22 Νοεμβρίου 2018

Τυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση φέτας



Σήμερα θα σε πάω πίσω στο καλοκαίρι, καθώς οι φωτογραφίες είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί θα με δεις να κρατάω το ταψί με ραντέ μπλουζάκι και σορτσάκι στην αυλή και θα σκεφτείς «πάει τρελάθηκε τούτη ΄δω»! Όμως σου ζητώ να εστιάσεις στο αντικείμενο των φωτογραφιών και όχι σε αυτές κάθε αυτές. Γιατί η τυρόπιτα φωτογραφήθηκε κατακαλόκαιρο και από τότε έχει πάρει  χίλιες δυο αναβολές μέχρι να βγει σήμερα στο μπλογκ.



Βέβαια μια τυρόπιτα είναι παντός καιρού και κλιματολογικών συνθηκών. Οι τυρόπιτες στην Ελλάδα δεν έχουν εποχή ούτε ώρα της ημέρας. Παίζουν παντού και πάντα.  



 Την συνταγή τη φτιάχνω εδώ και δύο χρόνια ανελλιπώς γιατί είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη (όπως και κάθε τυρόπιτα που έχει ανέβει σε αυτήν εδώ την σελίδα). Μας έχει κάτσει καλά δηλαδή στη γεύση και μας έχει ξελασπώσει όταν αυτό έχει χρειαστεί γιατί σερβίρει πολλά άτομα. Ομολογώ σε περίπτωση που δεν το ξέρεις ότι έχω μια εμμονή με τις τυρόπιτες και αν δεις το αρχείο των συνταγών θα βρεις πολλές και διαφορετικές. Είμαι κάτι σαν συλλέκτης τυροπιτών. Όσες κι αν έχω πάντα ψάχνω μια διαφορετική που να μην μοιάζει με τις υπόλοιπες.




Για την επιτυχία της τυρόπιτας αυτής, εκτός από την πολύ νόστιμη γέμιση που είναι βασική προϋπόθεση, χρειάζεται να προμηθευτείς και το κατάλληλο φύλλο. Έχω καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο και θα στο προτείνω ανεπιφύλακτα μιας και είναι καταπληκτικό κατά τη γνώμη μου. Δεν πρόκειται για διαφήμιση και το τονίζω για να είμαι ξεκάθαρη ότι είναι 100% επιλογή μου και δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο πίσω από την πρότασή μου αυτή.




Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φύλλο χοντρό, χωριάτικο και εύγευστο. Για μένα το καλύτερο φύλλο που κυκλοφορεί στην αγορά αυτή τη στιγμή και το ιδανικό για παραδοσιακές Ελληνικές  πίτες όπως είναι οι σπανακόπιτες και οι τυρόπιτες.




Τέλος να σημειώσω πως η πίτα αυτή δεν θέλει τέχνη και επιμέλεια. Όσο πιο άτσαλη νοικοκυρά είσαι, τόσο το καλύτερο, καθώς τα φύλλα δεν χρειάζεται να είναι  ίσια στρωμένα στο ταψί, ούτε αλφαδιασμένα, ούτε τεντωμένα. Η επιτυχία αυτής της τυρόπιτας κρύβεται στις πτυχές του φύλλου και στον αέρα που αυτές θα φυλακίσουν μέσα τους ώστε η τυρόπιτα να γίνει ακόμα πιο αφράτη και αέρινη. Γι΄ αυτό στρώσ΄ τα όπως - όπως και μην αφιερώσεις χρόνο σε καλλιτεχνίες. Μόνο έτσι θα πετύχει!




ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΩΔΗ ΓΕΜΙΣΗ ΦΕΤΑΣ

Υλικά:

     1)      600 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
     2)      1 lt γάλα φρέσκο
     3)      110 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     4)      4 μεγάλα αυγά
     5)      70 γραμμάρια βούτυρο
     6)      1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
     7)      Πιπέρι
     8)      1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο
     9)      ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
     10)   1 πακέτο (750 γραμμάρια) παραδοσιακό φύλλο χωριάτικο ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ Χαβέλας (περιέχονται 6 μεγάλα φύλλα στη συσκευασία)
     11)   4 κουταλιές σούπας σουσάμι




Μέθοδος:

Βάζουμε τα αυγά στο μούλτι και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να σπάσουν και να ομοιογενοποιηθούν. Τα αφήνουμε στη άκρη.

Τρίβουμε τη φέτα και την αφήνουμε και αυτή στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (χωρίς να την έχουμε  βάλει στη φωτιά) ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε  πολύ καλά να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο γάλα. Τώρα την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς με το αυγοδάρτη μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα (μπεσαμέλ).

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τα αυγά ανακατεύοντας παράλληλα πολύ έντονα με τον αυγοδάρτη ώστε να μην ψηθούν. 

Κατόπιν ρίχνουμε τη φέτα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

 Ανακατεύουμε επίσης να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Αυτή είναι η γέμιση της τυρόπιτας. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.



Παίρνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου διαστάσεων 40Χ35 εκατοστών περίπου.

Το λαδώνουμε και στρώνουμε 2 από τα φύλλα κάτω ραντίζοντας το καθένα από αυτά με ελαιόλαδο.



Στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω στα φύλλα κατά τόπους μερικές μεγάλες κουταλιές από την γέμιση. Δεν μας ενδιαφέρει να πάει η γέμιση παντού σε κάθε σημείο του φύλλου και να τα καλύψει εντελώς. Ούτε χρειάζεται τα φύλλα να είναι ίσια στρωμένα στο ταψί. Η επιτυχία αυτής της τυρόπιτας κρύβεται στις πτυχές και στον αέρα που αυτές θα φυλακίσουν μέσα τους ώστε η τυρόπιτα να γίνει ακόμα πιο αφράτη και αέρινη.



Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα επόμενα φύλλα στρώνοντας αυτή τη φορά ένα φύλλο, και αφού πρώτα το ραντίσουμε με ελαιόλαδο ρίχνουμε κουταλιές από την κρέμα φέτας πριν το καλύψουμε με το άλλο, προσέχοντας πάντα να μην είναι τεντωμένο αλλά να αφήνουμε πτυχές και ζάρες. 




Με λίγα λόγια η διαδικασία είναι φύλλο – λάδι – γέμιση κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Πριν στρώσουμε το τελευταίο φύλλο προσέχουμε να γυρίσουμε προς το εσωτερικό του ταψιού όλα τα φύλλα που περισσεύουν έξω από αυτό στα τοιχώματα ώστε  το τελευταίο φύλλο να έρθει σαν επιστέγασμα και να  καλύψει όλα τα υπόλοιπα.



Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και την χαράσσουμε σε 16 μεγάλα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό εδώ κι εκεί για να μην καεί το σουσάμι κατά το ψήσιμο.





Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω – κάτω για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνειά της να χρυσίσει.

Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!







7 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που μόλις έφαγα ένα κομμάτι κρεμμυδόπιτας που είχε ξεχαστεί στο ψυγείο. Αυτή την πίτα σου θα τη συστήσω άμεσα σε φίλο που τελευταία ψάχνεται με τις τυρόπιτες, έφτιαξε μια με ένα άλλο φύλλο αλλά τον απογοήτευσε. Ελπίζω να το βρει,εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την γέμιση αυτήν την κάνω κι εγώ, αλλά το φύλλο αυτό δεν το ήξερα,της δίνει άλλο prestige.Θα ξετρελαθούν στο σπίτι με την συνταγή σου.Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, το φύλλο αυτό το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ καθώς στο σπιτικό φύλλο δεν τα πολυκαταφέρνω (ακόμα). Είναι πράγματι πολύ καλό! Η τυρόπιτα είναι πάντα καλοδεχούμενη, χειμώνα - καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ειναι αντάξιο με σπιτικο. Οταν δεν προλαβαίνω αυτό παίρνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας. Το φυλλο αυτο πραγματι ειναι πολυ καλο και γινεται πολυ τραγανο. Ηθελα μονο να ρωτησω μονο ενα βαζουμε πανω πανω; ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ότι πιο αγαπημένο...οι τυρόπιτες πάσης φύσεως και υφής!! Και ειδικά με το Ζαγορίσιο του Χαβέλα. Φιλικά Penelope

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10