22 Απριλίου 2014

Δαμάσκηνα με μπέικον





Πριν λίγο καιρό ήρθαν στο σπίτι οι φίλες μου. Την προετοιμάζαμε καιρό αυτή την συνάντηση. Τα e-mail έδιναν και έπαιρναν τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Έννοιες  όπως ποιά τρώει τι, τι ταιριάζει  καλύτερα με τσίπουρο και  τι θα ήθελαν να δοκιμάσουν από μένα  είχαν μονοπωλήσει τη σκέψη μου. Τέτοια project  πάντα με ενθουσιάζουν!

 Περιμέναμε και οι τρείς  τη μέρα λες και θα πηγαίναμε στην Disneyland.  Εντάξει, τώρα μπορώ να πω πως όταν λέω φίλες, δεν εννοώ όποιες κι όποιες. Εννοώ φίλες που «παίζουν» με τα ίδια παιχνίδια που παίζω κι εγώ.





Εφτασε η μέρα! Οι φίλες μου, ήρθαν με φορτισμένες φωτογραφικές μηχανές, πλατιά χαμόγελα, ανοιχτή την όρεξή τους και γεμάτες τις αποσκευές τους με δώρα! Μα τι δώρα!!!

Έφεραν μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης (to die for) και  το εκπληκτικό ωμοφαγικό γλυκό  της Πέπης. Μια τάρτα με κακάο, ξηρούς καρπούς και μέλι που είναι extreme νοστιμιάς. Της την είχα ζητήσει και την έφτιαξε για μένα. Επίσης έφεραν ένα σωρό κουζινικά και ψιλολόγια που πάντα ανταλλάσσουμε όταν βρισκόμαστε. Mικρογκουρμεδιές και γκατζετιές, μικρής ενδεχoμένως αξίας αλλά πολύ μεγάλης σημασίας!!! 

Η μέρα ήταν σχετικά καλή, ο καιρός όμως νεφελώδης. Ο εχθρός δηλαδή του φωτογράφου φαγητών...  μα ποιος νοιάζεται? Οι μηχανές μας  πήραν κυριολεκτικά φωτιά. Φάγαμε πολύ, ήπιαμε αρκετά, ξαναφάγαμε, ξανάπιαμε και στο ενδιάμεσο φωτογραφίζαμε, μιλούσαμε και γελούσαμε.


Τα  «κλικ» έπεφταν βροχή. Στο γεμάτο πιάτο, μετά στο μισοάδειο, στη γωνία από το τυροπιτάκι, στην κουταλιά με το ντιπ, στη πιατέλα της κοτοσαλάτας, στο ποτηράκι του τσίπουρου, στη μπουκιά, την πιρουνιά , το ντοματίνι, το κριτσίνι και όλα αυτά χωρίς κανείς να αισθάνεται άβολα ότι κάποιος τον κοιτάζει και τον περνάει για βλαμμένο γι΄αυτό που κάνει. Πλήρης ελευθερία. Πλήρης φωτογραφικό όργιο. 

Σκηνή τρίτη και τελευταία.  Φαγητό, φωτογράφηση, τέλεια όλα αυτά... αλλά κάτι λείπει. Ναι. Κάτι σίγουρα λείπει.  Μαγείρεμα. Δεν μπορεί να συναντιούνται φίλες food bloggers και να μην το ξεσκονίζουν το θέμα σε όλες του τις πτυχές.


Μπαίνουμε λοιπόν στην κουζίνα και οι σκηνές που εξελίσσονται είναι απείρου κάλλους. Γιατί άλλο να μαγειρεύει η κάθε μία μόνη στο σπίτι της και άλλο να προσπαθούν να συντονιστούν τρεις μαζί. Είναι κάπως σαν το σεξ της πρώτης φοράς (γκουχ, γκουχ) και ξέρεις πολύ καλά τι θέλω να πω αναγνώστη! Αλλού φεύγουν χέρια, αλλού μαχαίρια (στην περίπτωσή μας), άλλα ντ΄άλλων γενικώς, αλλά το αποτέλεσμα βγαίνει και με το παραπάνω!!! Και εσύ σεμνότυφη κυρία που φοβάσαι τις λέξεις, ξέρεις πολύ καλά τι θέλω να πω και συμφωνείς μαζί μου κατά βάθος.  Μαγειρέψαμε αυτές τις ιδιαίτερες παπαρδέλες με ψαρονέφρι, φινόκιο και καραμελωμένα κρεμμύδια.


Άκου λοιπόν και το καλύτερο. Εχω να σου κάνω και πρόταση για φιλική συνάντηση τώρα που η Ανοιξη μπήκε ή θα μπει τέλος πάντων όταν το αποφασίσει. Όταν ο καιρός ζεστάνει κάλεσε τις φίλες σου και κάνε μαζί τους ότι σε ευχαριστεί. Περάστε μια αξέχαστη μέρα με φαγητό, ποτό και ότι άλλο σας ενώνει.  

Παρακάτω δίνω το δικό μου μενού για τσίπουρο που θεωρώ ότι είναι  ολοκληρωμένο μαζί με τα links προς τις σχετικές συνταγές. Επίσης δίνω και τις μικρές μου συμβουλές ώστε να κουραστείτε όσο γίνεται λιγότερο και να απολαύσετε την παρέα όσο γίνεται περισσότερο!

Όλες οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι τραβηγμένες με τη ματιά της Πέπης!


ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ


Υλικά: 

     1)      Δαμάσκηνα σε σακουλάκι αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
     2)      Μπέικον σε λωρίδες
     3)      Οδοντογλυφίδες




Μέθοδος: 

Βάζετε τις οδοντογλυφίδες σε μπολάκι με νερό μισή ώρα πριν τις χρησιμοποιήσετε. Τυλίγετε κάθε δαμάσκηνο με περίπου 2/3 της λωρίδας του μπέικον ή με μια ολόκληρη λωρίδα μπέικον (αν και πιστεύω είναι πολυ μεγάλη για ένα δαμάσκνηνο) και το διαπερνάτε με μια οδοντογλυφίδα ώστε να στερεωθεί. 

Τοποθετείτε τα δαμάσκηνα σε ένα ταψάκι στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα και τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς τόσο ώστε να δείτε το μπέικον απ΄έξω να έχει πάρει ρόδινο χρώμα και να μην είναι ωμό. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι έτοιμα. Τα βγάζετε και τα σερβίρετε αμέσως. 

Καλή επιτυχία!!!


ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΕ ΦΙΛΕΣ: 


Αγοράστε σουβλιστό κοτόπουλο ώστε να μην κουραστείτε καθόλου με την προετοιμασία του και φτιάξτε την από την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι. 


Μπορείτε να τα έχετε έτοιμα ακόμα και 20 μέρες πριν. Τα διατηρείτε σκεπασμένα στην κατάψυξη και τα ψήνετε λίγη ώρα πριν έρθουν οι φίλες. Μπορείτε ακόμα να τα ψήσετε και να νωρίτερα και να τα ζεστάνετε την τελευταία στιγμή. 

Δαμάσκηνα με μπέικον. 

Είναι ένα μεζεδάκι που το φτιάχνετε την τελευταία στιγμή αλλά είναι τόσο εύκολο που δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά.


Είναι το καταλληλότερο ντιπ για τσίπουρο. Ταιριάζει γιατί είναι πικάντικο και είναι πολύυυυυυυυ νόστιμο. Μπορείτε να το έχετε φτιάξει δύο μέρες πριν και να το διατηρήσετε σε μπολ σφραγισμένο στο ψυγείο. 


Η συνταγή αυτή είναι μια από τις καλύτερες που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος αν του αρέσει ο καπνιστός σολομός τόσο πολύ όσο και σε μένα. Ειναι ένα εθιστικό ντιπ!!!
Συνοδευτικά του τσίπουρου: 

Τοματίνια με ρίγανη, κριτσίνια, καρότα για τα ντιπ, αγγουράκια σε στικς, κράκερς, παξιμάδια, ραπανάκια, ελιές ξυδάτες και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε, θα πλαισιώσουν το τραπέζι σας. 


Καλή διασκέδαση!!!!!!

το τσίπουρο.... !!!!!



33 σχόλια:

  1. Μα υπάρχει καλύτερο από το να μοιραστείς αυτά με φίλες; :-)
    Χριστός ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Κική μου!!
      Δεν υπάρχει! Πράγματι!!! Δεν υπάρχει!!!

      Χριστός Ανέστη !!!!

      Διαγραφή
  2. καλημερα χρονια πολλα χριστός ανέστη!!! τι υπεροχη συναντηση ηταν αυτη!!! θελουμε και βιντεο που σιγουρα θα δειχνει τι ωραια περασατε!! υπεροχα ολα τ ακαλουδια που ετοιμασατε και εχω μια περιέργεια για τα δαμασκηνα με μπεικον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δαμάσκηνα με το μπέικον είναι πικάντικα και γλυκά ταυτόχρονα.
      Ειναι ένα finger food πολύ εύκολο μα και ιδιαίτερο πολύ.
      Σου συνιστώ να τα δοκιμάσεις... Ακόμα και δύο τρία μπορείς να ψήσεις έτσι για δοκιμή αν θες να δεις αν σου αρέσουν.

      Video από την συνάντηση δεν υπάρχει, αλλά και να υπήρχε, μπαααα δεν θα το δημοσίευα!!! χεχεχε

      Φιλιά πολλά και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
    Τι ωραία που θα περάσατε! Τι καλούδια δοκιμάσατε! Να είστε καλά να συναντιέστε συχνά και να μας χαρίζετε όμορφες φωτογραφικές στιγμές!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Νοτούλα μου.
      Φιλιά πολλά!
      Χρόνια πολλά και σε σένα!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Πάντα έτσι όμορφα να περνάτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ!

      Χρόνια σου πολλά!

      Διαγραφή
  5. Εντάξει μωρέ......καλές είσασταν.....αλλά το φαγητό καλύτερο!!!χαχαχαχαχαχαχα

    Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα....που λέει και το τραγούδι και ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΟΥΜΕ!!!!
    Ήταν όλα υπέροχα και η ανάρτηση σου ζεστή, γλυκιά και αστεία!!!

    Χρυσαυγή μου, σ' ευχαριστώ για όλα!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ, αφού μας βρήκες καλές, τότε να ετοιμάσω το επόμενο μενού.
      Ετοίμασε concept φωτογράφισης. Στη Ζ. θα αφήσουμε τα γκάτζετ και την γενικότερη εποπτεία!

      Εγώ σας ευχαριστώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Ναι, ναι, μ΄αρέσει να εποπτεύω! :P

      Διαγραφή
  6. Ωωωωωωωω!Πόσο ζήλεψα!!!Την ανεμελιά της ανάρτησης,τις καταπληκτικές φωτογραφικές λήψεις που αναδεικνύουν τις σοφές επιλογές των μεζέδων,το ονειρικό ομαδικό πνεύμα της φαντασίας να πλανάται,την συντροφικότητα που κρύβεται πίσω από τα μπολ και τις γουλιές του τσίπουρου,το σκηνικό της φαντασίας που ξεδιπλώνεται μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες μιας αξέχαστης μέρας!
    Καταπληκτικά όμορφο σκηνικό!!!Σχεδόν κινηματογραφικό το σενάριο διήγησης και απόλυτα τέλεια τα φωτογραφικά ενσταντανέ !
    Φίνα και όπως πάντα η παρουσίαση σου Χρυσαυγή μου ,με τη γνωστή πια για όλους μας έμφυτη καλαισθησία που σε διακρίνει!Σαν αερικό θα ´´θελα νά´μουν σε μια γωνιά,νά´κλεβα ξεγνοιασιά και γεύση.
    Να είστε όλες καλά να το επαναλαμβάνεται συχνά!Κάποια φορά θα είμαι και εγώ....το υπόσχομαι!
    Χριστός Ανέστη !Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου ξέρεις.. Σε παιδί και σε Άγιο είναι να μην τάξεις.
      Αγία σίγουρα δεν είμαι, παιδί όμως δηλώνω στα μυαλά και μάλιστα μωρό.
      Γι΄αυτό φρόντισε να είσαι κάποια από τις επόμενες φορές αν θέλεις να τα πάμε καλά εμείς οι δύο!!!!!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Χρόνια πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  7. Μπέικο με δαμασκηνα???? Περιεργος συνδιασμος που πρέπει να δοκιμάσω.
    Καλα εμεις οι κοινες θνητές πότε θα δοκιμάσουμε τα εδεσματα σας???!!!
    Να οργανωσετε ολες εσεις οι χρυσοχέρες βραδιά για τις καλοφαγουδες μπλόγκερς
    και να γίνει 3κουβερτο τσιμπούσι χα χα!

    Καλή εβδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοινές θνητές είμαστε όλες.
      Γι΄αυτό και δίνουμε τις συνταγές. Για να τις δοκιμάσει όποιος θέλει.
      Κανένα μυστικό.

      Τα δαμάσκηνα με το μπέικον είναι καταπληκτικός συνδυασμός.
      Φτιάξε μερικά έτσι για δοκιμή και θα με θυμηθείς!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Πράγματι η ανεμελιά ήταν η κυρίαρχη αίσθηση σε όλη τη διάρκεια του "παιγνιδιού"!
    Η ταύτιση, η χαλαρή διάθεση, το πανέμορφο περιβάλλον της Χρυσαυγής, η τεράστια αίσθηση φιλοξενίας και βέβαια οι απίστευτες λιχουδιές από τα χεράκια της!

    * Για το τσίπουρο δεν θυμάμαι να σας πω λεπτομέρειες...απλά ότι το...εξοντώσαμε! :)
    Σ΄ευχαριστώ Αστέρι...και τη μανούλα σου φυσικά, που αυτές τις μέρες γευόμαστε τις υπέροχες μαρμελάδες της.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα όσα λες ισχύουν, μα τίποτα δεν θα ίσχυε αν δεν υπήρχε το έμψυχο υλικό της συνταγής!
      Ευχαριστώ πολύ για όλα !!!!

      Υ.Γ. Νομίζω ότι κάτι απ΄όλα δεν δοκίμασες......

      Διαγραφή
    2. :) :) :) "- Απ΄ αυτό δοκίμασα;!;" :) :) :)
      Μα ήταν τόσα πολλά, που φοβόμουν μη μου ξεφύγει κανένα...Το τσίπουρο πάντως δεν έμεινε παραπονεμένο...

      Διαγραφή
  9. Πάντα να περνάτε τέλεια Χρυσαυγή μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά. Πάντα να περνάς ωραία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επιδιώκω Ξανθή μου!
      Σε ευχαριστώ!
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Μα τι ωραία ανάρτηση... Τη διαβάζω και την ξαναδιαβάζω!
    Οι φωτογραφίες, οι περιγραφές, οι αντιστοιχίες (γκούχου)!
    Και η πρόταση για το μενού τσιπουροκατάστασης, τόσο προσεγμένη, με απόλυτη ισορροπία σε γεύσεις και αρώματα!
    Πάντα τέτοια σας εύχομαι, δεν περίμενα βέβαια και τίποτα λιγότερο από τέτοια συνεύρεση τόσο ταλαντούχων γυναικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαα
      Είσαι η μόνη που σχολίασες το γκούχου!!! Είπα κι εγώ.... χαχαχαχαχα

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Χρύσα για το όμορφο και ειλικρινές σχόλιό σου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Xρόνια πολλά Χρυσαυγή μου, Χριστός Ανέστη,να χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου.

    Μα τι ωραία ανάρτηση, τι ωραία περιγραφή, παρουσίαση...δεν έχω λόγια.
    Περάσατε τέλεια. και το μενού των φιλενάδων-blogger - food blogger παρακαλώ :) - εξαιρετικό. Πολύ ωραία ιδέα έδωσες με όλα αυτά τα μεζεδάκια.

    Πάντα να περνάτε καλά.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με συναρπάζουν οι νέες γευστικές εμπειρίες, σαν αυτη με το μπέικον και τα δαμάσκηνα!

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά Χρυσαυγή μου! Χριστός Ανέστη!
    Δεν παίζεστε εσείς οι food bloggers! Αυτές είναι συναντήσεις. Με λιχουδιές από τα χεράκια σας. Όχι σαν εμάς που τη βγάζουμε ξεροσφύρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο βρε κορίτσια!!! Πάντα τέτοια!!! Με ξεμυαλίσατε με τις λιχουδιές σας ! Φαντάζομαι τι θα έγινε χαχαχα.Τέλεια θα ήταν! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραία που θα περάσατε!Χρόνια πολλά κ ευλογημένα, κοριτσάκι!
    Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η μέρα φαίνεται να ήταν υπέροχη από όλες τις απόψεις! Και η ελευθερία του να είσαι ο εαυτός σου μέσα σε παρέα δεν συγκρίνεται!
    Το έχουμε κάνει στο παρελθόν με δύο ακόμα φιλικά ζευγάρια: οι άντρες στην ψησταριά για τα χταπόδια και οι γυναίκες στην κουζίνα με γαρίδες και λοιπά ...περιττό να πω πως η κουζίνα στο τέλος έμοιαζε με πεδίο μάχης αλλά το απολαύσαμε αφάνταστα! Το ντιπ αντζούγιας και τα δαμάσκηνα με μπέικον μπαίνουν στα υπό δοκιμή! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τί υπέροχα περάσατε!!! Από κάθε άποψη μια μέρα αξέχαστη και πανέμορφη!!!!! Τέλεια!!!!! Να περνάτε καλά πάντα κορίτσια και Χριστός Ανέστη Χρυσαυγή μου γλυκιά!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ πως θα ήθελα να ημουν ενα δαμασκηνάκι στη γωνίτσα να σας καμαρωνω και να γελαω:))))) χα χα χα
    Είμαι σίγουρη πως λυσσάξατε κυρίες μου και ειδικά μετα το τσιπουράκι, θα απογειωθήκατε:)))
    Μπράβο Χρυσαυγούλα για την ιδέα αυτή. Οινόπνευμα, σπιτικά μεζεδάκια και καλες-τρελες φιλεναδες= εγγυηση για υπεροχη μερα!!!!
    Χριστός Ανεστη κουκλαρα γλυκια. Παντα δημιουργικη και χαμογελαστη να εισαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Α!!! Βλέπω συνάντηση "υψηλού επιπέδου" με άκρως σημαίνοντα πρόσωπα και εξαιρετικά εδέσματα!!!

    Πάντα τέτοια και καλύτερα...εύχομαι στις τρεις σας κυρίες μου.

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, Χρυσαυγή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10