20 Φεβρουαρίου 2024

Ανοιχτή τυρόπιτα

 


Γιατί ανοιχτή τυρόπιτα και όχι τάρτα? Γιατί το φύλλο δεν είναι το κλασικό τριφτό της τάρτας που περιέχει άφθονο βούτυρο. Είναι ζύμη πίτας με μια ιδιαιτερότητα. Χυμό πορτοκαλιού αντί για νερό.




Πρόκειται για ένα ζυμάρι που αφήνει μια γλυκιά επίγευση χωρίς όμως να είναι γλυκό αφού δεν έχει καθόλου ζάχαρη. Έχει ανοιχτεί σε αρκετά χοντρό φύλλο και έχει υποδεχθεί μια ρευστή κρέμα σιμιγδαλιού με τυριά και ένα touch μοσχοκάρυδου. Το επιστέγασμα της τυρόπιτας είναι άφθονο σουσάμι που θα καλύψει την επιφάνεια της κρέμας και θα την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη και νόστιμη.

Η δόση βγάζει ένα μικρό ταψάκι και μπορείς να την καταφέρεις άνετα. Μη νομίσεις δηλαδή ότι θα σου μείνει στο ψυγείο να την κοιτάζεις. Μια που θα την δεις και μια που θα την ψάχνεις την επόμενη κιόλας στιγμή.




Τη φέτα είναι προτιμότερο να την τρίψεις ώστε να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως με την κρέμα όπως θα γίνει και με το κασέρι. Σε περίπτωση που θέλεις να αντικαταστήσεις τη φέτα εσύ που δεν την τρως, θα το κάνεις βάζοντας ίδια ποσότητα γραβιέρας.

Αν τη φτιάξεις σε προτρέπω να την φας χλιαρή ώστε η κρεμούλα της να είναι ακόμα ζεστή και σχεδόν ρευστή. Όπως και να έχει καλύτερα να τη ζεστάνεις λίγο πριν την φας γιατί αυτό το φαγητό ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία που «ξαναζεσταμένο φαγητό, τρώγεται»!




ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά για τη ζύμη:

1)     300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     ½ κουταλάκι γλυκού baking powder

3)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

4)     75 ml ελαιόλαδο

5)     110 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Υλικά για τη γέμιση:

1)     450 γάλα φρέσκο

2)     30 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

3)     120 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

4)     120 γραμμάρια φέτα μαλακιά, τριμμένη

5)     1 αυγό χτυπημένο σαν ομελέτα

6)     1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

7)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

8)     2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο

Επιπλέον υλικά:

1)     Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού

2)     3 κουταλιές σούπας σουσάμι




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμάρι:

Βάζουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, δηλαδή το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε μια λακκούβα στη μέση όπου θα ρίξουμε το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε καλά και δημιουργούμε μια μπάλα την οποία κλείνουμε μέσα σε μεμβράνη και την τοποθετούμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών και το αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις περάσει το μισάωρο που έχουμε αφήσει τη ζύμη να ξεκουραστεί, την παίρνουμε από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε στρογγυλό φύλλο, φτιάχνοντας έναν δίσκο μεγαλύτερο από τον πάτο του ταψιού μας.

Στρώνουμε το φύλλο μέσα στο ταψί με τη ζύμη περιμετρικά να εξέχει από τα τοιχώματά του.

Το αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τη γέμιση:

Τρίβουμε τα τυριά και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αυγοδάρτη το γάλα για να μην πιάσει το σιμιγδάλι στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να κάψει και να δημιουργηθεί μια αρκετά ρευστή μπεσαμέλ. Προσοχή! Η μπεσαμέλ δεν θα πήξει εντελώς όπως γίνεται όταν κάνουμε παστίτσιο, αλλά θα παραμείνει υδαρής. Έτσι είναι το σωστό γιατί όταν ρίξουμε και τα υπόλοιπα υλικά θα σφίξει.

Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τα τυριά, το χτυπημένο αυγό και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας κάθε φορά που προσθέτουμε το κάθε υλικό ώστε να ενσωματωθεί. Η κρέμα είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο ταψί που έχουμε ήδη στρώσει τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι όλη την επιφάνεια της κρέμας. Τέλος, φέρνουμε προς τα μέσα τη ζύμη που εξέχει των τοιχωμάτων, με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει μέσα της τη γέμιση.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα ή αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι δηλαδή να δούμε την επιφάνειά της να παίρνει χρώμα και το φύλλο να ξεροψηθεί.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου να σταθεί πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10