14 Αυγούστου 2022

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα και σοκολάτα

 


Όσο ιδιαίτερα γλυκά και να φτιάξω, πάντα θα γυρνάω σε κάτι τέτοια παλιομοδίτικα κι απλά, να βρίσκω απάγκιο, καθώς μπορώ να πω πως είναι το ψυχικό (γευστικό) μου αποκούμπι.




Τα λεγόμενα «γλυκά ψυγείου» είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Για παράδειγμα μια τούρτα δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηριστεί ως γλυκό ψυγείου παρόλο που συντηρείται εκεί ακριβώς. Ένα γλυκό ψυγείου που σέβεται τον εαυτό του σου θυμίζει τη θεία σου που στο κέρναγε τα καλοκαίρια στην αυλή, τη γιαγιά που το έφτιαχνε για τη γιορτή του παππού, τη μάνα σου, τη συμπεθέρα, τη συννυφάδα της γιαγιάς, την αδερφή της φίλης της μάνας σου και καταλαβαίνεις πολύ καλά τι λέω.




Ένα γλυκό ψυγείου φτιάχνεται λίγο πολύ με υλικά περιπτέρου. Μπισκότα, κρέμες αραβοσίτου (που στη σύγχρονη γλώσσα είναι το κορν φλάουερ), κάψουλες βανίλιας, γάλα και τα σχετικά. Μπορεί βέβαια να έχει και κάποια κομπόστα πχ ροδάκινο ή ζελέ φράουλα πάνω από τη στρώση με κρέμα. Δηλαδή τα κλασικά και προβλεπόμενα. Τα γλυκά ψυγείου στέκονται εκεί, αγέρωχα στους αιώνες των αιώνων, πολλές φορές παραμελημένα αλλά πάντα πρόθυμα να σου δώσουν τη λύση όταν έρθει μια γιορτή και χρειάζεσαι κάτι που αποδεδειγμένα θα αρέσει σε όλους.




Τούτο εδώ που σου δείχνω σήμερα είναι αφρός. Ένα πανεύκολο, καταπληκτικό, σοκολατένιο, δροσερό και εθιστικό γλυκό ψυγείου. Θα σου πω ακριβώς πως το φτιάχνω με τον παλιό κλασικό τρόπο, χωρίς σύγχρονες αντικαταστάσεις. Δηλαδή δεν θα χρησιμοποιήσω εκχύλισμα βανίλιας, αλλά κλασικές κάψουλες βανιλίνης. Ούτε κορν φλάουερ στη θέση του γνωστού και παραδοσιακού «άνθους αραβοσίτου». Σήμερα μαγειρεύω όπως οι γιαγιάδες και μπράβο μου!

Ακολούθησε τα βήματα και δεν θα χάσεις. Οι φωτογραφίες το επιβεβαιώνουν!




ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Υλικά :

1)     2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ

2)     60 ml κονιάκ

3)     1350 ml γάλα φρέσκο

4)     3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

5)     2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια (ΟΧΙ στιγμής!)

6)     125 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, κομμένο σε κομμάτια

7)     4 κουβερτούρες των 125 γραμμαρίων έκαστη (κρατάμε τη μια για να την τρίψουμε πάνω στο γλυκό)

8)     400 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

9)     1 κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη

10)  2 κάψουλες βανίλιας




Μέθοδος:

Για το γλυκό θα χρειαστούμε παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων περίπου 32Χ22 εκατοστά. Επίσης μπορούμε να το φτιάξουμε σε στρογγυλό τσέρκι σαν τούρτα ή ακόμα και σε στρογγυλό ταψί.

Από τα 2 πακέτα μπισκότων πτι μπερ, μετράμε 10 μπισκότα και τα κρατάμε στην άκρη τα οποία και ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ. Δηλαδή η συνταγή χρειάζεται 2 πακέτα μείον 10 μπισκότα.

Σε μεγάλο μπολ σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια (στα 4-5) και τα ραντίζουμε με το κονιάκ.

Σε ένα μικρότερο μπολ βάζουμε μια κούπα γάλα κρύο από το ψυγείο, καθώς και τα δύο φακελάκια άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια. Με το κουτάλι ανακατεύουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει το άνθος αραβοσίτου.

Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τις 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί πολύ αλλά όχι να κάψει εντελώς γιατί θα «πιάσει» στο πάτο. Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα το περιεχόμενο του μπολ με το άνθος αραβοσίτου, αφού πρώτα το ανακατέψουμε ξανά γιατί μπορεί να έχει καθίσει το άνθος αραβοσίτου στον πάτο.

Τώρα με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχόμενα το γάλα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να το δούμε να πήζει και να αρχίζει να κάνει μικρές φουσκάλες, πράγμα που σημαίνει ότι η κρέμα μας είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κομμάτια και τις τρεις κουβερτούρες σπασμένες κι αυτές σε κομμάτια ώστε να λιώσουν πιο γρήγορα κι εύκολα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και το βούτυρο. Τώρα η κρέμα είναι έτοιμη.




Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μπισκότα που έχουμε ραντίσει με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά να τυλιχθούν με την κρέμα. Αμέσως χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρέξ ή ταψί διαστάσεων 32Χ22 εκατοστών ή σε τσέρκι διαμέτρου 28 έως 30 εκατοστών.

Αφήνουμε λίγο το γλυκό εκτός ψυγείου να πέσει η θερμοκρασία του και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες ώστε να κρυώσει.

Τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με την άχνη και τις βανίλιες και την στρώνουμε πάνω από το γλυκό.

Την κουβερτούρα που έχουμε κρατήσει την τρίβουμε πάνω από τη σαντιγί. Προτείνω να την βάλετε σε δίσκο κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι να την ψιλοκόψετε ώστε να μείνουν κάποια μικρά κομμάτια γιατί καθώς τρως το μαλακό γλυκό, είναι ωραίο να βρίσεις μικρά κομμάτια σοκολάτας ανάμεσα στις μπουκιές.

Εναλλακτικά υπάρχει και η λύση του καβουρδισμένου αμύγδαλου φιλέ για όσους θέλουν αντί για σοκολάτα να το σερβίρουν με αμύγδαλο!

Καλή επιτυχία!!!

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10