24 Σεπτεμβρίου 2015

Πικάντικη μακαρονάδα με τόνο, αντζούγιες και κάππαρη






Έχετε δοκιμάσει καπνιστό τόνο? Αν ναι, τότε πολύ φοβάμαι πως δεν θα μπορέστε να ξαναφάτε τους απλούς. Εγώ έτσι το έπαθα και τελικά έχω καταλήξει να φτιάχνω τις περισσότερες συνταγές μου με αυτόν. 


Η αλήθεια είναι πως παίζει τεράστιο ρόλο η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε.  Τα φθηνά υλικά πολλές φορές δίνουν κακής ποιότητας αποτέλεσμα και όντως στη μαγειρική ισχύει το «ότι πληρώσεις παίρνεις». Το τελικό αποτέλεσμα ενός φαγητού εξαρτάται από τη φρεσκάδα και  την ποιότητα των υλικών  που θα χρησιμοποιήσουμε κι αυτά συνήθως είναι λίγο "τσιμπημένα" στην τιμή.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μου προσπαθώ να προμηθεύομαι όσο γίνεται καλύτερα υλικά γιατί πραγματικά αυτό από μόνο του εξασφαλίζει τη μισή επιτυχία του φαγητού. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο χέρι (μου/μας). Αν έχεις χέρι που έλεγαν οι παλιές, μαγειρεύεις νόστιμα. 





Ζυμαρικά προμηθεύομαι τις περισσότερες φορές από ένα εργαστήριο ζυμαρικών. Ένα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, αλλά παρ΄όλα αυτά ξεχωριστό.  Πρώτ΄απ΄όλα η κυρία Δέσποινα. Ή μάλλον, το χαμόγελο της κυρίας Δέσποινας που είναι πλατύ μέχρι τα αυτιά και σου φτιάχνει τη διάθεση με την πρώτη καλημέρα. Και ύστερα η καθαριότητα. Είναι που ντρέπεσαι να μπεις μέσα στο εργαστήριο από το πόσο λάμπει όλος ο χώρος. Το παρασκευαστήριο, το κάθε μηχάνημα, το δάπεδο, η κάθε μικρή λεπτομέρεια, αλλά και το κυρίως μαγαζί. 


Το «Θέρος» είναι μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που  παρ΄όλη την κρίση στην οποία βρισκόμαστε, συντηρείται και ανθίζει. Φέτος μάλιστα, πήγα τα βιολογικά μου αυγά, το κατσικίσιο γάλα και το αλεύρι ζέας που είχα επιλέξει για να μου φτιάξουν και να μου συσκευάσουν τις αποκλειστικά δικές μου χυλοπίτες. Όσο κι αν αγαπώ το καλοκαίρι, ετοιμάζομαι για το χειμώνα που έρχεται.





ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ


Υλικά: 


     1)      500 γραμμάρια σπαγγέτι

     2)      1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο (κατά προτίμηση καπνιστό)

     3)      4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

     4)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου

     5)      3 κουταλιές της σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη

     6)      50 γραμμάρια φιλέτα αντζούγιας στο λάδι

     7)      1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, χωρίς τα σποράκια τους

     8)      1 χούφτα πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό

     9)      400 γραμμάρια ντοματάκια ψιλοκομμένα (1 κουτί)

     10)   Χυμό μισού λεμονιού

     11)   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Μέθοδος: 


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να κοχλάσει και ρίχνουμε εκεί τα σπαγγέτι να βράσουν αλ ντέντε όπως αναγράφεται στο πακέτο. 


Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουοκ βάζουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά. Στο ζεστό λάδι ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο μαζί με την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι  και ανακατεύουμε στα γρήγορα με την ξύλινη κουτάλα μας, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Ίσα ίσα να βγάλει το άρωμά του. Κατόπιν προσθέτουμε τις αντζούγιες και ανακατεύουμε ξανά ώστε αυτές να λιώσουν και να εξαφανισθούν. Οπτικά δεν θα φαίνονται γιατί όταν πέσει η αντζούγια στο καυτό λάδι, ανακατεύοντάς την, αυτή λιώνει. 


 Μόλις λιώσει η αντζούγια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, την κάππαρη που έχουμε αφήσει για λίγο κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και αφήνουμε για λίγο να βράσει η σάλτσα και να απορροφήσει τα πολλά υγρά. Λίγα λεπτά μόνο. 


Τέλος προσθέτουμε τον τόνο που έχουμε προηγουμένως θρυμματίσει με ένα πιρούνι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά στη σάλτσα. 


Εν το μεταξύ τα μακαρόνια έχουν βράσει. Τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και τα ρίχνουμε με γρήγορες κινήσεις ενώ ακόμα αχνίζουν μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η σάλτσα του τόνου και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν ώστε να γίνει πιο υδαρής. Τελευταίο στύβουμε το μισό λεμόνι πάνω από τα μακαρόνια μας και τρίβουμε άφθονο φρέσκο πιπέρι. 


Σερβίρουμε αμέσως και καλό θα ήταν να ραντίσουμε το πιάτο μας με λίγο ελαιόλαδο. Απολαμβάνουμε το φαγητό με ένα ποτήρι λευκό κρασί! 


Καλή επιτυχία!!!!!!


*  Το αλάτι σε αυτή τη μακαρονάδα είναι προαιρετικό και δεν το προτείνω απαραίτητα γιατί τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί έιναι όλα αλατισμένα (τόνος, κάππαρη, αντζούγια και φυσικά τα μακαρόνια που έχουν βράσει σε αλατισμένο νερό).  Προσθέστε λίγο στο τέλος, εφ’  όσον έχετε πρώτα δοκιμάσει!

 ------------------------------------------


Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο ζυμαρικών «Θέρος»
μπορείτε να βρείτε:

  • Στη σελίδα τους στο facebook


  • Και στο τηλέφωνο: 2742028085







18 σχόλια:

  1. Το μενού σήμερα έχει μακαρονάδα! Ωραία ιδέα μου έδωσες μιας και έχω καπνιστό τόνο....μόνο αυτόν αγοράζω πια! Μακαρόνια από την κα Δέσποινα δεν έχω αλλά δε πειράζει. Όταν θα έρθω από τα μέρη σας, θα με πας στο εργαστήρι τους να προμηθευτώ!!!
    Χυλοπίτες με αλεύρι Ζέας??? Πολύ θα ήθελα να τις δοκιμάσω!!

    Λαχταριστές οι φωτογραφίες σου!!!!
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρονάδα και καλό κρασί. Δεν θες τίποτα άλλο!!
      Όσο για τα προϊόντα με αλεύρι ζέας, ήξερα ότι θα σου άρεαν. Θα πάμε μαζί να πάρεις!!
      Φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. μακαροναδα αγαπη μου!!! ανυπομονω να δω τι θα κανεις και με τις χυλοπιτες!! ποσο τελειο που θα σου φτιάξουν με τα υλικα που θες εσυ!!! καλη σου μερα Χρυσαυγη μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό και συνταγή με χιλοπίτες. Φτιάχνω κάθε χρόνο. Είναι πλέον παράδοση. Κοκκινιστές είναι το τέλειο χειμωνιάτικο πιάτο.
      Καλή σου μέρα και σε σένα Ελπιδα μου!

      Διαγραφή
  3. Φανταστική η μακαρονάδα σου αν και δεν συμπαθώ τις αντζούγιες.... : (!! Λοιπόν τον καπνιστό τόνο πρέπει να τον δοκιμάσω!! Επίσης συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τα εργαστήρια ζυμαρικών....πραγματικά το μεράκι ξεχειλίζει. Επισκέπτηκα και εγώ ένα το καλοκαίρι και ντρεπόμουν να πατήσω... Φιλιά πολλά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αντζούγιες δεν φαίνονται, κι αν έτρωγες τη μακαρονάδα χωρίς να το ξέρεις δεν πρόκειται να το καταλάβαινες ότι τις περιέχει. Υπάρχουν μόνο για να δώσουν την πικάντικη γεύση τους χωρίς όμως να πρωταγωνιστούν σε καμία περίπτωση. Καπνιστό τόνο αγόρασε άμεσα!!!!!!!

      Όσο για τα εργαστήρια είναι το που θα πέσεις. Όπως σε κάθε τι στον κόσμο, υπάρχουν και τα καλά, υπάρχουν και τα άθλια. Είναι καθαρά, θέμα των ανθρώπων που τα έχουν!!!

      Σε ευχαριστώ Αθηνά!
      Καλημέρα!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Καταρχάς, φοβερές φωτογραφίες και παρότι 9 το πρωι έχω ξελιγωθεί. Καπνιστό τόνο έχω δοκιμάσει αλλά μόνο σε πατατοσαλάτα και χωρίς ειδική επεξεργασία/μαγείρεμα και τον βρίσκω φοβερό, με μακαρόνια και έτσι μαγειρεμένο θα έιναι φανταστικός.
    Αν η επιχειρήση είναι σωστή και το προϊόν που βγάζει είναι καλό, ο κόσμος θα το εκτιμήσει και θα το πάρει, παρόλη την κρίση. Μπορεί να μην πάρουν μεγάλη ποσότητα αλλά θα τους τιμήσουν (κατά την ταπεινή μου απόψη). Επίσης αυτό το "support the locals" ειναι μοτο που πρεπει να παιζει τέτοιους καιρούς δύσκολους......

    Σύντομα θα περιμένουμε και συνταγή με τα "δικά" σου μακαρόνια δηλαδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστα Τάνια! Όταν πρόκειται για μακαρονάδα δεν υπάρχει ωράριο...

      Όσο για τα άλλα, δεν έχω παρα να συμφωνήσω απόλυτα σε όσα λες. Αν έχεις καλο προϊόν πουλάς. Τέρμα. Λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία. Πουλάς!!! Αν το κάνεις με αγάπη αυτό που κάνεις, επίσης πουλάς. Αν δίνεις στον κόσμο αυτό που κι εσύ θα ήθελες να αγοράσεις από κάπου, επίσης πουλάς. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ναι, οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν δυσκολότεροι, όμως υπάρχουν και επιχειρήσεις που τα πάνε καλά. Νομίζω ότι σε τέτοιες εποχές που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα θα σταθούν όρθιοι όσοι πραγματικά είναι καλοί και ποιοτικοί (χωρίς δυστυχώς αυτό να σημαίνει πως και κάποιοι άξιοι δεν θα χαθούν...).

      Σε ευχαριστώ πολύ για το ενθουσιώδες σχόλιό σου, μόλις 9:30 το πρωί!! χαχαχα
      Φιλιαααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ τον καπνιστό τόνο μόνο "ωμό" τον έχω δοκιμάσει αλλά θα τον έτρωγα υπερ-άνετα και στην μακαρονάδα σου!
    Οι μικρές βιοτεχνίες κάνουν τα πιο νόστιμα πράγματα! Με αλεύρι ζέας δοκίμασα χειροποίητες ταλιατέλες από αντίστοιχο κατάστημα στο Ναύπλιο, και ενθουσιάστηκα. "Support the locals" που λέει και η Τάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα και καπνιστο τονο και καπαρη??? και αντζουγιες??? φιλεναδα λυσσα θα ειναι αλλα τη λατρευω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνυπογράφω για τα όσα έγραψες για τον καπνιστό τόνο, Χρυσαυγή.
    Ειδικά σε σάλτες σαν αυτή που μας προτείνεις είναι εξαιρετικός.

    Ωραίο πιάτο! Ευτυχώς που είμαι φαγωμένη γιατί θα πήγαινα κατευθείαν στην κουζίνα :-)

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστό Χρυσαυγή πως ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Με τα υλικά είναι αλήθεια, η ποιότητα και η γεύση αλλάζει..
    Ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις για το "Θέρος", θα το ψάξω. Επίσης πολλά μπράβο που ετοιμάζεις και τα δικά σου ζυμαρικά με τόσο σπουδαία υλικά ;) Και πολλά μπράβο για τις λαχταριστές φωτογραφίες σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την έπαθα και εγώ με τον καπνιστό τόνο! Δεν υπάρχει άλλος τώρα πια στο σπίτι μας :)
    Πολύ ωραία μακαρονάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Χρυσαυγή μου... καπνιστό τόνο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά μετά απ' αυτή την εικόνα με την τέλεια μακαρονάδα σου θα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!! Μπράβο που φτιάχνεις τα δικά σου ζυμαρικά και να είσαι καλά για την ενημέρωση για το εργαστήρι "Θέρος".
    Την καλημέρα μου και καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Custom made μακαρόνια. Μ αρέσει!!!
    Πολύ ωραία ιδέα αυτή.
    Και τον Αυγουστο πέρασα από το Κιάτο δεν το ήξερα να έκανα μια επίσκεψη στο εργαστήρι.
    (by the way: ωραία είναι στο Κιάτο)

    Φανταστική μακαρονάδα Χρυσαυγή μου... ο καπνιστός τόνος κάνει τη διαφορά.

    Φιλιά πολλά & καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υπέροχη μακαρονάδα με εκλεκτά υλικά!!
    συμφωνώ με την Τάνια στο "support the locals"!!
    ωραίες και οι φωτογραφίες σου Χρυσαυγή μου!
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζήλεψα τα σκεύη σου. Και τη μακαρονάδα σου. Και τα χειροποίητα ζυμαρικά σου (μου θύμησες τη μάνα μου που κάπου πήγαινε υλικά και της τα έφτιαχναν). Όλα τα ζήλεψα :-p Eπίσης πάω να δω τη σελίδα των παρασκευαστών που ανέφερες. Αυτές οι μικρές οικοτεχνίες είναι συχνά μικρά θαύματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τις λατρεύω τις μακαρονάδες αυτές! Έχουν τα πάντα, γεύση, ένταση, εμφάνιση...μου αρέσουν πολύ και τα ζυμαρικά που έρχονται από μια οικογενειακή επιχείριση σαν αυτή! Θα το ψάξω και εγώ! Σε ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10