29 Ιανουαρίου 2015

Σαλάμι σοκολάτας





Το σαλάμι σοκολάτας διαφέρει από το μωσαϊκό ή τον κορμό. Δεν είναι το ίδιο πράγμα αν και πολλοί νομίζουν το αντίθετο. 


Το σαλάμι σοκολάτας είναι ένα σοκολατένιο γλυκό με μπισκότα και ξηρούς καρπούς σε σχήμα σαλαμιού. Για το λόγο αυτό μάλιστα το καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη ώστε να θυμίζει περισσότερο το  σαλάμι. Η  τομή του μας θυμίζει βέβαια το παλιομοδίτικο μωσαϊκό ή αλλιώς κορμό, που τρώγαμε ως παιδιά, αφού φαίνονται τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς μπλεγμένα μέσα στη σοκολάτα. Στην ουσία όμως  πρόκειται για δύο διαφορετικά γλυκίσματα. Το καφέ χρώμα του μωσαϊκού προκύπτει από το κακάο ενώ του σαλαμιού από τη σοκολάτα. 

Με λίγα λόγια έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και ουσιαστικές διαφορές. 



Το εν λόγω γλυκό,  είναι πραγματικά πολύ εύκολο και μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα (ή και παραπάνω)  στο ψυγείο χωρίς να μπαγιατέψει καθόλου.Υπάρχουν όμως σημεία στην παρασκευή του που αν δώσουμε την πρέπουσα  σημασία θα το φτάσουμε γευστικά αλλά και αισθητικά στην τελειότητα. Θα έχουμε δηλαδή έναν άψογο κύλινδρο, χιονισμένο με άχνη, πολύ ευπαρουσίαστο που πρώτα θα τρώνε τα μάτια και μετά το στόμα.  

 Δώστε λοιπόν σημασία στα tips στο τέλος και καλή επιτυχία! 



ΣΑΛΑΜΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 

Υλικά: 

     1)      50 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά ανάλατα
     2)      50 γραμμάρια καρύδια
     3)      350 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
     4)      Το ξύσμα από μισό πορτοκάλι μετριου μεγεθους
     5)      40 γραμμάρια ρούμι
     6)      1 κοφτή κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ αδιάλυτο
     7)      250 γραμμάρια μπισκότα τύπου ΜΙΡΑΝΤΑ
     8)      100 γραμμάρια βούτυρο
     9)       Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη



Μέθοδος: 

Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε στο φούρνο για 7-10 λεπτά περίπου. Δεν θέλουμε να μαυρίσουν αλλά μόνο να γίνουν κριτσανιστοί. 

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στο φούρνο μικροκυμάτων αρκεί να προσέξουμε την θερμοκρασία ώστε η σοκολάτα να μην καεί. 

Βάζουμε το ρούμι σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε ο καφές να διαλυθεί στο υγρό. 

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε με τα χέρια μας τα μπισκότα. Καλό είναι να μην τα αφήσουμε σε μεγάλα κομμάτια γιατί θα επηρεάσουν την εμφάνιση του γλυκού. Δεν θα είναι δηλαδή ένα όμορφο ρολό αλλά θα φαίνονται εξογκώματα. Δεν πρέπει όμως ούτε να τα θρυμματίσουμε πολύ. Κάτι ενδιάμεσο.

Στο μπολ με τα μπισκότα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το ρούμι με τον καφέ και τη λιωμένη κουβερτούρα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Καλό θα ήταν να τα ανακατέψουμε με το χέρι μας φορώντας γάντι μιας χρήσης. Ετσι θα πετύχουμε την τέλεια ομογενοποίηση. 

Αφήνουμε το μίγμα για 1 ώρα στο μπολ εκτός ψυγείου. Θα δούμε ότι αρχίζει να πήζει και να σταθεροποιείται. Μόλις είναι αρκετά πηχτό ώστε να μην ρέει το μεταφέρουμε στον πάγκο της κουζίνας μας όπου έχουμε στρώσει μια διάφανη μεμβράνη ή ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Τυλίγουμε την μεμβράνη σε ρολό προσεκτικά και σφίγγουμε τις δύο άκρες της καλά. Ρολάρουμε το σαλάμι ώστε να πάρει κυλινδρικό σχήμα. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο από μια ώρα να πήξει ή περισσότερο. Εμείς έχουμε το νου μας να δούμε πότε είναι αρκετά σταθερό ώστε να το μεταφέρουμε στην μεμβράνη και να το κάνουμε ρολό.



Το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 1-2 ώρες το ελέγχουμε γιατί πιθανότατα θα έχει πάρει σχήμα επίπεδο από την πλευρά που "κάθεται" στο ράφι του ψυγείου. Το βγάζουμε και το ρολάρουμε πάνω στον πάγκο  της κουζίνας με τα χέρια μας, έτσι όπως είναι τυλιγμένο στη μεμβράνη του. Αυτό το κάνουμε για να γίνει ο τέλειος κύλινδρος και να είναι ευπαρουσίαστο.
Αν χρειαστεί μετά από λίγη ώρα ξανακάνουμε αυτή τη διαδικασία. 

Κατόπιν το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει εντελώς. 

Όταν είναι έτοιμο σε μερικές ώρες ή καλύτερα την άλλη μέρα, το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα μακρύ πιάτο όπου έχουμε ρίξει λίγη ζάχαρη άχνη. Με τα χέρια μας το καλύπτουμε ολόκληρο με ζάχαρη. Το αφήνουμε 2-3 ώρες εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει ελαφρώς και ύστερα το κόβουμε σε ομοιόμορφες ροδέλες. 

Βάζουμε τις ροδέλες σε σκεύος με καπάκι που κλείνει καλά και τοποθετούμε το γλυκό πάλι στο ψυγείο. Ετσι έχουμε έτοιμες ροδέλες από το σοκολατένιο σαλάμι να απολαύσουμε  ότι ώρα θελήσουμε. Αρκεί να τις έχουμε βγάλει από το ψυγείο μία ώρα νωρίτερα πριν τις καταναλώσουμε. 



Καλή επιτυχία!

Tips: 

     1)      Οι  ξηροί καρποί πρέπει να είναι ωμοί και ανάλατοι. Εμείς θα τους ψήσουμε και έτσι θα αποκτήσουν πιο κριτσανιστή υφή αλλά και πολύ ωραία γεύση. Αυτό ενισχύει κατά πολύ τη γεύση του γλυκού. Μην τους πάρετε έτοιμους ψημένους όμως.

     2)      Προτείνω τα μπισκότα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αυτά τύπου ΜΙΡΑΝΤΑ και όχι τύπου πτι μπερ. Τα Μιράντα είναι πιο αρωματικά, κριτσανιστά και γευστικά ενώ τα πτι μπερ είναι βουτυράτα και μαλακώνουν πολύ όταν πέσουν πάνω τους τα υγρά. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους στο τελικό αποτέλεσμα. 

      3)      Μπορείτε αν θέλετε να αλλάξετε τα αμύγδαλα με φουντούκια. Το καρύδι όμως όχι. Είναι ωραίο να υπάρχει σαν υλικό γιατί δίνει διαφορετική γεύση, εκτός βέβαια κι αν δεν το τρώτε.

     4)      Φυσικά μπορείτε να κάνετε το σαλάμι αποκλειστικά και μόνο με κουβερτούρα αν δεν σας αρέσει η σοκολάτα γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσετε και μισή κούπα ζάχαρη άχνη μιας και η κουβερτούρα είναι αρκετά πικρή από μόνη της. Μπορείτε όμως να το κάνετε και με δύο ειδών σοκολάτες (γάλακτος και κουβερτούρα). Η αναλογία καλό θα ήταν να είναι μισή γάλακτος και μισή κουβερτούρα. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται ζάχαρη άχνη αφού η γάλακτος είναι γλυκιά.

     5)      Το σαλάμι σοκολάτας δεν χρειάζεται κατάψυξη όπως το μωσαϊκό. Στη συντήρηση του ψυγείου είναι μια χαρά να το διατηρήσετε.



34 σχόλια:

  1. Κλασσικό και μαμαδίστικο γλυκάκι που αρέσει σε όλους και το τρώμε χωρίς να το ψάξουμε ιδιαίτερα. Δεν ήξερα την διαφορά του σαλαμιού με το μωσαϊκό. Νόμιζα ότι ήταν θέμα προσωπικού γούστου της κάθε μαγείρισσας πως το φτιάχνει και πως το ονομάζει. Επίσης δεν ήξερα ότι τα μιράντα είναι καλύτερα για αυτό το γλυκό, όσος φορές έχω φτιάξει πτι μπερ εβαζα από συνήθεια όμως. Όσο ζούμε μαθαίνουμε, ιδίως από τέτοιες αναλυτικές αναρτήσεις (δεν θα ξαναδώ ποτέ με το ίδιο μάτι το επόμενο σαλάμι ή μωσαικό θα βρεθεί στο πιάτο μου). Προς στιγμή ανησύχησα ότι θα βάλεις ωμά τα ξηροκάρπια, αλλά διάβασα παρακάτω ότι τα ψήνεις και ηρέμησα (ευτυχώς δεν είσαι από "αυτές").
    Πολύ μου αρέσει και το ρολάρισμα στη ζάχαρη άχνη για πιο "σαλαμίσια" εμφάνιση. Αγαπημένη φωτογραφία η 3η (το κοντινό προφίλ).
    Επέτρεψε μου ως αναποφάσιστη να ψηφίσω την εκδοχή με μιση-μιση τη σοκολάτα (κουβερτούρα-γάλακτος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχχαχαχαχαχαααααα
      Εχω πέσει κάτω ξερή με τη "σαλαμίσια" εμφάνιση!!!!!!!!!!!!!!
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαα
      Γειά σου ρε Τάνια με τα ωραία σου!!!!!

      Φτιάξ΄το λοιπόν με Μιράντα και θα δεις διαφορά. Ειδικά εσένα που σου αρέσουν τα τραγανά θα διαπιστώσεις ότι δεν μουλιάζουν σαν τα πτι μπερ αλλά διατηρούν το κρατς κρουτς τους!!!

      Και όσο για τις φωτογραφίες, αφου το θίγεις το θέμα, εμένα η αγαπημένη μου είναι η τελευταία που το σαλάμι κάνει αντανάκλαση στο μάρμαρο. Ετσι έχω δύο σε ένα σαλάμια!! χαχαχα

      Φιλιά και καλημέρες πολλές!!

      Διαγραφή
  2. Θα σου αναφέρω μία λέξη: Δίαιτα. Πως θα την ξεκινήσουμε αν μας κάνεις τέτοιες αναρτήσεις; Τρέχουν τα σάλια μου πρωι πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω δυό λέξεις: "ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ".
      Αυτό σημαίνει πως προσπαθώ να φτιάχνω τέτοια γλυκά όταν έχω κόσμο στο σπίτι ώστε να μην τα τρώω όλα μόνη μου !!!!!! Αααααααχ, το μπλόγκινγκ μας έχει καταστρέψει Νοτούλα μου!!!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρες....
    Ένα θα σου πω, καλή μου Χρυσαυγή, ότι έχω βγάλει παρόμοια υλικά από το πρωί στις 7.00 για να ετοιμάσω τούτο το γλυκό, για να υπάρχει το Σαββατοκύριακο!!

    Θα επιστρέψει και ο μεγάλος άνδρας από Ολλανδία, και έτσι θα έχουμε μια πολύ καλή αφορμή για κατανάλωση όλου του "σαλαμιού"!!!!

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου ένα θα σου πω κι εγώ.
      Αν φτιάξεις σήμερα αυτό το γλυκό στο υπογράφω με δέκα υπογραφές ότι το Σαββατοκύριακο ΔΕΝ θα υπάρχει!!! χαχαχαα

      Καλώς να τον δεχθείτε τον άνδρα σας!!
      Φιλιά πολλά!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο αναλυτική ανάρτηση για το πιο γνωστό ίσως, κλασσικό, εύκολο και αγαπημένο γλυκό!!!!! Πολύ μου άρεσε και έμαθα πολλά που δεν ήξερα!!

    Ωραίο το κολπάκι με τις έτοιμες ροδέλες στο τάπερ.....γλυτώνουμε χρόνο από το κόψιμο όταν το θέλουμε απεγνωσμένα!! χαχαχαχα

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ...όλα αυτά για τη φωτογράφιση!!!!!!!!!!!!!!!

    Καλημέραααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχααα
      Γελάω με τα θαυμαστικά για τη φωτογράφιση.
      Κοίτα, το σαλαμάκι είναι πασίγνωστο. Η δικιά μου ιδέα ήταν να δώσω ορισμένα σημεία κλειδιά ώστε να το φτιάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερο! Να ξεφύγουμε λίγο και από τα πατροπαράδοτα μονοπάτια που γνωρίζαμε από τις μαμάδες μας...
      Αργοτερα θα ακολουθήσει και συνταγή για μωσαίκο!!! Ετσι για να υπάρχει η σύγκριση!!

      Φιλια πολλά και ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!

      Διαγραφή
    2. Το έφτιαξα!!!!!!!!!!!!
      Τέλειο σαλάμι!!!!
      Τελικά αυτό που λες για το ανακάτεμα με το χέρι είναι πολύ σωστό!!!

      Διαγραφή
  5. Σωστή, δεν εδωσα την πρέπουσα προσοχή στην τελευταία φωτογραφία που μου κάνει λίγο χιονισμένο τοπίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!
    Πολύ ωραία η εκδοχή σου με τα μιράντα, σίγουρα θα απογειώνουν την γεύση του!
    Είναι από τα γλυκά που τρως από πρωινό μέχρι να πας για ύπνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Αγγελική! Το τρως όλες τις ώρες !
      Για μένα επίσης σημαντικός είναι ο καφές και το ελάχιστο πορτοκάλι που πραγματικά το διαφοροποιούν πολύ απ΄όλα όσα γνωρίζαμε ως τώρα.

      Σε ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  7. Καλήμερα!
    Πανέμορφο το σοκο-σαλάμι σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλα ωραία και όλα καλά. Ένα πρόβλημα μόνο: ποιος περιμένει τόσες ώρες μέχρι να είναι έτοιμο να φαγωθεί, μου λες;;;!!!!
    Εγώ κάθε τρεις και λίγο θα ανοίγω το ψυγείο για να δω αν πάγωσε και είναι έτοιμο χεχεχεχεχεχεχε
    Φιλιά πολλά & καλημέρες.

    Υ.Γ. Το πως λέγεται και με το τι μοιάζει, λίγο μάς ενδιαφέρει. Να το φάμε θέλουμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο βρε Χρυσαυγή έκανες διατριβή με πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το σοκολατένιο σαλάμι και με έβαλες στην πρίζα να το φτιάξω και το θέλω όπως το δικό σου!
    Μπράβο!
    ... και βεβαίως τέλεια κι η φωτογράφισή του!

    Κίσσις
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. λες και εισαι στο μυαλο μου Χρυσαυγη,μου απαντησες ολες τις ερωτησεις.
    Αφου ειδα αρχικα τις σαλαμοφωτογραφιες(περιττο να πω οτι για αλλη μια φορα η δουλεια σου ειναι τελεια,επαγγελματικη!!!) λεω εγω η εξυπνη "'αααα σιγουρα κορμος θα ειναι αλλα εξαιτιας του σχηματος το λενε σαλαμι"...ολες οι λεπτομερειες που μας εδωσες ακρως ενδιαφερουσες,θελω να το φτιαξω και θα το φτιαξω!!!!!!με ιντριγκαρει που ειναι φουλ σοκολατα και οχι κακαο!!!
    μπραβο χρυσαυγη φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ααααχ τι ωραίο! Τί σαλάμι τί κορμός, για μένα σοκολάτα (ή κακάο) να έχει και πες το όπως θες. Το τρώω σε χρόνο dt. Πολύ όμορφο φαίνεται! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια η υπομονή σου,η λεπτομερειακή σου ανάλυση για κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούσα δεδομένο και τυπικό γλυκό της άπειρης νοικοκυράς και φυσικά οι καταπληκτικές κοντινές λείψεις που αναβαθμίζουν ένα κλασσικό γλυκό.
    Ακόμα και το πιο απλό πρέπει να τυγχάνει της αμέριστης προσοχής μας.
    Το ταπεινό σαλάμι - που σήμερα συνειδητοποίησα τις διαχωριστικές γραμμές του από τον κορμό !- έχει κατά καιρούς κακοποιηθεί...θα μου πεις στην ζαχαροπλαστική χωρούν καινοτομίες,δικαιολογούνται προσωπικές παρεμβάσεις και επιβάλλεται η παράδοση να δίνει προτεραιότητα στους νεωτερισμούς .
    Εμένα πάλι μου αρέσει να κινούμαι σε αυστηρές γραμμές,τουλάχιστον όσον αφορά τις ζαχαροπλαστικές μου συνταγές.Θεωρώ οτι αν είναι να πειράξω μία συνταγή,παρεμβαίνω στους νόμους της χημείας που διέπουν κάθε μία από αυτές.Κάνω ελάχιστες παρεμβάσεις και όταν αυτές γίνονται ,πραγματοποιούνται με υψηλό συναίσθημα ´´ ευθύνης ´´,φοβούμενη για το τελικό αποτέλεσμα .Κάτι σαν το μεγάλο μπαμ που πιθανόν ακουστεί σε εργαστήριο πειραμάτων χημείας....
    Θαυμάζω λοιπόν τις πρωτοποριακές ,τολμηρές ,αιχμηρές και ενίοτε ριψοκίνδυνες παρεμβάσεις.
    Στις οδηγίες σου έχω παρατηρήσει μία σωστά καθοδηγούμενη ´´εμμονή ´´ στις λεπτομερειακές διαδικασίες για την απόλυτη επιτυχία της πρότασης .Αυτό μου αρέσει πολυ!
    Αυτο το ´´σε παίρνω από το χέρι και σε οδηγώ στην χαρά της επιτυχίας ´´,μου αρέσει πολύ!
    Τα καθοριστικά, για την κατανόηςη, μωσαϊκά φωτογραφιών και οι αριθμημένες οδηγίες είναι στοιχεία που σε κάνουν να καταλάβεις την σπουδαιότητα μιας συνταγής,όσο απλή και ειναι αυτή.
    Το απλό λοιπόν δεν είναι δεδομένα επιτυχημένο.
    Επιτυχημένο είναι ,όταν του δίνεται η ανάλογη βαρύτητα .
    Και το σαλάμι σου σήμερα είναι βαρύ και ασήκωτο !
    Φιλια πολλα,πολλά!!!!
    Συγγνώμη,αλλά δεν μπορώ να κάνω τόσα θαυμαστικά όσα σου αξίζουν ....και όχι τόσα όσα έκανε η Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο γλυκάκι, πιο καλό από το κλασικό σαλάμι! Κ φυσικά οι φωτογραφίες σου μου άνοιξαν την όρεξη από το μεσημέρι που το είδα στο fb!
    Φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αμαν αμαν... Στειλε και μερικες φετουλες προς τα εδω... Μας αρεσουν αυτα τα λαχταριστα σοκολατενια!!! Πάλι εγραψες κορίτσι!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι που οι φωτογραφίες σου με αποσυντονισαν και δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις διαφορές ανάμεσα στα δυο γλυκά!
    Αφού το λες εσύ, όμως, εγώ πείθομαι! Άσε με τώρα να χαζεύω αυτή την τελευταία με την αντανάκλαση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ χρήσιμα τα όσα μας ανέφερες!!!!!
    Καταπληκτικό γλυκό και σε γεύση και σε εμφάνιση!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αλήθεια είναι Χρυσαυγή ότι κι εγώ μπερδεύω το σαλάμι με τον κορμό! Πάντως εσύ το έχεις κάνει ολοστρόγγυλο και πολύ λαχταριστό και πραγματικά έχεις πετύχει όντως να τρώνε πρώτα τα μάτια, αλλά αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι μόνο τα μάτια θα φάνε, δεν μπορώ να το γευτώ αμέσως και χωρίς καθυστέρηση!! :)
    Καλό βράδυ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπορώ να αυτοκτονήσω με αυτό το γλυκό! Απο υπερφαγία! Τι υπέροχο που βγήκε βρε Χρυσαυγή! Αψεγάδιαστη παρουσίαση! Λέω να αντικαταστήσω τα αμύγδαλα με φουντούκια και να φτιάξω ένα δίμετρο... αφού έρχονται κι απόκριες να μήν έχουμε λίγο γλυκάκι στο ψυγείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ παντως οταν στο τραπέζι υπαρχουν διαφορετικά γλυκα διαλεγα απ'όλα. Πραγματικά τώρα δεν ηξερα τις διαφορές! Και πάλι οι φωτογραφίες σου ειναι τόσο ζωντανές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πλάκα κάνεις! Γιατί να μην δω χθες την ανάρτησή σου?!?! Εγώ έφτιαξα κορμό χθες το οποίο ήταν σχετικά αποτυχία...αφού και στην κατάψυξη που το έβαλα δεν μπόρεσε να παγώσει καθόλου...έτσι και εγώ το άπλωσα σε μία ορθογώνια φόρμα και έστρωσα από πάνω κρέμα! Αλλά θα φτιάξω το σαλάμι οπωσδήποτε...θα σκάσω αν δεν φάω ένα σωστό γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nα σου πω την αλήθεια νόμιζα ότι ήταν το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα και κάποιες παραλλαγές. Μπράβο Χρυσαυγή μου νόστιμη και ενημερωτική η ανάρτησή σου! Πολύ μου άρεσε που το μεταμφίεσες και εξωτερικά με σαλάμι, πρώτα τα μάτια και μετά το στομάχι, έχεις απόλυτο δίκιο! Το λιμπίστηκα τόσο από τις υπέροχες φώτο που σκέφτομαι να το φτιάξω!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάρα πολύ ωραίο και μου αρέσουν τα αμαρτωλά σοκολατένια σαλάμια, αλλά και τα μωσαικά!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ομολογω δεν το ηξερα οτι ειναι διαφορετικα!! απλα θεωρουσα σαλαμι το σχημα ενω τα αλλα ειναι κορμος / μωσαικο..... ενδιαφέρον!! δεν υπαρχει ατομο στον πλανητη που θα αντισταθει σε ενα κομματι!!! υπεροχο γλυκο και πανευκολο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το θέμα είναι οτι μας μιλάει κατευθείαν στο στομάχι......................τέλειοοοοοοοοοοοοο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. πως μου ξέφυγε εμένα αυτό η σοκολατένια λιχουδιά!!!!!
    τι ωραία και αναλυτική συνταγή για τους απανταχού σοκολατόφιλους!!
    φιλιά κοριτσάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10