11 Φεβρουαρίου 2012

Τιραμισού


          Είμαι διχασμένη.

         Σάββατο σήμερα, και για μένα η επόμενη μέρα είναι διχασμένη συναισθηματικά. Αύριο Κυριακή, θα γίνει όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, συνάντηση των food bloggers στο Θησείο. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να πάω σε ένα τέτοιο γεγονός, τύπου ραντεβού στα τυφλά με 50 άτομα…! Έχω χαρά και αγωνία ταυτόχρονα, όπως νιώθουν όλοι οι πρωτάρηδες. Την ίδια ώρα, λίγο ποιο κει θα αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος απ΄ όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα.

          Η μισή μου σκέψη θα είναι εκεί! Σε αυτή την τεράστια συνάντηση των ελλήνων απ΄ όλη τη χώρα, που θα γίνει έξω απ΄ τη Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται το Μνημόνιο. Πώς να μην έχω έννοια, πώς να μην με απασχολεί κάτι που θα καταδικάσει για όλη τους τη ζωή τα παιδιά των παιδιών μας? Μου είπε και ο άνδρας μου ότι θα πάει. Και φίλοι μας απ΄ ότι ξέρω θα δώσουν το παρόν. …Άλλη έννοια από εκεί! Μήπως γίνουν πάλι τα συνήθη γεγονότα? Γνωστοί – άγνωστοι, ξύλο, πέτρες, φωτιές και δακρυγόνα? Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα?
         Χαρά και θλίψη μαζί. Έγνοια και αγωνία. Δύο συναντήσεις αύριο με δύο τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα για μένα. Το χόμπι στο Θησείο, η επιβίωση στο Σύνταγμα. Ας ξημερώσει και θα δούμε…
         Σήμερα δίνω γλυκό με τυρί mascarpone και καφέ. Tiramisu βεβαίως - βεβαίως!! Το συγκεκριμένο είναι από τα ωραιότερα που έχω φάει. Και πώς να μην είναι, αφού η συνταγή είναι του καταξιωμένου στις καρδιές και τις κουζίνες, Στέλιου Παρλιάρου. Έχω όλη την συλλογή βιβλίων του, που είχε βγάλει κάποτε η Καθημερινή. Από εκεί το ψάρεψα και το έφτιαξα. Πολύ μεγάλη σημασία παίζουν τα σαβαγιάρ. Εγώ τα προμηθεύομαι από πολύ καλό με παράδοση ζαχαροπλαστείο στο Κιάτο Κορινθίας, την γενέτειρα μου. Αν δεν επιχειρήσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας, τουλάχιστον να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και αφράτα! Πώς να το κάνουμε… μερικά πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο! Tiramisu λοιπόν, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω.


TIRAMISU
(συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου)

Υλικά:

1) 500 γραμμάρια mascarpone (ιταλικό τυρί)
2) 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3) 4 ασπράδια αυγών
4) 4 κρόκοι αυγών
5) 300-400 γραμμάρια σαβαγιάρ
6) 500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
7) 1 φλιτζανάκι δυνατός καφές espresso ή 2 κουτ. Σούπας στιγμιαίος καφές
8) 150 γραμμάρια κονιάκ
9) Κακάο για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:

         Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη άχνη και το mascarpone. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με το προηγούμενο μείγμα.

         Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος. Ρίχνουμε το κονιάκ στο μείγμα γάλακτος – καφέ και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα – ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα βάζουμε σε ένα επίπεδο πυρέξ, ή ταψί ή τσέρκι, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να σκεπαστεί η επιφάνεια. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ.

         Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες και όταν είναι να σερβιριστεί το πασπαλίζουμε με κακάο. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σαν κομμάτια τούρτας αν το έχουμε βάλει σε τσέρκι στρογγυλό.

        Το Tiramisu είναι καλύτερα να καταναλωθεί εντός 2 ημερών!



Καλή επιτυχία!!!!!

Το τιραμισού έφτιαξε σε τούρτα η φίλη μου Βίκυ!! 






15 σχόλια:

  1. Έχεις ένα δίκιο που διχάζεσαι..τι να κάνεις..
    Το τιραμισού πάντως είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά! Ειδικά του Παρλιάρου είναι..μμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δεν πολυτρωω το τιραμισου, το λιμπιστηκα! Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο Χρυσαυγή μου...αλλά και ας ευχηθούμε να ξεχαστούμε αύριο έστω και λίγο!!!Σαν πρωτάρα κι εγώ έχω τις ίδιες σκέψεις με εσένα...Το τιραμισού σου,τέλειο καθώς αγαπώ τον καφέ!Σε φιλώ και τα λέμε αύριο,πρώτα ο Θεός...Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γλυκό σου είναι υπέροχο Χρυσαυγή μου.. Τωρα για τα δυο διαφορετικά γεγονότα αύριο, να κοιτάξεις να απολαύσεις την συνάντηση με ανθρώπους που λίγο πολύ έχετε την ίδια αγάπη, να γεμίσεις τα αποθέματα σου απο εκεί και στην συνέχεια αντιμετωπίζεις την αγριότητα του άλλου γεγονότος... Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσαυγή μου, ας φάμε ένα κομμάτι απο το υπέροχο γλυκό σου να πάνε να φαρμάκια κάτω!Συμφωνώ απολύτως με την Έρη!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρυσαυγή μου, όλοι και πάντα στις συγκεντρώσεις τα παρατράγουδα σκεφτόμαστε...Όμως ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και η φωνή των ανθρώπων που θα είναι εκεί αλλά και η βουβή δική μας κραυγή να εισακουστούν και να μαζέψουν το μπάχαλο που οι ίδιοι δημιούργησαν με τη χλίδα, τους οι καράβλαχοι.
    Τα spa και τα γυμναστήρια στη Βολή τους μάραναν.
    Άι σιχτίρ με δαύτους όλους πια!

    Παρασύρθηκα και είπα πολλά, σόρυ...

    Το τιραμισού είναι το γλυκό μου! Τρελαίνομαι και μόνο που το βλέπω στη φωτογραφία -πολύ επιτυχημένη άλλωστε- και το δικό σου είναι τέλειο!

    Φιλιά καλή μου Χρυσαυγή και θα τα πούμε...ξανά. Απλά αυτές τις ημέρες είχα λίγο τρέξιμο παραπάνω.:(
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΒΕΡΑ, ο Παρλιάρος για μένα είναι εγγύηση. Ότι έχω φτιάξει από συνταγές του, βγαίνει στο 100%. Το τιραμισού είναι ένα από αυτά!

    ΕΛΠΙΝΙΚΗ, καλό σου βράδυ!! Τα γούστα στο φαγητό είναι υποκειμενικά φυσικά!!! Φιλιά πολλά!

    ΕΛΕΝΗ, τα λέμε αύριο!! Καλό σου βράδυ και σε σένα!!

    ΕΡΗ, κάτι τέτοιο θα κάνω! Το θέμα είναι ότι η κατάσταση της Ελλάδας όσο και να θες δεν ξεχνιέται.

    ΕΛΕΝΗ ευχαριστώ πολύ! Καλό σου βράδυ!

    ΖΑΜΠΙΑ μου καλή, και λίγα είπες. Και το εννοώ!! Με τους μαλάκες που έχουμε μπλέξει, και λίγα είπες!
    Δυστυχώς οι τύχες μας είναι σε χέρια άχρηστων, ηθίων, συμφεροντολόγων, καιροσκόπων, και προδοτών.
    Δεν ήξερα ότι το τιραμισού είναι το γλυκό σου!! Κοίτα τι έμαθα σήμερα!! Ωραία!! Φίνο γλυκό!
    Τέλος για το τρέξιμο που λες, αν με μάθεις λίγο καλύτερα, θα καταλάβεις ότι δεν παρεξηγώ σχεδόν ποτέ!! Εύχομαι να ξεμπλέξεις με ότι σε... τρέχει και εδώ είμαστε!!!!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τις ενοχές...για την πολυλογία ξέχασα να γράψω, ότι σε αυτό το τιραμισού μου άρεσε επίσης ότι δεν τελειώνει σε κρέμα, αλλά σε σαβουαγιάρ!

    Αυτό για τα καλής ποιότητος σαβουαγιάρ (όπως και σε όλα τα υλικά της μαγειρικής) η πρώτη ύλη πρέπει να είναι καλή και φρέσκια για να είναι νόστιμα!

    Αν πάω προς το Κιάτο καμιά φορά, θα σε ειδοποιήσω να μου πεις που θα τα βρω.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζαμπία δεν χρειάζεται να πας, στα φέρνω και εγώ!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωωωω! Ωραία! Θενκς!-θενκς!-θενκς!

    Ευκαιρία να κανονίσουμε να βρεθούμε στο κέντρο, κάποια στιγμή, άμα σε εξυπηρετεί και εσένα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με εξυπηρετεί σχετικά... όλα κανονίζονται όμως...!!! Μόνο που στο Κιάτο αργώ να πάω... Δεν κατεβαίνω συχνά πια!!
    ... Το ξενυχτάμε ε???? Ακόμα στο pc είσαι ε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά σου μέρα.
    Γλυκό υπέροχο!!!
    Η τραμισού είναι το αγαπημένο μου γλυκό! Όσο μπαγιάτικη κι αν είναι!
    Όμως τα αυγά ωμά δεν σε προβληματίζουν; Εμένα πολύ.
    Ο Παρλιάρος τα αποστειρώνει με ζεστό σιρόπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. mmmmm....από τα πιο αγαπημένα μου γλυκάκια!! θα μου επιτρέψεις να πάρω ένα κομμάτι να γλυκαθώ έτσι??? τελικά στη συνάντηση των bloggers πήγες??? τα πολιτικά τα αφήνω ασχολίαστα για να μην το ρίξω στα αντικαταθλιπτικά! φιλάκια, καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. Το τιραμισού αυτό Πέπη είναι καταπληκτικό!!!!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή