28 Οκτωβρίου 2012

Ψαρονέφρι με μέλι, θυμάρι και μουστάρδα



          
         Οι αρχαίοι Έλληνες κάτι ήξεραν που είχαν εντάξει στην μαγειρική τους τα φρούτα και το μέλι. Ομολογώ την αγάπη μου για αυτά τα υλικά, μέσα σε κάθε είδους φαγητού. Ενώ το μέλι δεν θα το φάω ποτέ σκέτο, ενώ τις σταφίδες δεν τις θέλω σε κανένα γλυκό, ενώ τα φρούτα δεν τα τρώω ούτε με σφαίρες (πλην του σύκου), είμαι λάτρης όλων των παραπάνω αν μπουν μέσα σε φαγητά. Ανωμαλία και αυτή του εγκεφάλου!!


         Όμως πέρα από κάθε πλάκα, η προσθήκη των φρούτων και του μελιού, όπου αυτά μπορούν να μπουν, δίνουν ένα πραγματικά εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα. Αν πάλι δεν είστε λάτρης των γλυκόξινων, ή των ημίγλυκων φαγητών, τότε το ψαρονέφρι μου δεν είναι για εσάς…

          Δυνατό γευστικά πιάτο που συνδυάζει τη γλυκιά μαζί με την πικάντικη γεύση. Το ψαρονέφρι που είναι ένα στεγνό αλλά νόστιμο κρέας, αποκτά  «υγρασία» και η σάλτσα το βοηθά να παραμείνει ζουμερό κατά το ψήσιμο.  Σίγουρα είναι ένα πιάτο που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.


ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Υλικά: 

     1)   3 κομμάτια ψαρονέφρι περίπου 300ων γραμμαρίων το καθένα.
     2)   1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     3)   200 ml κόκκινο κρασί
     4)   2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
     5)   2 ½ κουταλιές της σούπας μέλι
     6)   1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
     7)   5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     8)   Αλάτι
     9)   Πιπέρι φρεσκοτριμμένο 



Διαδικασία: 

Κόβουμε κάθε ψαρονέφρι σε 4 κομμάτια. Πιέζουμε την κάθε ροδέλα με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να ανοίξει και να απλώσει λίγο για να είναι ποιο εύκολο να ψηθεί. 

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κομμάτια το ψαρονέφρι και τα ψήνουμε καλά και από τις δυό πλευρές έτσι ώστε να ροδοκοκκινίσουν. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν τότε τα αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι αυτό να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το πιπέρι το φρεσκοτριμμένο και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα το φαγητό μέχρι να πιεί τα υγρά του. Αν περάσει η μισή ώρα και δούμε ότι το κρέας στο εσωτερικό του είναι ακόμα κόκκινο και άψητο, τότε προσθέτουμε λίγο νεράκι (ίσως μισό φλιτζάνι του τσαγιού).  Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι το ψαρονέφρι ψήθηκε καλά. 

Στο τέλος δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι έτσι ώστε να καραμελώσει το κρέας. Αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό το φαγητό μας να ψηθεί μαζί με το μέλι και το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. 

Το σερβίρουμε με λευκό ρύζι ή πουρέ πατάτας.  

Καλή επιτυχία!!




35 σχόλια:

  1. To psaronefri sou einai gia mena!
    Tha serviristo moni mou!
    Efxaristo kai kalimera oli mera!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθες, σερβιρίστηκες, έφαγες και έφυγες!!!
      Τι να πω τώρα εγώ???

      Διαγραφή
  2. Ωραίο και μυρωδάτο! Το μέλι με το θυμάρι πάνε τέλεια!
    Μας γράφεις βέβαια τα ml για το κρασί που θα σβήσουμε αλλά τίποτα για το κρασάκι που θα πιούμε..χεχε! Ένα ποτήρι κόκκινο θα πάει ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Εχεις δίκιο Βέρα μου!
      Στα ml κρασιού που θα πιούμε η συνταγή είναι ανοιχτή... ότι έχει ευχαρίστηση ο καθένας!! Το κόκκινο κρασί θα του πηγαίνει τέλεια!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Χρυσαυγή μου! Αφού εσένα δεν αφήνει ασυγκίνητη αυτό το υπέροχο ψαρονέφρι σκέψου εμένα που λατρεύω και το μέλι και τη μουστάρδα!!!! Μάλλον δεν θα μπορώ να σταματήσω να τρώω!!!
    ΥΠΕΡΟΧΟ σου έγινεεεε!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν μπορούσα να σταματήσω να τρώω. Εχει δυνατή γεύση αυτό το φαγητό Κική μου!!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Χρυσαυγή μου καλή σου μέρα!!
    Πρωϊνή,κυριακάτικη πρόταση που γαργάλησε ευχάριστα το μυαλό μου αλλά κυρίως τον ουρανίσκο μου τρύπωσε και αρωμάτισε το σπιτικό μου!
    Το ασαφήνιστο στη γεύση ψαρονέφρι,το ουδέτερο,το αδιάφορο πολλές φορές αυτό κρέας,πήρε άλλη διάσταση..έγινε ενδιαφέρον,πλούσιο και αρχοντικό μέσα στη παχύρευστη σάλτσα του,φίνο με ευδιάκριτα τα λιτά υλικά του,εύστοχο στην επιλογή των συστατικών για τους απογοητευμένους της γεύσης του παρεξηγημένου κρέατος,τόσο ευπαρουσίαστο και πολυζήλευτο που εύχομαι το μπλέ πιάτο της φωτογραφίας να κοσμεί το δικό μου τραπέζι,κυρίως όμως να τέρπει τον δικό μου ουρανίσκο!!
    Χρυσαυγή μου υπέροχη πρόταση μέσα στην απλότητά της..λάτρεψα την αναζωογόνηση μιας επίπεδης και πολλές φορές άνοστης γεύσης και ενέδωσα αμαχητί!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, το ψαρονέφρι είναι ένα άγευστο και στεγνό κρέας που όμως αν το χειριστείς με μαεστρία θα γίνει πολύ ζουμερό και νόστιμο. Εχω αναρτήσει δύο συνταγές με ψαρονέφρι και οι δύο είναι η μία καλυτερη απ΄ την άλλη. Τελικά μήπως του έχω αδυναμία και δεν το ξέρω??!!

      Σε φιλώ πολλύ και σε ευχαριστώ κάθε φορά για τα σχόλια που αφήνεις!!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό το πιάτο σου, με το ζουμερό ψαρονέφρι!
    Άριστα μαγειρεμένο και σωστά μελωμένο.
    Πόσο λαχταριστή είναι η παρουσίασή του, Χρυσαυγή μου. Καθηλώνει το μάτι και δύσκολα απομακρύνεσαι από τη θέα του.

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να φανταστείς Ζαμπία μου ότι το ντεκόρ με το μπλέ πιάτο δεν άρεσε καθόλου στο Δημήτρη. Το θεώρησε ατυχέστατο να βάλω το ψαρονέφρι σε ένα μπλε πιάτο...

      Τώρα του δείχνω τα σχόλια όλων σας που λέτε ότι σας αρέσουν οι χρωματικοί συνδυασμοί... Αχ, πήρα το αίμα μου πίσω...

      Ανδρες Ζαμπία μου... τι να ξέρουν από συνδυασμούς χρωμάτων?????? χαχαχαχα

      Σε ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια που μου έκανες!!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Χρυσαυγή! Πολύ ωραίο το ψαρονέφρι σου και μ'αρέσουν τα μυρωδικά που χρησιμοποίησες! Άλλωστε το μέλι το συνηθίζουν σε διάφορες κουζίνες της Ελλάδας στη μαγειρική, όπως π.χ. στην Κρήτη που σερβίρουν τηγανιτές τυρόπιτες με μέλι, το κάτι άλλο! Όλα τα μυρωδικά που έβαλες ταιριάζουν πολύ με χοιρινό, είμαι σίγουρη ότι θα είναι νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάννα έχεις δίκιο. Στην Ελλάδα ακόμα και τώρα είναι πολύ δημοφιλές το μέλι με τα αλμυρά. Εχει τις ρίζες του πολύ παλιά.
      Αυτές οι τηγανιτές τυρόπιτες που λες, είναι καταπληκτικές!! Τις ξέρω...

      Διαγραφή
  7. Πολύ πρωτότυπος γευστικά συνδυασμός υλικών και, πιστεύω, το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό! Οι γεύσεις πρέπει να έδεσαν πολύ και να έδωσαν μια εκπληκτική σάλτσα.
    Το πιάτο μοιάζει ξεχωριστό και θα στεκόταν υπέροχα σε ένα επίσημο τραπέζι.
    Μου άρεσαν και τα χρώματα που χρησιμοποίησες.

    Φιλάκια.
    ΥΓ. Πέρασε, αν θέλεις, από την προηγούμενη ανάρτησή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου και εγώ για επίσημο τραπέζι το προτείνω. Αν δεις τις ετικέτες, το έχω κατατάξει σε αυτά που μπορούμε να τα φτιάξουμε τα Χριστούγεννα σε επίσημο δείπνο!!

      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  8. Και τα γλυκόξινα τα τρώμε και τα ημίγλυκα φαγητά τα τιμάμε, Χρυσαυγή!!
    Το ψαρονέφρι σου φαίνεται 'λουκουμάκι'!!
    Και η σαλτσούλα πολύ ωραία δεμένη!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Στέλλα μου. Αν τα τρώτε τα γλυκά φαγητά, τότε ορμήξτε!!! Είναι για εσάς!! Φιλιά στα μικρά!

      Διαγραφή
  9. Την ίδια ανωμαλία έχουμε Χρυσαυγή μου! Το φαγητό σου είμαι σίγουρη ότι όταν το φτιάξω θα γίνει το αγαπημένο μου!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε τι κάθεσαι??? Φτιάξ΄το σύντομα Μαρία μου!!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα!
    Σε μένα πάντως το ψαρονέφρι σου ταιριάζει απόλυτα!
    Με υλικά όπως μέλι, μουστάρδα και θυμάρι απλά δεν γίνεται να μην το λατρέψω!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει Ερμιόνη μου και στην κατάσταση που βρήσκεσαι, δώσε να το φάει και το μπεμπάκι στην κοιλιά σου!! Να συνιθίζει από τώρα στις γεύσεις!!!

      Διαγραφή
  11. Tα γλυκόξινα μας αρέσουν σε μεγάλο βαθμό μπορώ να πω.
    Και σίγουρα θα μας αρέσει το δικό σου φαγητό.
    Είναι πολύ ωραίο Χρυσαυγή μου κι όπως λες και για επίσημο τραπέζι.

    Το μπλε πιάτο σούπερ !

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μάριον γλυκιά!
      Και για τα καλά σου σχόλια περί φαγητού και για το πιάτο!! χαχαχα

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Ήρθε η Πέπη μας, πρώτη σερβιρίστηκε...και μετά όλες οι καλές κυρίες! Οπότε τώρα με τόση χρονο-καθυστέρηση, τι να ζητήσω εγώ μεζεδάκι;
    Με την άρνηση στην χούφτα θα μείνω και το ξέρω...

    Εξαιρετικό το ψήσιμο σου Χρυσαυγή μου. Εξαιρετικό!

    Καλή εβδομάδα εύχομαι και Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα, έστω και με καθυστέρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω να στο πω απότομα και να σε στεναχωρήσω... αλλά δεν έχει μείνει ούτε για δείγμα από το φαγητό!!! Τι να σε κάνω που έρχεσαι συνάμενη κουνάμενη από τους τελευταίους????

      Next time Penelope!!! :-)

      Διαγραφή
  13. Χρυσαυγή μου πάρα πολύ ωραίο πιάτο, αρκετά ζουμερό και σίγουρα νοστιμότατο. Ο συνδυασμός των υλικών εξαιρετικός!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!!! Τι όμορφο ξεκίνημα με γλυκόξινο φαγάκι. Προσωπικά τα λατρεύω. Ερώτηση: τα παιδάκια σου το τρώνε ή τα δικά μου είναι περίεργα σε τέτοιο ξεχωριστά πιάτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρά μου σε ευχαριστώ πολύ!!

      Απάντηση: Είμαι πολύ τυχερή! Τα παιδιά μου όχι απλά τρώνε το ψαρονέφρι, αλλά και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς!!! Κανένα παράπονο! Μάλλον δεν είμαι το τυπικό δείγμα μητέρας για να σου πω. Εχω πέσει στην περίπτωση δύο παμφάγων κοριτσιών!!! Μεγάλη τύχη λέμε!!!

      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Μπράβο σου λοιπόν! Τα παιδάκια σου εκτιμούν την μαγειρική σου και έχουν εξαιρετικό ουρανίσκο. Τα δικά μου τα καημένα προσπαθούν να φάνε τα φαγητά μου που δεν είναι και πάντα πετυχημένα. ευτυχώς που έχω όλες εσάς τις food bloggers και βελτιώνομαι:)

      Διαγραφή