Οι αρχαίοι Έλληνες κάτι ήξεραν που είχαν εντάξει στην
μαγειρική τους τα φρούτα και το μέλι. Ομολογώ την αγάπη μου για αυτά τα υλικά,
μέσα σε κάθε είδους φαγητού. Ενώ το μέλι δεν θα το φάω ποτέ σκέτο, ενώ τις σταφίδες
δεν τις θέλω σε κανένα γλυκό, ενώ τα φρούτα δεν τα τρώω ούτε με σφαίρες (πλην
του σύκου), είμαι λάτρης όλων των παραπάνω αν μπουν μέσα σε φαγητά. Ανωμαλία
και αυτή του εγκεφάλου!!
Όμως πέρα από κάθε πλάκα, η προσθήκη των φρούτων και του
μελιού, όπου αυτά μπορούν να μπουν, δίνουν ένα πραγματικά εκπληκτικό γευστικό
αποτέλεσμα. Αν πάλι δεν είστε λάτρης των γλυκόξινων, ή των ημίγλυκων φαγητών,
τότε το ψαρονέφρι μου δεν είναι για εσάς…
Δυνατό γευστικά πιάτο που συνδυάζει τη γλυκιά μαζί με
την πικάντικη γεύση. Το ψαρονέφρι που είναι ένα στεγνό αλλά νόστιμο κρέας,
αποκτά «υγρασία» και η σάλτσα το βοηθά
να παραμείνει ζουμερό κατά το ψήσιμο. Σίγουρα
είναι ένα πιάτο που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
Υλικά:
1) 3
κομμάτια ψαρονέφρι περίπου 300ων γραμμαρίων το καθένα.
2) 1
μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3) 200
ml κόκκινο
κρασί
4) 2
κουταλιές της σούπας μουστάρδα
5) 2 ½
κουταλιές της σούπας μέλι
6) 1
κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
7) 5
κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8) Αλάτι
9) Πιπέρι
φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Κόβουμε κάθε ψαρονέφρι σε 4
κομμάτια. Πιέζουμε την κάθε ροδέλα με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να ανοίξει και
να απλώσει λίγο για να είναι ποιο εύκολο να ψηθεί.
Βάζουμε ένα μεγάλο
αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα
κομμάτια το ψαρονέφρι και τα ψήνουμε καλά και από τις δυό πλευρές έτσι ώστε να
ροδοκοκκινίσουν. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν τότε τα αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι
και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι αυτό να γίνει διάφανο.
Σβήνουμε με το κρασί,
προσθέτουμε τη μουστάρδα, το πιπέρι το φρεσκοτριμμένο και το θυμάρι.
Μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα το φαγητό μέχρι να πιεί τα υγρά του. Αν
περάσει η μισή ώρα και δούμε ότι το κρέας στο εσωτερικό του είναι ακόμα κόκκινο
και άψητο, τότε προσθέτουμε λίγο νεράκι (ίσως μισό φλιτζάνι του τσαγιού). Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να είμαστε
σίγουροι ότι το ψαρονέφρι ψήθηκε καλά.
Στο τέλος δυναμώνουμε λίγο
τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι έτσι ώστε να καραμελώσει το κρέας. Αφήνουμε
για άλλο ένα λεπτό το φαγητό μας να ψηθεί μαζί με το μέλι και το αποσύρουμε από
το μάτι της κουζίνας.
Το σερβίρουμε με λευκό ρύζι
ή πουρέ πατάτας.
Καλή επιτυχία!!
To psaronefri sou einai gia mena!
ΑπάντησηΔιαγραφήTha serviristo moni mou!
Efxaristo kai kalimera oli mera!!!
Ήρθες, σερβιρίστηκες, έφαγες και έφυγες!!!
ΔιαγραφήΤι να πω τώρα εγώ???
A! Ksexasa...orea xromata!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTHANKS AGAIN!!
ΔιαγραφήΩραίο και μυρωδάτο! Το μέλι με το θυμάρι πάνε τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας γράφεις βέβαια τα ml για το κρασί που θα σβήσουμε αλλά τίποτα για το κρασάκι που θα πιούμε..χεχε! Ένα ποτήρι κόκκινο θα πάει ωραία!
χαχαχα Εχεις δίκιο Βέρα μου!
ΔιαγραφήΣτα ml κρασιού που θα πιούμε η συνταγή είναι ανοιχτή... ότι έχει ευχαρίστηση ο καθένας!! Το κόκκινο κρασί θα του πηγαίνει τέλεια!!
Καλημέρα Χρυσαυγή μου! Αφού εσένα δεν αφήνει ασυγκίνητη αυτό το υπέροχο ψαρονέφρι σκέψου εμένα που λατρεύω και το μέλι και τη μουστάρδα!!!! Μάλλον δεν θα μπορώ να σταματήσω να τρώω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΟ σου έγινεεεε!!!
Φιλιά!
Κι εγώ δεν μπορούσα να σταματήσω να τρώω. Εχει δυνατή γεύση αυτό το φαγητό Κική μου!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Χρυσαυγή μου καλή σου μέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωϊνή,κυριακάτικη πρόταση που γαργάλησε ευχάριστα το μυαλό μου αλλά κυρίως τον ουρανίσκο μου τρύπωσε και αρωμάτισε το σπιτικό μου!
Το ασαφήνιστο στη γεύση ψαρονέφρι,το ουδέτερο,το αδιάφορο πολλές φορές αυτό κρέας,πήρε άλλη διάσταση..έγινε ενδιαφέρον,πλούσιο και αρχοντικό μέσα στη παχύρευστη σάλτσα του,φίνο με ευδιάκριτα τα λιτά υλικά του,εύστοχο στην επιλογή των συστατικών για τους απογοητευμένους της γεύσης του παρεξηγημένου κρέατος,τόσο ευπαρουσίαστο και πολυζήλευτο που εύχομαι το μπλέ πιάτο της φωτογραφίας να κοσμεί το δικό μου τραπέζι,κυρίως όμως να τέρπει τον δικό μου ουρανίσκο!!
Χρυσαυγή μου υπέροχη πρόταση μέσα στην απλότητά της..λάτρεψα την αναζωογόνηση μιας επίπεδης και πολλές φορές άνοστης γεύσης και ενέδωσα αμαχητί!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Φωτεινή μου, το ψαρονέφρι είναι ένα άγευστο και στεγνό κρέας που όμως αν το χειριστείς με μαεστρία θα γίνει πολύ ζουμερό και νόστιμο. Εχω αναρτήσει δύο συνταγές με ψαρονέφρι και οι δύο είναι η μία καλυτερη απ΄ την άλλη. Τελικά μήπως του έχω αδυναμία και δεν το ξέρω??!!
ΔιαγραφήΣε φιλώ πολλύ και σε ευχαριστώ κάθε φορά για τα σχόλια που αφήνεις!!
Εξαιρετικό το πιάτο σου, με το ζουμερό ψαρονέφρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆριστα μαγειρεμένο και σωστά μελωμένο.
Πόσο λαχταριστή είναι η παρουσίασή του, Χρυσαυγή μου. Καθηλώνει το μάτι και δύσκολα απομακρύνεσαι από τη θέα του.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής!
Z.
Και να φανταστείς Ζαμπία μου ότι το ντεκόρ με το μπλέ πιάτο δεν άρεσε καθόλου στο Δημήτρη. Το θεώρησε ατυχέστατο να βάλω το ψαρονέφρι σε ένα μπλε πιάτο...
ΔιαγραφήΤώρα του δείχνω τα σχόλια όλων σας που λέτε ότι σας αρέσουν οι χρωματικοί συνδυασμοί... Αχ, πήρα το αίμα μου πίσω...
Ανδρες Ζαμπία μου... τι να ξέρουν από συνδυασμούς χρωμάτων?????? χαχαχαχα
Σε ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια που μου έκανες!!
Καλημέρα!
Καλησπέρα Χρυσαυγή! Πολύ ωραίο το ψαρονέφρι σου και μ'αρέσουν τα μυρωδικά που χρησιμοποίησες! Άλλωστε το μέλι το συνηθίζουν σε διάφορες κουζίνες της Ελλάδας στη μαγειρική, όπως π.χ. στην Κρήτη που σερβίρουν τηγανιτές τυρόπιτες με μέλι, το κάτι άλλο! Όλα τα μυρωδικά που έβαλες ταιριάζουν πολύ με χοιρινό, είμαι σίγουρη ότι θα είναι νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεάννα έχεις δίκιο. Στην Ελλάδα ακόμα και τώρα είναι πολύ δημοφιλές το μέλι με τα αλμυρά. Εχει τις ρίζες του πολύ παλιά.
ΔιαγραφήΑυτές οι τηγανιτές τυρόπιτες που λες, είναι καταπληκτικές!! Τις ξέρω...
Πολύ πρωτότυπος γευστικά συνδυασμός υλικών και, πιστεύω, το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό! Οι γεύσεις πρέπει να έδεσαν πολύ και να έδωσαν μια εκπληκτική σάλτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιάτο μοιάζει ξεχωριστό και θα στεκόταν υπέροχα σε ένα επίσημο τραπέζι.
Μου άρεσαν και τα χρώματα που χρησιμοποίησες.
Φιλάκια.
ΥΓ. Πέρασε, αν θέλεις, από την προηγούμενη ανάρτησή μου.
Ελένη μου και εγώ για επίσημο τραπέζι το προτείνω. Αν δεις τις ετικέτες, το έχω κατατάξει σε αυτά που μπορούμε να τα φτιάξουμε τα Χριστούγεννα σε επίσημο δείπνο!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Και τα γλυκόξινα τα τρώμε και τα ημίγλυκα φαγητά τα τιμάμε, Χρυσαυγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψαρονέφρι σου φαίνεται 'λουκουμάκι'!!
Και η σαλτσούλα πολύ ωραία δεμένη!
Φιλιά.
Σε ευχαριστώ Στέλλα μου. Αν τα τρώτε τα γλυκά φαγητά, τότε ορμήξτε!!! Είναι για εσάς!! Φιλιά στα μικρά!
ΔιαγραφήΛέω ναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ!!
ΔιαγραφήΤην ίδια ανωμαλία έχουμε Χρυσαυγή μου! Το φαγητό σου είμαι σίγουρη ότι όταν το φτιάξω θα γίνει το αγαπημένο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα:)
Ε, τότε τι κάθεσαι??? Φτιάξ΄το σύντομα Μαρία μου!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μένα πάντως το ψαρονέφρι σου ταιριάζει απόλυτα!
Με υλικά όπως μέλι, μουστάρδα και θυμάρι απλά δεν γίνεται να μην το λατρέψω!!
Φιλιά πολλά!
Αν σου αρέσει Ερμιόνη μου και στην κατάσταση που βρήσκεσαι, δώσε να το φάει και το μπεμπάκι στην κοιλιά σου!! Να συνιθίζει από τώρα στις γεύσεις!!!
ΔιαγραφήTα γλυκόξινα μας αρέσουν σε μεγάλο βαθμό μπορώ να πω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σίγουρα θα μας αρέσει το δικό σου φαγητό.
Είναι πολύ ωραίο Χρυσαυγή μου κι όπως λες και για επίσημο τραπέζι.
Το μπλε πιάτο σούπερ !
Πολλά φιλιά
Σε ευχαριστώ Μάριον γλυκιά!
ΔιαγραφήΚαι για τα καλά σου σχόλια περί φαγητού και για το πιάτο!! χαχαχα
Φιλιά πολλά!
Ήρθε η Πέπη μας, πρώτη σερβιρίστηκε...και μετά όλες οι καλές κυρίες! Οπότε τώρα με τόση χρονο-καθυστέρηση, τι να ζητήσω εγώ μεζεδάκι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την άρνηση στην χούφτα θα μείνω και το ξέρω...
Εξαιρετικό το ψήσιμο σου Χρυσαυγή μου. Εξαιρετικό!
Καλή εβδομάδα εύχομαι και Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα, έστω και με καθυστέρηση...
Δεν θέλω να στο πω απότομα και να σε στεναχωρήσω... αλλά δεν έχει μείνει ούτε για δείγμα από το φαγητό!!! Τι να σε κάνω που έρχεσαι συνάμενη κουνάμενη από τους τελευταίους????
ΔιαγραφήNext time Penelope!!! :-)
Yes, you are right my dear :-(
ΔιαγραφήΧρυσαυγή μου πάρα πολύ ωραίο πιάτο, αρκετά ζουμερό και σίγουρα νοστιμότατο. Ο συνδυασμός των υλικών εξαιρετικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!!
ΔιαγραφήΣε φιλω!!!
Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!!! Τι όμορφο ξεκίνημα με γλυκόξινο φαγάκι. Προσωπικά τα λατρεύω. Ερώτηση: τα παιδάκια σου το τρώνε ή τα δικά μου είναι περίεργα σε τέτοιο ξεχωριστά πιάτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρά μου σε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΑπάντηση: Είμαι πολύ τυχερή! Τα παιδιά μου όχι απλά τρώνε το ψαρονέφρι, αλλά και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς!!! Κανένα παράπονο! Μάλλον δεν είμαι το τυπικό δείγμα μητέρας για να σου πω. Εχω πέσει στην περίπτωση δύο παμφάγων κοριτσιών!!! Μεγάλη τύχη λέμε!!!
Φιλιά πολλά πολλά!
Μπράβο σου λοιπόν! Τα παιδάκια σου εκτιμούν την μαγειρική σου και έχουν εξαιρετικό ουρανίσκο. Τα δικά μου τα καημένα προσπαθούν να φάνε τα φαγητά μου που δεν είναι και πάντα πετυχημένα. ευτυχώς που έχω όλες εσάς τις food bloggers και βελτιώνομαι:)
ΔιαγραφήΝοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφή