23 Φεβρουαρίου 2022

Στιφάδο μοσχάρι με δαμάσκηνα

 


Μπορεί αυτό το φαγητό να μην βγάζει την τσίκνα που θα ήθελες για αύριο. Μπορεί να θεωρείς ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου γιατί τί σου λέω τώρα ενώ εσύ φορτώνεις το ψυγείο χοιρινές και λουκάνικα για κάρβουνα, αλλά υπάρχουν και οι υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου που κάτι πρέπει να φάμε βρε αδερφέ. 




Η συνταγή αυτού του στιφάδο θα σε ακολουθήσει όλους τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τους ανοιξιάτικους, όσο ακόμα κάνει κρύο κι έχεις όρεξη ν΄ ανάψεις φούρνο. Θα σε στείλει στα ουράνια με τη γλύκα του. Τα γλυκά τα προτιμώ άγλυκα και τα φαγητά γλυκά. Αυτό είναι η δική μου αλήθεια.  

Πρωταγωνιστής του φαγητού είναι το κρεμμύδι και ακολουθεί κατά πόδας το δαμάσκηνο. Κονταροχτυπιούνται για το πιο θα κυριαρχήσει και το όσκαρ θα παιχτεί ανάμεσά τους.  Κομπάρσος σε όλο αυτό το θίασο το κρέας, που έχει κρεμάσει κάτι μούτρα ίσα με το πάτωμα, γιατί το ποταπό, φτηνιάρικο, κρεμμύδι και το «άκυρο» δαμάσκηνο που τίδουλειάέχειέναφρούτοανάμεσάμας του πήραν όλη τη δόξα.   

Κάπως έτσι γίνεται και στη ζωή. Η έκπληξη σου έρχεται από ΄κει που δεν το περιμένεις.




ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά για μια μεγάλη γάστρα:

1)     2 κιλά μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε μέτριες μερίδες

2)     3 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο

3)     8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, ολόκληρες, ελαφρώς σπασμένες

4)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ολόκληρα.

5)     1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

6)     250 ml ελαιόλαδο

7)     1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

8)     20-25 κόκκους μπαχάρι

9)     1 ξύλο κανέλας

10)  6 δαφνόφυλλα

11)  αλάτι

12)  πιπέρι

13)  500 ml νερό

14)  70 ml ξύδι

15)  20 δαμάσκηνα αποξηραμένα




Μέθοδος:

Από την προηγούμενη μέρα:

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι την επόμενη που θα φτιάξουμε το φαγητό.

Την ημέρα που θα φτιάξουμε το φαγητό:

Πολτοποιούμε τα ντοματάκια κονκασέ στο μούλτι.

Σε μια μεγάλη οβάλ, μεταλλική γάστρα διαστάσεων 30Χ40 εκατοστών βάζουμε τα κρεμμύδια αφού τα έχουμε στραγγίσει από το νερό τους, το σκόρδο, τα πολτοποιημένα ντοματάκια, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το μπαχάρι, το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και 500 ml νερό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, κατά προτίμηση με τα χέρια μας και ύστερα τα απλώνουμε ομοιόμορφα στη γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τις μερίδες του κρέατος και τις τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και τοποθετούμε στο φούρνο που ΔΕΝ έχουμε προθερμάνει.

Ανάβουμε το φούρνο και ψήνουμε το φαγητό στους 250 βαθμούς σε αέρα για μισή ώρα. Κατόπιν χωρίς να ανοίξουμε τη γάστρα χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε συνολικά το φαγητό για περίπου 3 ½ - 4 ώρες! Κατά το διάστημα των ωρών αυτών που ψήνεται το φαγητό, ανοίγουμε τη γάστρα 1 με 2 φορές, για να ελέγξουμε αν χρειάζεται νερό αλλά και να γυρίσουμε τα κομμάτια του κρέατος να ψηθούν από την άλλη πλευρά.

Μισή ώρα πριν σβήσουμε το φαγητό (περίπου δηλαδή στις 3 και κάτι ώρες) προσθέτουμε το ξύδι και τα δαμάσκηνα, βάζοντάς τα ανάμεσα στα κρεμμύδια. Ψήνουμε το φαγητό άλλη μισή ώρα και ύστερα το βγάζουμε από το φούρνο. Ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν σερβίρουμε. Όπως όλα τα λαδερά, είναι υπέροχο και την επόμενη μέρα.

Καλή επιτυχία!!!

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10