15 Οκτωβρίου 2015

Κέικ μπανάνα - σοκολάτα






Ένα blog  που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια συνταγή κέικ μπανάνας με σοκολάτα. Μπανάνα για να καταναλωθούν οι μπανάνες που ξεμένουν και μαυρίζουν στη φρουτιέρα και σοκολάτα γιατί η σοκολάτα πάει παντού , δεν χρειάζεται αιτιολογία.


Κι επειδή το Food for Thought, και τον εαυτό του σέβεται, και δεν πετάει ποτέ τίποτε, κάθε φορά που η Μικρή-μαϊμού μας κάνει τη χάρη να αφήσει καμιά μπανάνα να μαυρίσει,  φτιάχνουμε το παρακάτω κέικ που εξυπηρετεί όλα τα γούστα. Ναι, ναι, όλα τα γούστα! Γιατί η μεν Μεγάλη θέλει να τρώει ξηρούς καρπούς μέσα σε ζύμες/κέικ/κουλούρια αλλά αντίθετα η Μικρή-παράξενη-μαϊμού δεν θέλει ούτε να τους βλέπει. 




Λίγα λόγια για τη συνταγή λοιπόν που θα διαλευκάνει όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν. 

Το κέικ αυτό που ονομάζεται banana bread, δηλαδή ψωμί μπανάνας, είναι ένα μασίφ κέικ που κόβοντάς το δεν αφήνει ψίχουλα. Προσωπικά τρελαίνομαι για τέτοιου είδους κέικ. Είναι στιβαρό και καθόλου αφρώδες και ανάλαφρο. Αυτό σημαίνει ότι τρως μια φέτα και χορταίνεις. 


Τα καρύδια που περιλαμβάνει η συνταγή μπαίνουν στην επιφάνεια του κέικ και όχι μέσα στη ζύμη.  Κι εδώ είναι το σημείο αυτό για το οποίο έκανα λόγο προηγουμένως λέγοντας ότι εξυπηρετεί όλα τα γούστα. Βάζοντας τα καρύδια στην επιφάνεια το πλεονέκτημα είναι διπλό. Από τη μία μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα κόβοντας την επιφάνεια της φέτας όταν τη σερβίρουμε σε κάτι παράξενες-Μικρές- μαϊμούδες αλλά από την άλλη αυτά τα συγκεκριμένα καρύδια είναι φανταστικά για όσους τα τρώνε. Γιατί? Γιατί καθ΄όλη την ώρα που το κέικ ψήνεται, τα καρύδια  καψαλίζονται και ξεροψήνονται  απίστευτα. Είναι  τόσο τραγανά και νόστιμα που γίνονται περιζήτητα! 


Τέλος η κανέλα. Αχ αυτή η κανέλα... Πόσο ταιριάζει με τη σοκολάτα, δεν θα βαρεθώ να το λέω!!!  Δίνει ένταση στη γεύση της σοκολάτας και ταιριάζει τέλεια με τη μπανάνα. 


Καλή, γλυκιά μερα να εχουμε!!!!





ΚΕΙΚ ΜΠΑΝΑΝΑ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Υλικά: 

     1)      150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     2)      150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

     3)      2 μεγάλα αυγά

     4)      3 πολύ ώριμες μπανάνες

     5)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     6)      250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     7)      1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

     8)      ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

     9)      ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

     10)   120 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

     11)   ½ φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα





Μέθοδος: 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 


Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 


Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε σε ένα πιάτο με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. 


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα της βανίλιας και τις μπανάνες και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 


Σε αυτή τη φάση θα φανεί σαν κομμένο, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε.


Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μίγμα με τις μπανάνες το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε  καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μια ωραία ζύμη κέικ. Τέλος προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αυτή στη ζύμη. 




Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Απλώνουμε μέσα σε αυτήν τη ζύμη του κέικ και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του τα καρύδια. 


Ψήνουμε στον προθερμασμένο μας φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Δοκιμάζουμε αν το κέικ μας είναι έτοιμο, βυθίζοντας  ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν το μαχαίρι βγει με υπολείμματα ζύμης, τότε θα αφήσουμε το κέικ να ψηθεί λίγο ακόμα μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό. 


Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα του να κρυώσει εντελώς πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε. 


Καλή επιτυχία!!!!!!


 



11 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακές φωτογραφίες για ένα κέικ με υλικά εγγύηση!!!!!
    Φωτεινές, καθαρές και τόσο κοντινές...μου ρχεται να ορμήξω στην οθόνη!!!!!!!
    Πλούσιο και μασίφ το κέικ.....μ' αρέσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To banana bread είναι κάτι που θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω να φτιάξω!! Δεν ξέρω βέβαια αν θα έχω την αποδοχή του κοινού που μου τα θέλουν όλα αφρός! Η κανέλα θα τους πείσει νομίζω!! Τέλεια παρουσίαση όπως πάντα με φανταστικές εικόνες !! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλές μαιμουδίτσες έχετε εκεί ;)

    Αυτά τα μασιφ κεικ μου αρέσουν κι εμένα Χρυσαυγή μου.
    Και οι κοντινές φωτογραφιες είναι σκέτος πειρασμός. Το να βάλεις από πάνω τα καρύδια να ξεροψηθούν είναι η πινελιά που το κάνει πεντανόστιμο

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίκιο έχεις Χρυσαυγή! Η σοκολάτα μπανάνα είναι must συνδυασμός και δεν πρέπει να λείπει από ένα food blog :-) !! Πρέπει να το βάλω και εγώ στο πρόγραμμα ;)
    Ειδικά στην τελευταία φωτογραφία σου φαίνεται τόσο λαχταριστό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο δείχνει το κέικ σου Χρυσαυγή, είναι το αγαπημένο του γιού μου :) Ευτυχώς που μπορείς να συνδυάσεις τα γούστα των κοριτσιών σε ένα κέικ! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα ένα της Crispy, στο οποίο πρόσθεσα φουντούκια και το οποίο έφαγα όλο μόνη μου ... Θα δοκιμάσω και την εκδοχή σου με τα καρύδια για να πάρω άλλο ένα κιλό αυτό το Σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σοκολάτα + μπανάνα = εγγύηση!!
    αν προσθέσεις και κανέλα και λίγους ξηρούς καρπούς, δεν θέλεις τίποτα άλλο!
    φαίνεται τέλειο Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κλασσικός και πάντα νόστιμος κι ευπρόσδεκτος ο συνδυασμός!!! Ό,τι καλύτερο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ενα μπλογκ που σέβεται τον εαυτό του έχει τουλάχιστον καμια 10αρια τέτοιες συνταγές (οποτε κανε τα κουμαντα σου). Μετά το μαρμπρέ αυτό το στυλ κεικ/ψωμιου πρέπει να ειναι από τα πλέον κλασσικά σε κάθε σπίτι με ή χωρίς παιδιά και είναι απλές και πλούσιες γέυσεις για όλες τις ώρες. Πολύ ωραίες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα ψήνουμε σε αέρα ή αντιστάσεις;
    Μπορούμε να παραλείψουμε την κουβερτούρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10