4 Ιανουαρίου 2016

Πένες με κρεμώδη σάλτσα τυριών και σκόρδου






Εμείς οι κρεατοφάγοι το παρακάνουμε. Δεν μπορώ να σκεφτώ χορτοφάγο ο οποίος  μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ή πολύ περισσότερο του Πάσχα, να παραπονιέται πως μπούχτισε. Από τι δηλαδή θα μπορούσε? Αντίθετα ακούω πολλούς γύρω μου να κάνουν με στόμφο δηλώσεις πως δεν θα πλησιάσουν κρέας για τουλάχιστον 15 μέρες. Δηλώσεις που αναιρούνται τις επόμενες 4 μέρες αφού μετά από μια μίνι αποτοξίνωση με όσπρια και λαχανικά νοσταλγούν και πάλι το κοψίδι τους. 




Τέτοιες δηλώσεις έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να κάνω , αφ΄ενός γιατί δεν θέλω να αυτοαναιρούμαι  και αφετέρου γιατί έχω μάθει πια και κάνω σωστή διαχείριση των όσων θα φάω τις μέρες αυτές. Δεν θα πω ψέματα πως δεν έκανα βουτιά στη γάστρα με τη γεμισμένη γαλοπούλα, αλλά ταυτόχρονα το ισορρόπησα  το πράγμα με σαλάτες και  κανένα ψαράκι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Τελικά το πρόσημο είναι θετικό. Οι γιορτές έφυγαν σχεδόν, κι εγώ βγήκα αλώβητη από την λαίλαπα των συνεχιζόμενων κι αδιάλειπτων τραπεζωμάτων.  


 Το υπέροχο αυτό comfort πιάτο με ζυμαρικά  δεν το προτείνω σε καμία περίπτωση ως  διαιτητικό ή σαν φαγητό αποτοξίνωσης από τις γιορτές. Είναι όμως ένα εύκολο μα και εύγευστο πιάτο ζυμαρικών που θα ζεστάνει τα μέσα μας, μιας και το κρύο έκανε ισοπεδωτική εισβολή αυτές τις μέρες,  μετά την παρατεταμένη κι αφύσικη για την εποχή καλοκαιρία. Οταν  βλέπω έξω από το παράθυρο να βρέχει ασταμάτητα, μονάχα μια ζεστή τυρόπιτα, ένα πιάτο ζυμαρικών ή ακόμα καλύτερα μια αρωματική σούπα, είναι τα μόνα που μπορώ να σκεφτώ για μεσημεριανό. Και δεν νομίζω πως είμαι η μόνη...





ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟΥ


Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες ή 3 μικρότερες: 


     1)      250 γραμμάρια πένες

     2)      50 γραμμάρια βούτυρο

     3)      3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (ή 4 μικρές) λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

     4)      2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι

     5)      100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

     6)      250 γραμμάρια γάλα φρέσκο

     7)      1 χούφτα σχοινόπρασο το οποίο ψιλοκόβουμε

     8)      ½  φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη

     9)      50 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο

     10)   Αλάτι

     11)   Πιπέρι




Μέθοδος: 


Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και όταν τις σουρώσουμε κρατάμε ένα ποτήρι νερό από αυτό που έβρασαν. 


Ταυτόχρονα με τα ζυμαρικά που βράζουν βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα σε αυτό το βούτυρο να λιώσει. Μόλις αυτό λιώσει και έχει ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το λιωμένο σκόρδο και το ανακατεύουμε 2-3 φορές έντονα για να βγάλει το άρωμά του. Προσέχουμε να μην καεί γιατί πικρίζει.


Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δούμε πως το χρώμα του σκουραίνει λίγο. Τότε θα έχει καβουρδιστεί και είναι η ώρα να ρίξουμε μέσα στο τηγάνι το γάλα χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το ανακάτεμα ώστε να διαλυθούν όλοι οι σβόλοι που θα δημιουργηθούν από το αλεύρι αλλά και για να μην κολλήσει. Μόλις η κρέμα μας αρχίσει να «δένει»,  ρίχνουμε μέσα το σχοινόπρασο, τα τυριά, την κρέμα γάλακτος όπως επίσης και λίγο αλάτι (δοκιμάζοντας ταυτόχρονα γιατί τα τυριά είναι ήδη αλμυρά από μόνα τους). 


Χρειάζονται μονάχα ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα. 




Μέσα στο τηγάνι τώρα ρίχνουμε τα καυτά μακαρόνια που μόλις βγάλαμε από τη διπλανή κατσαρόλα που έβραζαν και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν με τη λευκή σάλτσα. Σίγουρα σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί λίγο έως περισσότερο νερό από το οποίο τα μακαρόνια έβρασαν (αυτό που έχουμε κρατήσει όταν τα σουρώσαμε), γιατί η σάλτσα θα έχει γίνει αρκετά παχύρρευστη μετά την προσθήκη των τυριών. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός σε τι μορφή τη θέλει. Δηλαδή λιγότερο ή περισσότερο υδαρή. Το νερό από τα μακαρόνια θα βοηθήσει στο να την αραιώσουμε όσο θέλουμε. 


Μόλις την φέρουμε στην πυκνότητα που μας αρέσει σερβίρουμε τα ζυμαρικά κατευθείαν στα πιάτα και τρίβουμε από πάνω άφθονο μαύρο πιπέρι.


Είναι ένα φαγητό που τρώγεται ζεστό και φρέσκο, αμέσως μόλις το μαγειρέψουμε.


Καλή επιτυχία!!!!!  




Tips


     1)      Σε περίπτωση που δεν έχετε ή δεν σας  αρέσει το σχοινόπρασο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο. 


     2)      Το μετσοβόνε είναι ένα ξεχωριστό τυρί που μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει λόγω της καπνιστής του γεύσης. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να το παραλείψετε βάζοντας στο φαγητό μόνο παρμεζάνα (συνολικά ένα γεμάτο φλιτζάνι, αντί για ½ που λέει η συνταγή).
 




25 σχόλια:

  1. ...έριξες και μετσοβόνε, δεν μπορούσες να του αντισταθείς!χαχαχαχα
    Εντάξει, τέτοιες μακαρονάδες θέλω μετά τις γιορτές, με τυριά, πλούσια άσπρη σάλτσα και μπόλικο σκορδάκι!!!
    Φανταστική!!!!!
    Οι φωτογραφίες με το κουτάλι τα λένε όλα!!!

    Καλημέρα και Καλή Χρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πληροφορώ πως είναι αναγκαίο, εκτός βέβαια αν δεν ειναι του γούστου σου ένα τέτοιο τυρί οπότε το κάνεις μόνο με παρμεζάνα.

      Δοκίμασέ την εσύ που είσαι της μακαρονάδας γενικότερα!
      Φωτογραφίες με κουτάλι είχα και άλλες αλλά τελικά κατέληξα μόνο σε αυτές τις δύο. Κι εμένα μου άρεσαν πολύ! χεχε

      Καλη χρονιά να έχουμε λοιπόν!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Τι σύμπτωση Χρυσαυγή μου!
    Και εμένα το πρόσημο είναι συν...στα κιλά όμως!
    Έτσι είναι με τα μαθηματικά...μια πράξη να κάνεις λάθος και όλη η άσκηση βγαίνει για βαθμολόγηση με αρνητικό πρόσημο!
    Για αυτό δεν ήμουν καλή στα μαθηματικά.
    Επίσης γι αυτό δεν συμπαθώ το τέλος των γιορτών...
    Εκει κάπου αναγκάζεσαι να κάνεις προσθαφαιρέσεις,διαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς,κυρίως πολλαπλασιασμούς,για να δεις ποιά ρούχα σου μπαίνουν και πόςους πόντους πρέπει να ανοίξεις
    στα ήδη στενάχωρα ρούχα...
    Και όταν η μελαγχολία σου στραγγίζει κάθε διάθεση και οι ενοχές κάνουν περίπατο πάνω στην τροχισμένη από τύψεις συνείδηση ,τότε έρχεται η μακαρονάδα των σαλτσάτων τυριών.
    Εκεί κάπου αυτοκτονείς.
    Δεν αντέχεις άλλη πίεση.
    Αποφασίζεις πολυ γρήγορα ότι ο εύκολος τρόπος για να στρέψεις το βλέμμα με ´´ ειρωνία ´´ στο συγκεκριμένο πιάτο,είναι να κόψεις τις φλέβες σου.
    Άμεσος και ακαριαίος θάνατος.
    Γλυκός,γιατί δεν καταλαβαίνεις και τίποτε.
    Γλιστράς στην ανυπαρξία με κομψότητα.
    Κάτι που σίγουρα θα σου στερήσουν οι πένες.Εννοώ την κομψότητα φυσικά...
    Ναι,τελικά οι γιορτές ειναι για τους δυνατούς ανθρώπους.
    Γι αυτούς που ξέρουν να μετρούν την μοναξιά και να μην την υπολογίζουν αυτές τις μέρες.
    Γι αυτούς που έχουν αυτοσυγκράτηση και νιώθουν υπερήφανοι.
    Γι αυτούς που χαίρονται με την ψυχή ενός παιδιού και δεν ντρέπονται να το δείξουν!
    Δεν ανήκω σε καμμιά από τις άνωθεν κατηγορίες.
    Ανήκω σε αυτούς που γεύτηκαν και βίωσαν ένα είδους μοναξιά,που έφαγαν γιορτινά εδέσματα και θα φάνε σήμερα πένες με 5000 θερμίδες και φυσικά που ξεστόλισαν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
    Είμαι άνθρωπος των δικών μου παθών...
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου!
    ΟΙ φωτογραφία με την κρέμα να μισοστάζει από το κουτάλι με στοίχειωσε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο μόνη δεν πρέπει να αισθάνεσαι αυτές τις μέρες Φωτεινή!
      Διότι νομίζω πως οι περισσότεροι είναι στην φάση της προσθαφαίρεσης και των λοιπών πράξεων συμπεριλαμβανομένης της διαίρεσης (τύπου 4 κιλά που πήρα στις γιορτές διά 5 μήνες που μεσολαβούν μέχρι το καλοκαίρι που πρέπει να τα χάσω, ίσον πόσο???).

      Μια ατασθαλία παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κι άλλη μία. Κι άλλη μια.. χαχαχα

      Εύχομαι να τις φτιάξεις τις πένες και να τις απολαύσετε οικογενειακώς! Κι άσε τις πράξεις για άλλους που ξέρουν καλύτερα!! χαχαχαχα Μη νομίζεις, κι εγώ στα μαθηματικά νομίζω πως ήμουν χειρότερη απ΄ότι είναι τώρα η Νεφ!! Ασε.... πικρή ιστορία!

      Καλή χρονια να έχουμε με υγεία και όλα τα άλλα θα τα καταφέρουμε!!
      Σε φιλώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  3. Και πένες και μετσοβόνε και παρμεζάνα με σχοινόπρασο και κρεμώδη σάλτσα!!Υπερπαραγωγή νοστιμιάς και αποτοξίνωσης!!! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ μπούχτισα με το κρέας!!!
    Καλημέρα και καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και χαμόγελα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα μεσα σε αυτή τη μακαρονάδα Κική. Είναι για αυτούς που λατρεύουν τις λευκές σάλτσες. Το σχοινόπρασο δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση αφού είναι ελαφρά πικάντικό όπως περίπου το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σίγουρα είναι καλύτερο από τον μαϊντανό κατά τη γνώμη μου.

      Καλημέρα και καλή χρονιά!
      Να είμαστε καλά, να μαγειρεύουμε! Φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  4. Καλή Χρονιά εύχομαι Χρυσαυγή μου με υγεία και χαρά!! Είναι πράγματι το απόλυτο comfort food και για μένα τα λαχταριστά ζυμαρικά!! Εύγε που δεν παρασύρθηκες από τα τραπεζώματα και βγήκες αλώβητη!! Το σκόρδο κάνει την διαφορά, ονειρεύομαι τα μακαρονάκια να τα τρώω με ένα ποτήρι λευκό κρασί και να ατενίζω την βροχή...Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το λευκό κρασί. Κι εγώ αυτό προτιμώ αλλά εκείνη την ημέρα είχα μείνει μόνο με το ροζέ. Το σκόρδο και τα μακαρόνια νομίζω ότι είναι κορυφαίος συνδυασμός!!

      Χρονια μας πολλά και καλά!!
      Σε φιλώ Αθηνά μου!

      Διαγραφή
  5. Καλή νόστιμη και ισορροπημένη Χρονιά!!
    Στέκομαι σε αυτή τη φωτογραφία με το κουτάλι και χαζεύω!!
    Θα το φτιάξω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτό ξαναπές το! Ισορροπημένη και υπομονετική θα πω!

      Η φωτογραφία με το κουτάλι ήταν να μου κάτσει εκείνη τη μέρα!! Αν ήξερες μόνο πόσες φορές γέμισα και άδειασα την κουτάλα προκειμένου να πετύχω αυτή την στιγμή που η κρέμα θα σταζει... χαχαχαχα

      Ελπίζω να σας αρέσει η μακαρονάδα όσο και σε μας!!

      Διαγραφή
  6. Καλή Χρονιά Χρυσαυγή μου, και πώς να μην είναι με τέτοιο πλούσιο πιάτο που μας σερβίρεις με το καλημέρα!
    Θα απαρνιόμουν το κρέας στο λεπτό για μια τέτοια μακαρονάδα!
    Το μετσοβόνε μου αρέσει όσο και σε σένα, οπότε δεν τίθεται θέμα να μην το προσθέσω, είμαι σίγουρη ότι η απουσία του θα έδινε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτα Χρύσα, αν είσαι μακαρονάς όπως φαντάζομαι ότι είσαι κι εσύ, το κρέας μπροστά σε μια πλούσια μακαρονάδα το απαρνιέσαι στο λεπτό και χωρίς δευτερη σκέψη. Μιλάω και από προσωπική πείρα όπως καταλαβαίνεις.

      Καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεία και απ΄ότι διάβασα και σε σένα.. με λίγη περισσότερη προσοχή στον εαυτό σου!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Βρε Χρυσαυγή μου, ποιος κρατάει το κουτάλι...και ποιος φωτογραφίζει;
    Με αφήνετε άφωνη πολλές (μα πάρα πολλές φορές...)
    Καλή Χρονιά και γεμάτη με τις "νοστιμιές" και τις "ομορφιές" που εσύ ονειρεύεσαι, εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη ένα θα σου πω.
      Με το αριστερό κρατούσα το κουτάλι, με το δεξί την κάμερα και με το πόδι μη σου πω ότι σιδέρωνα κιόλας!! χαχαχαχαχαχα Αμ, πως? Να κάνω βιογραφικό σε τσίρκο μπας και...??
      Καλή χρονια να έχεις με υγεία και χαρά για σένα και την οικογένειά σου! Φιλιά πολλά!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλή χρονιά κι από δω, κοριτσάκι μου! Με υγεία, ευτυχία κ έμπνευση! Οι χορτοφάγοι μπουχτίζουν από γλυκά στις γιορτές, όχι από φαγητό! Αυτό ισχύει τουλάχιστον για μένα κι όσους ξέρω! Ωραιότατο πιάτο (κυριολεκτικά κ μεταφορικά!)
    Φιλάκια γιορτινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορίστε και η πληροφορία που δεν ήξερα!!! Τώρα που το λες, λογικό μου φαίνεται να τρώτε παραπάνω γλυκά αλλά μη νομίζεις Λένια... κι εμείς δεν πάμε πίσω!! χαχαχαχα

      Ηξερα πως θα εκτιμούσες τη συνταγή. Είναι νόστιμη και χορτοφαγική !!
      Σε φιλώ πολύ κι εγώ γιορτινά!!!!!

      Διαγραφή
  9. Αγαπώ τα ζυμαρικά και ειδικά τα καλομαγειρεμένα! Αυτη η σαλτσούλα η κρεμωδης ειναι το κάτι άλλο, όπως και οι φωτογραφίες σου!
    Καλή χρονια με υγεια και πολλές όμορφες στιγμές!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σλούρπ και ξανά σλούρπ κσι καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευτυχισμένο το νέο έτος . Σας εύχομαι υγεία και καλή τύχη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρυσαυγή μου, σου εύχομαι μία χρονιά με υγεία! Δημιουργική! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά κορίτσι!
    Εύχομαι να είναι δημιουργική και γεμάτη από πολλές και χαρούμενες στιγμές!
    Εντάξει δεν μπορώ να πω, οι διακοπές μου ήταν λίγο της υπερβολής! Αλλά οκ, πέρασα πολύ καλά οπότε δεν παραπονιέμαι για τις όποιες καταχρήσεις :)
    Το φαγητό σου είναι απολύτως του γούστου μου! Όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι υπεραγαπημένα. Κάτι τέτοια πιάτα είναι ιδανικά για την περίοδο των γιορτών! Ζυμαρικά και όσπρια για το προσεχές μέλλον, για μένα τουλάχιστον!
    Να έχεις ένα πολύ όμορφο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα, Χρόνια πολλα!
    Η πρωτη φωτογραφια απλα σε κανει να θελεις να φας την οθόνη χα χα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ε ναι... μετά το φαγοπότι των ημερών κι εγώ μετά σκέφτομαι μακαρονάδες με σάλτσες (υποτίθεται για πιο Light!!!)... Τέτοιου είδους μακαρονάδες creamy είναι οι αγαπημένες μου. Το μετσοβονε νομίζω χρειάζεται γιατι έχει κάτι παραπάνω να δώσει σε γεύση...απλά τέλειο!!

    Καλή Χρονιά Χρυσαυγή μου εύχομαι με ωραίες γεύσεις ;)

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πρώτη φωτογραφία δεν υπάρχει, ο ορισμός του food photography !!!!!
    Γίνονται κάποιες υπερβολές μες τις γιορτές με το φαγητό από αρκετό κόσμο. Θέλει λίγο προσοχή γιατί ο οργανισμός μας μπορεί να επιβαρυνθεί.

    Σου εύχομαι μια υπέροχη χρονιά Χρυσαυγή, με υγεία και πολλή χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πω πω μου τρέχουν τα σάλια... διαιτα με μακαρονια θέλω να κανω, μπορω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10