1 Μαρτίου 2022

Ο χαλβάς

 


Για δες ρε ένα χαλβά! Αυτή είναι μια εντελώς κυριολεκτική φράση παρόλο που εσύ αλλιώς την εξέλαβες, και μη μου πεις όχι! Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω αυτή την υποτίμηση στην οποία υπόκειται ο χαλβάς. Δηλαδή τί? Τον βρίσκεις ηπίων τόνων, ήρεμο κι ανεκτικό και τον περιγελάς, τον κάνεις meme, τον υποτιμάς?




Εγώ θα σου πω πως σ΄αυτούς τους χαλβάδες καταλήγουμε τελικά εμείς οι γυναίκες αφού έχουμε προηγουμένως φάει τα μούτρα μας σε αδιέξοδες σχέσεις με σουφλέ σοκολάτας που δε φούσκωσαν ποτέ και Sacher Torte που τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Σ΄αυτούς βρίσκουμε παρηγοριά κι απάγκιο, δίνοντάς μας τη σιγουριά που αποζητάμε.

Ο χαλβάς παραμένει σταθερός στις απόψεις του στο πέρασμα του χρόνου και γι΄αυτό το λόγο μας είναι πάντα οικείος. Ήρεμη δύναμη, χωρίς να σε γεμίζει ανασφάλειες για το αν θα κόψει η σαντιγί ή αν θα φουσκώσει η μαρέγκα. Ο χαλβάς είναι εκεί για να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια. Είναι αποφασισμένος να πετύχει ….η σχέση σας! Δεν θα σε στρεσάρει κι ούτε θα κάνει παιχνίδια και τσαλίμια μέχρι να σου κάτσει. Δε θα σ΄αφήσει ποτέ στο «διαβάστηκε». Αντιθέτως θα είναι σε δέκα λεπτά στο πιάτο σου απ΄τη στιγμή που θα τον επιθυμήσεις,  ζεστός και τρυφερός να σε γεμίσει θαλπωρή.

Ο χαλβάς είναι ο ιδανικός πατέρας για τα παιδιά σου. Σοβαρός, μετρημένος…πάντα σε φλιτζάνια, σταθερός. Δεν πίνει, δεν καπνίζει. Είναι ο άντρας που ονειρεύεται κάθε μάνα για την κόρη της. Ένας εύκολος άνθρωπος που τιμά τις παραδόσεις και νηστεύει όλη τη Σαρακοστή. Θα σ΄έχει βασίλισσα.

Εν αντιθέσει με τ΄ όνομά του, δε χαλβαδιάζει εδώ κι εκεί σαν κάτι μπακλαβάδες που τη μια πάνε με αμύγδαλο, την άλλη με καρύδι κι αν βαρεθούν δοκιμάζουν και το φιστίκι. Για να μη σου πω ότι καμιά φορά θέλουν και μιξ ξηρών καρπών … Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματί μου!!

Είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που δίνει απλόχερα χώρο να λάμψουν γύρω του οι ταραμάδες και τα τουρσιά την Καθαρά Δευτέρα. Έχει μάθει να κάνει υποχωρήσεις για μια σχέση περιμένοντας υπομονετικά, τελευταίος τη σειρά του ως κέρασμα σε επαρχιακές ταβέρνες. Δεν είναι παρτάκιας, αντιθέτως προσαρμόζει τη γλύκα του ανάλογα με τις ανάγκες της συντρόφου του. Είναι αυτός που θα κάνει τα πάντα για να σε ευχαριστήσει και θα το πετύχει!

Ο χαλβάς φίλη μου είναι εγγύηση. Τώρα λοιπόν άκου με προσεκτικά. Στο μπλογκ σου έχω όλα τα κόλπα που θα τον ρίξουν στο πιάτο σου σαν ώριμο φρούτο. Μην ανησυχείς! Δυο τρία πραγματάκια θα κάνεις και τον έχεις του χεριού σου. Η σχέση με ένα χαλβά δεν παχαίνει, ομορφαίνει!




Λίγα λόγια για να γίνει η ζωή σου πιο εύκολη:

Μονάδα μέτρησης για να φτιάξεις αυτή τη συνταγή χαλβά είναι μια κούπα ή ένα φλιτζάνι όσο μεγάλο το θες εσύ! Τί εννοώ? Έχει τύχει να φτιάξω χαλβά σε ατομική μερίδα μετρώντας τα πάντα με φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ και φτιάχνοντας το σιρόπι σε ένα μικρό μπρίκι. Άλλη φορά έτυχε να φτιάξω δόση για πολλά άτομα χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης μια τεράστια κούπα και έφτιαξα έτσι μια ολόκληρη φόρμα του κέικ. Τις περισσότερες φορές όμως χρησιμοποιώ ένα μέτριο φλιτζάνι γαλλικού καφέ και μετράω εκεί τα υλικά ώστε να βγουν περίπου  3-4 μέτριες μερίδες ίσα ίσα για να φάμε όλοι μια φορά. Έτσι φτιάχνω χαλβά πάντα φρέσκο και ζεστό χωρίς να αναγκαζόμαστε να τρώμε μια ολόκληρη βδομάδα μέχρι να τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη συνταγή που σου δίνω εσύ αποφασίζεις πόση ποσότητα θα φτιάξεις κάθε φορά, αλλά εγώ για ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ. Ότι η γεύση του θα είναι πάντα το ίδιο καλή ΑΝ και μόνο ΑΝ μετράς με την ίδια μονάδα μέτρησης κάθε φορά όλα τα υλικά της συνταγής!!




ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

Υλικά για το σιρόπι:

1)     2 κούπες ζάχαρη

2)     4 κούπες νερό

3)     1 φλούδα πορτοκαλιού

4)     3-4 γαρύφαλλα

5)     1 μικρό ξύλο κανέλας

Υλικά:

1)     2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό

2)     1 κούπα ελαιόλαδο

3)     ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, χονδροκομμένα και καβουρδισμένα




Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και το βράζουμε για περίπου 5 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία. Σβήνουμε το μάτι, αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα κανελογαρύφαλλα και το κρατάμε όσο μπορούμε ζεστό.

Σε μια άλλη, αρκετά μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή θερμοκρασία να ζεσταθεί και μόλις είναι ζεστό χωρίς όμως να βγάζει καπνούς, ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Δεν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα για 2 έως 4 λεπτά ωστε να καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι. Στα δυο λεπτά θα είναι αρκετά άσπρο και όσο περνάει η ώρα θα σκουραίνει. Αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το γούστο μας. Συνήθως εγώ το καβουρδίζω περίπου 4 λεπτά γιατί το θέλω μέτρια καβουρδισμένο.

Μόλις φέρουμε το σιμιγδάλι στο χρώμα που θέλουμε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι και ρίχνουμε πολύ προσεκτικά το σιρόπι γιατί καθώς πέφτει μέσα στην καυτή κατσαρόλα πετάγεται. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δούμε το χαλβά να πήζει και να δημιουργεί χοντρές σαν κρατήρες φουσκάλες στην επιφάνειά του. Μόλις γίνει αυτό, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον βάζουμε μέσα σε φόρμα για κέικ ή οτιδήποτε μπορεί να του δώσει σχήμα. Τον αφήνουμε εκεί για περίπου 15-20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του κι έπειτα τον αναποδογυρίζουμε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία!!




1 σχόλιο:

  1. Το χαλβά με σιμιγδάλι τον είχα μέχρι τώρα σίγουρο και γι' αυτό ίσως δεν τον είχα εκτιμήσει. Μετά την περιγραφή σου όμως σκέφτομαι πως ίσως φτάνουν οι περιπέτειες και άρα καιρός για άραγμα και λιμάνι :) Καλύτερη εισαγωγή σε συνταγή σιμιγδαλένιου χαλβά δεν υπάρχει, αυτό είναι σίγουρο. Χαμογέλασα και λίγο μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν, να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10