3 Φεβρουαρίου 2022

Μακαρονοσαλάτα

 


Οι παλιακές συνταγές είναι τελικά οι αγαπημένες μου γιατί κουβαλάνε μαζί τους μνήμες ετών. Είναι δηλαδή τόσο οικείες που με κάνουν να τις αγαπώ όσο περνούν τα χρόνια ακόμα περισσότερο. Συν τοις άλλοις ότι δεν υπήρχαν τότε ενοχές. Έτρωγες βρε παιδί μου έναν κουβά μακαρονοσαλάτα χωρίς να σκέφτεσαι πόσο υγιεινή είναι, πόσες θερμίδες έχει η μπουκιά κι αν πρέπει ή δεν πρέπει. Έχουν την αγνότητα εκείνης της εποχής. Αν θες, το λες και άγνοια.  




Τί θέλω να πω? Πως αν μπεις στη διαδικασία να την φτιάξεις, συμπεριφέρσου σαν να μην έχεις όλη την πληροφορία των ετών που μεσολάβησαν. Μη σκεφτείς πόσο θα  φας, ούτε αν η μαγιονέζα είναι υγιεινή, ούτε ν΄ αρχίσεις τη θερμιδομέτρηση. Συνταγή τύπου «σκάσε και κολύμπα» ή τέλος πάντων «βούλωσ΄το και φάε γιατί σήμερα έχουμε γιορτή».




Η τούμπανο μακαρονοσαλάτα είναι μια συνταγή που σε κάνει βάιραλ σε φιλικό κάλεσμα καθώς τότε είναι η ευκαιρία να τη φτιάξεις. Όχι μόνο να για μοιραστούν οι θερμίδες σ΄όλη την παρέα, αλλά γιατί τα όμορφα και νόστιμα είναι καλό να διαδίδονται. Βολεύει γιατί μπορείς να την έχεις έτοιμη από την προηγούμενη μέρα και αν βρε αδερφέ σου φαίνεται η ποσότητά της υπερβολικά μεγάλη, χωρίζεις όλα τα υλικά στη μέση και φτιάχνεις τη μισή δόση. Ναι, γίνεται κι αυτό!

Πιάσε μπολ και φόρτωνε. Θα φάμε σήμερα μαζί.




ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια βίδες, φιογκάκια ή κάποιο κοντό ζυμαρικό

2)     400 γραμμάρια ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά (αρακά, καρότο, φασολάκια κλπ)

3)     150 γραμμάρια καλαμπόκι κατεψυγμένο

4)     1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

5)     1 πιπεριά Φλωρινης ψιλοκομμένη

6)     300 γραμμάρια καπνιστή γαλοπούλα σε κύβους

7)     400 γραμμάρια γκούντα σε κύβους

8)     4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

9)     100 γραμμάρια αγγουράκια πίκλες ψιλοκομμένα

Υλικά για το dressing:

1)     500 γραμμάρια μαγιονέζα

2)     400 γραμμάρια στραγγιστό πλήρες γιαούρτι

3)     30 γραμμάρια ελαιόλαδο

4)     85 γραμμάρια μουστάρδα

5)     85 γραμμάρια κέτσαπ




Μέθοδος:

Κάνουμε την προετοιμασία κόβοντας όλα τα λαχανικά που απαιτούνται (τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές αλλά και τα αγγουράκια πίκλες).

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente (λίγο λιγότερο δηλαδή απ΄ όσο αναγράφεται στη συσκευασία), τα στραγγίζουμε και σταματάμε το βρασμό τους βάζοντας το σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης ώστε να κρυώσουν άμεσα. Αφού τα στραγγίσουμε  πολύ καλά από την υγρασία τους, προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα με βραστό και αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά καθώς και το κατεψυγμένο καλαμπόκι και τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά το πολύ! Θέλουμε να μείνουν τραγανά κι όχι να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και αυτά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.

Κόβουμε σε κύβους τη γαλοπούλα και το γκούντα. Κι αυτά στην άκρη.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε όλα τα συστατικά του dressing. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να αποκτήσει ομοιογένεια και όμορφη υφή. Αλάτι φυσικά δεν χρειάζεται.

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της μακαρονοσαλάτας και κάνουμε ένα ελαφρύ ανακάτεμα με τα χέρια. Προσθέτουμε το dressing και ανακατεύουμε τα πάντα, απαλά (κατά προτίμηση) με τα χέρια και όχι με κουτάλι γιατί δεν θέλουμε να λιώσουν.

Σερβίρουμε!

Η μακαρονοσαλάτα διατηρείται για 3-4 μέρες στο ψυγείο μέσα σε σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι. Τρώγεται ευχάριστα δροσερή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!






1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10