15 Φεβρουαρίου 2022

Μηλόπιτα με αλεύρι φαγόπυρου και αμυγδάλου

 


Οτιδήποτε έχει ως δεύτερο συνθετικό το –πίτα είναι καταδικασμένο ν΄ αρέσει σε όλους. Ό,τι υλικό και να διαλέξεις, ανεξαρτήτως αν είναι γλυκό ή αλμυρό, αποκτά άλλη διάσταση όταν γίνει πίτα. Με μοναδική εξαίρεση την χυλό-πιτα που δεν καταπίνεται με τίποτα. Σου κάθεται στο λαιμό όσο όμορφα και να στην έχουν σερβίρει! Αλλά δεν πρόκειται για τέτοιου είδους συνταγή σήμερα. Μπορείς να ησυχάσεις.




Είχα φτιάξει αυτή τη μηλόπιτα που λες, πριν χρόνια και μάλλον είναι η αγαπημένη μου, ακόμα περισσότερο κι από το στρούντελ μήλου που πραγματικά τα σπάει. Είναι γιατί περιέχει το αγαπημένο μου αλεύρι αμυγδάλου. Ταυτόχρονα είναι αρωματική και πολύ ζουμερή. Το αλεύρι φαγόπυρου μη σε τρομάζει διόλου. Ένα αλευράκι είναι κι αυτό και μάλιστα πολύ νόστιμο, με ιδιαίτερη διατροφική αξία γι΄ αυτούς που το προσέχουν. Βέβαια, εσύ που δεν πείθεσαι με τίποτα, θα σου πω ότι είναι οκ αν το αντικαταστήσεις με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Και πάλι η συνταγή βγαίνει, και πάλι είναι καταπληκτική.




Δες τώρα την όμορφη εμφάνιση αυτής της μηλόπιτας, σκέψου και το ελαφρύ σιρόπι μελιού με το οποίο ραντίζουμε την επιφάνειά της αμέσως μετά το ψήσιμο.

Λοιπόν, τέλος. Δε θα πω άλλα. Φτιάξε τη μηλόπιτα γιατί σε λίγο καιρό έρχονται οι φράουλες και θα έχουμε άλλες ενασχολήσεις. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε.




ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Υλικά για τη μηλόπιτα:

1)     125 γραμμάρια αλεύρι φαγόπυρου

2)     125 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου (δηλαδή αμύγδαλα λευκά τριμμένα μέχρι να γίνουν πούδρα στο μούλτι. Υπάρχει και έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου σε καταστήματα βιολογικών)

3)     125 γραμμάρια ζάχαρη

4)     125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

5)     3 αυγά

6)     8 γραμμάρια baking powder

7)     1 πρέζα αλάτι

8)     1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

9)     1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια

10)  70 γραμμάρια καρύδια χοντροσπασμένα ή 70 γραμ. σταφίδα κορινθιακή

Υλικά για την επικάλυψη:

1)     1 μεγάλο μήλο

2)     2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

3)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

4)     2 κουταλάκια γλυκού μέλι

5)     1 κουταλιά σούπας ζεστό νερό




Μέθοδος:

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκατοστών. Αν δεν έχουμε τέτοια φόρμα, μπορούμε να φτιάξουμε τη μηλόπιτα σε στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών. Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη.

Πλένουμε το μήλο της επικάλυψης, το κόβουμε στα δυο (χωρίς να το καθαρίσουμε) και αφαιρούμε τον πυρήνα του. Κόβουμε το μήλο σε πολύ λεπτές φέτες, πάχους περίπου 3ών – 4ων χιλιοστών. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν και το 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη. Ανακατεύουμε προσεκτικά (για να μην σπάσουν) τις φέτες του μήλου και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Όταν είναι έτοιμη, την βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ τώρα βάζουμε τους κρόκους με το μαλακό βούτυρο και το υπόλοιπο μισό της ζάχαρης και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι αμυγδάλου, το αλάτι, το baking powder και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογεννοποιηθούν.

Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ρίχνουμε μέσα κουταλιά – κουταλιά  τη μαρέγκα ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια σπάτουλα και πολύ απλά ώστε να μη χάσει τον αέρα της η μαρέγκα και δεν φουσκώσει η μηλόπιτα. Μόλις έχει ενσωματωθεί όλη η μαρέγκα στο μίγμα ρίχνουμε τελευταίο το ψιλοκομμένο σε κύβους μήλο και τα καρύδια ή τις σταφίδες (εξαρτάται τι έχουμε επιλέξει να βάλουμε). Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μίγμα μέσα στη φόρμα λειαίνοντας την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Στρώνουμε τις κομμένες φέτες μήλου στην επιφάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει η κάθε μια φέτα κατά το ήμισυ την διπλανή της και να σχηματίζουν σπείρα.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 55 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, σε θερμοκρασία 180 βαθμών.

Μόλις είναι έτοιμη, την ελέγχουμε με ένα μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο της αν βγαίνει στεγνό από υπολείμματα ζύμης. Αν όχι, την αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη στο φούρνο.

Όση ώρα ψήνεται η πίτα φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας τα δυο κουταλάκια μέλι με τη μια κουταλιά ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ.

Μόλις βγάλουμε την μηλόπιτα από το φούρνο ραντίζουμε όλη την επιφάνειά της με το σιρόπι μελιού. Αυτό το κάνουμε καλύτερα με ένα πινέλο ώστε να «βουρτσίσουμε» όλα τα μήλα και να γυαλίσουν. Ρίχνουμε όλο το σιρόπι πάνω στην επιφάνεια της μηλόπιτας.

Την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν την κόβουμε και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10