Σήμερα πρόκειται να φάμε ελαφριά. Ελαφριά, αλλά πραγματικά
πολύ νόστιμα. Μιλάω για μια χορτοφαγική μακαρονάδα που είναι τόσο γευστική και γλυκιά
ώστε δεν την συνοδεύω ποτέ με τριμμένο τυρί για να μην επισκιαστούν οι γεύσεις από τις πιπεριές και τον κρόκο Κοζάνης. Να, κάτι τέτοια φαγητά υπάρχουν και σκέφτομαι ώρες ώρες, τύφλα να έχει το κρέας και τα παράγωγά του (μπέικον, αλαντικά και όλα αυτά τα πολύ ευχάριστα εδέσματα).
Πριν χρόνια λοιπόν, μια φίλη μου, είχε πάει σε ένα
εστιατόριο στα Γιάννενα όπου ειδικευόταν στα φρέσκα ζυμαρικά που έφτιαχνε επιτόπου. Έφαγε εκεί
μια μακαρονάδα με πολύχρωμες πιπεριές και σαφράν, την οποία προσπάθησε να μου περιγράψει ώστε να την φτιάξω κι εγώ, γιατί ήταν λέει εκπληκτική!!
Μετά από δοκιμές βγήκε
αυτό το πιάτο. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο αφού, δεν την έφαγα εγώ ώστε να
γνωρίσω επ΄ακριβώς (ή στο περίπου τέλος πάντων) τι περιείχε, αλλά είναι ωστόσο μια πολύ
ιδιαίτερη εκδοχή για τα ζυμαρικά σας!
Απολαύστε την χωρίς πολλές ενοχές , ειδικά αν
αντικαταστήσετε την ελάχιστη κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορέ που κάνει την ίδια
και καλύτερη δουλειά μη σας πω.
Τα λέμε!!
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ
Υλικά:
1)
250 γραμμάρια πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
2)
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
3)
1 μεγάλη πιπεριά πορτοκαλί
4)
1 μεγάλη πιπεριά κίτρινη
5)
1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη
6)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ή δύο μικρές λιωμένη με
την πρέσα σκόρδου
7)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
8)
¼ κουταλάκι του γλυκού κάρι
9)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
10)
1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης (σαφράν) σε σκόνη
11)
50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
αδιάλυτο για πιο ελαφρύ
12)
Αλάτι
13)
Πιπέρι
14)
Παρμεζάνα προαιρετικά για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Πλένουμε τις πιπεριές και τους αφαιρούμε τα σπόρια. Τις
κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις
κάψει ρίχνουμε τις πιπεριές. Τις σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας ανά διαστήματα
για να μην καούν. Θα χρειαστούν περίπου ένα τέταρτο για να μαλακώσουν καλά
όλες.
Μόλις οι πιπεριές είναι σχεδόν έτοιμες προσθέτουμε το
θυμάρι, το κάρι, το σκόρδο λιωμένο, το σαφράν και αλάτι. Ανακατεύουμε να
σοταριστεί ελάχιστα και το σκόρδο και να αφήσουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Βάζουμε το τηγάνι στην άκρη.
Βράζουμε τα μακαρόνια όπως αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους σε ένα
ποτηράκι. Τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα που είχαν βράσει και προσθέτουμε το
περιεχόμενο του τηγανιού με τις πιπεριές.
Επιπλέον προσθέτουμε την κρέμα
γάλακτος ή το εβαπορέ αν προτιμάμε για λιγότερες θερμίδες, φρεσκοτριμμένο
πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι άλλο υγρό να γίνουν
λίγο πιο κρεμώδη προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν (2-3 κουταλιές της
σούπας δηλαδή).
Σερβίρουμε αμέσως ζεστά όπως είναι σε πιάτα και πασπαλίζουμε
από πάνω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα αν το επιθυμούμε.
Καλή επιτυχία!!
Ελαφρύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧορτοφαγικό
Πολύχρωμο.
Πεντανόστιμο πιάτο!!!
Εξαιρετική φωτογράφιση!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπράβο σου!!!!
Ευχαριστώ, ευχαριστώ!!!!
Διαγραφή:) :) :)
Φιλιά !!!!!!!!!!!!!!
Θυμάρι, κάρυ, σαφράν.....τέλειος συνδυασμός!!!! θα δοκιμαστεί!!!
ΔιαγραφήΤι σύμπτωση! Και εγώ ζυμαρικό με πιπεριές έκανα χτες κ θα το ανεβάσω σύντομα! Τα μεγάλα πνεύματα...Υπέροχο πιάτο, όμορφο, λαχταριστό με καταπληκτική φωτογράφιση που σου ανοίγει την όρεξη! Προσυπογράφω απόλυτα τα γραφόμενά σου για το κρέας κ το τυρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα, κοριτσάκι!
Καλημέρα Λένια μου!!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία!!!!!!!!! Θα χαρώ να δω τι έφτιαξες. Ειμαι σίγουρη κάτι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο!!!
Είδες μερικές φορές πως τυχαίνει να συμπίπτουν τα γούστα και οι ορέξεις, ε? χαχαχαα
Σε φιλώ! Καλή σου εβδομάδα!
Ωραίο ελαφρύ πιάτο, ότι πρέπει για την "δίαιτα". Κοίταζα χτες ενα ξεχασμένο κουτάκι με κρόκο Κοζάνης στα μπαχαρικά μου και αναρωτιόμουν τι να τον κάνω, αλλά δενείναι σκόνη οπότε πόσο λες να πρέπει να βάλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω δεν μπορώ να μην βάλω τυρί στα μακαρόνια, φαντάζομαι ότι η παρμεζάνα θα ταιρίαζει πολύ με την γλύκα που δίνουν οι πιπεριές.
Άσε! Κι εγώ σε δίαιτα είμαι και το έφτιαξα για να φάω υποτείθετε ελαφρά και έφαγα δύο πιάτα σαν αυτά που βλέπεις. Δεν μπορούσα να σταματήσω! χαχαχαχαα
ΔιαγραφήΚοίτα, αν έχεις στίμονες κρόκου Κοζάνης δεν πειράζει. Είπα σκόνη γιατί είναι πιο εύκολο να διαλυθεί. Θα βάλεις μια καλή τσιμπιά στίμονες μέσα σε λιγότερο από μισό φλιτζάνι καυτό νερό από αυτό που βράζουν τα ζυμαρικά. Θα τους ανακατέψεις εκεί να βγάλουν όλο τους το άρρωμα και όταν έρθει η ώρα θα ρίζεις το ζουμάκι αυτό μαζί με τους στίμονες μέσα στα ζυμαρικά που θα τα ανακατέψεις με τις πιπεριές κλπ!
Όσο για την παρμεζάνα, και που δεν πάει αυτό το τυρί!!!!!!!
Φυσικά και να βάλεις!!! Εγώ απλώς είπα ότι το προτιμώ χωρίς μιας και είναι πολύ ωραίες οι γεύσεις του φαγητού αυτού και δεν θέλω να τις αλοιώνω!!!
Αντε, καλή επιτυχία και αν το φτιάξεις, πες μου !!!!!!!!!!!!
Φιλιά!!!
Εξαίρετη πρόταση Χρυσαυγή μου... υπέρτατη νοστιμιά και πράγματι μπροστά σ' αυτό το πιάτο δεν βάζω κανένα πιάτο με κρέας!!! Λατρεύω τα ζυμαρικά και ο συνδυασμός που έκανες είναι μοναδικά νόστιμος!!! Για την παρουσίαση και τις φωτό ...τί να πώ;;; Μοναδικές όπως πάντα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα!!!
Κική μου σε ευχαριστώ πολύ!!!!
ΔιαγραφήΚι εγώ λατρεύω τα ζυμαρικά και σκέφτομαι συνεχώς πιθανούς τρόπους να τα σερβίρω και να φτιάξω κάτι καινούριο!!!
Σε φιλώ !!! Καλή σου βδομάδα!
Καλημέρα Χρυσαυγή μου υπέροχο φαγητό, υπέροχη φωτογράφηση!! Απλά αγαπώ! Καλή εβδομάδα είσαι έμπνευση! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Αθηνά!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι να εμπνέω τους αλλους, ακριβώς όπως με εμπνέουν κι εμένα άλλοι στη μαγειρική και όχι μόνο!
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!!!!!!
Πιάτο που θα επέλεγα αντί για κρεας σίγουρα!! Ενδιαφέρουσα η εναλλακτική του εβαπορέ αντί για κρεμα γαλακτος θα το δοκιμάσω! Υπεροχη η παρουσίαση!!! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Νατάσα!
ΔιαγραφήΤο εβαπορέ αδιάλυτο το χρησιμοποιώ πολλές φορές σε ζυμαρικά. Πχ, φτιάχνω μακαρόνια με κιμά και ρίχνω στο πιάτο μου και λίγο εβαπορέ γάλα. Αυτό ανακατεύεται με τη σάλτσα και τα μακαρόνια και δίνει πραγματικά την αίσθηση της κρέμας γάλακτος. Ετσι γλιτώνουμε θερμίδες αλλά έχουμε και περισσότερο πλούσια γεύση! Δοκίμασέ το μια φορά και θα δεις αν σου αρέσει.
Καλή εβδομάδα και σε σένα!
Φανταστικό πιάτο με αγαπημένα υλικά! Θα το δοκιμάσω. Μου άρεσε πολύ η φωτογραφία με τα δύο τηγάνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Νοτούλα !!
ΔιαγραφήΝαι, να τη δοκιμάσεις τη μακαρονάδα αν πιστεύεις ότι οι γεύσεις σου αρέσουν.
Τα δυό τηγάνια είναι το πριν και το μετά !!! Είδες πόσο "χώνεψαν" οι πιπεριές ε???
Φιλιά και καλό απόγευμα!
Λες να μπορούσαμε να βάλουμε κατίκι αντί για κρέμα γάλακτος ή γάλα;
ΔιαγραφήΣήμερα θα μαγειρέψω το φαγάκι σου!
ΔιαγραφήΤο φάγαμε και σκάσαμε !
ΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστό Χρυσαυγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως εξίσου "λαχταριστά" φαίνονται και το πιάτο με το vintage πιρούνι!!!
Τις πιπεριές τις έχω συνδυάσει περισσότερο με ρυζάκι αλλά μου φαίνεται πως η επόμενη φορά θα είναι με μακαρόνια!
Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου. Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Ααααα! Δήμητρα δεν συμφωνώ με το ρύζι και τις πιπεριές!!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τις στα ζυμαρικά και θα με θυμηθείς!!!! Γλυκίτατες και πολύ νόστιμες!!
Σου άρεσε το πιρουνάκι ε??? χεχε Κι εμένα !!!!!! :)
Φιλιά και καλό απόγευμα κι από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
την δοκιμαζω αμεσα!!! Απλή και φανταστική!! καλημερα Χρυσαυγη μου!! φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΜην ξεχάσεις Ελπίδα να μου πεις εντυπώσεις !!!
Λοιπόν....πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η ανήσυχη πλευρά της προσωπικότητας σου.
Αυτή,που θα αναζητήσει στην φαντασία της ,το καινούργιο.
Αυτή,που θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την πεπατημένη.
Είναι όμορφο να ανακαλύπτεις ότι μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις τους γευστικούς κώδικες που κάνουν ένα πιάτο ενδιαφέρον!
Και ακόμα και αν δεν είναι το ίδιο,έχεις κατορθώσει να δημιουργήσεις κάτι το νέο!
Τελικά Χρυσαυγή μου,η πρόθεση,η διάθεση ,παίζουν τον μεγαλύτερο και ίσως τον πιο καταλυτικό ρόλο στην κουζίνα.
Σήμερα μας παρουσιάζεις ένα υπέροχο,πολύχρωμο πιάτο χαράς.
Μου θυμίζει πρώιμη άνοιξη και η ποικιλία υλικών και χρωμάτων με παραπέμπει στην αφθονία συναισθημάτων στην εποχή αυτή.
Γεύση αγροικίας.
Ναι ,αυτό μου θυμίζει.
Και έκανες πολυ καλά που το παρουσιάζεις στο καταχείμωνο....
Μας έδωσες μία ´´ πρέζα ´´ ανοιξιάτικου αγέρα με υπόσχεση ανάλογης διάθεσης.
Μία ιδέα, για το πως ένα απλό γεύμα δίνει χρώμα και ουσία στην καθημερινότητα μας.
Υπέροχη όπως πάντα η παρουσίαση!
Σε λίγο καιρό,θα αδυνατώ να περιγράφω πια την ικανότητα σου να παρουσιάζεις με τόσο όμορφο τρόπο τις προτάσεις σου....
Αυτον τον οικείο τρόπο,τον μοναδικό,που εμένα προσωπικά,με μεταφέρει πάντα στην κουζίνα σου.
Μην αλλάξεις.
Σε φιλω πολυ,πολύ!!!!
Καλησπέρα Φωτεινή μου!!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι την περιμένω την Άνοιξη πως και πως! Όμως αυτό το πιάτο το τρώμε όλο το χρόνο μιας και οι πιπεριές υπάρχουν πάντα και δεν θεωρούνται πλέον εποχιακό λαχανικό.
Σκέφτηκα να σου πω την αλήθεια να το αφήσω για αργότερα, για τους πρώτους μήνες της Άνοιξης αλλά μετά είπα πως δεν πρέπει να περιμένω. Αλλωστε η άνοιξη έχει τόσα πολλά λαχανικά και φρούτα που έχουν μικρή διάρκεια ζωής που καλύτερα να επικεντρωθώ τότε εκεί.
Σε ευχαριστώ για τα πάντα ενθαρυντικά σου λόγια.
Σε ευχαριστώ για τη γλύκα και την ευγένειά σου!
Αλλά και να ΄θελα δεν μπορώ να μην αλλάξω!
Τα πάντα αλλάζουν!!!! χεχε
φαίνεται σούπερ νόστιμο κ όντως ελαφρύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια ιδέα για σήμερα μιας και το 'γνωστό πακέτο με τις τρίχρωμες πιπεριές' υπάρχει πάντα στο ψυγείο!
Καλή εβδομάδα!
Αχ, νομίζω ότι όλες αυτό το πακέτο παίρνουμε με τις πιπεριές.
ΔιαγραφήΕίναι γλυκές και αν και η γεύση τους μοιάζει, τα χρώματά τους σε προδιαθέτουν πολύ θετικά όταν τις χρησιμοποιείς όλες μαζί και όχι μόνο πιπεριές από ένα είδος!
Εύχομαι να το ευχαριστηθήκατες!!!
Καλή εβδομάδα!
μπροστα σε μια μακαροναδα δεν φτουραει κανενα αγριογουρουνο!!! τελεια πανευκολη και πεντανοστιμη σιγουρα!!! την εβαλα στο μενου ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟκ Οβελίξ!!!!!!!!!!!! Συμφωνώ για το αγριογούρουνο και την μακαρονάδα με τις πιπεριές!!! χαχαχαχαα
ΔιαγραφήΦτιάξ΄την και στείλε μου μέιλ να μου πεις τι απέγινε! Ποιος την έφαγε και ποιος τη σνόμπαρε!!! χαχαχα
Φιλιά πολλά!!
Ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους μεσημέριασε και μπορώ άνετα ν΄ αρπάξω ένα τέλειο πιάτο ζυμαρικών και να το απολαύσω.
Με ζάλισαν κι αυτά τα χρώματα της πιπεριάς...
Κίσσις!
Ζ.
Ευτυχώς που σου αρέσει γιατί φοβήθηκα προς στιγμήν μην μου πεις πως "ευχαρίστως ΔΕΝ θα το δοκίμαζες"!!!!!
Διαγραφήχαχαχχαχαχααα
Φιλιά !!!!!
Τρελούτσικο! :)
Διαγραφή2-3 τετοια πιατα τα τσακιζα ανετα!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Φιλια :)
Πρέπει να αγοράσω σαφράν σε σκόνη, αυτό που έχω σε νήματα δεν με ικανοποιεί καθόλου, άσε που έχω μάθει ότι υπάρχει κάποιο από Αστυπάλαια πολύ καλό αλλά δεν το βρίσκω πουθενά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεγα το πρωί που το είδα στο fb ότι θα το φτιάξω αλλά τα σχέδια άλλαξαν λόγω εκτάκτων προβλημάτων.
Καλή εβδομάδα.
κι εγώ δεν θα έβαζα τυρί σε αυτή την υπέροχη μακαρονάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα απολαύσω όλα τις τα αρώματα και την γεύση της!!
φιλιά Χρυσαυγή μου!!!
Πολύ εντυπωσιακό πιάτο στην απλότητά του, γευστικό τα το και ελκυστικότατο. Αγαπώ πολύ τα ζυμαρικά αλλά δυστυχώς πρέπει να τα αποφεύγω!!! Η πρότασή σου όμως με έβαλε σε σκέψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είχα τώρα το πιάτο σου/πειρασμό κοντά μου, πώς θα μπορούσα νέες αντισταθώ;
Εύγε Χρυσαυγή μου!
Φιλάκια
Υπέροχο, απλό και συγχρόνως ευρηματικό το πιάτο σου σήμερα Χρυσαυγή μου! Ο συνδυασμός του σαφράν με τις πιπεριές φτιάχνει πραγματικά ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο πιάτο. Το τριμμένο τυρί το αποφεύγω γενικώς στις μακαρονάδες, καθώς όπως λες επισκιάζονται οι γεύσεις. Τα χρώματα και οι φώτο φανταστικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Θα αποφύγω να σχολιάσω το γεγονός ότι για άλλη μια φορά τα μεγάλα μυαλά συναντιούνται (ή έστω, στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκονται στον ίδιο χώρο...), αυτό θα το δεις την Πέμπτη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που θέλω οπωσδήποτε να σχολιάσω είναι αυτά τα χρώματα που μου έφτιαξαν τη διάθεση πρωί πρωί που τα είδα! Εκπληκτική μακαρονάδα, αν και εγώ, να την πω την αμαρτία μου, θα το ετριβα το τυρακι από πάνω, γνωστη, πια, αδυναμία μου...!
Φιλάκια!
Ωραία χρώματα , έξυπνη η επιλογή του κρόκου και η προσθήκη κάρυ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να δίνει ρεσιτάλ νοστιμιάς!!
Δεν στερεύουμε από ιδέες όταν είναι για μακαρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρώμα σε μαγνητίζει αρχικά αλλά και η γεύση σε αποζημιώνει.
Ωραίο, πολύ ωραίο΄και πάρα πολύ ωραίο Χρυσαυγή μου και θα την κλέψω σίγουρα ;)
Φιλιά πολλά :)
Kοίτα τώρα εγώ τι πρόβλημα έχω.......................ούτε ο άντρας μου αλλά ούτε και ο γιος μου τρώνε τις πιπεριές..........οπότε θα έρθω στο δικό σου σπίτι για να φάμε παρέα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει.... ζωγράφισες πάλι!! Μόνο που βλέπω τις φωτογραφίες και διαβάζω την περιγραφή, νομίζω ότι μοσχοβολάει το σπίτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε να τελειώσει η ρημάδα η εξεταστική, να μπω ξανά στην κουζίνα, γιατί κοντεύω να σκάσω τόσες μέρες μακριά!! Το πιάτο σου θα είναι σίγουρα από τα πρώτα που θα φτιάξω!
σαφραν αγαπημενο αλλα μονο στο ρυζι το εβαζα. τελεια η συνταγη και μια καλη ευκαιρια να το δοκιμασω και αλλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη σου μερα!
μμμμμμ τελειο πιατο!!!!!σαφραν στα μακαρονια μου ακουγεται εξαιρετικο!!!Ειναι μια μακαρονοδα ολο αρωματ και χρωματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια χρυσαυγη!!!
Υπέροχη πρόταση! Υπέροχα χρώματα και φαντάζομαι τα αρώματα! Μπαίνει στα to do projects! Ευχαριστούμε πολύ Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή