11 Ιουνίου 2015

Σοκολατένια κρέμα κατσαρόλας με μπισκότα







Κρέμα σοκολάτας αντί παγωτού,  γιατί διανύουμε μάλλον Οκτώβριο και όχι Ιούνιο. Δεν μου κάνει κέφι να φάω ή να φτιάξω παγωτό ακόμα, και αυτό είναι ανησυχητικό για μένα. Μικροκατάθληψη λόγω καιρού ή βαρεμάρα ολκής? Έχω και μια κατάψυξη που θέλει ξεστοκάρισμα καθώς δεν χωράει ούτε παγάκι και το σκέφτομαι το πράγμα. 





Κατέληξα στην πιο ασφαλή και δροσερή μου επιλογή μετά το παγωτό. Σοκολατένια κρέμα ψυγείου με πραγματική σοκολάτα, όχι σκόνες και τα σχετικά. Είναι μια κρέμα που την φτιάχνω χρόνια γιατί μου φέρνει στη γαστρονομική μου μνήμη παιδικές αναμνήσεις. Το ρούμι βέβαια δεν είναι και τόσο παιδικό, αλλά ανεβάζει επίπεδο την κρέμα που μαζί με τα μπισκότα είναι το τέλειο απογευματινό επιδόρπιο!



ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ


Υλικά για 6 μπολάκια: 


     1)      650 γραμμάρια γάλα φρέσκο

     2)      40 γραμμάρια κορν φλάουρ

     3)      1 κάψουλα βανίλιας

     4)      2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

     5)      200 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια μετρίου μεγέθους

     6)      120 γραμμάρια μπισκότα πτι μπερ σπασμένα στα 4

     7)      30 γραμμάρια ρούμι ή κονιάκ





Μέθοδος: 


Ρίχνουμε  σε μια κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.  Ανακατεύουμε αρχικά με έναν αυγοδάρτη να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ και κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς  μέχρι να δούμε την κρέμα να πήζει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει. 



Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την βανίλια και τη σοκολάτα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά και θα δούμε ότι η σοκολάτα θα λιώσει αμέσως στην καυτή κρέμα και θα την κάνει σοκολατένια. 



Τέλος προσθέτουμε το ρούμι (ή το κονιάκ αν δεν έχουμε) και τα σπασμένα μπισκότα.



Ανακατεύουμε και μοιράζουμε την κρέμα σε μπολ ή ποτήρια. Την αφήνουμε για μια ώρα περίπου να κρυώσει και ύστερα βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο. 


Καλή επιτυχία!



Tip


Μπορούμε να γαρνίρουμε τα μπολάκια με κερασάκια, τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλό ή ακόμα και σαντιγί.





32 σχόλια:

  1. Το λατρεμένο μου παιδικό γλύκισμα.
    Το τρώω μετα μανίας ακόμα και τώρα,που αισθάνομαι τον χρόνο να μετρά αντίστροφα...και δεν εννοώ κάτι καταθλιπτικό!Μετρά με τέτοιον τρόπο ,οπως στην ταινία ´´Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον ´´,όπου κυλώντας αδυσώπητα ο χρόνος,επιστρέφεις σταδιακά στην μικρή ηλικία,ώσπου σβήνεις.
    Κάπως έτσι αισθάνομαι τον παλιμπαιδισμό μου,σχετικά με τις αμετανόητες συνήθειες των παιδικών μου χρόνων.Και ειδικά όταν στην κυριολεξία ρουφάς τα ψεύτικα κομπλιμάν,που με επιτειδιότητα σου σερβίρουν οπτικοί,σερβιτόροι,πωλητές και γενικότερα όλοι αυτοί που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά επι των πωλήσεων τους,πάνω στις ανασφάλειας σου!
    Ανεβαίνεις εσύ ψυχολογικά,γιατι το έχεις ανάγκη,ανεβαίνουν και οι καταρρακωμένος πωλήσεις και ειπναι όλοι ευχαριστημένοι.
    Έρχεται μετά ο αδυσώπητος και αλάνθαστος καθρέπτης και σου δίνει τη μούντζα που σου αξίζει και που καιρό τώρα σου χρώσταγε.
    Και αναρωτιέσαι....μα καλα οι καθρέπτες των καταστημάτων έχουν μαγικές ιδιότητες?
    Σε μεταμορφώνουν κατα δέκα κιλά πιο αδύνατη,δέκα χρόνια πιο νέα και με δέκα κιλά περισσότερη αυτοπεποίθηση.
    Θα έσπαγα όλους τους καθρέπτες του σπιτιού μου,αν δεν φοβόμουν τα επτά χρόνια γρουσουζιας,τα μπινελίκια της μαμάς για τους καθρέπτες αντίκα,παρακαταθήκη απο την γιαγιά,και φυσικά τον κόπο μου για τα σπασμένα .....
    Έτσι προσπερνώ τους καθρέπτες,πλένομαι με κλειστά μάτια,απλώνω την κρέμα που μου κάνει το θαυματουργό λίφτινγκ με μία σχισμή των ματόκλαδων ανοικτή και ....φτύνομαι να μη βασκαθώ στον ολόσωμο,κακότροπο και ανελέητο ολόσωμο καθρέπτη που δεσπόζει στο χωλ του σπιτιού.
    Στις μαύρες στιγμές της απομυθοποίησης ης χαμένης νεότητας,της περασμένης νεανικής ομορφιάς,καταφεύγω στα γλυκά,όπως οι περισσότεροι απο εμάς.
    Το δικό μου ,το comfort γλυκό μου,αυτό που με παρηγορούσε,με παρηγορεί και με χαϊδεύει ακόμα και θα το καλεί στον αιώνα τον άπαντα,είναι η σοκολατένια κρέμα.
    Η βελούδινη αίσθηση της απόλυτης αίσθησης του κανακέματος.
    Το κουταλάκι που θα βυθιστεί στην τρεμάμενη επιφάνεια μιας γευστικής ευτυχίας,που ευτυχώς δρν θα είναι όπως η ψευδαίσθηση των λόγων μιας πωλήτριας,αλλά η αγκαλιά μιας φίλης που ξέρει να σου ψιθυρίζει γλυκά λόγια.
    Αυτή την αίσθηση βιώνω και σήμερα.
    Η ασφάλεια ενός απαλού,μεταξένιου γλυκού που με την φροντίδα της καλαισθησίας σου,γεύομαι την ευτυχία του.
    Υπέροχα τα βαζάκια που σερβιρίστηκε αυτό το παιδικό όνειρο.
    Φιλια πολλά,πολλά Χρυσαυγούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάθηκε να είναι αυτός ο πρόλογος της ανάρτησής μου σήμερα!!???
      Απλά τέλειος!!! Τι παραπάνω να προσθέσω ή έστω να σχολιάσω πάνω στα όσα είπες. Δεν έχω λόγια. Μόνο ευχαριστώ για τον κόπο σου κάθε φορά να καταθέτεις εδώ μέσα τις σκέψεις σου!

      Τα βαζάκια που σου άρεσαν είναι βεντούζες! Ω, ναι. Αυτές που μας χτυπούσαν στην πλάτη παλιά. Θα τις βρεις σε γυαλοπωλεία στην παλιά αγορά της Θεσσαλονίκης. Από εκεί μου τα αγόρασαν κι εμένα. Ήταν παραγγελία !! Πάμφθηνα αλλά κατ΄εμέ πολύ κομψά και ιδανικά σε μέγεθος για ένα ωραίο γλυκάκι!! Δεν νομίζεις??

      Σε φιλώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Τελευταία πάλι άρχισες να μου χαλάς το image που με τόσο κόπο έχω χτίσει στο ιστολόγιό σου λέμε!!!!!
    Θα δοκιμαστεί εντός του Σαββατοκύριακου!!!!! Φιλιά πολλά από κάποια που απολαμβάνει τον.. Οκτώβρή χεχεχχχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, όχι, όχι!!
      Δεν θέλω τέτοια! Είσαι το γούρι μου. Η διαφορετική της παρέας. Η μοναδική που έχει τολμήσει να μου πει "μπλιαξ" επώνυμα (και όχι ανώνυμα φυσικά) εδώ μέσα!!
      Γρήγορα να φτιάξω ένα κέικ να επανέλθουμε στα καθιερωμένα μας μπλιαξ και μπλιούξ!
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχα

      Αφού θα κάνεις τον κόπο να το φτιάξεις ωστόσο, βγάλε και μια φωτό ρε κοπελιά. Εστω και με το κινητό!!!!!!! Σμάκ!

      Διαγραφή
  3. Ε ναι λοιπόν!! Τρελά επίκαιρο γλυκάκι!! Και εγώ όρεξη για παγωτό ακόμα δεν (απίστευτο!) !! Ευχαριστούμε για την yummy and easy συνταγή σου Χρυσαυγή μου! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κλασσικά είναι πάντα στην επικαιρότητα!!!!
      Τύφλα να έχουν τα πολύπλοκα μοντέρνα γλυκά μπροστά σε μια comfort παιδική κρεμούλα!!!

      Καλημέρα Αθηνά!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Αχ Παναγία μου! Τι είδαν τα ματάκια μου πρωί πρωί! Respect!
    Επειδή έχω φάει μία πετριά τον τελευταίο καιρό και θέλω να δοκιμάσω γάλα αμυγδάλου λες να το συνδυάσω με την συνταγή σου? Θα δούμε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαι ειλικρινής Νοτούλα δεν ξέρω πως πήζει το γάλα αμυγδάλου. Γευστικά δεν θεωρώ ότι θα είναι άσχημο. Το αντίθετο μάλιστα. Φαντάζομαι όμως ότι με το κορν φλάουρ θα πήξει όπως και το αγελαδινό γάλα. Δοκίμασέ το! Αν το φτιάξεις τελικά με γάλα αμυγδάλου θα ήθελα να μου πεις το αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρει!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραία παρουσίαση !! Απλή και υπέρ λαχταριστή !!
    Καλημέρα Χρυσαυγή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω!!!! Ο μικρός θα τρελλαθεί!!! Του αρέσουν πολύ οι κρέμες!!!
    Χωρίς αυγά με αληθινή σοκολάτα....σλουρπ σλουρπ!!!
    Θα τη φτιάξω με μπισκότα Μιράντα που μ' αρέσουν, με ρούμι και χωρίς γαρνιτούρες.....είμαι κι εγώ εδώωωωωωωω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη 6 ολόφρεσκα μπολάκια είναι στο ψυγείο και παγώνουν για το απόγευμα! Δεν κρατήθηκα. Εφτιαξα μια δόση και σήμερα!!
      Αν κρίνω από τις δικές μου που τρελαίνονται με αυτή την κρέμα, τότε είμαι σίγουρη ότι και ο μικρός θα γουστάρει!!! Θα περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις του λοιπόν!!!
      Με τα μιράντα θα βγει μια χαρά. Μόνο που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να παγώσει πριν καταναλωθεί. Είναι απείρως καλύτερη δροσερή!!!!
      Φιλιά πολλάααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  7. αμαν...γυρισε πισω .... χμμμ... καμποσα χρονια ( δε θες ακριβως ε?). τι τελειο γλυκο!!!!! αγαπημενο και με πολλα κερασακια οπως αυτο που εχεις βαλει για ντεκορ! τελειο!!!!!! μεσα στο μυαλο μου εισαι για ενα γλυκο αλλα οχι τοσο γλυκο..εννοω οχι να σε λιγωνει... να το απολαμβανεις... τεσπα, νομιζω καταλαβες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ναι Ζήνα! Κατάλαβα τι θες να πεις!
      Ειναι γλυκό χωρίς όμως να είναι τόσο βαρύ όσο κάποιο άλλο. Γαλατάκι του Θεού είναι μωρέ με λίγη σοκολατίτσα! χαχαχαχα Τι κακό να σου κάνει? Φτιάξε μια δόση (6 μπολάκια βγαίνουν) και βαλ΄τα στο ψυγείο να παγώσουν για το βράδυ!!!

      Σε φιλώ!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Κι εσύ πιστεύεις ότι είναι εύκολο να περιμένεις 1 ολόκληρη ώρα για να κρυώσει η κρέμα;;;; Γιατί εγώ θα την έτρωγα με την κουτάλα κατευθείαν!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Αγγελική μου! Είναι εύκολο να περιμένω! Γιατί όταν παγώσει μου αρέσει πολύ περισσότερο! Όχι ότι δεν τρώγεται και ζεστή, αλλά παγωμένη γίνεται σούπερ επιδόρπιο!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. Εύκολο γλυκό και ωραίο.Να ρωτήσω κάτι:αυτά τα γουστόζικα βαζάκια από που τα πήρες?
    Ευχαριστώ...Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Όλγα!
      Αυτά τα μπολάκια είναι βεντούζες. Ξέρεις, αυτές που χτυπάγαμε στην πλάτη όταν μας έπιανε κρυολόγημα παλιά.... Μπορείς να τις βρεις σε παλιομοδίτικα μαγαζιά με γυαλικά, από αυτά τα μαγαζιά δηλαδή που δεν τα πιάνει το μάτι σου. Τα συγκεκριμένα μου τα είχαν φέρει από ένα τέτοιο μαγαζί στην παλιά αγορά της Θεσσαλονίκης. Ειναι πολύ φθηνά, αρκεί βέβαια να τα βρεις!!

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  10. Πω πω πόσες αναρτήσεις έχω χάσει...
    τέλεια φαίνεται η κρεμούλα, θα δοκιμαστεί σίγουρα, είναι εύκολη και γρήγορη τέτοια χρειάζομαι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι κρέμα του δεκάλεπτου. Αρκεί να έχεις γάλα, σοκολάτα και μπισκότα.
      Αν την φτιάξεις εύχομαι να την απολαύσετε!!!

      Καλό απόγευμα Νίκη και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  11. Αυτό για μένα που δεν τρώω παγωτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε παγωτα, ουτε γλυκα τρως. Εισαι τυχερη που δεν σ'αρεσουν! Ρωτα κι εμας τι τραβαμε οταν καταπιεζομαστε για να μην φαμε!! Παρε διπλο βαζακι λοιπον. Το δικαιουσαι! :)

      Διαγραφή
  12. Δεν παίζει να μην την φτιάξω Χρυσαυγούλα!!!! Εκτός ότι μου τρέχουν τα σάλια, είναι γρήγορη, απλή, θρεπτική, οικονομική και έχει και παρουσιαστικό που ξεχωρίζει!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω!!! Καλωσ'τη Δημητρα!!
      Φτιαξε την κρεμα για την "ομαδα" σου!! Ειμαι σιγουρη οτι θα γλυφουν μικροι -μεγαλοι τα δαχτυλα τους!!!!!
      ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

      Διαγραφή
  13. Το σαββατοκύριακο που θα λείπει ο Φωτάρας,θα πάρει φωτιές η κατσαρόλα μου,κοπελιά!
    Συνδύασες όλα τα αγαπημένα:σοκολάτα και vintage αντικείμενα(βεντούζες)Υποκλίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και εγώ το ίδιο σκέφτομαι, ότι εχει πάει Ιουνίος και ένα παγωτό δεν εχει φτιάξει καμιά μας..... Κάνει και βαρεμάρα, μετά θα πλακώσει η ζέστη και θα κάνει ακόμα πιο πολύ (ναι ξερω, εσύ θα μου πει οτι δνε εχεις θέμα αντεχεις...). Πάντως η κρεμόυλα εμένα δνε με χαλάει, ίσα ίσα, δεν εχει κάτι να ζηλέψει και να πω την αλήθεια ίσως την προτιμω γιατι και τα παγωτα τα θέλω να ειναι μαλακα, ενω η κρεμούλα ειναι έτοιμη σε σωστή (για μένα0 θερμοκρασία/υφή... To styling με παραπλάνησε και μένα, διπλοτσέκαρα την ημερομηνία να σιγουρευτώ ότι ειναι σημερινη ανάρτηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια κρέμα στο ψηλό και μια στο χαμηλό βαζάκι παρακαλω!

    Καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεύω τις κρεμούλες, δε με ενοχλεί καθόλου που δεν είναι παγωτό!!! Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν είδα τα "βαζάκια" σκέφτηκα ότι μου θυμίζουν τις βεντούζες της γιαγιάς μου, χιχι... Πολύ ωραία η εναλλακτική τους χρήση! Εύχομαι τελικά να έρθει το καλοκαίρι! Φέτος, περίεργα, ο καιρός στην Ελλάδα συμβαδίζει με το δικό μας... Καλή σου μέρα Χρυσαυγή μου, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αγαπημενη μαμαδιστικες κρεμα σε πιο γκουρμε εκδοχη ;) υπεροχη πανευκολη και πεντανοστιμη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ""Μικροκατάθληψη λόγω καιρού ή βαρεμάρα ολκής?"" Είμαι πάνω-κάτω στην ίδια φάση σχεδόν δύο μήνες τώρα...αλλά μάλλον δεν φταίει μόνον ο καιρός Χρυσαυγή μου.
    Από χθες δε, έστρωσε πια για τα καλά και οι πρώτες χαλαρές βόλτες (καθώς τελείωσαν και τα σχολεία) αλλά και οι πρώτες βουτιές πραγματοποιήθηκαν...

    Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι κάπως θα "στρώσει" αυτή η έρμη η διάθεση...παρέα με την κρεμούλα σου!

    Καλό βράδυ Κυριακής και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για άλλη μια φορά την έφτιαξα (με γάλα αμυγδάλου) και την τσακίσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10