Αυτή η ανάρτηση
εκτός από τη συνταγή, είναι πλούσια σε φωτογραφίες. Φάτε μάτια ψάρια! Με λίγα
λόγια, αν δεν δεις αυτό το τσιζ κέικ από όλες τις πλευρές του, σε μακρινό και
κοντινό πλάνο, απ΄την καλή, απ΄την ανάποδη, με τη σάλτσα φράουλας να ρέει πάνω στη μους σοκολάτας και την
μπουκιά μισοφαγωμένη, πιστεύω πως δεν μπορείς να καταλάβεις περί τίνος
πρόκειται. Γι΄ αυτό θα σε μουρλάνω στις φωτογραφίες.
Ως μια εκ των
τελευταίων ρομαντικών της εποχής μου ή μια εκ των άκρως συντηρητικών σε σχέση
με την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη (διάλεξε ότι θες και σε βολεύει)
αντιστέκομαι σθεναρά στα βίντεο που δείχνουν πως μαγειρεύεται ένα φαγητό ή
γλυκό, τα reels στο Instagram και οτιδήποτε ξεφεύγει από την
κλασική, απλή φωτογραφία που αγαπώ. Οι φωτογραφίες που τραβάω και τα κείμενα που
γράφω είναι τα όπλα μου μέσα στον κόσμο του YouTube, των reels, των vlog και των podcast. Ξέρω, κρατάω φυσοκάλαμο σε έναν κόσμο με πυρηνικά, η εποχή με έχει
ξεπεράσει και έχω φάει τη σκόνη όλων. Ξέρω, είμαι τεχνοφοβική. Το ζω όμως μόνη μου και είμαι αρκετά ικανοποιημένη με αυτό ωστε δεν χρειάζεται να το αλλάξω. Safe zone. Μαγειρεύω, φωτογραφίζω, τρώω και λιγουλάκι.
Πάμε λοιπόν να τα
πούμε για το γλυκό. Είναι εύκολο και δεν χρειάζεται ψήσιμο, κάτι που σημαίνει
πως σε πολύ λίγη ώρα και με απλά βήματα το έχεις καταφέρει. Ειλικρινά δεν έχω
να πω πολλά. Θεωρώ ότι οι φωτογραφίες μιλούν. Οι οδηγίες μου είναι πολύ κατατοπιστικές
και το μόνο που θα επισημάνω είναι να δώσεις
ιδιαίτερη σημασία στα tips στο τέλος γιατί εκεί είναι όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις.
ΤΣΙΖ ΚΕΙΚ
ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Υλικά για τη
βάση:
1)
200
γραμμάρια μπισκότα βρώμης (εναλλακτικά digestive)
2)
100 γραμμάρια
βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3)
60
γραμμάρια καρύδι
Υλικά για την
σοκολατένια κρέμα:
1)
300
γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
2)
300
γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια
3)
250
γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4)
100
γραμμάρια ζάχαρη
5)
70
γραμμάρια κουβερτούρα (προαιρετικά για επικάλυψη)
Σάλτσα φράουλας:
1)
500
γραμμάρια φρέσκιες φράουλες
2)
100
γραμμάρια ζάχαρη
3)
1
ζουμερό λεμόνι, το χυμό του
Επιπλέον:
1)
Λίγες
φρέσκιες φράουλες για το στόλισμα του γλυκού
Μέθοδος:
Το γλυκό πρέπει
να φτιαχτεί την προηγούμενη μέρα απ΄ τη μέρα που θα το σερβίρουμε.
Χρειαζόμαστε μια στρογγυλή
φόρμα, σαν ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20 εκατοστών.
Στον πάτο της φόρμας
στρώνουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας το οποίο να είναι μεγαλύτερο από τη
φόρμα γύρω στα 2-3 εκατοστά ολόγυρα. Κατόπιν κλείνουμε τα τοιχώματα της φόρμας
έτσι ώστε να πιάσουν και να εγκλωβίσουν το χαρτί στη βάση και να μην κουνιέται.
Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη.
Φτιάχνουμε την
βάση:
Στο μούλτι
βάζουμε τα μπισκότα λίγα – λίγα και τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε
σε ένα μπολ. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με το καρύδι που το
τρίβουμε κι αυτό μέχρι να γίνει σκόνη. Το προσθέτουμε στα τριμμένα μπισκότα κι
ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μπολ το βούτυρο που το
έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει εντελώς. Ζυμώνουμε με τα
χέρια μας το μίγμα του μπισκότου μέχρι να ομογεννοποιηθεί και να πάει το
βούτυρο παντού.
Στρώνουμε το
μίγμα στη βάση της φόρμας (πάνω στο λαδόχαρτο) και το πατάμε με τον πάτο ενός ποτηριού
ή με το χέρι μας να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Λειαίνουμε όσο το δυνατόν
περισσότερο την επιφάνειά του.
Βάζουμε τη φόρμα
με το μπισκότο στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Φτιάχνουμε την
κρέμα:
Στον κάδο του
μίξερ (ή σε μπολ αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός) βάζουμε το τυρί κρέμα (αφού
το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου), την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Τα
χτυπάμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη και λεία κρέμα. Τα αφήνουμε
στην άκρη.
Σε μπεν μαρί
βάζουμε τα 300 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια να λιώσει. Μόλις γίνει αυτό, την
προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ με την κρέμα του τυριού που έχουμε φτιάξει και αμέσως τα
χτυπάμε ξανά όλα μαζί ίσα ίσα να ενωθούν και να γίνει σοκολατένιο το μίγμα. Αν στα
τοιχώματα υπάρχουν υπολείμματα λευκής κρέμας, τα μαζεύουμε με μια σπάτουλα και
τα ενσωματώνουμε στο σοκολατένιο μίγμα.
Η κρέμα του τσιζ
κέικ είναι έτοιμη και την στρώνουμε πάνω από την μπισκοτένια βάση μέσα στη
φόρμα, λειαίνοντας την επιφάνεια.
Βάζουμε το γλυκό
για ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ
φτιάχνουμε τη σάλτσα φράουλας:
Σε ένα
κατσαρολάκι ρίχνουμε τις φράουλες πολύ ψιλοκομμένες (όχι κομμένες στη μέση,
ούτε στα τέσσερα, αλλά περισσότερο ψιλοκομμένες), τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού. Βράζουμε τα υλικά σε
μέτρια θερμοκρασία για 5-10 λεπτά περίπου μέχρι να δούμε ότι το μίγμα αρχίζει
να πήζει ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη
φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ώστε να γίνει λεία σάλτσα. Αν δεν έχουμε
ραβδομπλέντερ μπορούμε να περάσουμε τις φράουλες μαζί με το ζουμί τους μέσα από
λεπτό σουρωτήρι σε μπολ.
Κατόπιν βάζουμε
σε βαζάκι που κλείνει με καπάκι τη σάλτσα φράουλας και μόλις κρυώσει την διατηρούμε στο ψυγείο
μέχρι να την χρειαστούμε, την ώρα που θα σερβίρουμε το γλυκό.
Διακόσμηση τσιζ
κέικ:
Η διακόσμηση του
γλυκού είναι προαιρετική και έχει τα υπέρ και τα κατά της, τα οποία θα τα διαβάσεις
παρακάτω στα tips.
Λιώνουμε τα 70
γραμμάρια κουβερτούρας σε μπεν μαρί. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο να είναι
παγωμένο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή και πιρουνιού «ραντίζουμε» τη
σοκολάτα πάνω από την επιφάνεια του τσιζ κέικ, δημιουργώντας γραμμές. Θα δούμε ότι
η ρευστή σοκολάτα μόλις πέσει πάνω στην κρύα κρέμα θα παγώσει σχεδόν αμέσως.
Κόβουμε μερικές φράουλες
στη μέση και διακοσμούμε ολόγυρα το τσιζ κέικ. Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι
να το κόψουμε.
Tips:
1)
Οι γραμμές
από σοκολάτα στην επιφάνεια του τσιζ κέικ πέρα από το ότι κάνουν πιο
εντυπωσιακό το γλυκό, προσθέτουν και στη γεύση καθώς δίνουν το στοιχείο της τραγανότητας
σε κάθε μπουκιά που τρως. Κι αυτό είναι θετικό γιατί ανεβάζει ακόμα περισσότερο
το γλυκό.
2)
Ωστόσο
υπάρχει κι ένα μειονέκτημα σ΄ αυτή τη διακόσμηση, καθώς όταν πάμε να κόψουμε τα
κομμάτια θα διαπιστώσουμε πως ενώ η κρέμα του τσιζ κέικ είναι αφράτη σαν μους,
οι γραμμές της σοκολάτας είναι αρκετά πιο σκληρές και άκαμπτες, με αποτέλεσμα
να βυθίζονται με το μαχαίρι μέσα στη μους του γλυκού και να χαλάει η όψη του
κάθε κομματιού. Αν είχα να πω μια γνώμη πάνω σε αυτό θα ήταν πως αν είναι να
προσφέρετε το γλυκό σε καλεσμένους καλύτερα να αποφύγετε αυτού του είδους τη
διακόσμηση και να βάλετε στην επιφάνεια μόνο φράουλες. Αν ωστόσο το θέλετε για
εσάς και την οικογένειά σας, αξίζει να το κάνετε όπως το παρουσιάζω.
3)
Σε περίπτωση
που δεν βρείτε φρέσκιες φράουλες ή είναι εκτός εποχής, μπορείτε να κάνετε τη
σάλτσα φράουλας και με κατεψυγμένες. Θα γίνει εξίσου καλή. Η ποσότητα της σάλτσας
είναι ακριβώς όση χρειάζεται όλη η ποσότητα του τσιζ κέικ για να
καταναλωθεί. Μην φτιάξετε δηλαδή τη μισή
δόση γιατί θα σας λείψει.
4)
Το βήμα
με τη λαδόκολλα στον πάτο της φόρμας είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να
παραλειφθεί. Διαφορετικά το μπισκότο θα κολλήσει καθώς κρυώνει το βούτυρο στη
βάση της φόρμας και δεν θα μπορεί να ξεκολλήσει με τη σπάτουλα.
5)
Το γλυκό
όπως προείπα πρέπει να φτιαχτεί από την προηγούμενη μέρα από αυτή που θέλετε να
το καταναλώσετε. Είναι πολύ νόστιμο και ωραίο κατευθείαν από το ψυγείο. Παρ΄
όλα αυτά, η δική μου προτροπή είναι να το αφήσετε 15-20 λεπτά (αν είναι
καλοκαίρι) εκτός ψυγείου για να πιάσει λίγο τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος
και η κρέμα του να γίνει ακόμα πιο βελούδινη σαν αέρινη μους. Διαφορετικά θα
είναι λίγο πιο σφιχτή και σταθερή. Είναι το δικό μου προσωπικό γούστο αυτό και πιστεύω
πως αξίζει η δοκιμή.
6)
Τέλος
η πρότασή μου για το σερβίρισμα είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες.
Δηλαδή βάζουμε στο πιάτο σερβιρίσματος 2 γενναίες κουταλιές σούπας από σάλτσα
φράουλας, την απλώνουμε λίγο να σχηματίσει μια λιμνούλα και επάνω της εναποθέτουμε
το κομμάτι του τσιζ κέικ.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου