Κουλουράκια πορτοκαλιού
και μην περιμένεις ν΄ ανακαλύψεις τον τροχό. Δώσε όμως λίγη προσοχή, γιατί σου έχω
συνταγή πολλαπλών χρήσεων. Αρχικά φαίνεται μια συνηθισμένη συνταγή για
κουλουράκια πορτοκαλιού. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως
αρωματικό χώρου, ντουλάπας και παπουτσοθήκης, ως έξυπνη σίτα, ως
αντικουνουπικό, αντιφλεγμονώδες και αντιτετανικό. Αρκεί μόνο την ώρα που τα
ψήνεις να κλείσεις τα παράθυρα, να σφραγίσεις τις χαραμάδες και ν' αφήσεις
ορθανοιχτες τις ντουλάπες να "αρωματιστούν" τα ρούχα.
Για κάποιο λόγο
αυτό το παλιομοδίτικο κουλουράκι που δεν έχει να επιδείξει πλούσια υλικά, όπως
σοκολάτες, υπερτροφες, ταχίνια και ξηροκάρπια που έχουν τα υπόλοιπα της
κατηγορίας του, είναι τρομερά γευστικό και σου σπάει τη μύτη με το άρωμά του
καθώς ψήνεται. Η δυναμική του έγγυται στην βαριά παράδοση που κουβαλάει, τις
παιδικές μνήμες που σου ξυπνάει και το μινιμαλισμό που το χαρακτηρίζει.
Πραγματικά σου λέω, ψήσε και μην αερίσεις το σπίτι για δυο μέρες. Μοσχοβολάει
το σύμπαν. Θα σε παίρνουν από πίσω μέχρι και οι γάτες.
Επίσης, μιας και
που το ΄φερε η κουβέντα, θυμήθηκα τη φίλη της μαμάς μου, τη Φούλη, που λέει ότι
δεν πίνει καφέ, αλλά τον τρώει!! Η αλήθεια είναι ότι νόμισα πως αστειευόταν και
γέλασα όταν μου το είπε, αλλά όταν ήπιαμε μαζί καφέ κατάλαβα τι εννοούσε. Βουτούσε
στο φλιτζάνι φρυγανιές, κουλουράκια, κέικ, τσουρέκι και ό,τι μπορούσε να
τραβήξει μέσα του το ρόφημα. Παραλίγο και βετέξ… (όχι, εντάξει)!! Εν τέλει,
όντως δεν ήπιε καφέ.
Φούλη, δίδαξέ μας!!!
Πήρα τα κουλουράκια μου κι αρχίζω.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Υλικά για περίπου
80 κουλουράκια:
1)
200
γραμμάρια ζάχαρη
2)
300
γραμμάρια ελαιόλαδο
3)
350
γραμμάρια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
4)
Ξύσμα
από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
5)
500
γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6)
350-400
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7)
20
γραμμάρια σόδα μαγειρική
Μέθοδος:
Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα που θα αφρίσει κι
ανακατεύουμε πάλι.
Ρίχνουμε τα δυο ειδών άλευρα και ζυμωνουμε με το χέρι. Η ζύμη
είναι μαλακή κι εύπλαστη. Μην περιμένετε ότι είναι ζύμη σαν του ψωμιού σκληρή
και συμπαγής. Είναι μια ζύμη που τρυφερή, λιπαρή που κόβεται εύκολα.
Παίρνουμε στο
χέρι μας κομματάκια από τη ζύμη και τα κάνουμε μπαλίτσες βάρους 30 γραμμαρίων
έκαστη. Πλάθουμε κορδονακια ζύμης, τους δίνουμε σχήμα πλεξούδας και τα βάζουμε
σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα κρατώντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα
φουσκώσουν.
Ψήνουμε τα
κουλουράκια στους 180 βαθμούς, στον αέρα για περίπου 13’-15' ή καλύτερα μέχρι
να τα δούμε να ροδίσουν. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς κι
έπειτα τα κρατάμε για πολλές μέρες μέσα σε κουτί μπισκότων.
Καλή επιτυχία!!!
Σημείωση: Όλα τα υλικά (στερεά και υγρά) τα μετράμε σε γραμμάρια σε ζυγαριά ακριβείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου