4 Ιουνίου 2015

Φαλάφελ με σος ταχίνι





Πάνε μερικές μόνο μέρες που εισέβαλλε στην αγέλη σπίτι μας ένα κυρίαρχο αρσενικό με το τιτανομέγιστο μέγεθος του μισού καρυδότσουφλου. Όλες οι θηλυκές, πέσαμε πάνω του να το κανακέψουμε και να το ταϊσουμε στο στόμα και να το φροντίσουμε. Το όνομά του είναι Σπίθας αφού σπίθες πετούν τα μάτια του και φλόγες τα ποδάρια του. Έτσι το έχω φανταστεί δηλαδή και παρακαλώ μη μου το χαλάτε. 




Η αρσενική υδρόβια χελώνα, που σε μια αυθόρμητη στιγμή μου αγόρασα από το pet shop, βγήκε ιδιαιτέρως φαγανή. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι αφού σε αυτό το σπίτι δεν έχουν χώρο οι λιτοδίαιτοι και μίζεροι άνθρωποι  οργανισμοί?


Η κυρία του μαγαζιού με ενημέρωσε για τα όσα θα χρειαστεί από μένα αλλά και για την ποσότητα του φαγητού της. Τέσσερις με πέντε γαριδούλες την ημέρα λέει... Το ότι εχει φτασει να τρωει 13, ενώ συνέχεια τείνει τον λαιμό στον ουρανό για να της ρίξω κι άλλες,  ούτε που να το είχε φανταστεί. Με τόση γαρίδα εν μέσω κρίσης, θα ρίξει τον ετήσιο προϋπολογισμό μου έξω σκέφτομαι ενώ τηγανίζω φαλάφελ.


Οι μικρές ξεκαρδίζονται όταν της μιλώ χελωνέζικα αλλά που να ΄ξεραν οτι ετοιμάζω την επόμενή μου συνταγή για σπέσιαλ χελωνόσουπα!!! Aν συνεχίσει να τρώει τόσο, σε 4-5 μήνες που θα έχει θρέψει, ο χειμώνας προβλέπεται δυσοίωνος γι΄αυτήν και τις γαρίδες της που τις καλοβλέπω για ριζότο.




Στα δικά μας τώρα. Μετά το κλασικό χούμους λοιπόν, ακολουθεί η συνταγή Νο 2 της τριλογίας των αραβικών, με τα καταπληκτικά φαλάφελ ή για εμάς  τους Έλληνες,  ρεβυθοκεφτέδες! Μια συνταγή απόλυτα εναρμονισμένη στην ελληνική διατροφική κουλτούρα αφού ρεβυθοκεφτέδες φτιάχνουμε στον τόπο μας από πολύ παλιά.  


Τα φαλάφελ συνόδευσα  με μια δροσερή σος από ταχίνι και τα έβαλα μέσα σε παραγεμισμένες με μαρούλι και ντοματίνια αραβικές πίτες, φτιάχνοντας έτσι υπέροχα χορτοφαγικά σάντουιτς! Είναι ένα κλασικό street food που πλέον υπάρχει σε πολλά μέρη της Αθήνας και ήδη έχει κατακτήσει μεγάλο και φανατικό κοινό που κάνει κυριολεκτικά ουρές έξω από τα μικροσκοπικά καταστήματα με φαλάφελ!





ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΣΟΣ ΤΑΧΙΝΙ


Υλικά για τα φαλάφελ: 


     1)      350 γραμμάρια ωμά ρεβύθια

     2)      1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο

     3)      ¼ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

     4)      1 γεμάτο (ίσως και λίγο παραπάνω) κουταλάκι γλυκού αλάτι

     5)      ½ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο

     6)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κύμινο

     7)      2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου

     8)      1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

     9)      4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 

Υλικά για τη σος ταχίνι: 


     1)      200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες

     2)      50 γραμμάρια ταχίνι

     3)      1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου

     4)      5 γεμάτες κουταλιές της σούπας νερό

     5)      2 κουταλιές της σούπας λάδι

     6)      2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι

     7)      ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι


Επιπλέον υλικά για το σερβίρισμα: 


     1)      Αραβικές πίτες

     2)      Ψιλοκομμένο μαρούλι

     3)      Ντοματίνια ή φέτες ντομάτας

     4)      Ψιλοκομμένο αγγούρι




Μέθοδος: 

Προετοιμασία:


Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα  τα ρεβύθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα που είναι να φτιάξουμε τα φαλάφελ.  


Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε, τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά,  τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 


Μπορούμε να έχουμε βράσει τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα και να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα φτιάξουμε τα φαλάφελ. 




Όσο προετοιμάζουμε τα ρεβύθια, φτιάχνουμε τη σος ταχίνι ως εξής:


Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.  Την διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε σκεύος που κλείνει με καπάκι. 

 


Φτιάχνουμε τα φαλάφελ: 


Βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια λίγα – λίγα στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Δεν τα κάνουμε κρέμα. Απλά θέλουμε να τα λιώσουμε ή καλύτερα να τα ψιλοκόψουμε σαν κιμά. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλα τα ρεβύθια τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το κόλιανδρο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας όπως ακριβώς ζυμώνουμε τον κιμά για τα μπιφτέκια. 




Φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια που τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα τοποθετούμε όλα σε μια πιατέλα ώστε να τα έχουμε έτοιμα την ώρα που είναι να τα τηγανίσουμε. 




Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) με 2 περίπου δάχτυλα λάδι. Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε σε δόσεις τα φαλάφελ. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά πολύ καλά από τη μια μεριά χωρίς να τα γυρίσουμε καθόλου. Για να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν όχι μόνο χρυσίσει από την μια, αλλά να έχουν σχεδόν ξεροψηθεί κιόλας. Αν δεν έχουν τηγανιστεί καλά από τη μια μεριά και δεν έχουν σκληρύνει τότε ο κίνδυνος να διαλυθούν κατά το τηγάνισμα είναι πολύ μεγάλος. Με λίγα λόγια τα γυρίζουμε μονάχα μια φορά κατά το τηγάνισμα!! 




Μόλις η πρώτη τηγανιά είναι έτοιμη, βγάζουμε με προσοχή τα φαλάφελ και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει το περίσσιο λάδι. Κάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες τηγανιές.

Σερβίρουμε τα φαλάφελ είτε σε πιατέλα μαζί με τη σος, τα λαχανικά και τις πίτες, είτε φτιάχνοντας σάντουιτς με αραβική πίτα. 


Καλή επιτυχία!!! 


·      
 

Tip


         Αντί να τηγανίσουμε τα φαλάφελ μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί! Είναι εξίσου νόστιμα και περισσότερο υγιεινά! 





34 σχόλια:

  1. Γέλασα πολύ με τη χελώνα σας!!
    Είχα σκοπό σήμερα κι εγώ να κάνω φαλάφελ αλλά το πρόγραμμα άλλαξε για δυο τρεις μέρες και πήραν αναβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α κοίτα να δεις σύμπτωση!!! :)
      Δεν πειράζει. Το καλοκαίρι ενδείκνυται για κεφτέδες παντός είδους. Θα έρθει και η ώρα τους.
      Καλημέρα Ξανθή!

      Διαγραφή
  2. Ο εθισμός σε οτιδήποτε ,όλοι μας γνωρίζουμε,έχει καταστροφικές συνέπειες.
    Σε σώμα και νου.
    Τώρα αν εγώ,απόλυτα εθισμένη,στην αισιόδοξη αύρα των σελίδων σου,δημιουργώ κίνδυνο για την σωματική ή την ψυχική μου ακεραιότητα,ο χρόνος θα το δείξει......
    Και σήμερα αισθάνομαι λίγο.....πως να το πω....ανήμπορη,ανεπαρκής μάλλον ειπναι η σωστή έκφραση,να γράψω αυτα που ένιωσα,όταν άνοιξα το post ( πώς βρίσκεις την χρήση των ιντερνετικών μου όρων?....)
    Και το λέω αυτό,γιατι αντιπαθώ την επανάληψη.
    Προσπαθώ και εγω να ανταπεξέλθω στις συνεχείς μικρές εκπλήξεις που με βάζεις να νιώθω,με τον ανάλογο τρόπο.
    Στις μικρές τονωτικές ενέσεις χαμόγελου που με ´´ αναγκάζει ´´ να σχηματίζω το πάντα δροσερό και χιουμοριστικό κείμενο σου.
    Στην καθησυχαστική ηρεμία που με μου προσφέρει η έμφυτη καλαισθησία των προβαλλόμενων προτάσεων.
    Στην απουσία υπερβολής που με κάνει να βαριέμαι αφόρητα και να προσπερνώ με αδημονία κάθε τι το ανούσιο και επαναλαμβανόμενο.
    Στην καθαρότητα που εισβάλλει και με κατακτά,στην διαύγεια και την ευγένεια που μου χαρίζουν οι φωτογραφικές λήψεις.
    Αυτά και άλλα τόσα.
    Και αν πάω στα αγαπημένα φαλάφελ,που εδώ στην Κύπρο,αυτό το διάστημα,κοντεύουν να φυτρώσουν στο στομάχι μου,θα πω ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστά γευστικό πιάτο.
    Ακριβώς όπως το σερβίρεις.
    Με την πληθωρική του γεύση να απλώνεται στην αραβική πίτα και να ξεχειλίζουν τα υλικά,γιατι ποτέ δρν είναι αρκετά να στριμωχτουν μέσα της!
    Ναι,είναι το απόλυτο πιάτο που σε κάνει να νιώθεις ότι γεύεσαι ένα ´´ βρώμικο ´´ έδεσμα,αλλά ταυτόχρονα νιώθεις περήφανη για τον εαυτό σου,γιατί σήμερα κατόρθωσες να φας κάτι υγιεινό επιτέλους!
    Εξαιρετικό σερβίρισμα Χρυσαυγή!
    Και θα τελειώσω λέγοντας το εξής...
    Ξέρεις πόσες φορές κυττώ προς τα πάνω νομίζοντας πως αφήνω υπονοούμενα για δεύτερη μερίδα?
    Γιατί εγώ δεν γίνομαι αντιληπτή και μία τόσο δα χελωνίτσα τυχαίνει τέτοιας αφοσίωσης και περιποίησης?
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχαα
      Τι να πρωτοπώ για όλα όσα μου γράφεις??? χαχαχαα Μόνο να γελάσω μπορώ και όχι κοροϊδευτικά αλλά διασκεδαστικά!
      Επιγραμματικά λοιπόν απάντώ τα εξής γιατί έχω κι έναν καγιανά που περιμένει να φτιαχτεί:
      1) Με το ίντερνετ καλά τα πας! Συνέχισε και θα σου δώσω και λεξικό για την ωρολογία έτσι ώστε να του τη βγεις στη γωνία του φοιτητή!! χαχαχα
      2) Χαίρομαι που σου άρεσαν τα φαλάφελ τόσο πολύ! Και στην Κύπρο φαντάζομαι πόσο καλά τα φτιάχνουν. Φάε τώρα όσο είσαι εκεί και μη σκέφτεσαι το μετά!
      3) Προφανώς εσύ κοιτάς με το λάθος τρόπο ενώ η χελώνα έχει βρει τον σωστό! Κεφάλι στον ουρανό, στόμα λάγνο, μισάνοιχτο και τελική κίνηση ματ να σηκωθεί στα δύο πίσω της πόδια σούζα, με τα δύο μπροστινά της να ακουμπουν στο τοιχείο της χελωνιέρας. Αλήθεια όμως!!! Ε, λοιπόν, εσύ τα κάνεις αυτά? Ε??? Τα κάνεις?????? Με τι προσόντα λοιπόν ζητάς δεύτερη μερίδα??? χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα

      Φιλιά πολλά και πολλές, άπειρες καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Χελωνονιντζάκι πήρατε???
      Ή μήπως την εκπαιδεύσατε για πρωταθλητισμό στην ενόργανη ??
      Εγώ πάντως και τούμπες κάνω για τη δεύτερη μερίδα...μέχρι εκει !

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχαχαχα
      Δε με πιστευεις ε;;;
      Μολις δεις τη φωτογραφια με τον Σπιθα στα δυο ποδια θα αλλαξεις γνωμη. Χαχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω φάει ποτέ φαλάφελ. Δεν μου αρέσουν τα ρεβύθια και υποθέτω ότι δεν θα μου αρέσουν και τα φαλάφελ. Οι φωτογραφίες σου πάντως με ξεσηκώνουν. Θέλω κι εγώ μία χελώναααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θες να σου πω μυστικό ??
      Ούτε εγώ τρώω τα ρεβύθια. Ποτέ όμως!!!
      Αλλά για φαλάφελ και χούμους πεθαίνω!!!!!!!!
      Δεν είναι το ίδιο πράγμα αν και φτιάχνεται από το ίδιο υλικό.
      Είναι κατι σαν το γάλα και το παγωτό! Μη μου πεις ότι όσοι δεν πίνουν γάλα δεν τρώνε και παγωτό?? χαχαα Δώσε μια ευκαιρία στο ρεβυθοκεφτέ και θα δεις ότι θα αλλάξεις γνώμη!!!

      Καλημέρα Νοτούλα!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. ok, με έπεισες. Θα δοκιμάσω και θα σου πω!

      Διαγραφή
  4. XAXAXA....Eίσαι φοβερή. Ζω για την στιγμή που θα κανεις την ανάρτηση με την χελωνόσουπα..χιχι
    Ασύμφορη η χελωνίτσα που παρά το μικρό μέγεθός της τρώει πολύ και μάλιστα γαρίδες!!!! Λέω να την γυρίσεις πίσω και πάρεις χρυσόψαρο... τρώει λίγο ;).
    Πάντως προειδοποίησε την για την τύχη της αν δεν σταματήσει το φαι...χιχιχ

    Πάντως τα φαλάφελ σου τα προτιμώ και μέσα στην αράβικη πιτούλα είναι τέλειο σαντουιτσάκι.
    Η σος ταχίνι ταιριάζει απίστευτα. Και είναι και ωραίο ντιπ..
    Αυτά ειναι ωραία φαγητά για την εποχή αυτή.

    Καλή συνέχεια κοριτσάκι :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα την κάνω και θα βάλω το καβούκι στο food styling να επιπλέει στο πιάτο!!!!!!!!
      χαχαχαχαχααχααα Αχ, τι γλυκιά που είναι!!! Αλήθεια τώρα, έχουμε πάθει πλάκα!! Είναι σαν να έχει μπει ένα ακόμη μέλλος στην οικογένεια. Ανταποκρίνεται πληρως ειδικά όταν δει φαί. Να, αυτό είναι για παράδειγμα κάτι που δεν το κάνουν τα ψάρια και έτσι δεν έχεις την ίδια επικοινωνία που σε κάνει να αγαπάς το ζώο τόσο πολύ!

      Σε κερνάω φαλάφελ από την πιατέλα μου μιας και σου άρεσαν τόσο πολύ!
      Οι κεφτέδες παντώς είδους είναι ότι πρέπει για καλοκαίρι. Όπως το λές!

      Σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο!
      Σε φιλώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. τα ειχα δοκιμασει στο γαμηλιο ταξιδι μας στην Αιγυπτο και απο τοτε απλα εχω παθει εξαρτηση! σκετα είτε με γιαουρτακι ειτε συνοδεια πιτας...πεντανοστιμα και ακρως υγιεινα!!!! ευχαριστω για τη συνταγη Χρυσαυγη!

    οσο για το θηριο που εχετε σπιτι σας... καλοριζικος!!!! ειχα και εγω ενα ζευγαρι που αντεξε μαζι μου καμποσα χρονια! βεβαια μεγαλωσαν τοσο πολυ που το μικρο νησακι τους ουτε για την ουρα τους δεν εφτανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία! Αρπαξε λοιπόν τη συνταγή Ζήνα και φτιάξ΄τα σε πρώτη ευκαιρία!!!!!!!!!!!! Πες μου αν σου άρεσαν και αν είναι τελικά έτσι όπως τα θυμάσαι!

      Όσο για τον Σπίθα... αυτό σκέφτομαι και εγώ. Τι θα γίνει αν μεγαλώσει, που έτσι όπως πάει το βλέπω πολύ σίγουρο μιας και του κάνω πρόγραμμα πάχυνσης!! χαχα
      Τελικά δεν μου είπες. Τι έγινε όταν μεγάλωσαν? Τι τις έκανες???

      Διαγραφή
  6. ΠΩ ΠΩ ΜΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τη θέλω ξανά....ολόκληρη, γεμάτη, χορταστική και θα βρω εγώ τρόπο να φάω τα φαλάφελ, μην ανησυχείς!!!

    Εδώ κολλάει το..."Μαζί τα φάγαμε" χαχαχαχα και ξέρω πόσο νόστιμα τα έκανες!!! Μπράβο!
    Σε συνδυασμό με τη σος, και το χούμους είναι άπαιχτα!!

    (μήπως να τα φτιάξω next week????)

    ......αυτές οι χελώνες ή απο ασιτία πάνε ή από το πολύ φαί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχχαχαχα
      Εντελώς μαζί τα φάγαμε!!!!!!!!!!!

      Όσο για τη χελώνα, η δικιά μου θα πάει από στούμπωμα! Παχύσαρκη χελώνα έχεις δει ποτέ? Ε, ναι λοιπόν. Θα έχω την παγκόσμια πρώτη!!! χαχαχαχαχαχα

      Καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. σπιθας απ τον νεμο ε;;; ;) τελειο το νεο μελος της οικογενειας!!!! χαχαχαχα ασε τις χελονοσουπες και τηγανιζε κεφτεδακια!
    τι υπεροχα τα φαλαφελ!!! καλυτερα απ το να τρως σκετο ρεβυθι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (γραφεις τελειααααα εισαι θεα!)
    τωρα με εβαλες σε σκεψεις...για την χελωνα λεω,λες να παρουμε κι μεις μια ...χμμμμ,φοβαμαι λιγο τον μικρο μου μη μας την στραγγαλισει ....τελος παντων.
    παμε στα φαλαφελ! αν θυμαμαι καλα δεν εχω φαει ουτε φαλαφελ,δυο στα δυο εχω χρυσαυγη μου.Μου αρεσε παααρα πολυ η ιδεα με την πιτουλα ...πααααρα πολυ ομως!
    την ημερα που θα κανω το χουμους..θα κανω και τα φαλαφελ,θα τους τρελανω στο ρεβιθι!!!
    μπραβο και παλι για την παρουσιαση!!!!
    φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μμμμμμμμ αραβικη εβδομαδα!! κατσε να δω που εχω το φερετζε μου και τα συναφη να μπουμε στο πνευμα!! Μπραβο Χρυσαυγη μου!! φοβερη η συνταγη αλλα και οι φωτογραφιες σου!! Κι οσο για το Σπιθα σας.. να προσεχετε να μην τον παραταιζετε γιατι θα γινει τεραστιος και να δω μετα τι θα τον κανετε!! και μιλαω εκ πειρας!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι ωραία πρόταση Χρυσαυγή !! Έχω καιρό να φτιάξω !! Βλέποντας τις φωτογραφίες σου μου ανοίγει η όρεξη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρυσαυγή, θα μπορούσα να έχω όλο πιάτο όπως είναι;; Μη σου πω, όλο το τραπέζι;;;
    Μα είναι τόσο, μα τόσο νόστιμα τα φαλάφελ!! Και το μικροσκοπικό μαγαζάκι έχει όντως τέτοια ουρά πάντα που ίσως τελικά σου πάρει λιγότερο χρόνο να το φτιάξεις στο σπίτι!
    Να σας ζήσει ο Σπίθας! Να ξέρεις ότι αγαπά και τις φράουλες..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφο πολύχρωμο χελωνάκι είναι αυτό; Να σας ζήσει και να χαίρεται το ονοματάκι του, αφού το βαφτίσατε κιόλας :)
    Οι ρεβυθοκεφτέδες σου φαίνονται πεντανόστιμοι. Πόσο σας χαίρομαι εσάς τις food bloggers που κάθε μέρα δοκιμάζετε και κάτι διαφορετικό...
    Καλημέρα Χρυσαυγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτή η χελωνοκουβέντα πολύ μου άρεσε! Μήπως γνωρίζεις και παπαγαλικά για να με εκπαιδεύσεις; Ακόμα δεν μπορώ να συνεννοηθώ με το Φίγκαρο!!
    Όχι πως δεν μου άρεσαν οι φαλάψελ σου! Πλέον είσαι έτοιμη για κάθε Αραβική χώρα! Σου χαρίζω και την αμπάγια μου για να τη φοράς!
    Φιλάκια πολλά, Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτά είναι!!! Πολύ μ'αρέσουν τα φαλάφελ Χρυσαυγή αν και ποτέ δεν τα έχω φτιάξει στο σπίτι. Έχουμε εδώ έναν τύπο που φτιάχνει φοβερά φαλάφελ κι όλο απ' έξω τα τρώω. Ντροπή μου :) Τέλεια πιατέλα και τέλεια χελωνίτσα!! Μια γλύκα. Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μιλάμε για το απόλυτο pet, μέσα στο σπίτι!!
    Στην αυλή του παππού μας υπάρχει μια μικρή χελωνίτσα (η Κική) εδώ και 3 χρόνια, το που την έχουμε βρει κατά καιρούς (πέραν της χειμερίας νάρκης της) δεν λέγεται.
    Αυτή όμως δεν τρώει γαριδούλες...είναι πιο οικονομική βρε παίδι μου!

    Φαλάφελ τα τέλεια, δια χειρός Χρυσαυγής. Για σκέψου το καλύτερα για μια επένδυση μικρού μαγαζιού, στα μέρη σας :-)

    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βλέπω το αρσενικο σας έχει πάρει τα μυαλά! Είναι πάντως πολύ γλυκούτσικος...
    Μου αρεσε πάρα πολύ η σημερινή σου παρουσίαση, είναι όλα τόσο καλοστημένα, και τα φαλαφελ έτσι χρυσαφένια και αφράτα που είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα. Έπρεπε να πεις στο pet shop ότι ετοιμάζεις χελωνόσουπα για δεις αντιδράσεις. Έτσι έγινε πριν λίγο καιρό, όταν είπα σε ένα μαγαζί που είχε χοιρίδια της Γουινέας, τα τεράστια ποντίκια χωρίς ουρά, ότι είναι πεντανόστιμα (τα έχω δοκιμάσει στο Περού) και ευχαρίστως θα αγόραζα ένα ζευγάρι για το κυριακάτικο τραπέζι... Μόνο που δε με πέταξε έξω...
    Κατά τα άλλα έχεις δοκιμάσει ποτέ να μη βράσεις τα ρεβύθια; Μου το πρότειναν παλιότερα, το δοκίμασα δύσπιστος και ναι, η υφή είναι πολύ καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλορίζικο το νέο μέλος της οικογένειας σας! Εκπληκτική φαίνεται η συνταγή και με προκαλεί να την φτιάξω γιατί σε αυτό το σπίτι (σπίτι μας) τα ρεβύθια είναι το μοναδικό φαγητό που δεν βάζουμε. Η σος ταχίνι μου άρεσε τόσο πολύ, συνοδεύει άραγε και άλλα πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντάξει, είναι 2 τη νύχτα κι εγώ έχω μείνει με τα μάτια ορθάνοιχτα να θαυμάζω τις φωτογραφίες σου, να λιγουρεύομαι τα φαλάφελ σου και να σκέφτομαι πώς να φυγαδεύσω το αρσενικό σας χελωνάκι για να μην το δω στην ...κατσαρόλα!!!! χαχαχαχα Τέλεια όλα!!!!!!!!!!!
    Φιλιά αγαπημένη μου Χρυσαυγή, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι να σχολιάσω πάλι βρε κούκλα μου? Την ομορφιά της φωτογραφίας σου? Την συνταγή σου τα κείμενά σου? Δεν χορταίνω να τα κοιτάω, φαντάσου να τα έτρωγα κιόλας!
    Να σας ζήσει το νέο μέλος ...φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χα χα χα βρε Χρυσαυγούλα μου έχω χάσει όλη την τριλογία των αραβικων συνταγών σου καθώς και το ταξίδι σου στη Ντόχα! Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτοχαστουκίστηκα μόλις να ξεύρεις!!
    Ξεκαρδίστηκα με τη φαγανή κ άπληστη χελώνα σας και για να μην διάβασα συνταγή για χελωνόσούπα, πάει να πει πως ακόμα ζει κ βασιλεύει:)))
    Έκανα πιν φαλάφελ και χούμους και υπόσχομαι να τα φτιάξω αμφότερα!!! Αγαπώ ρεβύθια σε κάθε μορφή τους, αγαπώ το χιούμορ σου, αγαπώ συνταγές σου κ εσένα φυσικά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τώρα κατάφερα να έρθω να εκθειάσω τη μαγική σου συνταγή! Τα έφτιαξα 3 φορές τον τελευταίο καιρό με άριστα αποτελέσματα και νιώθω πολύ περήφανη και γιατί τα πέτυχα και γιατί φαγώθηκαν και εντυπωσίασαν!!! Τα παιδιά μου που βλεπουν ρεβύθια και την κάνουν, τα τσάκισαν και οι καλεσμένοι με θαύμασαν για τις μαγειρικές μου ικανότητες!!!! Οι οδηγίες σου σαφέστατες. Α και ο συνδυασμός με τη σος άπαιχτος!!!! Απογειωτικός!!!!
    Ρισπέκτ Χρυσαγουλα, ρισπέκτ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα! Έφτιαξα τα φαλάφελ πριν λίγο καιρό και μου άρεσαν πολύ αλλά ρούφηξαν υπερβολικά πολύ λάδι στο τηγάνι. Έτσι αποφάσισα να τα ξαναδοκιμάσω στον φούρνο αυτή τη φορά. Θέλουν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία π.χ. πανάρισμα ή ψήνω κατευθείαν? Επίσης ψήνω για λίγο στο γκριλ ή αέρα? Και τέλος στην περίπτωση του φούρνου να βάλω δυο κουταλιές της σούπας λάδι στο μείγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα Χρυσαυγη! Τι κάνει η χελωνίτσα σας?
    Καταρχην να σε ευχαριστήσω για το blog σου, είναι απλό, πρακτικό και αισιόδοξο που πάντα με εμπνέει εμένα την πολυάσχολη και μερικές φορές τεμπέλα στην μαγειρική!
    Έφτιαξα λοιπόν τα φαλάφελ σου ακολουθώντας ακριβώς την συνταγή σου. Η σως ταχίνι ήταν η υπέροχη και τα φαλάφελ άρεσαν πολύ. Το μόνο που ήθελα να σε ρωτήσω είναι στο τηγάνι μου μείναν τα μισά φαλάφελ στον πάτο, παρόλο που τα άφησα να τηγανιστούν πολυ πριν τα γυρίσω! Κοινώς, μου διαλύθηκαν πάρα πολλά! Μήπως έπρεπε να βάλω παραπάνω αλέυρι?

    Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αχ είσαι υπέροχη πέθανα στα γέλια με την χελονοσουπα,την συνταγή θα την κάνω αύριο μήπως και φάνε τίποτα τα ζωυφιακια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10