24 Ιανουαρίου 2024

Κλασικό κέικ βανίλια σοκολάτα ή το κέικ της μαμάς

 


Κέικ βανίλια σοκολάτα ή αλλιώς το κέικ της μαμάς, για να συνεννοούμαστε! Είναι το κέικ που υπάρχει σε όλα τα τετράδια μαγειρικής των μαμάδων και γιαγιάδων ανά την Ελλάδα. Το κέικ που μαζί με τα δεκάδες ταπεράκια του φοιτητή μπαίνει κι αυτό πάντα σε μια γωνιά της βαλίτσας και ταξιδεύει μαζί του. Αυτό που τρώνε τα 9 στα 10 παιδιά στο σχολείο όταν δεν αγοράζουν (θέλω να πιστεύω) από το κυλικείο. Ίσως το πρώτο κέικ που έφτιαξε η κάθε μια μας, στα πρώτα της μαγειρικά βήματα. Όλα αυτά τα μαμαδίστικα κέικ είναι ίδια και ταυτόχρονα διαφορετικά. Ακριβώς όπως το τοστ της μαμάς της φίλης σου που είναι ίδιο με το δικό σου αλλά διαφορετικό.




Κι επειδή έχουμε φτιάξει την μάνα μας και τον πατέρα μας εδώ μέσα από συνταγές αλλά ένα κέικ της προκοπής σαν αυτό που τρώγαμε παλιά δεν έχουμε, ήρθε η ώρα να μπει κι αυτό στο αρχείο. Γιατί σαν το κλασικό κέικ πορτοκαλιού, βανίλιας και κακάο δεν υπάρχει! Αυτό που δεν φτιάχνεται με εκχύλισμα βανίλιας αλλά με κάψουλες βανιλίνης. Εκείνες τις μικρές, άσπρες καψουλίτσες με το κόκκινο καπάκι που ανοίγεις με τα δόντια. Ας ενωθούμε όλες οι ξεδοντιασμένες να φτιάξουμε απόψε κιόλας το κεικ της καρδιάς μας και να θυμηθούμε τα παλιά!




Τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω καταχωρημένη στο τετράδιο μαγειρικής μου ως το «κέικ της Κυρίας Λίτσας». Ποια είναι η κυρία Λίτσα θα μου πεις τώρα? Είναι η μαμά της κολλητής φίλης της μαμάς μου από το δημοτικό, η οποία ζει και βασιλεύει, 90+ ετών and counting. Αυτό λοιπόν είναι το μαμαδίστικο κέικ που έφτιαχνε η δική μου μαμά όταν ήμουν εγώ παιδί και μάντεψε…. θέλω να ελπίζω ότι το κέικ της κυρίας Λίτσας θα το τρώνε και τα παιδιά των παιδιών μου.




Φυσικά οι μονάδες μέτρησης ήταν διαφορετικές. Χρησιμοποιούσε φλιτζάνια, γιατί δοσομετρικές κούπες και ηλεκτρονικές ζυγαριές κουζίνας δεν υπήρχαν τότε, αλλά έχω φροντίσει να κάνω όλες τις μετατροπές ώστε η συνταγή να είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα και άρα επιτυχημένη στην παραμικρή λεπτομέρεια. Τέλος, η κυρία Λίτσα έγραφε στη συνταγή μαργαρίνη αλλά εγώ το φτιάχνω πλέον με βούτυρο. Εσύ κάνεις ότι θέλεις. Το ίδιο καλό θα βγει, στο εγγυώμαι.




ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Ή ΤΟ ΚΕΙΚ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Υλικά:

1)     180 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2)     230 γραμμάρια ζάχαρη

3)     3 μεγάλα αυγά

4)     1 κάψουλα βανιλίνης

5)     Ξύσμα ½ πορτοκαλιού

6)     100 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου όσο είναι ο χυμός του πορτοκαλιού που πήραμε το ξύσμα)

7)     125 ml γάλα φρέσκο

8)     300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

9)     1 κουταλάκι γλυκού baking powder

10)  30 γραμμάρια σκόνη κακάο




Μέθοδος:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μπολάκι το κακάο και το μισό από το γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να δημιουργηθεί ένα μίγμα σαν πάστα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το καλά μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα ενώ ταυτόχρονα ανά διαστήματα ξεκολλάμε με μια σπάτουλα το βούτυρο που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου ώστε να ανακατευτεί όσο γίνεται καλύτερα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά. Ένα ένα κάθε φορά, με διάστημα ενός λεπτού το ένα από το άλλο, ενώ δεν σταματάμε καθόλου το χτύπημα. Έτσι θα αφρατέψει καλά το μίγμα και θα ενσωματωθούν τα αυγά άψογα μέσα σε αυτό.

Προσθέτουμε έπειτα το ξύσμα του πορτοκαλιού και την κάψουλα της βανίλιας και το υπόλοιπο γάλα που έχει περισσέψει, χτυπώντας να ενσωματωθούν κι αυτά με το μίγμα του βουτύρου.

Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ τον χυμό του πορτοκαλιού, το αλεύρι και το baking powder. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τώρα ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη ζύμη κέικ. Μόλις είναι έτοιμη σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα καλά ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουν κολλήσει υπολείμματα από το αλεύρι στα τοιχώματα του κάδου.

Ρίχνουμε την μισή ίσως και λίγη παραπάνω από τη ζύμη του κέικ μέσα στη βουτυρωμένη μας φόρμα καλύπτοντας όλο τον πάτο της. Στην υπόλοιπη ζύμη που έχει μείνει στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη σοκολατένια πάστα που φτιάξαμε προηγουμένως και χτυπάμε για λίγο πάλι με το σύρμα μέχρι να ομογεννοποιηθεί και να προκύψει τώρα μια σοκολατένια ζύμη κέικ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε με μια σπάτουλα τη σοκολατένια ζύμη πάνω από την λευκή ζύμη του κέικ, που έχουμε ήδη βάλει στη φόρμα, έτσι ώστε να την καλύψει. Με ένα μαχαίρι ή κουτάλι ανακατεύουμε ελαφρά από κάτω προς τα πάνω τα δύο μίγματα μέσα στη φόρμα του κέικ, δημιουργώντας «νερά».

Ψήνουμε το κέικ στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μας, στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 50-55 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και αυτό να βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα ζύμης στη λάμα του.

Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα μέσα στη φόρμα του και να κρυώσει πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Προαιρετικά το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!!!  

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10