Κοντά στο Πάσχα υπάρχει ένας οργασμός παρασκευής κουλουριών και τσουρεκιών. Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στη νηστεία για δείτε αυτά τα κουλουράκια σουσαμιού. Ή μάλλον αυτό το σουσάμι με λίγο από κουλούρι αφού το σουσάμι υπάρχει εντός και εκτός της ζύμης του. Σουσάμι ξεχειλίζει από παντού, σκαλώνει στο δοντάκι και το ξεκολλάτε με τη γλώσσα.
Μιλάω τώρα σοβαρά -όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται-. Μιλάω για το τελειότερο σουσαμένιο κουλουράκι που έφαγα ποτέ.
Μιλάω τώρα σοβαρά -όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται-. Μιλάω για το τελειότερο σουσαμένιο κουλουράκι που έφαγα ποτέ.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ
Υλικά:
1)
1 νεροπότηρο σουσάμι για τη ζύμη(περίπου 200
γραμμάρια) + άλλα 300 γραμμάρια για την επικάλυψη [σύνολο περίπου 500 γραμμάρια
σουσάμι]
2)
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
3)
1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
4)
1 νεροπότηρο ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
5)
750 περίπου γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο
του (ίσως και λίγο παραπάνω ή και λίγο λιγότερο).
Μέθοδος:
Σε ένα ταψάκι βάζουμε το 1 νεροπότηρο σουσάμι και το
τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να καβουρδιστεί. Στο διάστημα αυτό
το ανακατεύουμε 2-3 φορές, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και το
αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τώρα το μισό αλεύρι, το
καβουρδισμένο σουσάμι, το λάδι, το κρασί και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε
προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη που να μην
κολλάει στα χέρια μας. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.
Υπάρχει όμως και περίπτωση να χρειαστεί λίγο περισσότερο από τα 750 γραμμάρια.
Όπως σε όλες τις ζύμες, το αλεύρι το
βάζουμε στο περίπου. Το ζητούμενο είναι
να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας, ώστε να μπορούμε
να πλάσουμε τα κουλουράκια.
Η ζύμη είναι έτοιμη. Σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στρώνουμε μια
λαδόκολλα. Πλάθουμε μικρά κορδόνια από τη ζύμη και τα κάνουμε στεφανάκια. Όσο πιό μικρά, τόσο πιό όμορφα. Τα
βουτάμε στο σουσάμι που έχουμε κρατήσει (το μη καβουρδισμένο), το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε ένα
βαθύ πιάτο, προσέχοντας να τα καλύψει το σουσάμι παντού και κατόπιν τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί μας.
Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς
για περίπου 20 λεπτά ή ώσπου να τα δούμε να παίρνουν ένα χρυσαφί χρώμα και να
φαίνονται καλά ψημένα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τρώγονται καλύτερα
από την επόμενη μέρα και μετά, καθώς η γεύση τους καλυτερεύει αφού μείνουν ένα
24ωρο. Τα διατηρούμε σε κουτί μπισκότων για πολύ καιρό!
Καλή επιτυχία!!!!!!
Παρακαλώ σημειώστε: ...... ότι όλα τα υλικά τα μετράμε με το
ίδιο νεροπότηρο. Λίγο μεγαλύτερο ή λίγο μικρότερο δεν έχει σημασία. Σημασία
έχει να μετρηθούν με την ίδια μονάδα μέτρησης. Γι΄αυτό και το αλεύρι δεν μπορώ να το δώσω με ακρίβεια στη συνταγή, αφού από νεροπότηρο σε νεροπότηρο υπάρχει διαφορά.
Τα κουλουράκια σουσαμιού έφτιαξε η Πέπη από το blog "Pepi's Kitchen" και τα έκανε μπαλάκια μιας μικρής μπουκιάς!! Έγιναν και έτσι τέλεια!!!!!!
ΕΝΤΑΞΕΙ!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσο σουσάμι θα είναι ΤΑ κουλουράκια!!!!!!!!!!!!!
Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά!!!
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου με τα χρωματιστά κουβαδάκια!!
Μπράβο σου!!!
Νομίζω μόνο το σουσάμι μου λείπει......άντε γεια...
Είδα τα κουβαδάκια μέσα στο σπίτι και σκέφτηκα να είναι ο προάγγελος του καλοκαιριού.
ΔιαγραφήΠεριμένω τις εντυπώσεις σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά!!!
Πράγματι φαίνονται υπέροχα! Εκτός από τη γεύση φαντάζομαι και το άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες σου όπως πάντα εκπληκτικές :)
Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία.
ΔιαγραφήΔεν πρόλαβα να τα μυρίσω... μόνο έτρωγα!!! χαχαχα
Κριτσανιστά όσο δεν πάει!
Καλημέρα!
Οι φωτογραφίες σου είναι για πόστερ, ειδικά η δεξιά πλευρά της τρίτης εικόνας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα κουλουράκια μοιάζουν λαχταριστά. Την καλημέρα μου Χρυσαυγή :)
χαχχααα Για πόστερ ε?
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!!!!
Καλημέρα και από μένα Δήμητρα!!!
Πράγματι για να τα μαζεύουμε με τα κουβαδάκια και να τα τρώμε με τις χούφτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο σαγηνευτικά...
Όσο γιια τη φωτογράφιση, απλά τέλεια!
Η καλυτερότερη! :)
Z.
Με παίδεψε η φωτογράφιση όσο και αν δεν το πιστεύεις.
ΔιαγραφήΉταν η δεύτερη που έκανα.
Η πρώτη δεν βλεπόταν. Φωτογράφιζα και δεν βλέπονταν οι πόζες τους.
Από τα νεύρα μου τα έτρωγα.
Η δεύτερη λήψη μου έκανε τη χάρη...
χαχαχαχαχα
Ευχαριστώωωωωωωωωωωω
Φιλιά πολλά!
καταπληκτικές οι φωτογραφίες!!! Μπράβο Χρυσαυγή μου!! Φαίνονται πεντανόστιμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίδα μου σε ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΜακάρι να ήσουν κοντά να έτρωγε ο Νικόλας.
Φαίνονται πεντανόστημα και η εικόνα σε πληροφορώ ότι δεν παραπλανά!! Ήταν!
Φιλάκια και καλημέρες!
Είναι πράγματι από τις καλύτερες συνταγές για κουλουράκια. Το σουσάμι μέσα στη ζύμη τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και πολύ τραγανή υφή. Καλοφάγωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς Vita. Το σουσάμι μέσα κάνει πιστεύω όλη την δουλειά.
ΔιαγραφήΔεν φτάνει σίγουρα μόνο αυτό που βρήσκεται απ΄έξω.
Ήδη εξαφανίστηκαν και πάμε για την δεύτερη δόση.
Σε ευχαριστώ πολύ!
Και κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, είμαι σίγουρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έχουν και μεγάλη... φωτογένεια! Υπέροχες φωτογραφίες, όπως πάντα!
Θέλεις να πεις ... "κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία δόση..."
Διαγραφήχαχαχαχα
Φιλιάαααααααααα!
Κι ευχαριστώ κούκλα!
Πανέμορφαααα ζωγραφια και τόσο τόσο λαχταριστά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!!
Ελπίδα μου γλυκιά σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!
Διαγραφήοτιδηποτε εχει σουσάμι με μαγνητίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ομορφα κουλουράκια. καλοφάγωτα :)
....κι εμένα το ίδιο !
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ !
Φιλιά!!
Σε πιστεύουμε ότι είναι τα τελειότερα σουσαμένια κουλουράκια που έφαγες ποτέ! Μία εικόνα όσο χίλιες λέξεις. Φαίνονται λαχταριστά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το κορίτσι!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλά!
Σε ευχαριστώ πολύ ! Ήταν τέλεια. Και λέω ήταν γιατί είναι πλέον παρελθόν για εμάς..
Πάμε για καινούρια δόση.
Φιλιά πολλά σε όλα τα μωρά εκεί!
Τα είδα το πρωί βιαστικά και με τρέλαναν οι φωτογραφίες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν συμπαθώ το σουσάμι για΄τι με ενοχλεί στα δόντια μου ο σύζυγος όμως τρελαίνεται πρέπει να του κάνω τη χάρη!!
Πρέπει Ξανθή μου, πρέπει!!!
ΔιαγραφήΘα τα τρώει σαν στραγάλια!
Ασε που κι εσύ βλέπω να υποκείπτεις...
Αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.
Φιλιά πολλά!
Μα είναι υπέροχα!!!! Νοστιμότατα!!!!!!!! Με κόλασες Χρυσαυγή μου με τα σουσαμένια σου κουλουράκια... αν πάρω ένα θα τα θέλω όλα... όμως θα τα φτιάξω το Σαββατοκύριακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Κική μου αν τα φτιάξεις εύχομαι να σας αρέσουν πολύ !
ΔιαγραφήΝα φάνε οι μικρές και να ευχαριστηθούν!
Αν πάρεις ένα, η αλήθεια είναι πως δεν σταματάς... σχεδόν ποτέ!
Φιλάκια !!!
Μου αρέσουν που είναι τόσο πλούσια σε σουσάμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη και η πρώτη φωτογραφία!
Το σουσάμι μέσα και έξω είναι που τα κάνει τόσο τέλεια.
ΔιαγραφήΗ πρώτη φωτογραφία και για μένα είναι η ποιο αγαπημένη και αυτή που έχω ξεχωρήσει από τις υπόλοιπες!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Καταπληκτικά τα κουλουράκια! Είμαι ικανή να τα φάω όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρομερή έμπνευση είχες με τις φωτογραφίες και τα κουβαδάκια! Η τελευταία μου άρεσε πάρα πολύ! Ααααχ μας έφερες το καλοκαίρι!
Την επόμενη φορά θα παίξω με τα φτυαράκια μου φαίνεται!
ΔιαγραφήΚουβαδάκι - φτυαράκι και τσούπ ήρθε το καλοκαίρι!
Σε ευχαριστώ Νοτούλα μου!
Κι εγώ τα έφαγα όλα .... μη νομίζεις... δεν είμαι υπεράνω!!!
Φιλιά πολλά!
Μου αρέσουν πολύ μαζι με το σουσαμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι!
ΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις λοιπόν!!!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙΤΗ,ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΟΥ,ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ,ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ,ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΩΛ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΠΡΩΤΑ Η ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ.?ΠΛΑΘΟΝΤΑΙ ΕΥΟΛΑ?Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Καίτη,
ΔιαγραφήΤα υλικά τα ρίχνεις όλα μαζί εκτός από το αλεύρι που όπως είπα το προσθέτεις σταδιακά.
Για τη ζάχαρη δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προεργασία. Η ζύμη την απορροφά μόνη της και έτσι δεν φαίνεται καθόλου μετά. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να διαλυθεί!!!!!
Πλάθονται πανεύκολα! Μην σε αγχώνουν καθόλου. Πρόσεξε μόνο το αλεύρι να το προσθέτεις λίγο λίγο ώστε να ελέγχεις που πρέπει να σταματήσεις. Η ζύμη σου πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Όταν το πετύχεις αυτό, σταματάς να ρίχνεις αλεύρι. Πλάθεις μικρά κορδονάκια και τα κάνεις στεφανάκια. Απλό !
Θα χαρώ να μάθω πως πήγε!
Α... και τα κουλουράκια όπως είπα, είναι πολύ νοστιμότερα από την επόμενη μέρα και μετά!
Φιλιά και καλή σου επιτυχία!
Σουσάμι άνοιξε.... και να τα ! Τα υπέροχα κουλουράκια σου κορίτσι μου γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου!!!
Καταπληκτικά είναι Χρυσαυγή!!! Αν δεν ήταν τόσο αργά θα τα έφτιαχνα ΤΩΡΑ!!! Πού να φτάσει μια δόση!!Σ' ευχαριστούμε για τη συνταγή! Καλό Σ/Κ, φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από άκρως σαγηνευτικά, λόγω σουσαμιού, ξέρουν να κάνουν και ισορροπία τούτα τα κουλουράκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πως τα έχεις εκπαιδεύσει έτσι Χρυσαυγή μου :-)))
Φιλιά πολλά.
Aν είχα τώρα σουσάμι θα τα έκανα σίγουρα. Αλλά δεν μου φτάνει ...:(
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα κουλουράκια Χρυσαυγή και υπέροχη η παρουσίασή τους
Σουσαμένια στεφανάκια
Φιλιά
Υπέροχα, καλοφτιαγμένα και λαχταριστά! Τα σουσαμένια κουλουράκια τα λατρεύω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ φτιάχνω κάποια με ούζο, παλιά συνταγή, που την έχει σε νεροπότηρα.
Κάνω όμως "αναγωγή" σε μετρικές κούπες!
Καλοφάγωτα, Χρυσαυγή μου!
Σε φιλώ!
Χρύσα μου τα έφτιαξα χθές & έγιναν τέλεια?????Υπέροχα τραγανά νηστίσιμα κουλουράκια???
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο για τον άψογο τρόπο που προβάλεις τις συνταγές σου.
Φιλάκια
Χίλια ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα πάρα πολύ που τα έφτιαξες και σου πέτυχαν !
Καλοφάγωτα λοιπόν!!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!
Εθισμός το σουσάμι! Εθισμός όμως! Θα τα φτιάξω και δεν θα χρειαστούν αποθήκευση γιατί θα το βγάλουν δεν θα το βγάλουν το 24ωρο.. Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς δεν ανακάλυψα αυτή τη συνταγή νωρίτερα??? Από προχθές όμως που τη διάβασα, την έφτιαξα αμέσως!!! Τέλεια, το σουσάμι μέσα στη ζύμη κάνει τη διαφορά στη γεύση!!!!!Σε όσους κέρασα, άρεσαν πολύ!!!!Ευχαριστώ για τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφή