14 Ιανουαρίου 2024

Κομπόστα μήλο

 


Αυτή την κομπόστα μήλου την έτρωγα όταν ήμουν μικρή που την έφτιαχνε η θεία μου η Ντίνα. Λογικά αν είχα αδέρφια θα ήμουν εγώ αυτή τη στιγμή θεία πράγμα που σημαίνει ότι είμαι πλέον μεσήλικας και ναι, άρχισα να φτιάχνω κομπόστες.




Μήλο λοιπόν και ξερό ψωμί. Βασικά μήλο και γιαούρτι ή μήλο και καρύδια με σταφίδες. Η κομπόστα μήλο τρώγεται με ότι θες και αγαπάς αλλά εγώ προσωπικά προτιμώ να την τρώω σκέτη με το αραιό ζουμάκι της, δροσερή από το ψυγείο, όπου και συντηρείται.

Μιλάμε για την απόλυτα πανεύκολη συνταγή. Το τίποτα! Η ζάχαρη είναι ελάχιστη και τα υλικά τα εξής δυο. Ζάχαρη και μήλα. Η θεία δεν έβαζε κανέλα αλλά εγώ την θεωρώ επιβεβλημένη. Ως εκεί ήταν η παρέμβαση που έκανα στη συνταγή της. Κατά τ΄ άλλα όλα ίδια.

Μόνο μην την παραβράσεις. Δεν θέλουμε το μήλο να λιώνει αλλά να έχει σώμα και το φρούτο ναι μεν να είναι μαλακό αλλά να μασιέται.




ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ

Υλικά:

1)     1 κιλό μήλα κόκκινα (περίπου 5 μέτρια μήλα)

2)     120 γραμμάρια ζάχαρη

3)     2 ξύλα κανέλας

4)     ½ λεμόνι, το χυμό του

5)     700 ml περίπου νερό




Μέθοδος:

Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε νερό και στύβουμε μέσα το χυμό από το μισό λεμόνι. Καθαρίζουμε τα μήλα ένα ένα και τα κόβουμε στα 8 κομμάτια. Δηλαδή τα χωρίζουμε αρχικά σε τέταρτα και το κάθε τέταρτο το κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε το κάθε μήλο που καθαρίζουμε μέσα στη λεκάνη με το νερό και το χυμό λεμονιού έτσι ώστε να μην μαυρίσουν τα μήλα μέχρι να τελειώσουμε όλη τη διαδικασία.

Αφού τελειώσουμε το καθάρισμα παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τη ζάχαρη, τις κανέλες και τα μήλα στραγγισμένα από το νερό με το λεμόνι. Προσθέτουμε καινούριο νερό μέχρι να τα σκεπάζει ελαφρώς χωρίς να τα υπερκαλύπτει, περίπου δηλαδή 700 ml. Δεν βάζουμε πολύ παραπάνω νερό γιατί τα μήλα καθώς βράζουν θα βγάλουν πολλά υγρά και έτσι το σιρόπι θα αραιώσει πολύ και θα χάσει τη γεύση του.

Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να τσιμπιούνται τα μήλα, να έχουν βράσει αλλά να μην έχουν μαλακώσει σε υπερβολικό βαθμό και λιώνουν. Το βράσιμο της κομπόστας δεν παίρνει πολύ χρόνο γι΄αυτό μετά τα πρώτα 10 λεπτά βρασμού, ελέγχουμε τα μήλα να δούμε πόσο μαλακά τα θέλουμε.

Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, την βάζουμε σε γυάλινα βάζα και τη διατηρούμε στο ψυγείο για 15 σίγουρα μέρες ίσως και παραπάνω.

Tip: Την κομπόστα εκτός από το να την φάμε σκέτη, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά, να την φάμε με γιαούρτι, γκρανόλα, σταφίδες και καρύδια ή όπως αλλιώς θέλουμε.

Καλή επιτυχία!!!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10