1 Ιουνίου 2015

Χούμους






Βαθύτατα επηρεασμένη από το πρόσφατο ταξίδι μου στη Ντόχα θέλησα να επαναλάβω, αμέσως μετά την ανώμαλη –δεν θα αρνηθώ – προσγείωση στην Ελλάδα, μερικά από αυτά που  γεύτηκα εκεί και μου άρεσαν. 



Φυσικά,  όταν τρώει κανείς ένα παραδοσιακό φαγητό στον τόπο προέλευσής  του, αυτό έχει άλλη γεύση, η οποία δεν είναι όμοια με το ίδιο ακριβώς  πράγμα σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Στην χώρα προέλευσης ενός φαγητού ξέρουν ακριβώς πως να το φτιάξουν, γνωρίζουν τα μυστικά και διαθέτουν τα καλύτερα υλικά.

Γιατί πες μου, που αλλού θα βρεις χωριάτικη σαλάτα που να μοιάζει με αυτή που θα φας στην Ελλάδα όπου φύονται οι πιο ωραίες μεσογειακές  ντομάτες, όπου μαζεύει κανείς την άγρια κάππαρη και φτιάχνεται η ΠΟΠ φέτα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο? Που αλλού εκτός από το Παρίσι ξέρουν όλα τα μυστικά για τα καλύτερα μακαρόν? Ε, που? Γιατί ως γνωστόν "μακαρόν από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαγιάτικο"!




Δοκιμάζοντας στο Κατάρ (όχι για πρώτη φορά φυσικά) το χούμους, ήταν σαν να το έτρωγα τελικά για πρώτη φορά. Ένα παραδοσιακό ορεκτικό, ένα απλούστατο,  βελούδινο άλειμμα με ρεβύθια που φτιάχνεται από την προηγούμενη μέρα ώστε να δέσουν οι γεύσεις του καλύτερα. Είναι προτιμότερο να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου γι΄αυτό λίγη ώρα πριν το γεύμα το βγάζεις από το ψυγείο και το αφήνεις να περιμένει. Σαν ντιπ μπορεί να φαγωθεί με αραβικές πίτες, κράκερς  ή κριτσίνια. Σαν άλειμμα ωστόσο δίνει υπέροχη γεύση μέσα σε σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σε μπρουσκέτες.


Νύχτες ελληνικές με γεύσεις αραβικές λοιπόν σε μια τριλογία αναρτήσεων με θέμα την Αραβία που ξεκινάει σήμερα. Εν αρχή ην το χούμους!!




ΧΟΥΜΟΥΣ


Υλικά: 


     1)      250 γραμμάρια ρεβύθια αναποφλοίωτα

     2)      1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου

     3)      Χυμό από  1 - 1 ½ λεμόνι

     4)      60 γραμμάρια ταχίνι

     5)      70 γραμμάρια ελαιόλαδο

     6)      ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

     7)      Αλάτι

     8)      Πιπέρι

     9)      Σουμάκ, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα




Μέθοδος: 


Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα  τα ρεβύθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα.  


Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά,  τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα από το νερό που έβρασαν στην άκρη γιατί ίσως χρειαστεί κατά την πολτοποίησή τους. Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν. 


Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το χούμους: 


Κρατάμε αν θέλουμε για το σερβίρισμα λιγότερα από μισή χούφτα ρεβύθια βρασμένα. 


Κατόπιν στο μούλτι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί (τα βρασμένα ρεβύθια, το πολτοποιημένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι). «Δουλεύουμε» πολύ καλά τα υλικά ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος και βελούδινος πουρές. Αν δούμε ότι τα μαχαίρια της συσκευής μας δεν γυρνάνε, τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβύθια και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση του και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Τοποθετούμε το χούμους σε ένα τάπερ που κλείνει με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε. 


Για το σερβίρισμα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: 


Βάζουμε το χούμους σε ένα στρογγυλό κατά προτίμηση μπολ ή σε ένα βαθύ πιάτο. Με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού δημιουργούμε έναν στρογγυλό  «δρόμο»  ή αλλιώς έναν ομόκεντρο με την περίμετρο του μπολ κύκλο, αλλά μικρότερο σε διάμετρο.  Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να πάει και να καθίσει στο βαθούλωμα που έχουμε φτιάξει. Στο κέντρο που είναι σαν νησάκι, διασκορπίζουμε μερικά βρασμένα ρεβύθια τα οποία είχαμε κρατήσει. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σουμάκ και σερβίρουμε!!! Έτσι έχουμε ένα ευπαρουσίαστο πιάτο χούμους που λίγοι θα του αντισταθούν.


Καλή επιτυχία!!!!!!!!





25 σχόλια:

  1. το χουμους ειναι ενα απο τα πραγματα που θελω να δοκιμασω... Θα το προτιμήσω με πιτες.. Πολυ ωραια συνταγη Χρυσαυγή μου!! Ξεκινάς το μήνα με αφιερωμα σε μέση ανατολή;;; Για βαλε κι αλλες!!! χεχεχε... καλο μηνα!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σκεφτείς ότι είναι κάτι πανεύκολο και με υλικά πολύ συνηθισμένα.
      Ελπίδα, δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις άμεσα!!!

      Αλλες δύο συνταγές έχουν προγραμματιστεί με θέμα την ανατολή! Μείνε συντονισμένη!! χαχα

      Καλό καλοκαίρι εύχομαι!!!!!!!!!!!!!!! Επιτέλους ήρθε!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό!! Αυτή την εβδομάδα θα φτιάξω φαλάφελ με συνταγή από Αίγυπτο, θα βράσω πιο πολλά να κάνω και χούμους.
    Καλό Μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κοίτα που συμπέσαμε!!!
      Κι εσύ ξεκινάς το καλοκαίρι σου με αντολίτικες γεύσεις!!
      Φτιάξε το χούμους λοιπόν ώστε να κάνεις μια ανατολίτικη φιέστα! χαχα

      Καλό μήνα Ξανθή και καλό καλοκαίρι!!!

      Διαγραφή
  3. Μα τι χρώματα!!!!!!!!
    Καλύτερο πιάτο δεν θα μπορούσες να βρεις για τη παρουσιάση του χούμους.
    Με το σουμάκ και το πρασινάκι από τον μαιντανό είναι σα ζωγραφιά!!!

    Τρελλαίνομαι και με την αραβική κουζίνα και περιμένω να ... "ξαναγευτώ" και τις υπόλοιπες συνταγές!!!
    Το χούμους είναι εξαιρετικό...το δοκίμασα και ξέρω!! χαχα

    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το πιάτο περίμενε πολύ καιρό (χρόνια μη σου πω) για να βγει στη δημοσιότητα μιας και δεν έβρισκα κάτι που να του ταιριάζει. Το χούμους ήρθε κι έκατσε μια χαρά.

      Τα υπόλοιπα αραβικά έρχονται!!!!

      Φιλια !!!!!!!!! Καλό αραβικό μήνα!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Εγώ πάντας είμαι φανατική του χούμους κ δεν αντιστέκομαι! Τέλειο!!!!
    Καλό μήνα, Χρυσαυγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, το ξέρω Λένια ότι σου αρέσει!!!! Βουρ λοιπόν!!!
      Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσες να υποδεχτείς τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα καλύτερα!
    Οι μεσογειακές ανάσες της αλοιφής αυτής,ταιριάζουν με την εποχιακή αύρα .
    Αλλά και η ολοκληρωτική λιτότητα της γεύσης συμπορεύεται με την ανάγκη μας να γευόμαστε ελαφρύτερες τροφές,χωρίς όμως να απουσιάζει η λεπτότητα της νοστιμιάς!
    Θα συμφωνούςα μαζί σου Χρυσαυγή,για την ταυτότητα της γεύσης των ντόπιων εδεσμάτων!
    Θα υπερτονίσω την γνησιότητα της πρώτης ύλης και τον ´´αέρα ´´ της αυθεντικότητας που διεκδικεί κάθε τόπος για τα προϊόντα του.
    Οι παραδοσιακές συνταγές φιλτράρουν μία προαιώνια ιστορία γεύσης και οφείλουμε να σεβόμαστε τις άγραφες αρχές που την ορίζουν.
    Προσωπικά δεν μου αρέσει να πειράζω μία παραδοσιακή συνταγή,όσο προκλητικό και αν μου φαίνεται.
    Αισθάνομαι ότι διαπράττω μια ´´ανίερη ´´,αν μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν μάλλον υπερβολικό όρο,πράξη.
    Για αυτό μου άρεσε που μας μεταφέρεις μια παραδοσιακή συνταγή,αυτούσια και ατσαλάκωτη,απο το τόπο προέλευσης της!
    Ο τόπος σερβιρίσματος,με το περιμετρικά ραντιςμένο λαδένιο ρυάκι,απλα καταπληκτικός!
    Απαλή γεύση,ανατολίτικη ατμόσφαιρα,καυτός ήλιος,μεθυστικά αρώματα μπαχαρικών,έντονα γήινα χρώματα....ο χορός της κοιλιάς λείπει!Τι λες????......
    Καλό μήνα ,καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα ανατολίτισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνίσω μαζί σου Φωτεινή. Δεν μου αρέσει να πειράζω τις παραδοσιακές συνταγές. Αλλωστε υπάρχουν τόσες για πείραγμα, γιατί να ασχοληθεί κανείς με μια παραδοσιακή που έχει αντέξει στο πέρασμα τόσων ετών για αυτό ακριβώς που είναι???

      Αντιπαρέρχομαι το σχόλιο για τον χορό της κοιλιά και μόνο να γελάσω μπορώ, αφού τον μόνο χορό της κοιλιάς που ξέρω είναι όταν αυτή γουργουρίζει και κυριολεκτικά με κάνει να χοροπηδάω από την πείνα!! χαχαχαχα

      Καλό μήνα! Επιτέλους ήρθε η πολυπόθητη εποχή!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Ποίημα!!!!!!!!!!!!!!! Αυτό έχω μόνον να πω!!!! Συνταγή, παρουσίαση, φωτογραφίες ...όλα καταπληκτικά!!!! Και το σούμακ του πάει τρελλά!!! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
    Πολλά φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κική μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το ενθουσιώδες σχόλιο πρώτη μέρα του καλοκαιριού!
      Εύχομαι να έχουμε ένα ήρεμο και ξεκούραστο καλοκαίρι!! Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  7. Αυτό το στεφάνι με το σουμάκ χαρίζει ζεστές πινελιές στο πιάτο σου και ταιριάζει με το σύνολο της σύνθεσης!

    Καλό μήνα Χρυσαυγή!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στεφάνι από σουμάκ, το ποτάμι από λάδι και το νησί με τα ρεβύθια καθώς και οι πινελιές από μαϊντανό έγιναν όλα προσεκτικά ώστε να απογειωθεί οπτικά το απλό και ταπεινό χούμους!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!!!!

      Καλό καλοκαίρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Όμως καταλαβαίνει, λατρεύω το χούμους! Τόσα χρόνια σε Αραβική χώρα, είναι must στο τραπέζι μας!
    Η συνταγή σου είναι όντως παραδοσιακή και παίρνει άριστα!!!

    Βλέπω ότι σε μάγεψε η Αραβική Ανατολή αλλά δεν σε προσγείωση στην εκεί καθημερινότητα.
    Καλό μήνα, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Yπέροχο το έκανες Χρυσαυγή μου
    Πόσο δίκιος έχεις. Στο τόπο του το κάθε φαγητό έχει άλλη γεύση, την καλύτερη.
    Απο τα ταπεινά ρεβύθια ένα αριστούργημα.

    Υπέροχες οι φωτογραφίες σου, μου έρχεται να βουτήξω στο πιάτο. Το σουμάκ το στόλισε τέλεια, ταιριαστό με το πιάτο που το σερβίρισες.

    Αναμένω και τις υπόλοιπες αραβικές συνταγές ;)

    Καλό μήνα ;)
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρότι δεν εχω φοβερη εμπειρία με την αραβική κουζίνα 1-2 πιάτα που ξέρω μου αρέσουν πολύ, όπως το χούμους, παρότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω σπίτι....Ηρθε η ώρα όμως, είσαι κατατοπιστική, οπως πάντα και μου φάινεται ότι η βασική λεπτομέρεια είναι στο τέλος, το σερβίρισμα, γιατί αν δεν το κάνεις σωστά χάνεται η μιση γεύση... πολύ μου αρέσει το "ο κύκλος" (χαντάκι) με το λαδάκι. Πολύ ζωντανές και οι φωτογραφίες, θες να κάνεις βουτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρυσαυγή, εξαιρετικό ! Το φτιάχνω συχνά... Μου αρέσει πολύ η ιδέα να κρατάμε λίγα ρεβίθια για το σερβίρισμα ;)
    Πανέμορφο food styling !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται υπέροχο, παρόλο που δεν το έχω δοκιμάσει στην "αυθεντική" συνταγή του! Και πόσο δίκιο έχεις... κάθε φαγητό έχει τον τόπο του και μόνο εκεί έχει την αληθινή γεύση! Τουλάχιστον όμως με τέτοιες συνταγές, θυμόμαστε τα ταξίδια και τα μέρη που είδαμε. Καλό μήνα & φιλιά πολλά :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι ωραια παρουσιαση,1000 μπραβο!!!
    δεν εχω φαει ποτε χουμους και η αληθεια ειναι οτι εχω σκεφτει αρκετες φορες να κανω αλλα τελικα δεν εκανα ποτε!!!
    ανυπομονω για την τριλογια σου,ξεκινησες με τον καλυτερο τροπο χρυσαυγη!!!
    φιλια και καλο μηνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δεν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει το χούμους!! μπορώ να το τρώω κάθε μέρα!
    και το σούμακ από πάνω...... τέλειο!
    φιλιά κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το χούμους είναι ο μόνος τρόπος που τρώω τα ρεβίθια. Μου αρέσει παρα πολυ, με όλους τους συνδυασμούς που ανέφερες.
    Πολυ όμορφη και όπως πάντα προσεγμένη παρουσίαση, περιμένουμε πώς και πώς τις επόμενες αραβικές γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρεβυθάκιααααααααα!
    Σύντομα θα φτιαχτεί μια που τα όσπρια αυτά τα τρώμε πολύ συχνά στο σπίτι.Τέλεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το φτιάχνω τόσο συχνά και δεν το βαριέμαι ποτέ!Πάντως τέχνη το έχεις κάνει το μαγείρεμα Χρυσαυγή μου! Μπράβο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένα θα σου πω: έγλυφα το μούλτι με δάχτυλα και γλώσσα απο τη μανία μου!!! Όνειρο η γεύση του!!!! Πανεύκολο στην παρασκευή του και τόσο υγιεινό!!!! Ερωτεύτηκα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή