28 Μαρτίου 2017

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια, προσούτο και ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας






Η εβδομάδα που διανύουμε ξέρω πως θα είναι πολύ κουραστική για μένα αλλά δεν με πειράζει γιατί θα τελειώσει με ένα υπέροχο γεγονός που οργανώνω εδώ και καιρό. Αυτή η μάστιγα της απόλυτης οργανωτικότητας σε διαβεβαιώ πως είναι το ίδιο ενοχλητική  και ψυχοφθόρα με το απόλυτο χειμαδιό ορισμένων ανθρώπων.


  

Αρχίζεις που λες να οργανώσεις ένα γεγονός, ένα γεύμα, ένα πάρτι, ένα φιλικό κάλεσμα βρε αδερφέ και στην πορεία έχει χαθεί η μπάλα. Οργανώνεις τα οργανωμένα και ξαναματαοργανώνεις τα διπλοοργανωμένα...  αν με πιάνεις! Χάνεσαι μεσ΄ στις λίστες, τα προγράμματα, χάνεις τον ύπνο σου, χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια. Στο τέλος ξέρεις ότι φυσικά, όλα θα πάνε καλά, γιατί με τόση οργάνωση έχεις προβλέψει ακόμα και το τι θα γίνει αν πέσει ένας μετεωρίτης στο κεφάλι σου, αλλά τελικά φτάνεις στο σημείο να έχεις αποδιοργανώσει εντελώς τη ζωή σου. Τιτλος: Πως να αποδιοργανωθείτε ενώ οργανωνεστε!




Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ψυχική υγεία τη δική σου και κυρίως των ανθρώπων που σε ανέχονται, δεν είσαι για πολλά - πολλά.  Δεν είσαι για πολλές διαφωνίες γιατί τα νεύρα σου έχουν γίνει κρόσσια, δεν είσαι για πολλές αντιρρήσεις ούτε για πολλά μαγειρέματα. Τα βασικά! 




Αν τώρα η τάρτα αυτή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες θεωρείται για σένα μη βασικό, σε πληροφορώ ότι δεν είναι. Μην την βλέπεις έτσι φίνα, κυριλέ κι απρόσιτη. Η μόστρα είναι το δυνατό της σημείο. Και η γεύση! Δύσκολη όμως δεν τη λες σε καμία περίπτωση. Είναι το εντελώς αντίθετο. Πολύ πιο απλή από μια μακαρονάδα.




Με άγρια σπαράγγια που οργιάζουν στην εξοχή αυτή την περίοδο και υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μου, με πιπεράτη γραβιέρα που είμαι τρελή φαν της  και ένα προσούτο μούρλια. Το επιστέγασμα που της δίνει έξτρα πόντους είναι το ότι πριν τη σερβίρουμε τη ραντίζουμε με ένα «σιροπάκι» θα το πω,  από μέλι και μουστάρδα. 




Καλή, ήρεμη και οργανωμένη εβδομάδα εύχομαι!!!! 




ΤΑΡΤΑ ΣΟΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ


Υλικά:


     1)      1 φύλλο σφολιάτας
     2)      200 γραμμάρια άγρια σπαράγγια
     3)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
     4)      3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
     5)      2 τσιμπιές αλάτι
     6)      200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
     7)      2 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος)
     8)      1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
     9)      60 γραμμάρια προσούτο
     10)   1 κουταλάκι γλυκού μέλι
     11)   1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
     12)   1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
     13)   Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
     14)   Φύλλα φρέσκου θυμαριού για γαρνίρισμα







Μέθοδος: 


Ανοίγουμε το παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας. Το τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολλα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε στη σφολιάτα ένα κάδρο 2,5 εκατοστών περίπου.



Δηλαδή ένα παραλληλόγραμμο μικρότερο. Προσέχουμε να χαράξουμε τη σφολιάτα αλλά όχι να την κόψουμε μέχρι κάτω. Μόλις φτιάξουμε το κάδρο την βάζουμε στο ψυγείο. 




Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 


Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ολόκληρο αυγό και το γάλα εβαπορέ ή την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσουμε αντί για εβαπορέ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη. 


Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: 


Τα λυγίζουμε με το χέρι μας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό.

Στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσουμε. Τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα ώστε να μην έχουν πολλά νερά και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. 
 
Βάζουμε τα σπαράγγια σε ένα μεγάλο πιάτο ή σε ένα μικρό ταψάκι και τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις δύο τσιμπιές αλάτι και το λιωμένο σκόρδο. Τα μαλάσσουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν με το λάδι και το σκόρδο να πάει παντού. Προσέχουμε μόνο να μην τα σπάσουμε για να έχουν ωραία εμφάνηση στην τάρτα.  Θέλουμε τα σπαράγγια να έχουν λαδωθεί καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. 






Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και στρώνουμε μέσα στο κάδρο την γέμιση έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του χωρίς όμως να πάει καθόλου γύρω – γύρω στην «κορνίζα». 





Κατόπιν τοποθετούμε τα σπαράγγια κατά μήκος της μικρότερης πλευράς του (κάθετα δηλαδή στη μεγαλύτερη πλευρά). Το λάδι και το σκόρδο που θα μείνει στο σκεύος που τα ανακατέψαμε το ρίχνουμε και αυτό πάνω από τα σπαράγγια.




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 


Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο (χωρίς το ασπράδι) και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό. Τα χτυπάμε καλά και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με το μίγμα του αυγού το περίγραμμα (την κορνίζα δηλαδή) της τάρτας.


Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να την δούμε να χρυσίζει στις πλευρές της. 




Όσο η τάρτα ψήνεται εμείς φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μίγμα. 


Μόλις η τάρτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και της τοποθετούμε στην επιφάνεια διάσπαρτες τις φέτες προσούτο, όμορφα τυλιγμένες. 




Ραντίζουμε με το ντρέσινγκ του μελιού και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου θυμαριού εδώ κι εκεί. Τέλος παίρνουμε ένα ακέρωτο, πλυμένο λεμόνι και βγάζουμε λίγο από το ξύσμα του με το ειδικό εργαλείο, το οποίο ξύσμα πασπαλίζουμε πάνω στην τάρτα στα σημεία κυρίως που είναι το προσούτο. 


Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και τη σερβίρουμε αμέσως. 


Καλή επιτυχία!!! 
 









15 σχόλια:

  1. Ουοάου! Πολύ εντυπωσιακή!Δεν ξέρει τι οργανώνεις μετά μανίας Χρυσαυγή, ξέρω όμως οτι μετα μανίας θα φαγωθεί αυτός ο πίνακας ζωγραφικής που έφτιαξες. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο event σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Μια καλή σκέψη βοηθάει πάντα!!!
      Φιλιά και καλημέρα Σοφία!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, μας ξεσηκώνεις πρωί πρωί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι!!!!!!! Μια ανοιξιάτικη τάρτα είναι ενας καλός λόγος να ξεσηκωθεί κανείς!
      Καλημέρα Ξανθή!!!!

      Διαγραφή
  3. Ω!!! τι φοβερη συνταγη! θα δοκιμαστει παρατυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ζήνα μου! Είναι ευκολάκι! Το ΄χεις!!!
      Ελπίζω να σας αρέσει!

      Διαγραφή
  4. Πανέμορφη τάρτα!!! Ανοιξιάτικη!!!!
    Πρωτότυπο το ντρέσινγκ στο τέλος!
    Γραβιέρα Άρτας έβαλες?????
    Θεεεεελωωωω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή επιτυχία σου εύχομαι αν κ με τόση οργάνωση δεν την χρειάζεσαι... η τάρτα σου ειναι φανατστική. απίθανος συνδυασμός γεύσεων και εντάσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η "κορνίζα" ότι πρέπει για ένα τέτοιο έργο τέχνης(!!) Χρυσαυγή μου.
    Καλή επιτυχία εύχομαι στην έκβαση της διοργάνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι το να είσαι οργανωτικός είναι ευχή και κατάρα :)
    Πολλές φορές έχω ευχηθεί να μπορούσα να είμαι λιγάκι πιο χαλαρή, αλλά μετά από τόσα χρόνια συμβιβάστηκα και αποδέχτηκα την εκνευριστικά οργανωτική φύση μου. Είμαι σίγουρη ότι αυτό που οργανώνεις θα αξίζει όλη την προετοιμασία και θα ευχαριστήσει τόσο εσένα όσο και τους καλεσμένους σου!
    Όσο για την τάρτα, μου αρέσει πολύ που δεν χάνεις ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις τα άγρια σπαράγγια που τόσο αγαπάς!
    Και μου αρέσει που παίζεις με διαφορετικές υφές, γεύσεις και αρώματα.
    Δείχνει πραγματικά εξαιρετική!
    Καλή συνέχεια στις προετοιμασίες σου και να περάσετε σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη εικόνα και πάρα πολύ ωραία υλικά!! Τα άγρια σπαράγγια μου αρέσουν πάρα πολύ και δυστυχώς δεν έχω προλάβει να μαζέψω, αλλά και για την γραβιέρα τρελαίνομαι, οπότε με τόσο ωραία υλικά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μόνο ένα, εξαιρετικό!!
    Καλές προετοιμασίες και καλές επιτυχίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μπορουσα να την φάω όλη μονη μου!!
    Δεν είναι ακατόρθωτο, πίστεψέ με ;)
    Μια ανοιξιάτικη τάρτα με υπέροχα υλικά & ωραία εμφάνιση.

    Τζάμπα αγχώνεσαι γιατί τελικά όλα πάνε καλά ;)
    Και είμαι σίγουρη πως θα μας εκπλήξεις και πάλι...αναμένω!!!

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία ιδέα για τάρτα!!Μακάρι να μπορούσα να βρω εύκολα σπαράγγια γιατί στα Σ/Μ δεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρώτη φορά έφαγα σπαράγγια σ'αυτή την πρωτότυπη τάρτα! Δεν χρησιμοποίησα σφολιάτα αλλά ένα αυτοσχέδιο ζυμαράκι τύπου κουρού με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής. Πολύ πετυχημένος γευστικός συνδυασμός! Και σκορδάτος επίσης! (Χάρη σε σένα εντάχθηκε και το ευεργετικό, ταπεινό σκορδάκι στη διατροφή μας.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10