25 Ιουνίου 2015

Καρμπονάρα... η αυθεντική (?)







Όταν πρόκειται να μιλήσω για αυθεντικότητα τρέμει το φυλλοκάρδι μου. Όλοι όσοι ξύνουν τα νύχια τους για καβγά, παίρνουν θέσεις μάχης. Δεν θα μπω όμως σε ξένα χωράφια. Επιτρέψτε μου.  Μια Ελληνίδα που μιλάει για αυθεντική ιταλική συνταγή είναι σαν να πατάει σε αναμμένα κάρβουνα κι εγώ έχω μάθει πως τα κάρβουνα χρειάζονται μόνο για τα παϊδάκια.   


Παρακαλώ απολαύστε την καρμπονάρα μόνο με αυγά, χωρίς κρέμες,  έτσι όπως την φτιάχνω στο σπίτι μου, στην ελληνική μου οικογένεια και μην πυροβολείτε τη μαγείρισσα! Αν μη τι άλλο γιατί θα την ξαναχρειαστείτε!



ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ...  Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ (?)

Υλικά: 

     1)      250 γραμμάρια σπαγκέτι
     2)      150 γραμμάρια μπέικον χοντροκομμένο  ή παντσέτα καπνιστή ψιλοκομμένη
     3)      2 αυγά φρέσκα και βιολογικά (κατά προτίμηση),  σε θερμοκρασία δωματίου
     4)      ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
     5)      Νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν
     6)      Αλάτι
     7)      Πιπέρι



Μέθοδος: 

Βάζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. 

Όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το μπέικον μέχρι να ροδίσει καλά. 


Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη σαν να φτιάχνουμε ομελέτα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος παίρνουμε νερό από τα μακαρόνια που βράζουν με μια κουτάλα σερβιρίσματος οσπρίων και ρίχνουμε μέσα στα αυγά το νερό, αργά – αργά, χτυπώντας ταυτόχρονα και συνεχώς τα αυγά ώστε να μην βράσουν. Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα των αυγών και της παρμεζάνας κατ΄αυτό τον τρόπο 2 κουτάλες με νερό. 


Τα μακαρόνια είναι έτοιμα. Τα σουρώνουμε (κρατώντας λίγο από το νερό τους μήπως και χρειαστεί) και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το μπέικον. Έχουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο προς χαμηλό. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και κατευθείαν ανακατεύουμε με πολύ έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να πήξει η σάλτσα αλλά να μην βράσει το αυγό.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτή η σάλτσα μας και την θέλουμε λίγο πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών. 

Σερβίρουμε κατευθείαν πασπαλίζοντας με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Καλή επιτυχία!!!!



20 σχόλια:

  1. Αυθεντική ή όχι εγώ άνετα έτρωγα το πιάτο που μας σερβίρεις. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσαυγή, καταρχήν να σου πώ ότι ήρθα εδώ με προτροπή της Ζήνας!
    Από χθές που έχω διαβάσει κάποιες αναρτήσεις σου μου τρέχουν τα σάλια!
    Ειδικά όμως σήμερα είναι η αγάπημενη μου συνταγή! Βέβαια εγώ όσες φορές έχω δοκιμάσει με αυγό, δεν ξέρω πώς το καταφέρνω και τηγανίζεται! χιχι! Οι οδηγίες μου όμως είναι πολύ απλές, οπότε λέω να το δοκιμάσω!

    Μάρθα
    marthablogging.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω!!! Η Ζηνα είναι τόσο ενθουσιώδης και τόσο εξωστρεφής που πραγματικά κάθε φορά που σχολιάζει εδώ χαίρομαι να τη διαβάζω. Καταλαβαίνω λοιπόν για την προτροπή που μου λες.

      Μάρθα καλώς ήρθες και χαίρομαι που βρήσκεις ενδιαφέρουσες τις συνταγές μου.
      Τι λες? Θα αρχίσεις τις δοκιμές με την καρμπονάρα???

      Καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. ομολογω οτι την καρμποναρα την κανω αυθεντικη...ελληνικη στο αψε σβησε...ξερεις με κρεμα γαλακτος! χαχαχαχα το ξερω, ειμαι απαραδκετη, αλλα ειναι πιο γρηγορο ετσι! βεβαια μου αρεσε ο τροπος σου, οποτε θα δοκιμαστει. αλλιως ετοιμασου για ταξιδι εις τας Αθηνας να μου τα μαγειρεψεις με τα χερακια σου! χαχαχαχα

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς έχω άσχημη εμπειρία από καρμπονάρα με αυγά.
    Στο "αγαπημένο" σου εστιατόριο τη παράγγειλα για να δοκιμάσω επιτέλους αυθεντική καρμπονάρα και ήρθε μια μακαρονάδα πορτοκαλιά από τ αυγά, μύριζε πολύ έντονα και δεν μπόρεσα να τη φάω.

    Θα ήθελα όμως να τη ξαναδοκιμάσω από τα χεράκια σου!!!! Μια χαρά τη βλέπω!!!!
    Ένα βουνάλακι σπαγγέτι με μπέικον, παρμεζάνα και ελαφριά σάλτσα!!!
    Βάλε μπόλικο πιπέρι!!!

    Ωραίες φωτογραφίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάλι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με καρμπονάρες,όσες φορές έχω φάει είναι οι "ελληνικές" με την κρεμούλα. Επειδή εχω ένα θεμα με τα αυγά δεν ξερω αν θα την έφτιαχνα ποτέ (έχουμε και ενα καρο κολλήματα/θεματα να ξεπεράσουμε) αλλά αν μου την έφερνες έτσι στο πιάτο (με πολυ ξεροψημένο μπεικονάκι δεν θα λεγα οχι).
    Αρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, φτιάξε στο λαό μια (δυο) κατσαρόλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι η αγαπημενη μου μακαροναδα αλλα δεν αξιωθηκα ακομα να την φτιάξω!! Λες να δοκιμασω με την αυθεντική(??) συνταγή σου;;; Πολλα φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοριτσάκι μου, μα γιατί πατάς σε αναμμένα κάρβουνα; Αφού έτσι την φτιάχνουν και εκεί απ όπου ξεκίνησε!!!! Εγώ όσες φορές έχω ζητήσει και έχω φάει στη Νάπολη που έχω βρεθεί αρκετές φορές, με αβγά την φτιάχνουν και χοντροκομμένο χοιρινό καπνιστό.... Και φυσικά δεν πυροβολούμε την μαγείρισσα γιατί μας φτιάχνει υπέροχα πράγματα! Φιλιά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η καρμπονάρα είναι πάντα η αγαπημένη μου γρήγορη λύση για μακαρονάδα στο 10λεπτο, και αυτή τη συνταγή ξέρω κι εγώ ακριβώς για αυθεντική, και αυτή φτιάχνω πάντα, με τον ίδιο αριθμό αβγών... Ότι δηλαδή τι θα μπορούσε να σου πει κάποιος; Τι άλλο θα έπρεπε να έχει ή να μην έχει; Και τι μας νοιάζει στην τελική;;;
    Παίρνω το πιάτο του κοντινού πλάνου όπως είναι, μαζί με τον πανέμορφο τρίφτη σου (είμαι γκατζετάκιας της κουζίνας, τι να κάνω) και φεύγω. Ευχαριστώ.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την προτιμώ όπως την έφτιαξες εσύ χωρίς κρέμες. Επειδή έχω μια κακή εμπειρία ίσως από αυγά τα αποφεύγω ωμά, τώρα έχω βρει ένα τρόπο αποστείρωσης τους οπότε πρέπει να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν ακολουθείς τη συνταγή έτσι όπως ειναι στο τόπο της, είναι αυθεντική. Οπότε δεν υπάρχει θέμα ;)

    Αγαπημένο φαγητό...βέβαια δεν έχω προσπαθήσει να την κάνω με αυγά..κι εγώ με κρέμα γάλακτος.. φοβάμαι τα αυγά..
    Βέβαια έξω έχω φάει καρμπονάρα ... καλή ήταν μόνο που με ''μπουχτίζει'' και ποτε δεν την τρώω όλη.. δεν ξέρω γιατί..

    Πάντως πολύ ωραία την έκανες. Πρέπει να την δοκιμάσω κι έτσι λοιπόν....
    Το κοντινό της πλάνο με ξεσήκωσε..χιχι

    Φιλιά πολλά

    (ααα... αυτή η μαρμάρινη επιφάνεια που έχεις μου αρέσει ΠΑΡΑ πολύ!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η "ελληνικη" καρμπονάρα γενικά δεν είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, ίσως λόγω της κρέμας που δεν την προτιμάμε γενικά!
    Η δική σου συνταγή είναι η αυθεντική, την έχω φάει και μου αρέσει πολύ αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ! Ευκαιρία να δοκιμάσω τώρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!! Λοιπόν η καρμπονάρα είναι Η αγαπημένη μακαρονάδα του Γιάννη οπότε έχω εντρυφήσει στο θέμα όπως καταλαβαίνεις!! Η δική σου είναι σούπερ!! Δεν πιστεύω σε αυτά η μαγειρική είναι άποψη και όχι θέμα!! Και αν ο καθένας δεν έδινε την πινελιά του δε θα εξελισσόταν! Την τρίτη φωτό την ερωτεύτηκα !! Καλό ΣΚ εύχομαι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρόλο που είσαι επιφυλακτική στο θέμα του αυθεντικού, έτσι είναι η αυθεντική. Με παρόμοιο τρόπο την κάνω κι εγώ. Τα αγόρια μου προτιμούν τον ιταλικό τρόπο. Πολύ ωραία παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυθεντικο ειναι κατ εμενα οτι φτιαχνεται με αγαπη και αυθορμητα... χωρίς πολλές σκέψεις ;)
    Kαλή χωνεψη!
    Καλή Κυριακή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ποτέ δεν ήμουν φίλος της καρμπονάρα..
    έτσι όπως την βλέπω όμως στις φωτογραφίες, πεταρίζει το στομαχάκι μου!!! χαχαχα!!!!!
    φιλιάααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αργώλίγο να μπω κάθε φορά αλλά όταν το κάνω γεμίζει η οθόνη μου ομορφιά και εικόνες! Η άτιμη η καρμπονάρα είναι από τα πλέον αγαπημένα μου φαγητά! Σε φιλώ Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχες φωτογραφίες για ένα καταπληκτικό πιάτο Χρυσαυγή... με έκανες και ξεχάστηκα λίγο!!!!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με την καρπονάρα δεν έχω καλή σχέση :( Οι φωτογραφίες σου όμως είναι υπέροχες και με βάζουν σε σκέψεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10