3 Δεκεμβρίου 2015

Κραμπλ με μήλα






Είχα πει τις προάλλες ότι τα υλικά των συνταγών μου πολλές φορές έρχονται από μόνα τους σε μένα. Πέφτουν πάνω μου κατά περίεργο τρόπο κι αυτό είναι γεγονός.  


Γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, ένα μεσημέρι που πήγα στο σχολείο να παραλάβω τη Μεγάλη έρχεται η Γιώτα δίπλα μου, φουριόζα και χαμογελαστή! «Άκου να δεις, είναι η εποχή του μήλου και μη νομίζεις ότι θα μας ξεπετάξεις με 4-5 τριανταφυλλάκια μονάχα. Τώρα που βγήκαν τα φρέσκα μήλα θέλουμε να φτιάξουμε κάτι περισσότερο. Αύριο θα σου φέρω μήλα, από τα δικά μας για να φτιάξεις κάτι ωραίο»!!  

 

Οκ, πέθανα στα γέλια και μιας που το αναφέρω, να πω ότι όποιος θέλει να φτιάξω κάτι με υλικά της προτίμησής του,  δηλώνω ότι δέχομαι σαλάμια, μορταδέλες, κοτόπουλα, χοιρινά, κεφάλια τυρί, γάλα, αυγά, φρούτα και λαχανικά για να εκτελέσω κατά παραγγελία τη συνταγή που επιθυμεί! ...Πληροφορίες inbox!!! (Εδώ ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια...)


Την επόμενη μέρα τελικά, η Γιώτα ήρθε με μια τεράστια τσάντα γεμισμένη ως επάνω με μήλα. Πόσο πιο σαφές να μου το κάνει? Μήλα κρουστά, κατακόκκινα με τον μίσχο τους φρεσκοκομμένο από το δέντρο. 


Το κραμπλ με μήλα ήταν ήδη στα σκαριά κι εγώ το έφτιαξα με πολύ κέφι σκεπτόμενη πόσο όμορφο είναι να συναντάς ανθρώπους ανοιχτόκαρδους, κιμπάρηδες και χαμογελαστούς που έτσι απλά έχουν τη διάθεση να προσφέρουν κάτι, μόνο και μόνο γιατί  πιστεύουν ότι σου... ταιριάζει!




ΚΡΑΜΠΛ ΜΕ ΜΗΛΑ


Υλικά για τη ζύμη: 


     1)      250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      225 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο και κομμένο σε μικρά κυβάκια

     3)      120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική


Υλικά για τα μήλα: 


     1)      5 μεγάλα μήλα (βάρος περίπου 1.200 γραμμάρια)

     2)      2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή

     3)      1 χούφτα σταφίδα σουλτανίνα (όχι μαύρη)

     4)      ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα 


Επιπλέον υλικά: 


     1)      Ζάχαρη άχνη

     2)      Κανέλα




Μέθοδος: 


Φτιάχνουμε το κραμπλ:


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια,  κατευθείαν από το ψυγείο.



Με τα χέρια μας δουλεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ψίχουλα. 


Τρίβουμε δηλαδή τα υλικά μεταξύ τους. Δεν τα ζυμώνουμε. Αυτό θα πάρει περίπου στο δεκάλεπτο μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ψιχουλιαστή μάζα.


Τότε μαζεύουμε όλα τα ψίχουλα της ζύμης σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.  



Φτιάχνουμε τα μήλα:


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. 


Τα κόβουμε σε 8 κομμάτια το καθένα. 




Τα βάζουμε μέσα σε μια απλωτή κατσαρόλα με τις 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, τη σταφίδα, το ½ κουταλάκι κανέλα και 3 σφηνάκια νερό. 


Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα μήλα για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι όταν τα τσιμπάμε με το πιρούνι έχουν μαλακώσει! Κατά τη διάρκεια που τα βράζουμε τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα απαλά με μια κουτάλα έτσι ώστε να βράσουν όλα τα κομμάτια ομοιόμορφα.

Μόλις είναι έτοιμα τα μήλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιροπάκι τους να κρυώσουν. 


Τελευταίο στάδιο, το ψήσιμο στο φούρνο: 


Βουτυρώνουμε καλά ένα βαθύ πιρέξ ή ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών. Τοποθετούμε μέσα τα μήλα, τις σταφίδες και περίπου 8-10 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι που έχουν βράσει. 
 



Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τρίβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια ψίχουλα πάνω από τα μήλα έτσι ώστε αυτά να καλυφθούν εντελώς. 



Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε οτι η επιφάνειά του έχει χρυσίσει και είναι όμορφα ψημένη. 


Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγη ώρα να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε πασπαλίζοντάς το με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου! 


Καλή επιτυχία!!!!!!!!

 



13 σχόλια:

  1. πωωωωωωωω τοκραμπλ μηλου ειναι απλα τελειο!!! και οταν εχεις τετοια ωραια μηλα που θα τ ζηλευε και η χιονατη το απογειωνεις περισσοτερο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένο γλυκό το έκανα πριν μέρες μαζί με αχλάδια.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα γλυκά με μήλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειχα δοκιμάσει παλιότερα κραμπλ, με μεγάλη αποτυχια!
    Θα το ξαναπροσπαθσω με την δική σου συνταγή ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τα μήλα της Γιώτας! Δεν έχω καλύτερο από αυτά τα πεσκέσια!
    Φιλάκια πολλά, Χρυσαυγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΩΡΑΙΟ!!! (με τρία θαυμαστικά και όχι μόνον...)

    Να κάτι τέτοια όμορφα, όπως μια καλή και γαλαντόμα γειτόνισσα, είναι που κάνουν τις ζωές μας πιο όμορφες και μυρωδάτες, Χρυσαυγή μου.

    Και σε άλλα όμορφα πεσκέσια σύντομα εύχομαι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο νόστιμα είναι τα κραμπλ! Η ευελιξία και η ευκολία με την οποία ετοιμάζονται τα κάνει ιδανικά για όλες τις εποχές του χρόνου και πολύ πολύ δελεαστικά!
    Η δε μπισκοτένια ζύμη σε συνδυασμό με τα φρούτα που μελώνουν βγάζοντας όλη τους τη γλύκα είναι το κάτι άλλο!
    Και ταιριάζουν τέλεια με κάποιο "ανοιχτόχρωμο" συνήθως παγωτό!
    Τι ωραίο να υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι... αυθόρμητοι και γενναιόδωροι. Μια τέτοια απλόχερη κίνηση σου φτιάχνει τη διάθεση για μια βδομάδα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο σκοπός είναι να σου στείλουμε υλικά που δεν θες! Να σου στείλω κανένα τενεκέ φέτα, εκεί να σε δω τι θα κάνεις!
    Το apple crumble είναι από τα πιο νόστιμα μηλογλυκά, τόσο μυρωδάτο και χουχουλιάρικο!
    Φοβερές φωτογραφίες, τέλειο στήσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρυσαυγή σταματάω να σε διαβάζω!!!! Δενγίνεται αυτό το πράγμα. Κάθε φορά που σπάω το κεφάλι κου να φτιάξω κάτι τσουπ ο από μηχανής Θεός. Αύριο γιορτάζω και δεν είχα αποφασίσει τι γλυκό θα φτιάξω. Thanks και πάλι thanks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι βγαίνουν οι "βρώμες", χαχαχαχα!!!!! Μια χαρά deal πάντως κάνατε, όλοι χαρούμενοι στο τέλος. Μα τι ωραία μήλα!!! Ιδίως αυτή που τα είναι φρεσκοπλυμμένα (τις άλλες τις πέρασα στα γρηγορα γιατί εχουμε και τα κουσούρια μας). Αν είναι θα σου στειλω και εγω καμια σακούλα, θα βαλω και εκτύπωση των συνταγών που "ζαχαρώνω" να κάνω και δεν μπορώ (λόγω ανικανότητας κοψίματος μήλου) και θα έρθω να τραβήξω τις φωτογραφίες, να μην σε κουράζω μωρε.....
    (μαζί το φάγατε¨?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο ζωντανές είναι οι φωτογραφίες σου! Η μηλόπιτα είναι ωραία ιδέα, πόσο μάλλον αν κάποιος μας δωρίσει υπέροχα κόκκινα μήλα :-)
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν ξερω, αλλα νομιζω οτι τετοιοι ανθρωποι βρισκεις παρα πολλους στην επαρχια! Σκεψου οτι η μητερα μου στην Κρητη φετος δεν εχει αγορασει ουτε μηλα, ουτε βλητα, ουτε ροδια! ολα δωρακια!!! ξερεις...εβγαλα κατι ροδια να σου φερω? και σκαι η τσαντουρινα μεχρι εκει πανω. οποτε καταλαβαινεις οτι η μαμα σκεφτεται τα εγγονια και τα σπρωχνει εις τας Αθηνας...με δεμα! ετσι ηρθε ενα δεμα πριν λιγες μερες με μηλα και φιρικια για να φαει ενας λοχος και οχι μια τετραμελης οικογενεια με δυο μικρα! εψαχνα συνταγη ευκολη και να εχει μηλο μεσα...και εκει εμφανιστηκες εσυ ως απομηχανης θεα! Τα μεγαλα πνευματα συναντιουνται λοιπον...και μολις την εκτυπωσα κιολας να την κανω το βραδυ! Φιρικια μπορω να βαλω, ετσι?

    ουαο... πρωτη φορα γραφω τοσο μεγαλη απαντηση...μαλλον φταιει η συανταγη και τα μηλα και πριν που διαβασα την τυροπιτα...αμαν αμαν και ειναι μεσημερι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ την συμπάθησα την Γιώτα!!!!!! Γιατί θα μου πεις;;; Γιατί χάρη στη Γιώτα έκαναν οφθαλμόλουτρο τα ματάκια μου στο υπέροχο κράμπλ σου, το οποίο και φυσικά μπαίνει στα προσεχώς εις την κουζίνα του Ασύλου!!!!!!!
    Φιλιά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10