31 Αυγούστου 2022

Λουκουμάδες λαχανικών

 


Νέα που σοκάρουν! Ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο παρεμβάλλεται μιαν άλλη εποχή… ένα υβρίδιο που ονομάζεται αποκαλόκαιρο. Γιατί ο μήνας Σεπτέμβριος ημερολογιακά μπορεί ν΄ ανήκει στο φθινόπωρο αλλά κλιματικά έχει μια κάποια προσκόλληση στο καλοκαίρι.




Το αποκαλόκαιρο μαγειρεύουμε καλοκαιρινά φαγητά με φθινοπωρινές αποχρώσεις. Με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο εκεί, φτιάχνουμε λαδερά με τα υπέροχα λαχανικά του καλοκαιριού όπως τις ντομάτες, που είναι τώρα στα καλύτερά τους. Ταυτόχρονα βάζουμε και καμιά πίτα στο φούρνο τώρα που έχει δροσίσει, έτσι για το καλό για να μυρίσει το σπίτι. Γενικά μιλώντας, όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά γιατί αν ρωτάς τι κάνω εγώ, θα σου πω ότι μαγειρεύω όλο το χρόνο ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή μου. Κάθε μέρα το παίρνω απ΄την αρχή. Δεν ξεχωρίζω τα φαγητά και δεν κάνω διακρίσεις. Αν θέλω ψαρόσουπα το καλοκαίρι, θα φάω ψαρόσουπα το καλοκαίρι.

Βέβαια τώρα το Σεπτέμβριο οι ντομάτες που υπάρχουν είναι πολύ καλύτερες από τις καλοκαιρινές κι αυτό είναι κάτι δεδομένο. Έφτιαξα μ΄αυτές τις νόστιμες ντομάτες καθώς και με τρυφερά, πράσινα κολοκυθάκια, άφθονο ξερό κρεμμύδι και μια τεράστια χούφτα δυόσμο, φοβερούς λουκουμάδες λαχανικών. Χωρίς τυριά, χωρίς πολλά υλικά. Γλύκισμα! Άλλο να σου λέω κι άλλο να τους τρως.




Το μυστικό (γιατί παντού κρύβονται μυστικά) είναι η απουσία υγρών στο μίγμα. Όσο πιο σταθερό και λιγότερο υδαρές είναι το μίγμα, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν. Αν έχουν υγρά, αφενός θα απορροφήσουν λάδι κι αφετέρου θα γίνουν λιγότερο έως καθόλου αέρινοι, και πλακουτσοί.

Οι λουκουμάδες λαχανικών τρώγονται καλύτερα την ώρα που θα τηγανιστούν, όπως συμβαίνει με τις πατάτες, με το σαγανάκι και όλα γενικώς τα τηγανιτά. Είναι καλύτεροι ζεστοί με ένα ποτήρι κρύα μπύρα!




ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια κολοκυθάκια πράσινα ζυγισμένα χωρίς τα κοτσάνια τους

2)     600 γραμμάρια ντομάτες κρουστές (περίπου 3 μέτριες ντομάτες)

3)     280 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά (περίπου 2 μέτρια κρεμμύδια)

4)     1 μεγάλη, γεμάτη χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

5)     2 αυγά

6)     1 κουταλιά σούπας baking powder

7)     250-300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8)     Αλάτι

9)     Λάδι για τηγάνισμα




Μέθοδος:

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη και τα αλατίζουμε κανονικά. Τα ανακατεύουμε με το αλάτι και τα αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι να στραγγίζουν όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά καρέ και τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Οι ντομάτες δεν πρέπει να είναι παραγινωμένες αλλά κρουστές και όχι λιωμένες. Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και αφαιρούμε από μέσα τους όλα τα σπόρια και τα υγρά. Είναι απαραίτητο να μείνει μόνο η κρουστή σάρκα της ντομάτας, χωρίς υγρά που θα αλλοιώσουν τη σύσταση του μίγματος. Κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε μικρά καρέ και τη ρίχνουμε όλη μέσα στο μπολ με το κρεμμύδι. Αλατίζουμε κανονικά τα λαχανικά αυτά που είναι μέσα στο μπολ.

Παίρνουμε τώρα χούφτες από το τριμμένο κι αλατισμένο κολοκύθι και το στύβουμε μέσα στα δυο χέρια μας πολύ καλά ώστε να φύγουν όλα του τα υγρά. Θέλει καλό στύψιμο γιατί το κολοκύθι έχει πολύ νερό μέσα του και θα αραιώσει το μίγμα των λουκουμάδων. Ρίχνουμε και το κολοκύθι μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι (αρχικά μόνο τα 250 γραμμάρια), το baking και τα αυγά. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Στην αρχή καθώς ανακατεύουμε το μίγμα θα φανεί πολύ σφιχτό, όμως στην πορεία που θα αφήσουν λίγα υγρά τα λαχανικά θα γίνει σαν πηχτός χυλός. Ωστόσο αν δούμε ότι είναι πολύ ρευστός ο χυλός καλό είναι να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια αλεύρι.




Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι της σούπας πιάνουμε μεγάλες κουταλιές από το μίγμα. Με ένα άλλο κουτάλι δουλεύουμε το μίγμα ανάμεσα στα δυο κουτάλια ώστε να αποκτήσει κάπως ομαλή και όμορφη επιφάνεια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Όπως περίπου κάνουμε με τους λουκουμάδες από ζυμάρι.

Αφήνουμε τους λουκουμάδες να κάνουν καλή κρούστα από τη μια μεριά και να χρυσίσουν πριν τους γυρίσουμε να τηγανιστούν και από την άλλη. Αυτό γίνεται για να μην διαλυθούν κατά το γύρισμα. Το τηγάνισμα επίσης πρέπει να γίνει σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να μην αρπάξουν απ΄ έξω και μέσα μείνουν άψητοι.

Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Προτιμότερο είναι να σερβιριστούν ζεστοί, αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και σε θερμοκρασία δωματίου δεν είναι νόστιμοι. Απλώς όσο περνά η ώρα, χάνουν την τραγανότητά τους.

Καλή επιτυχία!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10