Λατρεύω το χρώμα που έχει αποκτήσει στο μεταξύ... φαίνεται τέλειο ψημένο και προκλητικά μελωμένο.
    Μπράβο βρε κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θελω να φαω την οθονη του υπολογιστη!!! χαχαχαχα
    υπεροχο απλα!! κ απ τις φωτο κ μονο φαινεται καλοψημενο κ λαχταριστω!!! μπραβο τελειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακού να δεις τώρα.... την επόμενη φορά που θα ανεβάσεις τέτοια συνταγή θέλω και ηχητικό κλιπ, αν όχι βίντεο που θα χτυπάς με πηρούνι την πετσούλα για να καταλάβουμε πόσο καλοψημένο είναι, όχι οτι δεν το καταλαβαίνουμε από το τροπικό ψήσιμο.... Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το ξεροψημένο κομμάτι το θέλω!!!!!Πωπωπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. η πετσα ομως δεν ειναι τραγανη ειναι σαν λαστιχο και δεν τρωγετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σας! Τα δύο κότσια πόσες μερίδες περίπου τα υπολογίζουμε ότι βγάζουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10