3 Φεβρουαρίου 2024

Τηγανίτες με μύρτιλα και γιαούρτι

 


Έχω τόσες συνταγές για τηγανίτες στο μπλογκ και ποτέ δεν μου φαίνονται αρκετές. Είναι κάπως σαν τις μακαρονάδες. Καμία δεν είναι το ίδιο. Άλλη η γεύση της μπολονέζ και άλλη της αραμπιάτα. Πάνω στη ίδια βάση, παίζεις με διαφορετικούς συνδυασμούς και υλικά.




Σήμερα θα δώσω τη συνταγή που νομίζω ότι αγαπώ περισσότερο απ΄ όλες τη δεδομένη στιγμή που σου μιλάω. Γιατί αν με ρωτήσεις του χρόνου μπορεί να σου λέω άλλα. Τηγανίτες με μύρτιλα λοιπόν, που έκανα αμάν και πως να τα βρω τα τελευταία μόλις χρόνια στα μανάβικα και σούπερ μάρκετ της περιοχής που ζω. Θυμάμαι παλιά όταν πήγαινα Αθήνα τα έβλεπα και τα ζήλευα. Τελικά, όπως όλα τα προϊόντα, ήρθαν καθυστερημένα και στην επαρχία οπότε τώρα έχω να ζηλεύω άλλα που βλέπω και δεν μπορώ να αγοράσω. Και η ζωή συνεχίζεται.




Παράλληλα με τη συνταγή, σου γράφω στο τέλος κάποιες αντικαταστάσεις που μπορείς να κάνεις ώστε να φτιάξεις εξίσου νόστιμες τηγανίτες με μύρτιλα αλλά χωρίς ίσως κάποια υλικά που δεν θέλεις. Αν και πάντα συνιστώ να φτιάχνεις τις συνταγές μου έστω μια φορά όπως σου τις δίνω, παράλληλα καταλαβαίνω και την ανάγκη σου να παραβλέψεις τα υλικά που δεν μπορείς να βρεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα φτιάξεις συνταγές με μύρτιλα χωρίς μύρτιλα. Είπαμε!!!!!  




 

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά:

1)     175 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     30 γραμμάρια αλεύρι καρύδας

3)     1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

4)     1 κουταλάκι γλυκού baking powder

5)     ½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

6)     ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

7)     1 αυγό

8)     100 γραμμάρια γιαούρτι

9)     300 ml γάλα φρέσκο

10)  3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

11)  125 γραμμάρια μύρτιλα φρέσκα




Μέθοδος:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό με το γιαούρτι και με το σύρμα τα χτυπάμε ώστε να ομογεννοποιηθούν. Προσθέτουμε και το γάλα και χτυπάμε ξανά να γίνει ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτουμε όλα τα στερεά, δηλαδή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι καρύδας, την κανέλα, το baking powder και τη σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα ξανά. Τελευταίο προσθέτουμε το ελαιόλαδο κι αυτό έχει σημασία γιατί έτσι λειτουργεί καλύτερα το μίγμα για τηγανίτες. Ο χυλός είναι έτοιμος.

Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, το οποίο λαδώνουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε μερικές κουταλιές χυλού σε απόσταση μεταξύ τους και πάνω σε κάθε «δίσκο» από χυλό τοποθετούμε μερικά μύρτιλα (όσα εμείς θέλουμε να έχει η κάθε τηγανίτα). Από πάνω ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά από το μίγμα ώστε να καλυφθούν τα μύρτιλα. Αμέσως κλείνουμε με το καπάκι το τηγάνι και αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι δηλαδή να δούμε να έχει βγάλει φουσκάλες η επιφάνεια κάθε τηγανίτας και παράλληλα να έχει ροδίσει από την κάτω πλευρά.

Μόλις γίνει αυτό, αφαιρούμε το καπάκι και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας γυρίζουμε τις τηγανίτες να ψηθούν κι από την άλλη  πλευρά, χωρίς όμως αυτή τη φορά να τις σκεπάσουμε με το καπάκι. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις βάζουμε σε πιάτο.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, ώστε να τελειώσει όλος ο χυλός.

Τις περιχύνουμε με μέλι και τις σερβίρουμε με επιπλέον φρέσκα μύρτιλα.

Καλή επιτυχία!!!




Tips:

1)     Δεν βάζουμε τα μύρτιλα να τα ανακατέψουμε μέσα στον χυλό που φτιάχνουμε όπως θα δούμε σε πολλές αντίστοιχες συνταγές. Ο λόγος είναι πως αν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα έχουμε τον έλεγχο πόσα μύρτιλα θα έχει η κάθε τηγανίτα. Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες να έχουν πολύ λίγα και άλλες περισσότερα. Βάζοντας τα μύρτιλα εμείς σε κάθε τηγανίτα μπορούμε να τα μοιράσουμε ισομερώς και όλες να είναι όμοιες μεταξύ τους.

2)     Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το αλεύρι καρύδας, το οποίο όμως δίνει εξαιρετική γεύση και υφή στις τηγανίτες μπορούμε να το κάνουμε, αντικαθιστώντας το με την ίδια ποσότητα σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με την προϋπόθεση πως θα ελαττώσουμε το γάλα. Ο λόγος είναι πως το αλεύρι καρύδας «πίνει» αρκετή υγρασία, σε αντίθεση με τα κοινά άλευρα. Έτσι λοιπόν το γάλα θα το μειώσουμε τόσο ώστε να έχουμε έναν παχύρρευστο και λείο χυλό.

3)     Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι και το γάλα με αντίστοιχα φυτικά προϊόντα. Επίσης τη ζάχαρη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ζάχαρη καρύδας ή καστανή ή μέλι ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής μας.

4)     Απαραίτητο είναι να τηρήσουμε το βήμα με το καπάκι στις τηγανίτες κατά την ώρα που ψήνονται από την μια πλευρά. Ο λόγος που τις καπακώνουμε είναι οτι τα μύρτιλα βγάζουν υγρασία όταν ψήνονται με αποτέλεσμα να φαίνεται πως οι τηγανίτες είναι έτοιμες απ΄ έξω και καλά ψημένες, αλλά μέσα να είναι ακόμη η ζύμη ωμή. Το καπάκι βοηθάει να μείνει η θερμοκρασία μέσα στο σκεύος και να ψήνονται παράλληλα από κάτω κι από πάνω σε μέτρια πάντα θερμοκρασία ώστε να μην αρπάξουν. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10