11 Μαρτίου 2022

Αγκινάρες αλά πολίτα

 


Πες μου εσύ τώρα πώς τόσα χρόνια δεν έχω ανεβάσει στο μπλογκ αυτό το υπέρτατο φαγητό! Και μη μου πεις μα-μου-σου-ξου ότι δεν τρως τις αγκινάρες γιατί δεν ακούω κουβέντα. Μεγάλος άνθρωπος είσαι, δεν είσαι δα και κανένα παιδάκι να έχεις τέτοιες παραξενιές…. είπε αυτή που δεν τρώει φέτα ωμή!





Τέλος πάντων, απευθύνομαι σε σένα που αγαπάς τις αγκινάρες. Εσύ αποτελείς το κοινό αυτής της συνταγής. Αν σου πω τώρα ότι ανακάλυψα τον τροχό θα είναι ψέματα. Μιλάμε για φαγητό μαμαδίστικο της μεσογειακής κουζίνας που το ξέρουν όλοι. Περιέχει ένα από τα δύο κορυφαία για μένα ανοιξιάτικα λαχανικά, την αγκινάρα. Το δεύτερο είναι τα σπαράγγια κι εννοείται πως μιλώ για τα άγρια.

Οι αγκινάρες αλά πολίτα είναι φαγητό που δεν παίρνει η προετοιμασία του πάνω από δέκα λεπτά εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις φρέσκιες αγκινάρες (άλλο level) το οποίο σου συνιστώ ανεπιφύλαχτα. Εκεί θα χρειαστεί καθάρισμα και υπομονή. Αλλά η δουλειά γίνεται και με καταπληκτικές κατεψυγμένες.

Χρειάζεσαι μερικά λαχανικά, δέκα λεπτά από τη ζωή σου για να το προετοιμάσεις, άλλο κανά 45λεπτο να το περιμένεις να βράσει και μετά έχεις έτοιμο το πιο χουχουλιάρικο φαγητό λαχανικών. Είναι και νηστήσιμο, είναι και vegan, είναι και πεντανόστιμο, είναι και υγιεινό. Επιχειρηματολογία τέλος.




ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ

Υλικά:

1)     700 γραμμάρια αγκινάρες κατεψυγμένες ή 12-14 φρέσκιες

2)     250 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο

3)     2 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες ροδέλες

4)     400 γραμμάρια πατάτα κομμένη σε μεγάλους κύβους

5)     5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

6)     1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

7)     60 γραμμάρια άνηθο ψιλοκομμένο (περίπου ½ ματσάκι)

8)     150 ml ελαιόλαδο

9)     50-75 ml χυμό λεμονιού (περίπου δηλ. 2 λεμόνια)

10)  1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουερ

11)  Αλάτι

12)  Πιπέρι

13)  500 ml νερό περίπου




Μέθοδος:

Σε μια μεγάλη, φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα με βαρύ πάτο (πλασωτέ) βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι να το σοτάρουμε για 1-2 λεπτάκια μέχρι να γίνει διάφανο.

Κατόπιν προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον αρακά, τα καρότα, τις πατάτες, τις αγκινάρες, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 500 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε το φαγητό τοποθετώντας απλωτά τις αγκινάρες και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία λίγο κάτω από το μέτριο και σιγοβράζουμε το φαγητό για 45 λεπτά περίπου μέχρι να δούμε ότι τα λαχανικά τσιμπιουνται με το πιρούνι κι έχουν μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια που βράζει ελέγχουμε μήπως χρειάζεται το φαγητό επιπλέον νερό για να προσθέσουμε. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό για να μη λιώσουν τα λαχανικά. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, κουνάμε την κατσρόλα πιάνοντας τα χερούλια της έτσι ώστε να ανακατευτούν τα υγρά του φαγητού χωρίς όμως να βάλουμε μέσα κουτάλι.

Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό και αφού έχει ακόμα λίγα υγρά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού από 50 εως 75 ml ανάλογα με το πόσο όξινο το θέλουμε. Πάλι κατά τον ίδιο τρόπο κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού ο χυμός.

Ένα λεπτό πριν σβήσουμε το φαγητό αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε (εκτος φωτιάς) το κορν φλάουερ που το έχουμε διαλύσει σε 125 ml κρύο νερό! Το ρίχνουμε να πάει παντού και κουνάμε την κατσαρόλα να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα πάλι στο μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα. Δεν θα χρειαστεί πάνω από μισό λεπτό. Κατόπιν σβήνουμε το φαγητό και το αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του πριν σερβίρουμε. Χλιαρό τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα!

Καλή επιτυχία!!!

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10