22 Μαρτίου 2022

Κέικ με χουρμάδες, καρύδια και καφέ

 


Σίγουρα ένα όχι δημοφιλές κέικ. Δεν αρέσει σε όλους και δεν θα μπορούσε άλλωστε. Είναι για λίγους και καλούς. Καραμελένιοι βασιλικοί χουρμάδες, έντονη γεύση καφέ, τραγανό καρύδι και μια στάλα σοκολάτας ως επιστέγασμα, ίσα ίσα για την γλυκιά τελευταία μπουκιά.




Στο μπλογκ υπάρχει κι άλλο παλιότερο κέικ με χουρμάδες, πολύ πιο πλούσιο και σοκολατένιο, τύπου σουφλέ. Είναι σαφώς πεντανόστιμο. Όμως αυτή η συνταγή ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο. Σχετικά άγλυκο, με μασίφ υφή, χωρίς να τρίβεται και να αφήνει ψίχουλα. Ένα μικροσκοπικό κεκάκι που δεν απαιτεί χρήση μίξερ, αλλά ένα μπολ κι ένα κουτάλι.

Η σοκολάτα με την οποία το γλάσάρουμε είναι μονάχα λιωμένη κουβερτούρα χωρίς κρέμες γάλακτος ή άλλα υλικά, πράγμα που σημαίνει πως όταν παγώσει, σταθεροποιείται ξανά και γίνεται ευχάριστα σκληρή. Ακόμα και αυτή η λεπτομέρεια κατά τη γνώμη μου προσθέτει στη γεύση και στην απόλαυση αυτού του κέικ κατά πολύ.




Δεν προτείνω τους απλούς ζαχαρωμένους, απύρινους χουρμάδες που πωλούνται συσκευασμένοι σε σακουλάκια. Οι βασιλικοί είναι μαλακοί και «ψωμένοιοι», με παχιά σάρκα. Δίνουν την αίσθηση της καραμέλας όταν ψήνονται και σαφώς αναδεικνύουν το οποιοδήποτε γλυκό. Γι΄αυτό και είναι η ξεκάθαρη επιλογή μου, όχι μόνο για αυτό το κέικ αλλά γενικότερα.

Μια φέτα κέικ κι ένα φλιτζάνι καυτός καφές είναι το πρωινό που εμμονικά σχεδόν, τρωω το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μπορεί να το αγαπήσεις κι εσύ όσο εγώ. Δεν το αποκλείω καθόλου!




ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

Υλικά:

1)     250 γραμμάρια βασιλικοί χουρμάδες

2)     60 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκομμένο

3)     6 γραμμάρια στιγμιαίο καφέ

4)     160 γραμμάρια ζάχαρη

5)     1 μεγάλο αυγό

6)     270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7)     1 κουταλάκι γλυκού σόδα

8)     ½ κουταλάκι γλυκού baking powder

9)     1/3 κουταλάκι γλυκού αλάτι

10)  1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη

11)  100 γραμμάρια καρύδια χοντροσπασμένα

12)  125 γραμμάρια κουβερτούρα




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking και το αλάτι. Το αφήνουμε λίγο στην άκρη.

Μέσα σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες, αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο βούτυρο.

Μέσα σε 250 ml καυτό νερό διαλύουμε τα 6 γραμμάρια στιγμιαίου καφέ και επιτόπου, έτσι όπως είναι καυτό το ρίχνουμε στο μπολ με τους χουρμάδες και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.

Μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε στο μπολ με τους χουρμάδες τη ζάχαρη, την βανίλια και το αυγό χτυπημένο σαν ομελέτα. Ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα και να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.

Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στον χυλό του κέικ.

Βάζουμε το μίγμα μέσα σε μακρόστενη φόρμα την οποία προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει κι αλευρώσει και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης. Ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω από 45 λεπτά ψήσιμο. Αυτό έχει να κάνει με τον κάθε φούρνο.

Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέσα στη φόρμα του ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του κι έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Τέλος λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ. Την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί πριν το κόψουμε.

Θεωρώ πως είναι ένα κέικ που είναι καλύτερο την επόμενη μέρα καθώς οι γεύσεις του έχουν δέσει περισσότερο.

Καλή επιτυχία!!!

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10