29 Φεβρουαρίου 2016

Κοτόπουλο Satay με σάλτσα φυστικοβούτυρου | Chicken Satay






Η αγαπημένη μου κουζίνα της Ανατολής. Γεύσεις πολυεπίπεδες, εξωτικές, με μια πληθώρα ιδιαίτερων υλικών.  



Οι συνταγές αυτές συνήθως έχουν έναν μακρύ κατάλογο υλικών που όμως αν είσαι εξοικειωμένος με τα μπαχαρικά, σίγουρα τα μισά θα τα έχεις ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας. Η δυσκολία σε αυτό το πιάτο είναι μηδενική. Ο χρόνος και πάλι κάνει την δουλειά του αφού το κοτόπουλο μαρινάρεται μια ολόκληρη νύχτα σε μίγμα μπαχαρικών και αποκτά ανατολίτικη γεύση. Όσο για τη σάλτσα φυστικοβούτυρου, είναι τόσο κρεμώδης, παχύρρευστη και πλούσια σε γεύση που πραγματικά δεν σταματάς να την τρως... μπορεί και με το κουταλάκι. 





Υπάρχουν και μερικά σημεία που μπορείς ν΄ αλλάξεις ώστε η συνταγή να γίνει ευκολότερη, γιατί θα σε καταλάβω απόλυτα όταν μου πεις : «Μα καλά, να αγοράσω την Fish sauce, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσω ένα κουταλάκι του γλυκού σε όλη τη συνταγή»? 

Σίγουρα η γεύση της είναι έντονη και πολύ ιδιαίτερη. Αναντικατάστατη! Δίνει γεύση στη σάλτσα φυστικοβούτυρου και τη διαφοροποιεί. Στην περίπτωσή μου, επειδή μαγειρεύω σχετικά συχνά τέτοιου είδους πιάτα, έχω δύο – τρεις βασικές σάλτσες πάντα στο σπίτι, όπως επίσης σησαμέλαιο και ξύδι ρυζιού. Στην περίπτωση που παραλείψεις την fish sauce δεν πρόκειται να χαλάσει το φαγητό, αν αυτό σε απασχολεί. Επίσης αν δεν έχεις σησαμέλαιο ή λάδι καρύδας, και το ελαιόλαδο μια χαρά θα την κάνει τη δουλειά του. Τέλος το ελληνικότατο φρέσκο, μυρωδάτο λεμόνι μπορεί να υποκαταστήσει το λάιμ για να μη σε βάζω να το αγοράζεις και αυτό. 


Ιδανικά, η προτροπή μου θα ήταν να φτιάξες  το φαγητό ακριβώς  όπως το γράφει η συνταγή. Παρ΄όλα αυτά, οι αλλαγές που ενδεχομένως κάνεις στα υλικά που προανέφερα δεν πρόκειται να επιφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στη γεύση. Θα απολαύσεις ένα κοτόπουλο satay, ευρωπαϊκής... "απόχρωσης".




Όπως και να ΄χει πρέπει να το δοκιμάσεις αν αρέσκεσαι σε ανατολίτικες, έθνικ γεύσεις. Το κοτόπουλο satay είναι από τα βασικά φαγητά της Ινδονησιακής κουζίνας που μπορείς εύκολα να φτιάξεις στο σπίτι. Μερικά από τα υλικά που ενδέχεται να ξενίζουν λίγο,  βρίσκονται όλα στα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα. Δεν είναι δηλαδή αναγκαίο να τρέχεις σε εξειδικευμένα μαγαζιά για να τα προμηθευτείς


Τέλος, έτσι για την ιστορία, θα ήθελα να αναφέρω πως για το φαγητό αυτό χρησιμοποίησα τις πιπεριές τσίλι που φαίνονται στις φωτογραφίες, τις οποίες μου έφερε ως δώρο μαζί με άλλα μπαχαρικά η κουμπάρα μου πριν ένα μήνα που επέστρεψε από Ινδίες. Ήθελα λοιπόν να τις αξιοποιήσω στο μέγιστο βαθμό, οχι έτσι απλά να τις χρησιμοποιήσω σ΄ένα οποιοδήποτε φαγητό. Ήθελα να μεταφερθώ νοητά σε μια χώρα που δεν έχω επισκευθεί ακόμα και είναι όνειρο ζωής για μένα!! Ευχαριστώ πολύ Βίκυ μουυυυ!





ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΑΤΑΪ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ | CHICKEN SATAY


Υλικά για το κοτόπουλο τη μαρινάδα του: 


     1)      650-700 γραμμάρια φιλέτο στήθος κοτόπουλου

     2)      2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

     3)      1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

     4)      3 κουταλιές σούπας σόγια σος

     5)      2 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο (ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο)

     6)      1 κουταλάκι γλυκού μέλι

     7)      1 κυβάκι τζίντζερ 2Χ2 εκατοστών καθαρισμένο και τριμμένο

     8)      1 κουταλάκι γλυκού κύμινο

     9)      1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

     10)   15 ξυλάκια για σουβλάκια ή όσες είναι οι λωρίδες του κοτόπουλου που θα κόψουμε


Υλικά για τη σάλτσα φυστικοβούτυρου: 


     1)      3 κουταλιές σησαμέλαιο (ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο)

     2)      1 μικρό κρεμμύδι

     3)      1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

     4)      1 μεγάλη (ή δύο μέτριες) σκελίδες σκόρδο

     5)      150 γραμμάρια φυστικοβούτυρο

     6)      1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού μέλι

     7)      200 ml γάλα καρύδας

     8)      1 κουταλάκι γλυκού Fish sauce

     9)      1,5 κουταλιά σούπας σόγια σος

     10)   1 κυβάκι τζίντζερ 2Χ2 εκατοστών καθαρισμένο και τριμμένο

     11)   1 κουταλιά γλυκού κουρκουμά

     12)   Χυμό από ½ λάιμ

     13)   5-6 κουταλιές της σούπας νερό




Μέθοδος: 


Από το προηγούμενο βράδυ κάνουμε την προετοιμασία του κοτόπουλου: 


Κόβουμε τα φιλέτα σε λωρίδες μακρόστενες, όσο το δυνατόν μακρύτερες. Θα βγουν γύρω στις 15 λωρίδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογεννοποιηθούν. Προσθέτουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου και με τα χέρια μας τους κάνουμε ένα απαλό μασάζ ώστε να καλυφθούν πλήρως με τη μαρινάδα. Σφραγίζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ ή και περισσότερο (ως την άλλη μέρα το μεσημέρι δηλαδή που θα το ψήσετε). 




Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το φαγητό: 


Βάζουμε τα καλαμάκια από τα σουβλάκια μέσα σε ένα μακρόστενο  σκεύος (τάπερ) με νερό, τόσο ώστε να τα καλύπτει και τα αφήνουμε εκεί για μισή ώρα. Αυτό το κάνουμε ώστε να ρουφήξουν νερό και να μην καούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο φούρνο. 


Μετά το μισάωρο τα στραγγίζουμε, βάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αρχίζουμε να περνάμε τα φιλέτα στα καλαμάκια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, δηλαδή σαν να κάνουν ζικ ζακ.  Σε κάθε καλαμάκι βάζουμε από μια λωρίδα κοτόπουλου. 


Τοποθετούμε τα καλαμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε πολύ δυνατή θερμοκρασία (σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει) για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να είναι καλά ψημένα. 




Κατά τη διάρκεια που ψήνονται τα φιλέτα φτιάχνουμε τη σάλτσα:


Αρχικά ετοιμάζουμε όλα τα υλικά κομμένα και μετρημένα στον πάγκο της κουζίνας γιατί η σάλτσα δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά βράσιμο.


Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μούλτι ή το τρίβουμε στον τρίφτη. Λιώνουμε το σκόρδο με την πρέσα σκόρδου ή το τρίβουμε και αυτό. Τρίβουμε και το τζιντζερ. Μετράμε και ζυγίζουμε όλα τα υλικά.




Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το σησαμέλαιο να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι να γυαλίσει. Κατόπιν ρίχνουμε το σκόρδο και το τζίντζερ. Τα ανακατεύουμε μια – δύο φορές και προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας (την πιπεριά τσίλι, το φυστικοβούτυρο, το γάλα καρύδας, το μέλι, τη σόγια σος, τη fish sauce, το χυμό λάιμ, τον κουρκουμά, και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σάλτσα να βράσει για λίγα λεπτά 3-4 μέχρι να την δούμε πηχτή και να βγάζει φουσκάλες η επιφάνειά της. Έχουμε το νου μας να την ανακατεύουμε για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Μόλις είναι έτοιμη την αποσύρουμε. 


Σερβίρουμε σε πιατέλα τα σουβλάκια του κοτόπουλου και δίπλα την σάλτσα φυστικοβούτυρου σε ένα μπολ. Οπωσδήποτε συνοδεύουμε το φαγητό με βρασμένο ρύζι μπασμάτι!! 


Καλή επιτυχία!!!








27 σχόλια:

  1. Μεταφερθήκαμε κι' εμείς στην Ανατολή, παρέα σου Χρυσαυγή μου.
    Μπορεί να μην αντέχω τις καυτερές γεύσεις, αλλά τα αρώματα όλων των μπαχαρικών τα λατρεύω (και τα χρησιμοποιώ κι' εγώ πάρα πολύ).
    Οπότε χωρίς την προσθήκη καυτερής πιπεριάς, με χαρά θα έτρωγα ένα τέτοιο πιάτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά και χωρίς πιπεριά!! Εχει πολύ πλούσια, έντονη γεύση και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φαγητό! Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου! Καλό μήνα!!!!

      Διαγραφή
  2. Ναι ρε συ!!! Αυτά είναι, από τα αγαπημένα μου πιάτα, παρότι δεν το χω φτιάξει ποτέ, το φτιαχνε μια φιλη όμως και αυτή μου το μαθε. Η fish sauce κάνει μια μικρή διαφορά στη γεύση, αλλά ουσιαστικά είναι το αλάτι των ασιατών, οπότε μικρό το κακό αν δεν υπάρχει (ασε, αν δεις πως τη φτιαχνουν θα σου σηκωθει η τριχα).
    Ωραιό και το σχεδιακι ζιγκ-ζαγκ, πολύ μερακλίδικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιάτο το έχω φτιάξει και χωρίς την fish sauce μια φορά που δεν είχα. Είναι εξίσου νόστιμο και γι΄αυτό είπα πως καλά θα ήταν να την χρησιμοποιήσετε, αλλά αν δεν έχετε, it's ok!
      Δεν θέλω να μου σηκωθεί η τρίχααααααααααα!!!! χαχαχαχαχαχαχαχααα

      Διαγραφή
  3. Κάθε φορά που πάλι να γράψω λίγα(!!!!!!) λόγια σαν σχόλια στις συνταγες σου ,αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα.
    Τι να γράψω ώστε να είμαι συνεπής σε αυτό που βλέπω.
    Σε αυτό που μυρίζω,ή που φαντάζομαι όλοι μυρίζω.
    Σε αυτό που με κάνει να μπαίνω στην κουζίνα σου και να στρογγυλοκάθομαι μπροστά απο τον μαυροπίνακα σου.
    Δεν μπορω να ειμαι βαρετή σε κάτι που ειναι σπάνιο.
    Και πριν σε παρακαλώ βιαστείς να κολακεύσεις τον γραπτό μου λόγο,που το κάνεις πολύ συχνά!,θα πω το εξής....και το εχω πει επανειλλημένα !Ολτι δικαιολογείς απόλυτα τον τίτλο του blog σου.Μου δίνεις τροφή για σκέψη !
    Ότι εχω γράψει ως τωρα ειναι γιατί έκλεψα έμπνευση απο τα γραφόμενα του προλόγου σου ή απο τις εικόνες που μου μετέδωσαν με αόρατο ηλεκτρικό φορτίο οι συνταγες σου!
    Τόςο απλά.
    Σήμερα λοιπόν πάμε Ινδονησία.
    Δεν έχω πάει.
    Το τραπέζι σου ,ως άλλο ιπτάμενο χαλί ,με μεταφέρει σε ένα εξωτικό ταξίδι γεύσεων και εμπειριών.
    Με τα χρώματα της ώχρας και τα αρώματα των μπαχαρικών να πρυτανεύουν στις αισθήσεις.
    Με σπιρτόζικο πιάτο απαράμιλλης αισθητικής και πλούσιας γεύσης!
    Ναι,είναι καιρός να συμφιλιωθώ με την εξωτική κουζίνα.
    Να εντρυφήσω στα μυστικά του δρόμου των μπαχαρικών και των καυτερών μονοπατιών.
    Να επιβάλλω στα ματόκλαδα μου να συγκρατήσουν τα αθέλητα δάκρυα που θα θέλουν να κυλήσουν από την πρωτόγνωρη επαφή της γλώσσας με την καυτερή πιπεριά .
    Να μεταφερθώ στα ινδονησιακα χώματα και καθισμένη οκλαδόν να απολαύσω το ζικζακωτό κοτόπουλο βουτηγμένο στην πλούσια παχύρευστη σως.
    Και ένας μαχαραγιάς δίπλα μου.
    Να μου κάνει αέρα.
    Τι στο καλό?...
    Τι σόι φιλοξενία θα είναι αυτή,αν όχι αυτή που θα με κάνει να νιώθω βασίλισσα?
    Πολλά πολλά βραδινά φιλιά!
    Να σημειώσω επίσης την χολιγουντιανή εμπνευσμένη φωτογράφιση!!!
    Χίλιες και μία νύχτες!
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου πίστεψέ με δεν θέλω να σε κολακέψω αλλά είσαι αυτόφωτη! Την έμπνευση την παίρνεις από μόνη σου. Σαν σπίρτο που πυρακτώνεται από μόνο του. Η έμπνευσή σου είναι πηγαία και χειμαρώδης. Είμαι σίγουρη πως και μια λευκή φωτογραφία να σου έδειχνα και πάλι θα είχες χίλια δύο πραγματα να σκεφτείς και να πεις. Πολύ σπάνιο. Αξιοθαύμαστο δηλαδή για μένα που σπάω το κεφάλι μου κάθε φορά για να γράψω δυο αράδες...

      Συγχώρεσέ με όμως, αλλά απ΄όλα τα γραφόμενά σου, θα σταθώ μόνο σε ένα... Στο μαχαραγιά που μου κάνει αέρα!!!!!!!!!!
      Αυτή είσαι! Επιτέλους μια γυναίκα εδώ μέσα που δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους! Θέλω κι εγώ μαχαραγιά!!!! Οχι μονο εσύ!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχα

      Φωτεινή μουυυυυυυυυυυυυυυυυυ!
      Σε ευχαριστώ πολύ !! Το χιούμορ που κάνω πάντα σε σένα είναι επειδή ξέρω ότι το αντιλαμβάνεσαι και το ..."σηκώνεις"!

      Φιλια πολλά!!! Απειρα!
      Καλό μήνα!! Καλή άνοιξη να έχουμε!

      Διαγραφή
  4. Το αγαπημενο μου... οταν ειχα πάει στην Ταιλάνδη ειχα κάνει κρας τεστ σε ολα τα εστιατόρια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ένα θα σταθώ.
      Γιατί δεν με πήρες μαζί σου??????????

      Διαγραφή
    2. Δεν σε ηξερα τοτε lol!

      Γυρναω που λες απο Ταιλανδη, εχοντας δοκιμασει satay σε καμια 20αρια εστιατορια (απο του δρομου μεχρι 4 αστερων μισελέν), και βρισκομαι σε ετιατόριο γνωστού/ακριβού ξενοδοχείου βλέπω στο menu: Satay chicken και παραγγελνω!
      Το πιο μετριο και συνάμα ακριβο που ειχα δοκιμασει εως τοτε :(

      Διαγραφή
    3. Το τσικνισα με την συνταγη σου ;)
      Καλό Σουκου!

      Διαγραφή
    4. Χαχαχαχαχαχα
      Ενταξει εισαι απιστευτη!!!!!

      Διαγραφή
  5. Πάντως η σάλτσα φαίνεται πολύ δυνατή γευστικά! Καλά λέει η Πηνελόπη, κατάφερες να μας ταξιδεύσεις σε άλλες κουζίνες! Και όλο αυτό μέσα από ένα post! Μπράβο Χρυσαυγή! Εξαιρετική ανάρτηση, πλήρης, διαφορετική, χρωματιστή και αρωματική :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρη, δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε τα γευστικά σου γούστα αλλά είναι όντως πολύ δυνατή γι΄αυτούς που αρέσκονται σε τέτοιες γεύσεις!
      Όσο για τη φωτογράφιση, επειδή ξέρω ότι πάντα την προσέχεις, θα σου πω πως ήταν λίγο φορτωμένη για τα δικά μου γούστα, αλλά αυτά τα φαγητά λίγο Bollywood το θέλουν!! χαχαχα

      Διαγραφή
  6. Από τα ινδονησιακά, στα μεξικάνικα και πάλι στα ινδονησιακά....μας τρελλάνατε σήμερα!!!!
    Πολυ εθνικ οι φωτος και ωραία χρώματα!!! Το satay είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα και θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
    Συννεφιασμένη καλημέρα αλλά με τέτοιο φαγητό ποιος νοιάζεται?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Εύη κι εγώ λες και το είχαμε προγραμματίσει σήμερα! Οντως! χαχαχα
      Δοκίμασε τη σάλτσα και με το φυστικοβούτυρο και νομίζω ότι θα σου αρέσει πάρα πολύ!!!
      Καλό μήνα, χωρίς ......σύννεφα!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφα ψημένο το κοτόπουλο και υπέροχη η συνοδευτική σάλτσα φυστικοβούτυρου!!! Ωραιότατη συνταγή και παρουσίαση!!! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα Χρυσαυγή μου, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία!!!
      Γεύση στο μάξιμουμ με αυτό το φαγητό!!!

      Να είσαι καλά!!!
      Καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ εντυπωσιακό πιάτο και ιδανικό για να ευχαριστήσεις επισκ3πτες που αγαπούν ασιατοκή κουζίνα. Όσο για τη σάλτσα φυστικοβούτυρου, λατρεία! Ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε καλά ! Χαίρομαι που άρεσε τόσο πολύ αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο πιάτο.

      Καλό μήνα Σοφία!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχα αρώματα ανατολής!!
    Δεν μπορώ να πω ότι έχω εξοικείωση με όλα αυτά τα μπαχαρικά και τις σάλτσες και επειδή δεν τα χρησιμοποιώ συχνά δεν τα αγοράζω, παρόλο που έχω και βιβλίο με συνταγές και ανάλυση των υλικών.
    Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω και επειδή θα βρεθώ σε πόλη με πολυεθνικές κουζίνες κάτι θα καταφέρω.
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, είσαι πολύ τυχερή γιατί εκεί που θα πας θα φας όχι μόνο satay, αλλά και άλλα πολύ ιδιαίτερα πιάτα από διάφορες κουζίνες του κόσμου!!! Καλά να περάσεις Ξανθή!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. τέλειο πιάτο! από τα πολύ αγαπημένα μου!
    και όπως λέει και μια ψυχή, έχω όλα τα υλικά!! χαχαχαχα!!!
    φιλιάααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εξαιρετικο!!! υπεροχες φωτογραφιες!! θελω να το δοκιμασω οπωσδηποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρώματα, χρώματα και ιδιαίτερες γεύσεις.
    Μου αρέσουν τέτοιου είδους συνταγές, αν και δεν τρώω συχνά. Πάντως από τα υλικά μου λείπει..το κοτόπουλο!! χιχι...
    Μας μετέφερες το κλίμα και με τις φωτογραφίες και την παρουσίαση. Πολύ ταιριαστή Χρυσαυγή μου.

    Καλό μήνα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρώματα και αρώματα έπρεπε να την ονομάσεις την ανάρτησή σου!
    Η αδυναμία μου στο φυστικοβούτυρο είναι μεγάλη, οπότε καταλαβαίνεις λάτρεψα την συνταγή με την πρώτη ματιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από την μέρα που το έχεις αναρτήσει μπαίνω και ξαναμπαίνω, μου τρέχουν τα σάλια, αλλά που να το μαγειρέψω με τους δικούς μου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και η συγκεκριμένη κουζίνα δεν είναι από τις αγαπημένες μου, νομίζω πως κατάφερες να βρεις μια συνταγή που ευχαρίστως θα έτρωγα (ακόμα κι αν οι αρχικές μου σκέψεις, αν θυμάσαι, ήταν αρνητικές)!! Και για μία ακόμα φορά, φωτογράφηση--ταξίδι! Φιλιά πολλά, πολλά :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10