31 Οκτωβρίου 2024

Κλαφούτι με μήλα

 


Δεν είναι μηλόπιτα. Δεν είναι τάρτα μήλου. Δεν είναι κέικ με μήλο. Είναι κλαφούτι. Τώρα θα μου πεις κι εσύ όπως και η μάνα μου, τί είναι το κλαφούτι? Θα προσπαθήσω να το περιγράψω όσο πιο καλά μπορώ ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις αν το φτιάξεις.




Η ζύμη του κλαφούτι είναι λευπτόρευστη και υδαρής πριν ψηθεί, σαν αυτή για κρέπες. Δηλαδή περιέχει αρκετά αυγά, αρκετό γάλα και ελάχιστο αλεύρι. Στη γεύση μοιάζει με κρέπα ή με τηγανίτα φούρνου όπως πχ η Dutch Baby Pancake. Το συγκεκριμένο γλυκό αν έπρεπε να το περιγράψω με ποσοστά θα έλεγα οτι περιέχει 80% μήλο και 20% ζυμάρι, οπότε το ξεχνάς εσύ που δεν είσαι φαν των φρουτογλυκών ή του μήλου ειδικότερα.

Νομίζω του αξίζει μια ευκαιρία. Αν με ρωτάς, είναι καταπληκτικό και πολύ του γούστου μου, αλλά δεν θα σου κρυφτώ ότι φοβάμαι να το προλογίσω με μεγάλα λόγια γιατί βρε παιδί μου δεν είναι σοκοφρέτα που αρέσει σε όλους, πώς να το κάνουμε?




Τέλος θα δώσω δυο tips για σίγουρο και επιτυχημένο αποτέλεσμα. Μην κοιτάς εμένα που το έφτιαξα σε πυρίμαχο σκεύος για να φαίνεται όμορφο στη φωτογράφηση. Εσύ θα το φτιάξεις σε ταψί στρογγυλό (κατά προτίμηση ανοξείδωτο ή και όχι αν δεν έχεις), ή σε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, ή σε μαντεμένιο τηγάνι. Γενικά το μεταλλικό σκεύος θα βοηθήσει να πάρει το κλαφούτι ωραίο χρώμα και από την κάτω πλευρά, κάτι που είναι πολύ δύσκολο με το πυρίμαχο. Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να έχει διάμετρο μεταξύ 25 και 26 εκατοστών για να ψηθεί καλύτερα και θα βγει λίγο πιο λεπτό απ΄ το δικό μου, που είπαμε… για τη φωτογράφηση…. Τέλος, αν δεν έχεις εκχύλισμα βανίλιας που είναι το ιδανικό, μπορείς να βάλεις ελάχιστο (ελάχιστο όμως) ξύσμα πορτοκαλιού. Τόσο όσο για να σπάσει την ενδεχόμενη μυρωδιά των αυγών.

Αυτά είχα να πω και να ευχηθώ να το φτιάξεις και να σου αρέσει όσο και σε μένα!

 


ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΜΕ ΜΗΛΑ

Υλικά:

1)     4 μέτρια μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μετρίου πάχους φέτες

2)     30 γραμμάρια βούτυρο χωρισμένο σε δυο ίσα μέρη (15 και 15 γραμμάρια)

3)     ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

4)     4 μεγάλα αυγά

5)     100 γραμμάρια ζάχαρη + 1 κουταλιά σούπας επιπλέον για τα μήλα

6)     1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

7)     80 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8)     20 γραμμάρια κορν φλάουερ

9)     1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

10)  250 ml γάλα φρέσκο πλήρες




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφουμε ένα στρογγυλό, κατά προτίμηση ανοξείδωτο ταψί διαμέτρου 25-26 εκτοστών με βούτυρο. Σημείωση: Προτιμάμε ταψί και όχι πυρίμαχο σκεύος όπως φαίνεται στις φωτογραφίες για να ψηθεί καλύτερα από κάτω και να πάρει χρώμα η βάση του κλαφούτι. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντεμένιο τηγάνι ή κάποιο τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα,  λιώνουμε το μισό βούτυρο (τα 15 γραμμάρια). Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και τα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες μήλα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα συχνά τα μήλα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους κι αν χρειάζεται τα σκεπάζουμε λίγο με καπάκι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Πρέπει να κρατάνε το σχήμα τους. Χρειάζεται ίσα ίσα να «μαραθούν», αλλά να διατηρούν τη φρεσκάδα τους.

Μόλις είναι έτοιμα τα μήλα και αφού έχουν μείνει χωρίς καθόλου υγρά τα μεταφέρουμε στο βουτυρωμένο ταψί και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ και το μπέικιν πάουντερ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπρίκι λιώνουμε τα υπόλοιπα 15 γραμμάρια βουτύρου και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τα 100 γραμμάρια ζάχαρης και τη βανίλια με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ενσωματώνουμε κι αυτό. Τελευταίο προσθέτουμε το γάλα σταδιακά σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να προκύψει ένα πολύ – πολύ αραιό μίγμα σχεδόν σαν νερό.

Ρίχνουμε το μίγμα αυτό πάνω στα μήλα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά στον αέρα, στους 180 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε για 30-45 λεπτά περίπου να σταθεί πριν το κόψουμε.

Μπορούμε να το φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ και να το κόψουμε το πρωί για πρωινό.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10