15 Νοεμβρίου 2016

Μπισκότα πορτοκαλιού βουτηγμένα σε σοκολάτα







Σήμερα είναι από τις ελάχιστες φορές όπου αυτό ακριβώς που βλέπεις στις φωτογραφίες εσύ τώρα εδώ (το ίδιο όμως), το τρώνε οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι της Νεφέλης  στο σχολείο. Γιατί? Γιατί σήμερα κλείνει τα 10!! Γιούχου, yeah και hooray μαζί! Σκέψου το emoji  που χτυπιέται στο Μπρέικ Ντανς ! Έτσι είμαι κι εγώ τώρα απ΄τη χαρά μου!! Βέβαια νωρίτερα το πρωί χτυπήθηκα στην ηλεκτρική σκούπα, στο σούπερ μάρκετ και το μαγείρεμα αλλά τώρα που γράφω ετούτες εδώ τις γραμμές χορεύω στην καρέκλα! 




Να λοιπόν που πάτησε στον πρώτο διψήφιο αριθμός της ζωής της! Δέκα σημαίνει ολοκλήρωση! Μια ολόκληρη δεκαετία. Η πρώτη της ζωής της συμπληρώθηκε σήμερα και ξεκινάει για τις επόμενες, με εφόδιο την ολοκληρωτική, πηγαία, ειλικρινή, ανιδιοτελή αγάπη με την οποία περιβάλλεται αυτό το παιδί από την οικογένεια και τους πολύτιμους φίλους που έχουμε.  Έτσι δηλαδή όπως αξίζει ν΄αγαπιούνται όλα τα παιδιά του κόσμου. 





Μέσα στα μαθητικά χρόνια που έχουν περάσει έχω στείλει στο σχολείο πολλών ειδών κεράσματα σε γιορτές και γενέθλια. Πέρσι ας πούμε προσέφερε τις καριόκες, πρόπερσι καπ κέικς μπράουνι, κι άλλες φορές στο παρελθόν  τρουφάκια και σοκολατάκια, μα  ποτέ δεν είχα στείλει ως τώρα μπισκότα. Τα μπισκότα πάντα τα προσπερνούσα  γιατί δεν είναι και τόσο... "γλυκό" στο μυαλό μου.





Φέτος όμως βρήκα εδώ και καιρό μια συνταγή που με ενθουσίασε γιατί έχει επικάλυψη κουβερτούρας και πορτοκάλι που τόσο πολύ ταιριάζει μαζί της. Είπα, δε βαριέσαι, ας είναι τα δέκα της Νεφέλης  η χρονιά του μπισκότου.  



Δεν ξέρω για εντυπώσεις. Μη ρωτάς. Ακόμα είναι στο σχολείο. Θα σου πω όμως αργότερα αν θες, μετά το σχόλασμα. Βεβαίως εσύ που θα διαβάσεις τα υλικά και θα δεις τις φωτογραφίες θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα. 





Τα δίχρωμα αυτά μπισκότα πορτοκαλιού συνοδεύουν τέλεια τον καφέ των μεγάλων και το γάλα των παιδιών. Ειδικά το σημείο όπου η κουβερτούρα σπάει και μπερδεύεται με την αφράτη πορτοκαλένια ζύμη. 




Τις μέρες που τα έφτιαξα για πρόβα και τα μοίρασα σε οικογένεια και φίλους για εσωτερική κατανάλωση και σχόλια,  τα διατηρούσα στο ψυγείο. Να σου πω την αλήθεια, είναι πολύ καλύτερα στο ψυγείο γιατί η σοκολάτα κοκαλώνει κι έτσι σου χαρίζει την ωραία τραγανή αίσθηση όταν σπάει στο στόμα. Παρ΄όλα αυτά, τα μπισκότα δεν είναι ψυγείου. Δηλαδή διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ειδικά τώρα το χειμώνα που οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν.  Αλλά εσύ άκουσέ με και βάλ΄τα στο ψυγείο! 





Καλημέρα και καλή εβδομάδα !





ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΑ ΣΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Υλικά για 36 μπισκοτάκια περίπου: 


     1)      170 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     2)      100 γραμμάρια ζάχαρη

     3)      1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

     4)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     5)      270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     6)      ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

     7)      ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

     8)      1 πορτοκάλι, το ξύσμα του

     9)      250 γραμμάρια κουβερτούρα 





Μέθοδος: 


Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη. 


Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίσουμε το χτύπημα μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Σταματάμε το μίξερ και μέσα στον κάδο του ρίχνουμε το μίγμα του αλευριού με την κανέλα και το αλάτι. 




Ζυμώνουμε με τα χέρια μας και δημιουργούμε μια πολύ μαλακιά ζύμη που κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας.




Την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας με το λιγοστό αλεύρι που έχουμε πάνω στον πάγκο και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. 




Δημιουργούμε δύο μπαστούνια ζύμης που το καθένα έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά. Προσέχουμε να είναι ομοιόμορφα τα μπαστούνια και να μην είναι σε άλλα σημεία λεπτά και σε άλλα πιο παχιά. 


Με προσοχή για να μην κοπούν τα μεταφέρουμε σε διάφανη μεμβράνη και τα κλείνουμε καλά μέσα σε αυτήν. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε μια μακρόστενη πιατέλα ή ταψάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ έτσι ώστε να σφίξουν. Μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο έως και 5 μέρες ή μπορούμε σε αυτό το στάδιο να τα καταψύξουμε για πολύ περισσότερο καιρό. 


Για να φτιάξουμε τα μπισκότα την επόμενη μέρα ακολουθούμε την εξής διαδικασία: 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 


Βγάζουμε τα μπαστούνια ζύμης από το ψυγείο και τους αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη. Κατόπιν κόβουμε το κάθε ένα σε παχιές ροδέλες πάχους περίπου 1ος εκατοστού.  




Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα  αφήνοντας απόσταση στη μια από την άλλη γιατί τα μπισκότα θα φουσκώσουν ελαφρώς όταν ψηθούν. 




Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 12-14 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας. Τα μπισκότα είναι έτοιμα όταν τα δούμε να έχουν ροδίσει περιμετρικά και από κάτω. 




Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στο ταψί τους να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. 


Τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί για να αρχίσουμε το επόμενο στάδιο που είναι το βούτηγμα στη σοκολάτα. 




Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι και μόλις έχει γίνει ρευστή την μεταφέρουμε σε ένα δοσιμετρικό δοχείο ή ένα χαμηλό ποτήρι που το άνοιγμά του να μας επιτρέπει να βυθίσουμε μέσα το μπισκότο. 


Στρώνουμε δίπλα στον πάγκο μας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας για να μεταφέρουμε εκεί τα μπισκότα με τη σοκολάτα. 


Παίρνουμε ένα – ένα μπισκότο και το βουτάμε μέσα στη σοκολάτα μέχρι τη μέση. 




Δηλαδή θέλουμε το μισό να έχει καλυφθεί με σοκολάτα και το άλλο μισό να παραμείνει όπως είναι. 



 

Κατευθείαν το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα που έχουμε στρώσει. Κάνουμε την διαδικασία αυτή για όλα τα μπισκότα που έχουμε. 





Μόλις τελειώσουμε τα αφήνουμε να σταθούν για όση ώρα χρειαστεί (πάνω από μια ώρα δηλαδή) μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. 





Κατόπιν τα τοποθετούμε σε κουτί μπισκότων και τα διατηρούμε αν είναι χειμώνας σε θερμοκρασία δωματίου για 6-7  μέρες ή αν είναι καλοκαίρι μέσα στο ψυγείο. 


Καλή επιτυχία!!!!! 








23 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά της να τη χαίρεστε όλοι όσοι την αγαπάτε και να τη δείτε όπως εκείνη αγαπά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαινονται τελεια!! κ να φανταστεις σημερα αγορασα κατι παρομοια απο την νεσπρεσσο! next time yours!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορά λοιπόν χειροποίητα! Θα δεις πόσο περισσότερο θα σου αρέσουν!

      Διαγραφή
  3. Χρυσαυγή μου...!
    Να χαίρεστε την Νεφέλη!Να ειναι πολύχρονη,τυχερή,δραστήρια και διεκδικητική στην ζωή της!Να ονειρεύεται και η ζωή να πραγματοποιεί στόχους και επιθυμίες της!Να ειναι χαρούμενη και ανέμελη!
    Και πως να μην είναι χαρούμενη,οταν την γλυκιά φροντίδα της γευστικής απόλαυσης των συμμαθητών της,την αναλαμβάνει η άξια μητέρα της!
    Νομίζω οτι έκανες εξαιρετική επιλογή!
    Τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι από μόνα τους πληθωρικά σε όψη και σε γεύση!
    Εναρμονίζεται απόλυτα επιτυχημένα το αιώνιο και απόλυτα επιτυχημένο πάντρεμα σοκολάτας και πορτοκσλιού!
    Εντυπωσιακά σε εμφάνιση,μέσα στην απλότητα και την διαύγεια των υλικών τους!
    Ενορχηστρωμένες με την γεύση ,ΚΑΙ οι φωτογραφίες!
    Αναδεικνύουν στο μαύρο φόντο, όλη την μεγαλοπρέπεια του τριφτού μπισκότου.(έπρεπε μαζί με τα μπισκότα να ´´επισυνάψεις ´´και τις φωτογραφίες!)...
    Πολύ ωρσία ,ιδανική θα έλεγα,ιδέα και για δώρο τα συγκεκριμένα μπισκότα,τώρα ιδιαίτερα που πλησιάζουν και οι γιορτές και που κάθε τι χειροποίητο,εκτιμάται!
    Και του χρόνου Χρυσαυγή μου!Να την βλέπετε και να την καμαρώνετε να μεγαλώνει κι εσύ να είσαι γερή να της φτιάχνεις εκπλήξεις με γεύση και στρώμα ζωής!
    Σας φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα στο μυαλό μου είσαι Φωτεινή!! Για Χριστουγενιάτικο δώρο είναι οτι πρέπει αυτά τα μπισκότα. Αν μάλιστα τα συσκευάσουμε ανά δυο σε διάφανα σακουλάκια και τα στολίσουμε με κορδέλες όπως έκανα εγώ σήμερα νομίζω οτι είναι ένα υπέροχο χειροποιητο δώρο που εντυπωσιάζει!! Ίσως τα φτιάξω στο μπαζάρ του νηπιαγωγείου της μικρης και τα πουλήσουμε! Θα δούμε!

      Σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες και ξεχωριστές ευχές που πάντα μου προσφέρεις απλόχερα. Μια προς μια τις διάβασα κι αν έστω και οι μισές πραγματοποιηθούν, είμαι σίγουρη οτι η Νεφέλη θα ευτυχίσει !
      Σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!!!!!!
      Σε φιλώ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Νεφέλη!!!
    ...και τι ωραία μπισκότα μαμά!!!
    Βουτυράτα, μυρωδάτα και με ολίγη σοκολάτα! Όταν τα φτιάξω, προβλέπω να τα βουτάω στη λιωμένη σοκολάτα και να τα τρώω επιτόπου!

    Μπράβο!! Να την χαίρεσαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα
      Το έχεις πιάσει το νόημα! Τρώγονται εξίσου τέλεια φρέσκα και βουτηγμένα στην κουβερτούρα που ρέει.

      Φιλιά πολλά!! Μερσί για τις ευχές σου!!!!

      Διαγραφή
  5. μια χαρα θεωρω το μπισκοτο γλυκο, ότι και να λες. γιατί και τη γλυκα του εχει και τις θερμιδες! και εφόσον συνδυαζεις πορτοκάλι με σοκολατα, με κέρδισες ήδη!
    Όσο για τη νεφελιτσα, να τα χιλιάσει!!!! ¨οτι καλύτερο εύχομαι για μία υπέροχη γεμάτη αγαπη ζωη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε τις θερμίδες σίγουρα τις έχει. Δεν τίθεται θέμα... Κοιτα, γλυκό δεν το λέω το μπισκότο αλλά στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι λέμε εμείς. Που σημαίνει πως όταν σου λείπει το γλυκό, μια χαρά βολεύεσαι και με τα μπισκοτάκια, πόσο μάλλον δε που έχουν και στρώση κουβερτούρας απ΄έξω!!
      Σε ευχαριστώ Ζήνα μου για τις ευχές!!!! Να είσαι καλά!
      Φιλιά πολλά!!!!!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Χρυσαυγή μου!! Να την χαίρεστε κι όλα τα καλά να έχει κι εκείνη κι εσείς να την καμαρώνετε!!!
    Τα μπισκότα θεσπέσια... σκέτη νοστιμιά!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε Κική μου! Να είσαι καλά να χαίρεσαι τα ανηψάκια σου!
      Τα μπισκότα τελικά άρεσαν πάρα πολύ! Έκαναν θραύση τους μαθητές και όχι μόνο!!!

      Σε φιλώ! Καλή σου μέρα!!

      Διαγραφή
  7. Χρονια πολλά και καλα!

    Μμμμ ωραιες γευσεις... πρεπει να τα φτιαξω ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!
      Χειμωνιάτικες γεύσεις θα έλεγα!! Φτιάξ΄τα να μοσχομυρίσει το σπίτι!

      Καλημέρες!!

      Διαγραφή
  8. Να το χαίρεσυε το κοριτσάκι σας! Να είναι καλότυχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρονια πολλα στη Νεφελη σου Χρυσαυγη μου!! Να ειναι γλυκα σαν τα μπισκοτακια σου!! Πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύχρονη η Νεφέλη σου Χρυσαυγή μου.
    Σε λίγο καιρό θα είμαστε κι' εμείς σε αυτό το οριακό 10! Κάποιες φορές το χρησιμοποιώ από τώρα βέβαια, θέλοντας να κάνω κάποια πράγματα πιο "αντρικά"!

    Ωραία μπισκότα έφτιαξες και νομίζω πως είναι εξαιρετικό μαμαδίστικο κέρασμα για το σχολείο.

    Να την χαίρεσαι και να την καμαρώσεις όπως εκείνη θα έχει ονειρευτεί για τον εαυτό της.

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ...τωρα μπηκα να αφησω σχόλιο...

    Να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου Χρυσαυγή μου..γερό να είναι και τιποτα άλλο. Να την καμαρώνετε.
    Φανταστικό κέρασμα και πολύ πρωτότυπο και πολύ παιδικό. Μπισκότα κα παιδιά πάνε μαζί. Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους.
    Δεν περιμενω να ακούσω εντυπώσεις.

    Και ξέρεις φυσικά..πως θα τα φτιάξω..χεχε...

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρυσαυγή μου γεια σου! Τα μπαστουνάκια σου είναι στο ψυγείο μου. Το μόνο που ήθελα να σε ρωτήσω είναι αν τα ψήνεις στον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χρονια πολλα στη Νεφελη σου! οσο για τα μπισκοτα, φαινονται φανταστικα, δεν βλεπω την ωρα να τα φτιαξω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου Χρυσαυγή μου!
    Εύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο!
    Πολύ γλυκιά και όμορφη η ανάρτηση σου, βγάζει πολλή αγάπη.
    Τα μπισκότα σου τα λάτρεψα εννοείται. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν μέρες που θα μπορούσα να τρώω μπισκότα από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά και γιατί τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι απολύτως του γούστου μου.
    Χαίρομαι που έβαλες και κανέλα! Είμαι σίγουρη ότι όλα τα παιδάκια θα εκτίμησαν ένα τέτοιο κέρασμα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χροναι πολλα την νεφελη!!! τα αγαπησα αυτα τα μπισκοτα!! καταρχην ουαου για την φωτο με τη σοκολατα που φαινεται η αντανακλαση σου ;) ειναι υπεροχα τα ζηλεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10