25 Σεπτεμβρίου 2022

Σοκολατένιο κέικ με πατζάρι και γλάσο μασκαρπόνε

 


Ζουμερό! Είναι η μόνη λέξη που μπορώ να σκεφτώ γι΄αυτό που βλέπεις. Επίσης πολύ σοκολατένιο, λασπώδες και πεντανόστιμο. Είναι η μόνη περίπτωση που η λέξη «λάσπη» δεν έχει αρνητική σημασία, όταν μιλάμε για κέικ. Είναι ένα τόσο νόστιμο που πραγματικά αξίζει να το φτιάξει κανείς για τούρτα διότι εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε να ήταν!




Δεν κρύβω λαχανικά στα γλυκά μου ή στα φαγητά όπως ακούω από δω κι από ΄κει να κάνουν πολλές μαμάδες, ώστε να τα τρώνε τα παιδιά, γιατί πολύ απλά τα δικά μου παιδιά, τα τρώνε όταν είναι φανερωμένα κι ουχί κρυμμένα. Κρύβω όμως λαχανικά μέσα στα κέικ γιατί με τα υγρά που βγάζουν καθώς ψήνονται κάνουν τις ζύμες λασπώδεις και υγρές. Κέικ που μοιάζει με σουφλέ, που γεμίζει το στόμα σου σοκολάτα και το γλάσο μοιάζει με απαλό, μεταξένιο σύννεφο που λιώνει στο στόμα.




Τη σοκολάτα στην επιφάνεια μην την παραλείψεις. Είναι τραγανή (εξαρτάται βέβαια πόσο χοντροκομμένη θα την κόψεις) και δίνει μια έξτρα απόλαυση όταν τη δαγκώνεις.

 



ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΑΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ

Υλικά:

1)     100 γραμμάρια ελαιόλαδο ή κάποιο σπορέλαιο

2)     250 γραμμάρια πατζάρια βρασμένα (υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ έτοιμα σε κενό αέρος)

3)     250 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια

4)     200 γραμμάρια ζάχαρη

5)     100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

6)     20 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο, κίτρινο

7)     30 γραμμάρια καρύδα τριμμένη

8)     ½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

9)     ½ κουταλάκι γλυκού baking powder

10)  1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

11)  2 μεγάλα αυγά

Υλικά για το γλάσο:

1)     200 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα εναλλακτικά

2)     80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Επιπλέον :

1)     50 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη για το πασπάλισμα




Μέθοδος:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, με ψηλά τοιχώματα, διαμέτρου 20-22 εκατοστών και στρώνουμε στον πάτο του μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Βάζουμε τα πατζάρια στο multi και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μπολ βάζουμε μαζί το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το σταρένιο κίτρινο αλεύρι, την καρύδα, τη σόδα και το baking powder. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το λάδι και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε και το περιεχόμενο του μπολ με τα άλευρα κι ανακατεύουμε πάλι. Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και τον πολτό πατζαριού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογεννοποιηθούν και να γίνει ένας σοκολατένιος χυλός.




Ρίχνουμε τον χυλό του κέικ μέσα στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου. Στα 45 λεπτά βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κι αν η λάμα του βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, αφήνουμε το κέικ λίγα λεπτά ακόμα να ψηθεί μέχρι να σταθεροποιηθεί το εσωτερικό του.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ μέσα στο ταψί. Αν το φτιάξουμε βράδυ, τότε το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το σε πιατέλα, την επόμενη μέρα.

Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας καλά το μασκαρπόνε μαζί με τη ζάχαρη άχνη, με σύρμα, μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Το απλώνουμε πάνω στο κέικ.

Πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα όλη την επιφάνεια. Σερβίρουμε!

Το κέικ αυτό λόγω του τυριού, διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο με ειδική καμπάνα για κέικ ή μέσα σε σκεύος που κλείνει με καπάκι.

Καλή επιτυχία!!!

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10