Σας έχω πει πως μόλις χθες νιώθω ότι ξεστόλιζα το
χριστουγεννιάτικο δέντρο? Το Πάσχα φέτος έφθασε νωρίς. Με μια ανάσα, από τη γαλοπούλα μεταπήδησα στο αρνί.
Περνάει ο καιρός και έτσι με... χοπ, χοπ, γοργά βηματάκια θα
φτάσει το κατακαλόκαιρο και δεν θα το καταλάβω πως με ένα σάλτο θα βρεθώ στο
απέραντο γαλάζιο να κάνω βουτιές και ύστερα
να μαγειρεύω κολοκυθοανθούς γεμιστούς
για μεσημεριανό –μα όλα στη ζωή μου να τα αναγάγω πια στο φαγητό......-
Αλλά το καλοκαίρι είναι το επόμενο επεισόδιο. Φρένο στην
έμφυτη ανυπομονησία μου. Είναι η καρδιά της Άνοιξης και η δική μου σκέψη ήταν
να φτιάξω μια τούρτα αμυγδάλου για την Κυριακή του Πάσχα. Τη δοκίμασα πριν από
λίγο καιρό για πρώτη φορά. Την έκανα πρόβα και αποφάσισα πως είναι το
καταλληλότερο γλυκό μετά το αρνί και τα σχετικά για εκείνη την μοναδική μέρα
της κραιπάλης με πρωτεϊνη.
Ανάλαφρη, σχεδόν αφρός που ίπταται, άγλυκη, με γεύση
αμυγδάλου και αισθητή την παρουσία του αλκοόλ. Νομίζω είναι το ιδανικό γλυκό.
Έφτιαξα την τούρτα, μάζεψα βαλίτσες με χειμωνιάτικα,
καλοκαιρινά, ανοιξιάτικα - ο καιρός μας
τα έχει κάνει λίγο μπάχαλο -, και χαιρετώ. Τα λέμε σε λίγες μέρες, εκεί γύρω
στην Τρίτη του Πάσχα με βαρύ στομάχι, πολλές τύψεις για όσα δεν μπόρεσα να
αποφύγω και χαμόγελο ικανοποίησης γι΄αυτά
που πάλι δεν μπόρεσα να αποφύγω.
ΤΟΥΡΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Υλικά για 8 μεγάλα κομμάτια
...ή αρκετά μικρότερα:
Κρέμα:
1)
400 γραμμάρια φρέσκο γάλα
2)
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3)
70 γραμμάρια ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
4)
1 αυγό ολόκληρο
5)
3 κρόκους αυγών
6)
40 γραμμάρια κόρν φλάουρ
7)
50 γραμμάρια λικέρ πικραμυγδάλου
Επιπλέον:
1)
250 γραμμάρια σαβουαγιάρ
2)
300 γραμμάρια γάλα φρέσκο
3)
50 γραμμάρια λικέρ πικραμυγδάλου
4)
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
5)
150 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ
Μόλις έβγαλα το τσέρκι. Η τούρτα είναι έτοιμη για στόλισμα. |
Μέθοδος:
Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα καθώς χρειάζεται και κάποια ώρα
ώστε να κρυώσει.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα
ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε στη συνέχεια τα αυγά (τους κρόκους και
το ολόκληρο αυγό μαζί) τα οποία τα έχουμε προηγουμένως χτυπήσει στο μπλέντερ
πολυ καλά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πάλι καλά ώστε το μίγμα μας να γίνει
παχύρρευστο, κίτρινο και κρεμώδες. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα 400 γραμμάρια γάλα και
100 γραμμάρια κρέμας γάλακτος και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν
είναι χλιαρό και ΠΡΙΝ πάρει βράση το
μίγμα ρίχνουμε το 1/3 από αυτό, στο μπολ με τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη
ζάχαρη. Το προσθέτουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα ώστε το αυγό να μην ψηθεί.
Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ πάλι μέσα
στην κατσαρόλα. Τώρα με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς και με γοργές
κινήσεις ώστε να μην πιάσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Είμαστε σε
επιφυλακή γιατί η κρέμα από τη στιγμή
που θα ρίξουμε το μίγμα με το κόρν φλάουρ μέσα στην κατσαρόλα θα δέσει πολύ
σύντομα.
Ανακατεύουμε λοιπόν και μόλις
δούμε ότι η κρέμα μας αρχίζει να κοχλάζει και να πήζει, εμείς ανακατεύουμε
έντονα και την αποσύρουμε άμεσα απο τη φωτιά! Ανακατεύουμε για μισό λεπτό και εκτός
φωτιάς να ομοιογενοποιηθεί και την μεταφέρουμε άμεσα σε άλλο καθαρό σκεύος ώστε
να σταματήσει ο βρασμός. Την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, με τέτοιο τρόπο
ώστε η μεμβράνη να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην
δημιουργηθεί κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μόλις η κρέμα είναι κρύα τότε, την ρίχνουμε στο μίξερ και
την χτυπάμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψει. Καθώς τη χτυπάμε
προσθέτουμε το λικέρ πικραμυγδάλου.
Η κρέμα τώρα είναι έτοιμη.
Μοντάρισμα τούρτας:
Παίρνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκατοστών και
το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Σε ένα πιάτο βάζουμε τα 300 γραμμάρια γάλα, μαζί με τα 50
γραμμάρια λικέρ πικραμυγδάλου. Παίρνουμε τώρα ένα ένα τα σαβουαγιάρ και τα
βουτάμε στο μίγμα γάλακτος – λικέρ. Τα στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας
ώστε να φύγουν όλα τα υγρά και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να
καλυφθεί όλος ο πάτος. Αν υπάρχουν κενά μεταξύ τους, τότε κόβουμε μικρά
κομματάκια από ένα σαβουαγιάρ και τα τοποθετούμε ανάμεσα.
Ρίχνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και την απλώνουμε καλά με τη
βοήθεια μιας σπάτουλας ή με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού.
Η επόμενη στρώση είναι πάλι τα σαβουαγιάρ με τον ίδιο τρόπο
που είπαμε πριν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την άλλη μισή κρέμα και την στρώνουμε
όμορφα και αυτήν.
Τώρα βάζουμε την τελευταία στρώση σαβουαγιάρ.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την
απλώνουμε από πάνω . Αν θέλουμε κρατάμε λίγη στην άκρη ώστε όταν αφαιρέσουμε το τσέρκι να καλύψουμε και τα
πλαϊνά τοιχώματα της τούρτας με αυτήν. Διαφορετικά την απλώνουμε όλη από πάνω.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για πολλές ώρες, ιδανικά
για όλο το βράδυ, ώστε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Εν τω μεταξύ καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ. Τα τοποθετούμε
απλωτά σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν αρχίζουν
να παίρνουν χρώμα, τα ανακατεύουμε και συνεχίσουμε το ψήσιμο μέχρι να τα δούμε
να έχουν πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Τα ελέγχουμε τακτικά για να μην
αρπάξουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να
κρυώσουν.
Σερβίρουμε την τούρτα πασπαλισμένη με τα αμύγδαλα φιλέ.
Ιδανικά την πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα λίγο πριν τη σερβίρουμε ώστε αυτά να
μην μαλακώσουν από την υγρασία της μέσα στο ψυγείο. Όσο τα αμύγδαλα μένουν πάνω
της, τόσο μαλακώνουν και δεν είναι πλέον τραγανά. Για το λόγο αυτό θα
μπορούσαμε να μην την στολίσουμε καθόλου με τα αμύγδαλα και να τα βάζουμε σε
κάθε κομμάτι ξεχωριστά μόλις το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Την τούρτα αμυγδάλου έφτιαξε για το πάσχα ο φίλος μου Θανάσης Θεοχάρης,
με τη διαφορά πως αντί για σαβουαγιάρ έκανε σπιτικό παντεσπάνι.
Επίσης την τούρτα αυτή, την έφτιαξε με πολύ μεγάλη επιτυχία και η
Πέπη από το blog, "Pepi's Kitchen". Δείτε τι όμορφη με το χονδροκομμένο αμύγδαλο!!!!!
Τρομερή τούρτα!πολύ καλή ιδέα για Πασχαλιάτικο κέρασμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Νίκη. Σκέφτηκα πολύ τι γλυκό να προτείνω για την Κυριακή του Πάσχα και θεώρησα πως αυτό είναι το ιδανικό. Όχι σοκολάτα, όχι κάτι βαρύ μα επίσης να είναι ένα μεγαλειώδες γλυκό.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ! Καλές γιορτές.
Υπέροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα Χρυσαυγή και με όλες τις ενδιάμεσες ευχές μέχρι τότε!
Να χαίρεσαι τις κούκλες σου!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Στέλλα.
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση σου εύχομαι και καλή ξεκούραση τις μέρες των διακοπών!!!
Φιλιά πολλά!!
ΠΩ ΠΩ!!!! Φουλ στο αμύγδαλο!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρέμα φαίνεται εξαιρετική και αφού το αλκοόλ κάνει αισθητή τη παρουσία του..θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω!!!!!!!!
Πολύ ωραία φωτογράφιση!!
Καλημέρα!!
Είπα τη μαγική λέξη, ε???
Διαγραφήχαχαχαχαχα
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά φούλ αμυγδαλένια λοιπόν!
Απαπαααα είναι φανταστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λιτσάκι!!!!!!
ΔιαγραφήΦιλι!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα Χρυσαυγή! Χτύπησες φλέβα ... του καλού μου αυτή την φορά, καθώς η αμυγδάλου είναι η αγαπημένη του :) Καλή εδβομάδα να έχεις !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ε?
ΔιαγραφήΝα μην του χαλάσεις το χατήρι τότε ... άγιες μέρες!!! ;) ;)
Καλή σου εβδομάδα κοριτσάρα!
wow!! αμύγδαλο στο φουλ!! Μου θυμίζει τις πάστες αμυγδάλου που είχαν κάτι παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία!!! πωπω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Χρυσαυγή μου!! πολλά φιλιά
Αν και στη γεύση δεν είναι σαν αυτές, στην εμφάνιση μοιάζει, αφού της έκανα διακόσμηση λίγο vintage...
ΔιαγραφήΚαλό σου Πάσχα και καλή Ανάσταση Ελπίδα μου.
Τα λέμε κατόπιν .. εορτής!!
Φιλάρες!
Πάρα πολύ ωραία τουρτίτσα Χρυσαυγη μου, μποραβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια :)
Όντως οι εποχές περνάνε γρήγορα!Και εγώ δεν κατάλαβα πότε έφτασε το Πάσχα! Με μελαγχολεί λίγο ο τρόπος που περνάει ο χρόνος οπότε και εγώ θα παρηγορηθώ με την τούρτα σου! Θα πάρω ένα μεγάλοοο κομμάτι, αλλά μετά την νηστεία! Υπέροχη και αμυγδαλένια κούκλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήVintage αισθητικής η ανάρτησή σου σήμερα Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η συνταγή και η φωτογράφηση! Κι εμένα μου αρέσει πολύ πολύ το vintage!
Δεν μπορώ βέβαια να μη σχολιάσω και το νέο look του blog, που, είναι υπέροχο!
Καλή Ανάσταση κορίτσι, καλά να περάσεις!
Μόλις μου έλυσες μέρος της "σπαζοκεφαλιάς" για την Κυριακή του Πάσχα! Δεδόμενου ότι θα είμαστε καλεσμένοι, έχω πάρει επάνω μου τα γλυκά της ημέρας. Το ένα μόλις το αποφασίσαμε...πάμε για τα άλλα 2 τώρα.... Καλό Πάσχα με υγεία Χρυσαυγή μου! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήKι εγώ έτσι νοιώθω Χρυσαυγή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε θα βάψουμε τα κόκκινα αυγά, πότε θα βάλουμε τις σαγιονάρες ούτε που θα το καταλάβουμε.
τέλειο γλυκό για μια γιορτινή μέρα σαν την Κυριακή του Πάσχα.
Μετά από τόσο φαγητό ένα ελαφρύ γλυκό είναι ότι πρέπει.
Πολύ πολύ ωραίο.
Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα με υγεία Χρυσαυγή μου
Φιλιά πολλά
Υπέροχη η τούρτα σου Χρυσαυγή μου! Ότι καλύτερο για το Πασχαλινό τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται τόσο αφράτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια για τραπέζωμα :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Πολύ ωραίο το νέο logo σου!
ΔιαγραφήΧρυσαυγή μου κι εμένα μού θύμισε έντονα στις πάστες αμυγδάλου που αγοράζαμε κάποτε από τα ζαχαροπλαστεία! Η γεύση της έχει καταγραφεί στο πίσω μέρος του μυαλού μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη φτιάξω την απίθανη πρότασή σου, μήπως τελικά είναι αυτό που ψάχνω!
Ωραίες φωτογραφίες και τα σκεύη, που χρησιμοποίησες, συνδυάζονται άψογα.
Καλό Πάσχα, ανοιξιάτικο, ταξιδιάρικο!
Z.
Με πέθανες μ' αυτή την τούρτα Χρυσαυγή μου!!! Τέλεια έγινε και τη λατρεύω!!!! Μου αρέσει φοβερά και η παρουσίασή της... οι φωτό σου με ξετρέλλαναν και τις χαζεύω ώρα τώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και καλά να περάσετε!!
Πολλά Φιλιά!
Τρομερή πρέπει να είναι η τούρτα! Σου εύχομαι καλά να περάσετε! Να ξεκουραστείς και να γυρίσεις ανανεωμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα πριν να σου πω....ανανεωμένο και δροσερό το νέο λουκ του μπλογκ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει πολύ!!!
Χρυσαυγή μου η τούρτα σου είναι τέλεια!! Την λιμπίζομαι μόνο που την βλέπω. Μου αρέσει πολύ που φτιάχνεται με σαβαγιάρ σαν άλλο τιραμισού! Καλά να περάσετε και να έχετε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο το νέο design του blog!!
Από τις πιο αγαπημένες μου τούρτες!!! Υπέροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη και η νέα εμφάνιση του blog!!!!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου!!!!
Απίθανη η τούρτα σου Χρυσαυγή!!!Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλή καλή επιλογή! Δροσερή, πανεύκολη και σούπερ!!!! Έκανα μία αλλαγούλα.Εφτιαξα σπιτικό παντεσπάνι αντί για σαβουαγιάρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την ανάρτηση της φωτογραφίας!
Χριστός Ανέστη Χρυσαυγή μου!! Και του χρόνου με υγεία και χαρά!!! Ελπίζω να περάσατε όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!