11 Φεβρουαρίου 2016

Μακαρόνια με κιμά






Όχι μπολονέζ. Μακαρόνια με κιμά. Έλληνες είμαστε, μακαρόνια με κιμά τρώμε άλλωστε.  Φαγητό διαχρονικό και απαράλλαχτο. Σαν τον παλιό γνώριμο έρωτα που με πάντα μας καθησυχάζει.  


Από τότε λοιπόν που άρχισα να μαγειρεύω έχω πειραματιστεί πολύ με την σάλτσα του κιμά. Το «σηκώνει» άλλωστε! Άλλοι συνηθίζουν να κρύβουν λαχανικά μέσα, άλλοι την φτιάχνουν σε μια πολύ απλή εκδοχή χωρίς πολλά - πολλά μπαχαρικά, άλλοι πιο κόκκινη, άλλοι χωρίς ντομάτα και πάει λέγοντας. Ότι δηλαδή γίνεται με όλες τις παραδοσιακές συνταγές, όπου το ίδιο φαγητό έχει διαφορετική γεύση σε κάθε σπιτικό. Τι κι αν στα πρώτα μου βήματα στη μαγειρική είχα δασκάλα τη μητέρα μου? Τα δικά της μακαρόνια με κιμά, δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μου. 




Ωστόσο κατέληξα εδώ και χρόνια σε αυτή την συνταγή μετά από πάμπολλες παραλλαγές.  Προσαρμοσμένη στα δικά μου γούστα,  μια σάλτσα με κιμά όχι πολύ στεγνή, έτσι ώστε να μπορεί να αγκαλιάζει τα μακαρόνια όμορφα, όχι πολύ κόκκινη αλλά ούτε και χωρίς ντομάτα. Τέλος την έχω εμπλουτίσει με μπαχαρικά και μυρωδικά όπως το εστραγκόν που της ταιριάζει γάντι, με ελάχιστο (όσο πατάει η μύγα) μοσχοκάρυδο που ακόμα κι αυτοί που δεν το συμπαθούν δεν το αντιλαμβάνονται, κανέλα, λίγο γαρίφαλο και φυσικά κόκκινο, ξηρό κρασί.  


Προτιμώ πάντα τα σπαγγέτι Νο 6 για να «ξαπλώσει» επάνω τους ο κιμάς, έτσι, χωρίς λόγο. Γιατί αυτά είναι τα ιδανικά για μένα. Τελικά όμως αυτή η σάλτσα ταιριάζει πάνω από οποιοδήποτε ζυμαρικό, ακόμα και πάνω από το κριθαράκι (ο αγαπημένος συνδυασμός των κοριτσιών μου)! 




Τέλος τα μακαρόνια με τον κιμά θέλουν το κεφαλοτύρι τους. Κεφαλοτύρι σκληρό, πικάντικο, πρόβειο αν είναι δυνατόν. Ένα τυρί με ένταση που τα αναδεικνύει . Αμέσως επόμενη λύση είναι η ξερή μυζήθρα, όπως τα έτρωγα μικρή όταν πήγαινα στη γιαγιά. Πάντως γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη τους στα γλυκά τυριά, αν και περί ορέξεως ...  Την παρμεζάνα την δέχονται οριακά και αν και δεν ήθελα να τα σερβίρω έτσι, η ανάγκη μ΄έσπρωξε. Βλέπεις  την τελευταία στιγμή πριν τα φωτογραφίσω και καθίσουμε επιτέλους στο τραπέζι, θυμήθηκα ότι έχω ξεμείνει από το πικάντικο κεφαλοτύρι Μετσόβου που συνήθως αγοράζω με το τσουβάλι. 


Το τέλειο αυτό φαγητό της θαλπωρής, οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας είναι ευπρόσδεκτο, ακόμα και την Κυριακή των ερωτευμένων. Να φάνε οι «Βαλεντίνοι» να το ΄φχαριστηθούν βρε παιδί μου!





ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ


Υλικά: 


     1)      1,200 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

     2)      2/3 φλιτζανιού  ελαιόλαδο

     3)      2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα στον επεξεργαστή τροφίμων  ή τριμμένα στον τρίφτη

     4)      1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη στον επεξεργαστή τροφίμων

     5)      1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη  με την πρέσα σκόρδου

     6)      1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

     7)      ½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

     8)      1 κουταλάκι γλυκού εστραγκόν αποξηραμένο

     9)      1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

     10)   1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο τριμμένο

     11)   1 ξύλο κανέλας

     12)   1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

     13)   Αλάτι

     14)   Πιπέρι φρέσκο

     15)   1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6 κατά προτίμηση

     16)   Κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο για το σερβίρισμα





Μέθοδος: 


Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Έχοντας το μάτι της κουζίνας σε πολύ δυνατή φωτιά ρίχνουμε τον κιμά στο λάδι  και τον σπάμε σε κομμάτια με μια ξύλινη σπάτουλα. Τον αφήνουμε να σοταριστεί καλά από την μια μεριά και να αλλάξει χρώμα. Κατόπιν τον ανακατεύουμε να πάρει χρώμα και από τις υπόλοιπες μεριές. Τουλάχιστον 5-10  λεπτά κρατάει το σοτάρισμα του κιμά.


Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό  για δύο λεπτά περίπου σε δυνατή θερμοκρασία ώστε  να  εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: τα τριμμένα κρεμμύδια, τη λιωμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας,  το σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου, το εστραγκόν, το γαρύφαλο, το ξύλο κανέλας, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, καθώς επίσης και ένα ποτήρι νερό (250 γραμμάρια περίπου). 


Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μέτριο, κλείνουμε και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του αλλά να μείνει με σάλτσα. Δεν θέλουμε να στεγνώσει τελείως. 


Όταν κοντεύει ο κιμάς να τελειώσει βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα μακαρόνια, σε άφθονο αλατισμένο νερό όπως λένε οι οδηγίες στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα που έβρασαν. Ρίχνουμε μέσα 2-3 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να μην κολλάνε. 


Ωστόσο ο κιμάς θα είναι ήδη έτοιμος. 


Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τα μακαρόνια με τον κιμά και πασπαλίζουμε με αρκετό τριμμένο κεφαλοτύρι. 


Καλή επιτυχία!!!!







20 σχόλια:

  1. η μακαροναδα με κιμα ειναι η αγαπημενη μου!! Ομως δεν φτιαχνω ποτε γιατι προτιμω της μαμας μου!!! Τα κανει υπεροχα... Καθε πηρουνια με γυρναει χρονια πισω... Οι φωτογραφιες σου σουπερ λαχταριστες Χτυσαυγη μου!! Ετσι μου'ρχεται να φαω την οθονη..χεχεχεχεχ... φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πιστέψεις ότι το συγκεκριμένο φαγητό μου ειναι αδιάφορο?
    Και για να μην παρεξηγηθώ και χαρακτηριστώ αγενής,διορθώνω!
    Όχι η πρόταση σου!Το φαγητό!!
    Και να μην το μαγειρέψω καθόλου ,δεν θα μου λείψει!
    Και ξέρεις τι λένε....οτι η νοικοκυρά μαγειρεύει πρώτα, αυτά που της αρέσουν να τρώει!
    Χρόνια τωρα ανιχνεύω την αιτία.
    Δεν υπάρχει.
    Τα μακαρόνια τα λατρεύω.Τον κιμά επίσης.Το παστίτσιο είναι απο τα πιο λατρευτά πιάτα στο σπίτι μου.
    Το συγκεκριμένο πιάτο όμως, όχι...
    Το μυστήριο μιας ιδιοτροπίας?...
    Πες το και έτσι.
    Σήμερα λοιπόν θα χαθώ στο τραπέζι σου και θα είναι φιλοξενούμενη με αυτά που διαθελτει το ψυγείο σου.
    Λίγη σαλατα,κανένα συγουλάκια επίσης είναι ευπρόσδεκτο,λίγο τυράκι,φρέσκο τραγανό ψωμάκι και είμαι μια χαρά!
    Θα σας κάνω παρέα να τσακίζετε την μπολονέζ.!!!!
    Όσο για τους Βαλεντίνους...αν ήταν να ανανεώσω τον έρωτα,μέσα απο το συγκεκριμένο,αγαπημένο για τους περισσότερους,πιάτο,θα προχωρούσα σταδιακά ,αλλά σταθερά,στην αποσύνθεση του!
    Τελειώνοντας το μάλλον αντιπαθητικό,αλλά απόλυτα αληθινό,σχόλιο μου,θα σταθώ για μια σκόμα φορά στις υπέροχες φωτογραφίες σου!
    Σπιτίσιες.
    Οικογενειακής θαλπωρής και μητρικής αγκαλιάς!
    Έπρεπε να βάλεις και την κατσαρόλα...
    Το μάτι σε αυτό το φαγητό για τους πολλούς, χορταίνει μόνο με την θέα της!
    Συγγνώμη αν ήμουν δυσάρεστη...
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Χρυσαυγή μου. Δεν είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, αλλά αρέσει πάρα πολύ σε όλους τους υπόλοιπους οπότε δεν μου πέφτει λόγος.
    Χρόνια έψαχνα κι εγώ μία συνταγή διαφορετική και την βρήκα στο Caruso.
    Η βάση του είναι με σέλερυ, καρότο, κρεμμύδι και λίγο μπέικον. Φανταστικός! Θα δοκιμάσω όμως και την δική σου πρόταση, γιατί είσαι χρυσοχέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία που τα περιγράφεις! Άψογες όπως πάντα οι εικόνες σου, που σε παρακινούν να φτιάξεις και εσυ ο ίδιος αμεσως το φαγακι που μας ποροτείνεις!
    Καλή συνέχεια στη μέρα σου!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για πολλα χρόνια δεν πλησίαζα οτιδήποτε με κιμά, αλλά η ανάγκη με έσπρωξε προς τα μακαρόνια με κιμα και έχω αρχίσει και εγώ τους πειραματισμούς μου (και τις νοθείες-η ανάγκη είπαμε). Εγώ τιμάω πολύ την γλυκιά πάπρικα και θέλω να είναι λίγο spicy (ίσα να ξεβουλώνει η μυτούλα) αλλά η κριτική επιτροπή μου βάζει χέρι γιατί το θελει πιο "ζεστό", με μπόλικη κανέλα (επειδή προέρχομαι από σπίτι που τα μακαρόνια με κιμά ειναι με πολλα μπαχαρικά, και ενιοτε είανι μακαρονια με μπαχαρικά και λίγο κιμά, εγώ τα κάνω πολύ light γευστικά) και τεσπα, σε δουλειά να βρισκόμαστε.... θα δοκιμάσω και τους δικούς σου γευστικούς συνδυασμους καποια στιγμη, να δούμε αν μας ταιριάζουν. Οσο για το τυρί, μεγάλωσα με ξερή μυζήθρα, αλλά εμείς βάζουμε πεκορίνο αμφιλοχίας και παρμεζάνα (ή και τα δύο), γενικά είμαστε εύκολοι στα τυριά, δεν εχουμε τετοια θεματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπημένο φαγητό που σηκώνει, όπως είπες κι εσύ, πολλούς πειραματισμούς!!
    θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή.
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρυσαυγη γιατι οι περισσοτερες απο εμας τα μακαρονια με τον κυμαπροτιμαμε τς μαμας μας;Η δικη μου τα εκανε με κοφτο μακαρρονακι κα χωρις πολλα μπαχαρικα και ομως ηταν τελεια.τα δικα σου ομως πρεπει να εσπασαν μυτες.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήθελα μια γαβάθα μακαρόνια με κιμά παρακαλώ για να απολαύσω την ιστορία σου τρώγοντας!!!χαχαχα βάλε και μπόλικο πρόβειο κεφαλοτύρι Μετσόβου να γίνει πιο βαρβάτο!
    Ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Χρυσαυγή!
    Βλέπω τα υλικά που επιλέγεις .... όλα φαίνονται να συνδυάζονται τόσο προσεκτικά ... που ένα πράγμα συμπεραίνω: πως είσαι εξαιρετική μαγείρισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Ρουβάς το φαγάκι αυτό το έκανε τραγούδι πολυσυζητημένο κι εγώ θα το προσπεράσω;
    Το μόνο υλικό που δεν βάζω στον κιμά από αυτά που αναφέρεις είναι το εστραγκόν.Εγώ βάζω κίμινο γιατί πολύ μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μικρη έτρωγα μόνο μακαρονια με κιμα!
    Καλά το πες... κεφαλοτύρι :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!! Λατρεμένο φαγητό, λατρεμένο, λατρεμένο!!!! Και μάλιστα τολμώ να πω ότι η μισή ποσότητα του κιμά έχει καταναλωθεί από εμένα πριν σβήσω την κατσαρόλα, δοκιμάζοντας αν έχει γίνει. Όταν δε φτάσει η ευλογημένη ώρα που θα σερβίρω και θα φάω, φροντίζω πάντα να κρατάω λίγο κιμά στο τέλος στο πιάτο μου για να τον φάω μόνο του... Πάντως είναι κρίμα που πια δεν μπορώ να βρω αυτές τις ωραίες σπιτικές μυζήθρες που χρησιμοποιούσε η μαμά μου (αυτές των super market δε συγκρίνονται) και χάνω έτσι μια μεγάλη ποσότητα απόλαυσης...
    ΜΠΡΑΒΟ για το ωραίο σου blog, νιώθω πολύ τυχερή που σε "ανακάλυψα"
    Συνέχισε έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπημένο φαγητό, όσα χρονια και να περάσουν. μου φέρνει αναμνήσεις καλοκαιρινές, αφού μαζί με μία χωριάτικη σαλάτα ήταν ένα από τα "ευκολα" φαγητά για μετά τη θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να πουμε γι αυτο το φαγητό τώρα!!!
    Το αγαπάμε, οικογενειακώς. Με εχει βγαλει απο τη δυσκολη θεση τι να μαγειρεψουμε σημερα... κανεις δεν λεει οχι.
    Θα συμφωνήσω για το κεφαλοτύρι, μόνο αυτό στα μακαρόνια.
    Ωραία ιδεα το μοσχοκάρυδο.
    Δεν εβαζα αλλα θα το δοκιμάσω

    Φιλιά πολλά και καλό σ/κ : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν υπάρχει ένα φαγητό που μπορώ να τρώω κάθε μέρα είναι αυτό...
    Μου αρέσουν οι πειραματισμοί, αν και συνήθως καταλήγω στη συνταγή της γιαγιάς και της μαμάς μου, με ντοματούλα, κανέλα και λίγη γλυκιά πάπρικα...
    Το εστραγκόν όμως, ούτε που θα το φανταζόμουν! Την επόμενη φορά οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαγάκι αγαπημένο... Μαμαδίστικο... αλλά και για ερωτευμένους μια χαρά το βρίσκω.
    Εμείς το είχαμε πρόσφατα επίσης και όσο κιμά μας έμεινε, τον αξιοποιήσαμε αναλόγως :-))

    Τα μπαχαρικά σου σχεδόν ίδια με τα δικά μου, εκτός ίσως από το εστραγκόν, που εγώ βάζω μαϊντανό και λίγο βασιλικό ή λεμονοθύμαρο.

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις Χρυσαυγή και με όσο περισσότερες καρδούλες γύρω σου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λατρεμένο φαγητό, μόνο που θα διαφωνήσουμε σε ένα πράγμα. Για μένα τα μακαρόνια με κιμά θέλουν φέτα!
    Την επόμενη φορά θα προσθέσω εστραγκόν, μου άρεσε η ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ έπεσες διάνα!!! Φανταστικό πιάτο, λατρεμένο αλλά χωρίς το γαρίφαλο που δεν το αντέχω στον κιμά!!! Το εστραγκόν θα το δοκιμάσω!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ....σαν να λείπει κάτι πράσινο ας πούμε μαϊντανός ή (πιό extreme...) σέλερι, άντε και καροτάκι. Θα γράψει και στον φακό και στην γεύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10