18 Ιανουαρίου 2016

Κέικ καρύδας





Στον χιονιά που μας "πούλησε" και δεν ήρθε ποτέ. 

Στο καλοκαίρι που από την ώρα που μπαίνει ο καινούριος χρόνος το περιμένω σαν το φυλακισμένο που μετράει τις ώρες που θα βγει πάλι στην πραγματική ζωή. 



Στην καρύδα που την αγαπώ σε όλες τις μορφές της, σκέτη (ναι, είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που αγοράζουν καρύδες, τις σπάνε στο μπαλκόνι και τις τρώνε έτσι απλά), σε γλυκά, σε κοκτέιλ, ακόμα και σε αντηλιακά και αφρόλουτρα! 

Καλή μέρααααα!!




ΚΕΙΚ ΚΑΡΥΔΑΣ 


Υλικά: 


     1)      300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

     2)      1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

     3)      ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

     4)      225 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     5)      250 γραμμάρια ζάχαρη

     6)      5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

     7)      250 ml γάλα

     8)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     9)      1 σφηνάκι μαύρο ρούμι (ή κονιάκ)

     10)   Το ξύσμα από ένα μικρό ακέρωτο λεμόνι

     11)   100 γραμμάρια τρίμμα καρύδας 





Μέθοδος: 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ταυτόχρονα βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ. Την αφήνουμε στην άκρη. 


Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. 


Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά ένα – ένα χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας μέσα στο μίγμα το εκχύλισμα της βανιλιας, το ξύσμα, το ρούμι  και το γάλα.  Ρίχνουμε και την καρύδα και κατόπιν το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σταδιακά σε 3 δόσεις. Μόλις έχει ομογενοποιηθεί το μίγμα, τότε σταματάμε το μίξερ. 




Ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ στην ήδη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα μας και ψήνουμε για 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο.

Το αφήνουμε για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα του να κρυώσει ελαφρά και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 


Κόβουμε και απολαμβάνουμε με το ρόφημα της αρεσκείας μας!! 


Καλή επιτυχία!!!!!!!!!






28 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Να ξεκινήσω με την πρώτη υπέροχη φωτογραφία, πόσο γλυκιά είναι!
    Επίσης ναι αυτό το κέικ με κέρδισε, μόνο και μόνο με την μαγική λέξη καρύδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Νοτούλα μου!!
      Την καρύδα ή την λατρεύεις με πάθος ή την μισείς. Νομίζω ότι απλά θα το ερωτευτείς το κείκ αφού ανήκεις όπως κι εγώ στην πρώτη κατηγορία!

      Σε φιλώ και εύχομαι καλή και ..."δροσερή" εβδομάδα !! χαχα

      Διαγραφή
    2. Πολύ νόστιμο! Σηκώνει κι άλλη καρύδα!!! Θα το φτιάξω ξανά σήμερα για την ανιψιά μου την Μαριάννα!!!

      Διαγραφή
  2. Σημασιολογική ανάρτηση.
    Έτσι τουλάχιστον θέλω εγώ να την βλέπω.
    Χιονιάς ,που εμάς μας τίμησε με λιγοστές τεμπέλικες νιφάδες που ακροβάτησαν στην διάρκεια της νύχτας ,κάθισαν λίγο να ξαποστάσουν,μιας και η βραδινή παγωνιά τις ευνόησε και τώρα το πρωί άρχισαν να αργοπεθαίνουν με το οδυνηρό,αργό λιώσιμο και την πνοή τους να ενώνεται με τον κρύο βοριά.
    Χιονιάς και στο κέικ.
    Με το γευστικό και ιδιαίτερο στην γεύση, λευκό πασπάλισμα της καρύδας.
    Με το χαρακτηριστικό άρωμα και την λεπτή γεύση.
    Αγαπώ και εγώ την καρύδα και με στεναχωρεί μόνο, όταν πασχίζω με χίλιους δυο τρόπους να την σπάσω και εγώ στην βεράντα μου.
    Βγαίνω με απειλητικό βλέμμα και με όλα τα φονικά εργαλεία που θα τρόμαζαν ακόμα και τον Τζάκ τον Αντεροβγάλτη...
    Τελευταία την αφήνω στον παντοπώλη μου και την παίρνω έτοιμη κομμένη,γλιτώνοντας δάχτυλα και πλακάκια,αλλά προ πάντων,καταλαγιάζοντας τα κρυφά? ,καλά θαμένα ένστικτα μου,που αναφέρονται στην ζωώδη ανάγκη του σνθρώπου για επιβίωση...
    Έτσι λοιπόν.Έκανες ένα κέικ που έχει αναφορές στον χειμώνα,γιατί έτσι θέλω να το δω.
    Εσύ από την άλλη,θα το δεις από την καλοκαιρινή του πλευρά.
    Η αναφορά που έκανες στον πρόλογο σχετικά με τα αντηλιακά,δένει υπέροχα με το άρωμα που προφανώς εγκαταλείπει το κέικ!
    Τελικά είναι θέμα άποψης και προοπτικής!
    Ότι με βολεύει,αυτό βλέπουμε!
    Αλλά,όπως και να δούμε το συγκεκριμένο κέικ,την ίδια απίςτευτη γεύση θα αφήσει στους ουρανίσκους μας!
    Την ίδια σπόλαυση θα προσφέρει βουτηγμένο στο ζεστό ρόφημα μας,ή στον δροσερό χυμό μας.
    Οι εποχές αλλάζουν,αλλά κάποια πράγματα έχουν διαχρονική αξία.
    Ανεκτίμητη,αφού έχουν την ικανότητα να ομορφαίνουν στιγμές,να δίνουν γευστικό νόημα στις μέρες,να προσφέρουν απόλαυση σε κρύο και σε ζέστη!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω! Εχεις παντοπώλη που κάνει όλη τη "βρώμικη" δουλειά? Τι ωραία!! Εγώ δυστυχώς πασχίζω μόνη μου να τη σπάσω κάθε φορά, στο μπαλκόνι για να χυθεί το γάλα εκεί και όχι μέσα στο σπίτι και την τσακίζω στην κυριολεξία. Μπορώ να φάω μια καρύδα στην καθησιά χωρίς υπερβολή!

      Να κι άλλο ένα κοινό γευστικό σημείο που δεν το γνώριζα!!!

      Οσο για το πως βλεπει ο καθένας τα πράγματα είναι όντως εντελώς υποκειμενικό!!! Αλλος θέλει να βλέπει σαν χιόνι την τριμμένη καρύδα κι άλλος (κρύβε λόγια) την βλέπει σαν αντηλιακό!! χαχα Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος!!!!!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ!!
      Εύχομαι με πόνο ψυχής να κάνει κακοκαιρία για κάτι ψυχές σαν κι εσένα που την περιμένουν με τόσο πολύ χαρά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Φιλάκια Φωτεινούλα μου!

      Διαγραφή
  3. Είμαστε coconut lovers πάει τελείωσε! Έχω ξαναφτιάξει κέικ καρύδας και πραγματικά είναι ωραία ιδέα. Τώρα θα κάνω και το δικό σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ στο κλαμπ!!! Γιούπιιιιιιιι!
      Δοκίμασε και αυτή την εκδοχή του κέικ καρύδας γιατί σε λίγο καιρό μολις καλοκαιριάσει έρχεται κι ένα ακόμα πιο δροσερό!!! Αντε, να κάνουμε συγκριτικό τεστ!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. Πω πω!!!!!!!!!!!!
    Τι λαχταριστό που είναι!!!! Τι ωραία που φούσκωσε και ψύθηκε!!!!
    Οι φωτογραφίες τα λένε όλα....και η πρώτη φανταστική!!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίνιμαλ φωτογράφιση όπως είδες γιατί το κέικ μιλάει από μόνο του!!!

      Κι εμένα η πρώτη μου αρέσει! ...Γιατί άραγε? χαχα

      Διαγραφή
  5. Και εγώ την τρώω την καρύδα σε όλες τις μορφές τις σε αλμυρά και σε γλυκά!!! Την λατρεύω απλά!! Το κέικ σου φαίνεται τόσο λαχταριστό και σε χρώμα και σε υφή!! Το απόγευμα με βλέπω να φτιάχνω κέικ! Το σηκώνει και ο καιρός!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γνώμη μου είναι πως πάντα είναι ιδανικός καιρός για ένα κέικ!! χαχαχα Αλλά δεν θα διαφωνίσω μαζί σου πως κάτι τέτοιες βροχερές μέρες ο φούρνος δεν πρέπει να σταματάει να δουλεύει!

      Καλή βδομάδα σου εύχομαι Αθηνά!!!

      Διαγραφή
  6. Οι φωτογραφίες σου Χρυσαυγή είναι τόσο καλοκαιρινές !!! Και ας κάνει κρύο !!!!
    Λαχταριστό και με άρωμα καρύδας! Ακόμα πιο καλοκαιρινό δηλαδή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Αρη!! Αυτό περιμένω. Το καλοκαίρι!
      Μέχρι τότε τρώω κέικ (καλοκαιρινά) κι όταν φτάσει η ώρα θα βγω στην παραλία σαν φάλαινα!!! Να, κάτι τέτοια κάνω η άτιμη!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ αφράτο δείχνει,Χρυσαυγή, είναι από τα αγαπημένα μου κέικ!!! Πρέπει να πω ότι μου αρέσει πολύ η μπλούζα σου :) Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι όντως αφράτο Χαρά!!
      Οσο για την μπλούζα.. δυστυχώς δεν είναι δικιά μου αν και θα το ηθελα. Η κόρη μου κρατάει την πιατέλα με το κέικ!!!

      Καλή σου εβδομάδα!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Αυτή η φωτογραφία που φαίνονται τα χρυσά μαλλάκια τι ωραία που είναι!
    Έλα εντάξει έχει και ο χειμώνας τις χάρες του :)
    Η καρύδα είναι αγαπημένο υλικό και νομίζω ότι ο συνδυασμός της με λεμόνι είναι εκπληκτικός! Οπότε το ξύσμα λεμονιού νομίζω ότι απογειώνει το κέικ και του δίνει μια ευχάριστα δροσερή γεύση!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αφράτο, μοσχομυριστό και νόστιμο! το τέλειο κέικ!
    κι εγώ αγαπώ την καρύδα όσο κι εσύ. μου αρέσει να την μυρίζω παντού :)
    μα τι υπέροχο ξανθό μαλλί είναι αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι ένα coconut girl Λοιπόν. Αλλωστε καρύδα & καλοκαίρι πανε μαζί, άρα είσαι εσύ. Υπομονή το καλοκαίρι δεν αργεί ;)
    Μέχρι να έρθει λοιπόν σπάζε καρύδες στο μπαλκόνι..χιχι.

    Υπέροχο μυρωδάτο κέικ. Νομίζω πως το μυρίζω απο την οθόνη..είναι γιατί είναι πρωι και θέλω ένα κομμάτι με τον καφέ μου.
    Ρούμι, ξύσμα λεμονιού ο καλύτερος συνδυασμός...

    Φιλιά πολλά :)

    (τι ωραία η πρώτη φωτογραφία!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλό και λαχταριστό. Η αλήθεια ειναι ότι δεν ειχα σε μεγαλη εκτίμηση την καρύδα, αλλά τελευταία τη χρησιμοποιώ πιο συχνα!
    Καλό απόγευμα :)
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ δεν θα έλεγα πως ο χιονιάς μας πούλησε...καθώς 4 μέρες τώρα καλά κρατεί! Και σήμερα ειδικά μου φάνηκε ακόμη πιο κρύα η ημέρα αλλά και η νύχτα, τώρα που γράφω.

    Coconut σπασμένη στο μπαλκόνι!! Τι εικόνα Χρυσαυγή μου...
    Και έχω την αίσθηση, από το ελάχιστο που σε ξέρω, πως σου πάει "γάντι"!

    Κεκάκι ανάλαφρο και μυρωδάτο, πέραν πάσης αμφιβολίας ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαζί σου για την καρύδα!!!! Ειδικα΄την φρέσκια!!!Το κέικ δεν το σχολιάζω, ούτε φυσικά την ανυπομονησία για το καλοκαίρι (έτσι, να μπει καλά ο νέος χρόνος ...χεχεχεχε) Φιλιά πολλά πολλά!
    Α! Και μαζί σου στις φωτογραφίσεις με ανθρώπινο στοιχείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα πόσο ωραίο, αφράτο, λαχταριστό και καρυδένιο κεκάκι!!
    Σήμερα είναι σαν καλοκαίρι πάλι, κάτι έκανες μάλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εμένα μου αρέσει η καρύδα!!!!!! Και όταν κάνω αυτό το κέϊκ θα βάλω αντί για το γνωστό μας γάλα, γάλα καρύδας!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ζουμπουρλίδικο κέικ είναι αυτό? Αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρισει ετσι ενα κεικ δηλαδη (ξέρεις την περιπτωση μου οποτε καταλαβαίνεις).... Κάτι πάει να γίνει σήμερα με τον καιρο, οπότε υπάρχει δικαιολογια να το φτιάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κακό που με βρήκε. Τρίτη φορα το κάνω μέσα σε ένα μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή