10 Φεβρουαρίου 2014

Παπαρδέλες με ψαρονέφρι, φινόκιο και καραμελωμένα κρεμμύδια



 



«Μακάριοι οι φτωχοί τω  πνεύματι...».  Φιλοσοφημένα λόγια που απευθύνονται στους μη φιλοσοφημένους ανθρώπους.  

Η σκέψη πολλές φορές είναι κατάρα. Που πάμε, τι είμαστε, γιατί  πάμε, γιατί ερχόμαστε και τελικά μήπως στα ίδια μένουμε?  Μερικοί άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να σκέφτονται . 


Άλλοι πάλι είναι απελευθερωμένοι από αυτό το βάσανο. Είναι φλατ σαν παπαρδέλες. Ότι φάμε κι ότι πιούμε με λίγα λόγια.  Με λίγα ή με πολλά λόγια, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να λειτουργεί ο επεξεργαστής στο ρελαντί, ίσα – ίσα για να κρατιούνται  στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. 

Το να σκέφτεσαι δεν είναι απλό. Θέλει διαχείριση. Πολλές φορές η σκέψη κατρακυλάει, σε πλακώνει  και το στρες δεν αργεί να εμφανιστεί. Τότε είναι που ο μάγκας πνιγμένος απ΄τα μαλλιά του πιάνεται.  «Επ» λες, «ας το φιλοσοφήσουμε το πράγμα...». Και βάζεις φρένο στην κατρακύλα. Αν το κατέκτησες  αυτό, χαμογέλα! Έχεις συναντήσει την ωριμότητα.

 Όμως φίλε μου η «φλατιά» δεν παίζεται! Δεν χρειάζεται κόπο. Δεν χρειάζεται προσπάθεια και εσωτερική αναζήτηση. Δεν χρειάζεται τίποτα απ΄τα παραπάνω. Είναι ο εύκολος δρόμος. Ακολούθησέ τον χαλαρά κι αδιάφορα!

Το να περνάς τη ζωή σου ως παπαρδέλα έχει την πλάκα του. Για τους άλλους που σε παρατηρούν σίγουρα όχι. Για σένα, σίγουρα ναι. Εσύ είσαι ζεν. Δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί δεν ξέρεις. Δε στεναχωριέσαι γιατί δεν σε νοιάζει.  Όσο πιο λίγα γνωρίζεις, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι.  Έχεις κατακτήσει τον φραπέ και την ατέλειωτη ευχαρίστηση. Κι άσε τους άλλους  να ψάχνονται και να ανακαλύπτουν  το «εγώ» τους, το «υπερεγώ» , τα πράσινα άλογα, τα πράσινα λαχανάκια Βρυξελλών, τις άρες , τις μάρες και τις εναλλακτικές κουκουνάρες.  Εσύ έχεις πιο σοβαρά πράγματα ν΄ ασχοληθείς. 


 ----------------------------------------

Παπαρδέλες με ψαρονέφρι, φινόκιο και καραμελωμένα κρεμμύδια, σβησμένα με ουίσκι. Μόνο φλατ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτό το πιάτο. Είναι ένα γεύμα με υλικά για δύο μόνο άτομα φτιαγμένο για τη γιορτή  των ερωτευμένων.

* Μονάχα γι΄αυτή την εβδομάδα θα ακολουθήσει και την Πέμπτη μια ανάρτηση με ένα πανεύκολο μα πολύ ιδιαίτερο γλυκό!!!





ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ, ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 

Υλικά: 

     1)      250 γραμμάρια παπαρδέλες
     2)      1 ψαρονέφρι  περίπου 300 γραμμάρια
     3)      2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χονδρές φέτες
     4)      1 μεγάλο φινόκιο κομμένο σε ζάρια
     5)      ½ φλιτζάνι ουίσκι
     6)      100 ελαιόλαδο + 5 κουταλιές της σούπας επιπλέον
     7)      3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
     8)      1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
     9)      Αλάτι
     10)   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 



Μέθοδος : 

Βάζουμε το ψαρονέφρι μόλις το αγοράσουμε στην κατάψυξη για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντάς το στο ενδιάμεσο να δούμε μήπως παγώσει παραπάνω απ΄ότι θέλουμε. Χρειαζόμαστε να είναι μισοπαγωμένο ώστε να κόβεται καλύτερα. Μόλις μισοπαγώσει το βγάζουμε από την κατάψυξη και το τεμαχίζουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Έτσι είναι πιο εύκολο!!! 

Αλατίζουμε το ψαρονέφρι. Σε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω στη φωτιά να κάψει και έχουμε προσθέσει σε αυτό 5 κουταλιές της σούπας λάδι, ρίχνουμε το ψαρονέφρι και το σοτάρουμε καλά και από τις δύο πλευρές να πάρει χρώμα.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. 

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τώρα 100 γραμμάρια ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια μαζί με το φινόκιο και τα σοτάρουμε. Μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και το ουίσκι και τα αφήνουμε να βράσουν καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. 

Παράλληλα βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα που έβραζαν. Προσθέτουμε το μίγμα των κρεμμυδιών καθώς και το σοταρισμένο ψαρονέφρι και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό! 


Καλή επιτυχία!!!






23 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Πολύ νόστομο πιάτο και πολύ καλοφτιαγμένο! Μπράβο!
    Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές!
    Φιλάκια πολλά, Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη.
      Ήταν η πρότασή μου για τη γιορτή των ερωτευμένων.

      Σε φιλώ !!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου! Πολύ νόστιμο το φαγητό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπερβολή πάντα απορυθμίζει τον εγκέφαλο.
    Με την πολλή σκέψη ,δουλεύει υπερωρίες .Γεννά νέες σκέψεις ,-όχι πάντα αισιόδοξες και θετικές-,τις φιλτράρει,τις αποδομεί,τις ανακατασκευάζει,τις πλάθει και τις μορφοποιεί.Συνήθως πυροδοτεί τον εσωτερικό μας κόσμο,ανάλογα πάντα με τις εξωτερικές παρεμβάσεις και την ψυχοσύνθεση του καθενός από εμάς.
    Ένας καλά ΄΄δουλεμένος΄΄εγκέφαλος, μοιάζει με ηλεκτρική εγκατάσταση.Δαίδαλος μικρών και μεγάλων σωληνώσεων,με άπειρες χρωματικές αποχρώσεις για τον ορισμό της κάθε εργασίας,σπιράλ δαιδαλώδεις διάδρομοι που οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια,γειωμένα φορτία που συχνά πετούν αστραφτερούς σπινθήρες από την υπερφόρτωση του συστήματος.Ένα σύστημα που δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή,που παράγει ΄΄ρεύμα΄΄για την αναστύλωση,για την ενίσχυση,για την ισχυροποίηση της ύπαρξης μας.
    Δεν ξέρω πόσο ευτυχής είναι αυτός, του οποίου το ηλεκτροφόρο αυτό σύστημα ,λειτουργεί άψογα.
    Η διύλιση ορισμένων ΄΄υλικών΄΄στουπώνει το φίλτρο και το σέρβις είναι απαραίτητο.Η διαρκής λειτουργία μιας μηχανής,όσες καλές προδιαγραφές και να έχει,όποια στάνταρς και να φέρει,όσες εγγυήσεις και να προσφέρει ,δεν παύει να θέλει λάδωμα,να απαιτεί συντήρηση με υπογραφή ,όχι από ειδικευόμενο,αλλά από τον τον ίδιο μας τον εαυτό.
    Για την άλλη πλευρά δεν πρέπει να πω πολλά.Με απωθούν τα μυαλά των οποίων η παραμικρή σκέψη,φέρνει κόπωση.
    Αυτά που βρίσκονται σε μόνιμες διακοπές και μάλιστα πληρωμένες από άλλους.Αυτά, που στο όνομα της βλακείας-συγγνώμη-δικαιολογούν την ανικανότητα τους.Αυτά ,στων οποίων ο Νιρβάνας είναι μόνιμος κάτοικος.
    Τελικά που βρίσκεται το σωστό?Στην επιλογή του καθενός από εμάς.Που επιθυμεί να βρίσκεται καθένας μας.Εμείς βάζουμε τα όρια,εμείς και τα καταργούμε.Για την επιβίωση μας ,κάνουμε επιλεκτικές σκέψεις,όταν μπορούμε.Σκέψεις που προωθούν το είναι μας,που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους,που μας διαμορφώνουν διαρκώς και μας τοποθετούν σε αναβαθμισμένα βάθρα.Σκέψεις που μας ανεβάζουν σκαλοπάτια και δεν μας πισωγυρίζουν.Σκέψεις που μας κάνουν να δικαιολογούμε την ανθρώπινη ύπαρξη μας.
    Οι επίπεδες,μα καθόλου ευκαταφρόνητες,παπαρδέλες ,είναι ένας μικρός,αλλά ουσιαστικός λόγος, που θα καθορίσουν την ομορφιά και την ποιότητα της καθημερινότητας μας.Και προς Θεού όχι μόνο για μία μέρα.Όχι για την μέρα αυτή που προσωπικά θεωρώ ότι είναι μία πολύ κονσερβοποιημένη και τόσο εμπορικά πασαρισμένη.Συγγνώμη,αλλά μισώ τη μέρα αυτή....δεν σημαίνει τίποτε απολύτως,δεν προσφέρει ,δεν μπορεί να αποδώσει το μεγαλείο της αγάπης που πιθανόν να αισθανόμαστε.Κάθε χρόνο την προσπερνώ σαν να είναι μία μαύρη επέτειος.Αφαιρεί την ουσία του μοναδικού συναισθήματος της αγάπης και το μεταμορφώνει σε λούτρινη,κατακόκκινη ψευδαίσθηση.
    Μένω στη μοναδική αίσθηση που αφήνουν οι αισθαντικές παπαρδέλες.Διαποτισμένες με την αμαρτία της ιδιαίτερης νωθρότητας που αφήνει το αλκοόλ.Φινιρισμένες από την διακριτική παρουσία καραμελωμένων γεύσεων και την ιδεατή ύπαρξη κρέατος.Για την ισορροπία, η σχεδόν απροσδιόριστη,μα τόσο καταλυτική για τη γεύση, πινελιά του φινόκιο.Πόσο μεγαλειώδες πιάτο!Με την κατήχηση της νοστιμιάς σε κάθε πηρουνιά,με την έκπληκτη εσωτερική αναζήτηση των συστατικών να κυριαρχεί στις δουλεμένες σκέψεις ,με την ανυπεράσπιστη αντοχή να γεμίζει το υπερφορτωμένο μυαλό,με την ανεκδιήγητη χαρά να περιορίζει ως έναν βαθμό τις βαριές λειτουργίες του ηλεκρομαγνητικού πεδίου του εγκεφάλου,ένα πιάτο χαρίζει την στιγμιαία αποφόρτωση.Την βαθιά και αληθινή απόλαυση.Την αγάπη που οφείλουμε στον εαυτό μας και στο ταίρι μας.Στην οικογένεια μας.Στην ίδια την ζωή.
    Χρυσαυγή μου ,η καλημέρα μου εύχομαι να σε βρίσκει με καλή διάθεση,όπως πολύ ωραία εύχεται η φίλη Ζαμπία.
    Καλή εβδομάδα να έχετε!!!!!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανήλθα....
      Κα Πρέσβειρα, μας κακομαθαίνετε!!!!!!Δύο αναρτήσεις μέσα στην εβδομάδα!!!!!!!Ένεκα της γιορτής......συγχωρείσαι.

      Διαγραφή
    2. Δυό αναρτήσεις μες την ίδια βδομάδα, για μια γιορτή που ούτε γιόρταζα ποτέ και ούτε πιστεύω σε αυτήν.
      Αλλά ας πάει το παλιάμπελο!!! Είπα να το δω ως αφορμή για να βγω απ΄το καβούκι μου μια μέρα παραπάνω. Είχα τη διάθεση βλέπεις!!!

      Για τα παραπάνω, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα.
      Με ξέρεις άλλωστε....

      Σε φιλώ πολύ πολύ Φωτεινούλα !!!!

      Διαγραφή
  4. ...η καλημέρα, λοιπόν, να μας βρίσκει σε καθοριστική καλή διάθεση!
    Κυρίαρχη κατάσταση και πολύ ουσιαστική για όλους, μηδενός εξαιρουμένου...

    Οι παπαρδέλες, που τόσο εύστοχα συνδύασες με το εισαγωγικό σου κείμενο, δεν ήταν καθόλου φλατ!
    Οι γεύσεις απογειώθηκαν και απολαύσαμε ένα μοναδικό πιάτο φτιαγμένο με κέφι και μαεστρία, ένα chef-d'œuvre για να υπογραμμίσω την τελειότητα του πιάτου!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λες πολύ όμορφα λοιπόν!
      "Καθοριστική καλή διάθεση" !! Αυτό το σημειώνω. Κάπου θα χρησιμοποιηθεί!!! χαχααχα

      Σε ευχαριστώ για τα υπόλοιπα.
      Χαίρομαι που σου άρεσε το πιάτο !

      Τα φιλιά μου γλυκιά Ζ!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Καλέ! Για 'μένα λες;;;; Χαα,χα,χαα,χα! Προτιμώ να είμαι νόστιμη σαν τις παπαρδέλες που έφτιαξες, παρά να το κάψω το ρημάδι το"μοτέρ", όπως κόντεψα να πάθω πριν λίγο καιρό. Πάντως πιστεύω ότι όλα θέλουν ένα μέτρο. Ούτε υπερβολική σκέψη, ούτε και απόλυτη αποχαύνωση!
    Στο θέμα μας τώρα! ;) Η συνταγή σου και οι φωτογραφίες σου με έκαναν να σκεφτώ μήπως τέλικά πρέπει να ξαναμπώ στην κουζίνα! Ωραιότατη συνταγή με υλικά που μου αρέσουν και μ' ένα πολύ εύγεστο αποτέλεσμα.
    Πολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου! Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις την επιλογή του να μεταλλάσεσαι σε παπαρδέλα όποτε βλέπεις ότι η "φλάντζα καίγεται", τότε σε βρήσκω πολύ φιλοσοφημένη!!! Η γείωση επιβάλεται ορισμένες φορές.

      Όσο για την πλάγια ερώτηση που μου κάνεις, θα δεχθώ την πρόκληση και θα σου απαντήσω ότι πρέπει να το σκεφτείς πολύ σοβαρά και να μπεις στην κουζίνα. Αφού την θέλεις και σε θέλει κατά βαθος. Μην το αρνείσαι!!!
      Αν σου αρέσουν τα υλικά όπως λες.. ας είναι οι παπαρδέλες μου η παρθενική σου συνταγή για ένα δυναμικό come back!!!

      Σε φιλώ πολύ Σελ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Οι φωτογραφίες σου με τον μαυροπίνακα τα σπάνε που λένε και νεότεροι εμού!!!
    Στις αναλύσεις περί σκέψεων δεν είναι σε θέση να μπω αυτό τον καιρό.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή..... WOW !!!
      Με αφήνεις άφωνη!!!
      Σου πάει η αργκό!!! χαχαχα

      Καλή εβδομάδα και σε σένα λοιπόν!!! :)

      Διαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα... το έχω πει επανειλημμένα ... "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι", έχουν λύσει τα προβλήματά τους, ασχολούνται αποκλειστικά με τον μικρόκοσμό τους και έχουν τα προνόμια που έχουν και οι αμοιβάδες ιδιαίτερα σε δύσκολες ώρες ΑΛΛΑ προσωπικά πιστεύω πώς έτσι γεννιέσαι γιατί δεν γίνεσαι!!! Αν έχεις την κακιά συνήθεια να σκέφτεσαι, να κρίνεις, να κατανοείς, να αγχώνεσαι ούτε η γιόγκα σε σώζει!!!!!!!!!!!!!!!
    Οι παπαρδέλες πάντως μόνον φλατ δεν χαρακτηρίζονται!!! Νοστιμότατο κι εύκολο πιάτο που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση υπέρτατη όπως και οι φωτό που προσφέρουν μοναδική οπτική απόλαυση!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ζωγράφισες Χρυσαυγή μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παν μέτρον άριστον (εξαιρείται το σεξ και η σοκολάτα ) Και εγώ άνθρωπος της σκέψης ήμουνα και δεν πρόκοψα.Μάλλον χρειάζεται λίγο σκέψη, λίγη ανεμελιά για να έρχεται ισορροπία.
    Το πιάτο σου με τις παπαρδελίτσες δείχνει γευστικότατο, άνετα έτρωγα 2 πιάτα!! Φιλιά κοριτσάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα συγκεκριμένα υλικά είναι 100% μέσα στις γεύσεις που αρέσουν πολύ!
    Για την παρουσίαση, δεν το συζητώ, όσο για τις σκέψεις σου, θα συμφωνήσω απόλυτα..... Το να σκέφτεσαι θέλει διαχείριση. ("Έχεις κατακτήσει τον φραπέ"??? Τι είπες τώρα....)
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απελευθερωμένοι από έννοιες, σκέψεις και σκοτούρες οι φλατ άνθρωποι.....αλλά πολύ ρηχοί.....δε μ' αρέσουν!

    Αντιθέτως, οι παπαρδέλες σου μπορεί να είναι φλατ (στο σχήμα) αλλά απογειώθηκαν με τα συνοδευτικά!!!
    Εξαιρετικό πιάτο Χρυσαυγή!!! Πεντανόστιμο!!!
    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια μεγάληηηηηηηη μερίδα στο 4!!!!

    Αν και προσωπικά είμαι από αυτούς που η σκέψη τους δεν στα σταματά, ακόμη και όταν θεωρητικά κοιμούνται!!
    Είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά και τρόπος ζωής καλή μου Χρυσαυγή.

    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μερικές φορές θα ήθελα να είμαι μια ''φλατ'' παπαρδέλα Χρυσαυγή μου...
    Οι σκέψεις θέλουν διαχείριση για να μην μας διαχειρίζονται αυτές στο τέλος... δεν ξέρω αν θέλω να σκέφτομαι αυτό το διάστημα....

    ...πάντως θέλω αυτές τις παπαρδέλες με το ψαρονέφρι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια....σλούρπππ...
    Πολύ ωραίο πιατο. Μπράβο

    Καλά ο μαυροπίνακας ιδανικός για φόντο...

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο πρόλογος σου μου άρεσε και με έκανε να χαμογελάσω!
    Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι καταδικασμένοι να σκέφτονται πολύ και ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι κάτι τέτοιο είναι ευχή και κατάρα :)
    Οι παπαρδέλες σου ωραιότατες!
    Μου αρέσει το φινόκιο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα!
    Και τον μαυροπίνακα στην κουζίνα τον έχεις ευχαριστηθεί βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τελειο!!! και ο μαυροπίνακας καταπληκτικος!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαινται 5νόστιμο! Καλή χώνεψη :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ και το τελείως φλατ δεν το μπορώ.. λίγη σκέψη μου αρέσει! Έτσι, για να έχουμε κάτι να λέμε.. food for thought δηλαδή :-)
    Οι παπαρδέλες πάντως με το φινόκιο και το ουισκάκι είναι ότι πρέπει για δείπνο για 2, με το κρασάκι του βεβαίως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10